Slovenija

Na dopust z ljubljenčkom ali brez njega?

Novo mesto, 13. 07. 2011 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Živalim je treba omogočiti udobno in varno vožnjo, se med potjo večkrat ustaviti in jim zagotoviti dovolj zraka in vode. Pred potovanjem v druge države preverite, kakšne dokumente potrebujete, svetujejo policisti.

V teh vročih poletnih dneh, ko se temperature gibljejo nad 30 stopinj Celzija, se ljudje tem razmeram lahko nekako prilagodimo – se umaknemo v senco ali se ohladimo s skokom v vodo, kar pa ne velja vedno tudi za živali. Te zaradi različne telesne zgradbe in bioloških lastnosti različno uravnavajo toploto, zato je zanje potrebna razmeram prilagojena oