Slovenija

Na deseti dan gladovne stavke Turšiča: prosimo, prekinite stavko

Ljubljana, 09. 10. 2015 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.G./STA/K.H.
Komentarji
139

Poslanec Matić poziva Turšiča, da vsaj do sklicane nujne seje pristojnega odbora, prekine gladovno stavko. Z njegovo situacijo se je na deseti dan stavke podrobneje seznanil tudi premier Miro Cerar in k njemu napotil predstavnika ministrstva za kulturo.

Miha Turšič, soustanovitelj Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij
Miha Turšič, soustanovitelj Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij FOTO: POP TV

Soustanovitelj Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij Miha Turšič danes že deseti dan gladovno stavka zaradi izjemno slabih razmer, v katerih sta se po njegovih besedah znašla tako zavod v Vitanju kot slovenska kultura v celoti.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade Mira Cerarja, se je premier z vodstvom kulturnega ministrstva seznanil z zahtevami gladovno stavkajočega Miha Turšiča. "Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, ki z zaskrbljenostjo spremlja gladovno stavko gospoda Miha Turšiča, se je z ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar in državnim sekretarjem za kulturo Antonom Peršakom po daljšem pogovoru včeraj temeljito seznanil s položajem gospoda Turšiča, soustanovitelja Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij, ki gladovno stavka z določenimi zahtevami do Ministrstva za kulturo," sporočajo in dodajajo, da so sklenili, da bo ministrstvo za kulturo h gospodu Turšiču poslalo svojega predstavnika, da se osebno pogovorita ter poskušata najti skupen jezik.

Miro Cerar - 2
Miro Cerar - 2 FOTO: Reuters

V DZ sklicana nujna seja odbora

Odzvali so se tudi v DZ, kjer je predsednik parlamentarnega Odbora za kulturo Dragan Matić iz poslanske spomine SMC na novinarski konferenci Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) javnost seznanil, da je za sredo 14. oktobra 2015 sklical nujno sejo Odbora za kulturo DZ. "Namen seje je, da se odbor celovito seznani z delovanjem KSEVT v času njegovega obstoja in vsemi zapleti, ki so nedavno pripeljali do tega, da je nadaljnja produkcija tega zavoda pod vprašajem," so sporočili.

Poslanec Matić pozval Turšiča, naj vsaj začasno prekine stavko

Matić je ob tem izrazil skrb za zdravstveno stanje direktorja KSEVT Turšiča in ga prijazno pozval naj, vsaj začasno, do nujne seje odbora, kjer bi predstavil dosedanje in nadaljnje delovanje KSEVT, prekine gladovno stavko.

Turšič sicer v Moderni galeriji gladovno stavka pred rekonstrukcijo Tržaškega konstruktivističnega ambienta, ki sta ga zasnovala skupaj z drugim motorjem KSEVT Draganom Živadinovim. Direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac je dejala, da Turšiča v času gladovne stavke v galeriji gostijo, ker podpirajo javni dialog.

Turšič se je za gladovno stavko "odločil pri polni zavesti", pravi. Od ministrstva za kulturo, ki je po njegovem mnenju uničilo KSEVT, zahteva odstop vodje direktorata za ustvarjalnost Biserke Močnik z vseh funkcij in delovnih mest na ministrstvu in premestitev v drugo javno službo, ki ne zahteva razumevanja umetnosti.

Povedal je, da direktorat zadnje leto zavrača kakršenkoli dialog s KSEVT. Po njegovih besedah so na direktoratu izvajali politično manipulacijo, tako do kabineta ministrice kot do vodstva občine Vitanje. Turšič zahteva tudi, da se občinski javni zavod KSEVT preoblikuje v funkcionalno nacionalno institucijo, tretja zahteva pa se nanaša na zvišanje sredstev državnega proračuna za kulturo na dva odstotka. "Pogovarjati se o minimumu se mi zdi dobesedno ponižujoče. Mislim, da bi se morali v tej državi pogovarjati zgolj o tem, kako za kulturo doseči maksimum!"
Kot poudarjajo na ministrstvu, podpirajo povišanje sredstev državnega proračuna za kulturo.

10 obletnica EU - 10
10 obletnica EU - 10 FOTO: Damjan Žibert

Ministrstvo v pismu Turšiču: prosimo, prekinite stavko

Ministrstvo za kulturo je danes Turšiča v pismu pozvalo, naj prekine stavko, saj zanjo ni razloga. "Sporočamo, da so vam vrata ministrstva za kulturo vedno odprta za dialog in reševanje vseh odprtih vprašanj v okviru možnosti in pristojnosti ministrstva za kulturo. Sestankov oziroma srečanj na temo finančnega poslovanja in programskih vsebin KSEVT-a je bilo na ministrstvu za kulturo od februarja letos kar 18."

Obžalujejo, da ministrstvo za kulturo ne more ugoditi vsem zahtevam, saj da lahko ravna izključno v skladu z zakonodajo. "Ker je KSEVT občinski javni zavod, je morebitna sprememba statusa javnega zavoda, kot tudi imenovanje novih organov javnega zavoda, zadeva, ki se tiče občine kot ustanoviteljice," pravijo.

"Kar zadeva povišanje sredstev za kulturo na dva odstotka državnega proračuna, verjemite, da si to želimo enako kot vi in si za to tudi prizadevamo. Letos nam je uspelo povišanje integralnih sredstev proračuna in pridobitev znatnih sredstev iz strukturnih skladov. Če želite bolj pripomoči k cilju povišanja sredstev za kulturo, vam predlagamo, da se kot del civilne družbe vključite v demokratične postopke dialoga s poslanci Državnega zbora RS. Vaše pomoči pri pridobivanju sredstev bomo veseli," pravijo.

V pismu še odgovarjajo, da so bili realizirani vsi dogovori s srečanja v ponedeljek, 5.10.2015. Pravijo, da so se dvakrat na ministrstvu za kulturo sestali s predstavniki Ministrstva za izobraževanje znanost in šport (MIZŠ) ter Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), enkrat tudi z obema ministroma in enkrat z županom občine Vitanje. Tudi obe navedeni ministrstvi sta pripoznali pomembnost javnega zavoda in njegovega delovanja, kar pomeni, da obstajajo tudi možnosti pridobivanja sredstev na njihovih razpisih, pravijo. Z vsemi dejstvi so seznanili tudi predsednika vlade.

"Ponovno vas vljudno pozivamo k razmisleku o prekinitvi gladovne stavke in vas vabimo k dialogu z vsemi deležniki," še zaključujejo.

Miha Turšič že deseti dan gladovno stavka v prostorih Moderne galerije. S stavko izraža nezadovoljstvo z delovanjem ministrstva za kulturo v zadnjem letu, predvsem v odnosu do KSEVT in podobnih ustanov. Od ministrstva za kulturo, ki je po njegovem mnenju uničilo KSEVT, zahteva odstop vodje direktorata za ustvarjalnost Biserke Močnik z vseh funkcij in delovnih mest na ministrstvu in premestitev v drugo javno službo, ki ne zahteva razumevanja umetnosti. Turšič zahteva tudi, da se občinski javni zavod KSEVT preoblikuje v funkcionalno nacionalno institucijo. Tretja Turšičeva zahteva se nanaša na zvišanje sredstev državnega proračuna za kulturo na dva odstotka. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
10. 10. 2015 22.28
S ČIM SE UBADATE.
Frane Šajn
10. 10. 2015 21.41
+3
Ma kaj prosite pa naj ne je če mu ne zapaša, ne se tu neke samarijane špilat!
LGX
10. 10. 2015 16.28
+5
Hočemo denar , denar , denar..... 3,14zda kje naj ga vzamemo, 130 000 brezposelnih , 600 000 penzionistov, 170 000 zaposelnih v javnem sektorju. Slovenija ima 30 miljard evrov dolga, vsako leto porabimo miljardo samo za obresti... V tej državi stavkajo učitelji, zdravniki, sodniki, kulturniki, sami taki ki so na minimalcih...
Maday
10. 10. 2015 13.52
+4
Kaj je danes KULTURA ( eno samo usrano, prokleto jamranje in izsiljevanje za denar ) Če je JANŠA naredu kaj dobrega je to da je ugasnu to sranje..
Maday
10. 10. 2015 13.50
+7
Ali je paraztiranje, posiljevanje in izsiljevanje ZA DENAR kulturno obnašanje..??
kapljač1
10. 10. 2015 11.16
+5
Se vidi da je, mesec skoraj naokoli, spet mal pred socialno podporo. Je tesno v denarnici že, zato pa je na forumih tolk več, prav nerazumljivo nečloveškega in nekulturnega žolča, ker so se določeni "samodpisali" in se sprijaznili z svojo mizerijo, pa drugim boljšega ne privoščijo. Se toliko angažirati zoper nekoga, ki išče svoj prav. Želeti nekomu tudi smrt. Da te moti, ker se ta "na življenje in smrt" celo bori za svoje sanje in svoj obstoj. Se "upikniti" celo v njegovo poraščenost. ( Kje se pa naj brije?), je pokazatelj "kako je človeška kultura resnično že na psu". In kako hitro se nivo kulture spreminja pri narodu, sploh če jo zanemarjaš že institucionalno. Slovenci smo za časa Jugoslavije in v začetkih letih osamosvojitve, veljali za enega bolj kulturnih narodov srednje Evrope.
pe?navodo
10. 10. 2015 21.27
+2
Takrat se kulture ni IZKORIŠČALO tako kot danes , ampak se jo je ustvarjajlo. danes se pa gre večinoma samo še za plenjenje sploh tistih ki so ali bi hoteli bit prisesani na proračun.
ferencz 1
10. 10. 2015 08.15
+5
Po doseženi točki fakulteta v vsako vas, smo prišli do razcepa ali cilja muzej v vsako vas!
cosmosjasnovidec
10. 10. 2015 01.09
+3
Vsaj obril bi se lahko,če že stavka.Kaj,če se bo pa stegnil ga bodo tako kosmatega zagrebli?
tali?ni tom
10. 10. 2015 00.35
+9
po moje , pustit ga pri miru da odstavka do konca! pač , en prisesanec na državne jasli manj!
luckyss..
10. 10. 2015 00.24
+10
Prava umetnost je posledica nuje izražanja in jo običajno pogojujejo intenzivna čustva...Umetnika ne moreš izšolati, ker je to dar in umetnika ne smeš plačevati, ker ga s tem spremeniš v obrtnika...;) Sicer pa so očiščevalni nekajtedenski posti zelo koristni, no, meni jih sicer nihče ne plača ali prosi, da neham :)) Sicer pa ni neka umetnost na tak način od države dobiti denar...Teleta v parlamentu se itak bojijo, da bi jih kdo opredelil kot "neumetniške".....in to kvazi umetniki izkoriščajo, ker se jim butci ne upajo povedati, da je cesar gol...
pe?navodo
10. 10. 2015 21.23
kat-at
10. 10. 2015 00.15
+18
Zdaj ko sem pa prebral koliko sredstev si dobil; 72.000 plačilo za storitve, 42.000 za stroške dela, 18.000 za prevoz, 3.000 materialnih stroškov, to ste porabili samo LAN. Veš da te ni sram, da si sploh upaš stavkati, izsiljevati in moledovati državo. Sram te je lahko proti enemu delavcu, ki mora delati tudi na štiri izmene, da dobi pol manjšo plačo, kot pa en tak delavec, ki poustvarja neko vesolje. Delaj kaj hočeš, najprej si pa zasluži za material in za plačilo storitev izvajalcev. ki ti delajo vesoljski program po naročilu. Če pa ima naša kultura denar za tole, naj jih da vsem, ki zlagajo vesolje iz lego kock. .
slayer2
10. 10. 2015 07.23
+3
Montekristo
09. 10. 2015 23.39
+8
A zdaj se bo pa Cerar še z jedilniki ukvarjal? Kaj nima dosti drugih pametnih in bolj pomembnih reči za opraviti? Če pa kdo neče jesti, je pa to čisto njegova privatna stvar! Torej pustite človeka pri miru!
LLLEPI
09. 10. 2015 23.06
+3
Dej Cerar prodana dusa spelji se ze nekam in ne delaj vec sramote Slo narodu kolikor ga se je
srebrnibreg
10. 10. 2015 08.14
+1
Cerar gladovno stavka ali ta kateri je prisesan na državne jasli pa mu Cerar ne da opravičeno jesti?
goats
09. 10. 2015 22.49
+7
tako imenovani novodobni slovenski "kulturniki" .... Cankar se obrača v grobu kot vetrnica
manjanja
09. 10. 2015 22.33
+1
Ne veliko več kot 100 let nazaj so umetniki umirali zaradi lakote, bolezni, revščine, ko je veljalo edino pravilo kako se unovčiti. Ti časi se na žalost vračajo.
LLLEPI
09. 10. 2015 23.08
+5
Ko narod nima vec za prezivetje ne potrebuje vec umetnikov in kulture
kat-at
09. 10. 2015 21.32
+13
Kaj se ne bi raje pozanimal za kako delo, kot da gladuješ na ulici, ker ti ne dajo seska državne blagajne.
aojz
09. 10. 2015 21.13
+18
Muzej v Trbovljah ima pet zaposlenih z visoko izobrazbo. Skoraj toliko, kot je obiskovalcev na mesec. Ni hudič, da tudi temu ne uspe. Denarja je še preveč.
pe?navodo
09. 10. 2015 21.30
+4
Dnarja je absolutno preveč. Samo zment se ne znajo ker bo več pobral pol pa ni za vse.
kapljač1
09. 10. 2015 20.44
+4
nevihta6a Lepo si povedal. Veš pa tudi, da če vržeš seme kulturne rastline, moraš vreči na rodovitno zemljo. Če pa mamilek ves "pršvasan", zasadi konopljo, kjer trava sploh ne raste , bo plevel vedno pognal. Prav je, da povemo, prime se itak ne. Ena primerjava preko enga vica. Ljudožerci zajamejo več različnih nacij. Pa poglavar vpraša vrača; kako da so vsi kotli zastraženi, samo eden ni. Pa pravi vrač , eh v tistem kotlu so pa sami slovenci., ti sami sebe čuvajo. Kakor hitro kdo hoče izplavat na gladino, ga drugi nazaj vlečejo in se še zraven derejo "kot nočne veše". "Če mi ne moremo ven, še ti ne boš". In da bi Turšič gladovno štrajkal zoper ljudožerce, češ da noče biti "futer" nekulturnim primitivcem , bi ga slovenci v kotlu prej sami "požrli" . Kdo od slovencev je pa sploh še sposoben, na to vrsto protesta.(Janša je gladovno štrajkal sam 3 dni ( tri dni). OKej Janez tudi ni bil nikol minister za kulturo. Sploh, pa da bi Turšiču nekaj uspelo za kar se večina sploh ne interesira, takrat bi šele bil "ogenj v strehi", da bi lažje Turšiča na raženj.
pe?navodo
09. 10. 2015 21.19
+2
Kaj ? A mamila tud malo jemljete al pa kaj v nos date. Ja to bo kultura na visokem nivoju. Večino nas interesira kako bi dali denar res tistim ki se z kulturo ukvarjajo tudi na periferiji ,ne pa samo živijo od davkoplačevalskega denarja in še kakšna mamila konzumirali hehehe. Ste pa geniji na kvadrat samo ko maste davkoplačevalski denar.
pe?navodo
09. 10. 2015 21.20
+2
A tud za mamila maste denar od davkoplačevalcev ? Sam vprašam ?
kapljač1
09. 10. 2015 21.48
+4
Na davkoplačevalce se pa najbolj zgovarjajo politiki, ki ravno s tem denarjem ne znajo gospodarit.
LLLEPI
09. 10. 2015 23.10
+1
Davkoplacevalci so si pa sami krivi kaj pa kar naprej placujejo. Rajsi naj te lenonbe na cesto postavijo pa da vidimo kako znajo kaj zasluzit
kapljač1
10. 10. 2015 10.57
+3
beseda "Davkoplačevalec" je samo trik politike , kako naredit državljana v neki obliki pa besedno pomembnega. Seveda kadar politik potrebuje podporo državljanom, se širokoustno sklicuje na davkoplačevalce. Ko si "talajo" politiki davkoplačevalski denar, pa državljanov k delitvi ne pokličejo. Če že nisi bogat državljan, in če že nisi pri koritu, si pa vsega vreden "davkoplačevalec". ( Če že nisi pameten, si pa vsaj kot davkoplačevalec, česa kdaj pa kdaj vreden, da se ti povsem človeška veljava ne odvzame)Posebnega Vpliva na razporeditev sredstev pa državljan nima.
Dule Med
09. 10. 2015 20.26
+1
Če zavestno ne ješ uživaš osonceno vodo ter si vsake 2 ure po 30 minut na soncu hrane ne potrebuješ jas sem bil tako 3 mesece telo postane bazično se popolnoma pozdraviš - prvo se pozdravi um ter se prebudi potem še telo pa si kod novi !!!
pe?navodo
09. 10. 2015 21.23
+1
Uh , ti si bil še več kot jaz. Jaz sem delal pr privatniku tudi po 20 ur in bil brez hrane 40 dni. kilo na dan sem zgubil prve 3 tedne. Ampak to bi me pa zanimalo kake maš ti izkušnje brez hrane.
komar marko
09. 10. 2015 19.09
+2
Mirno stavkaj naprej. Jaz te podpiram! Kpaiš!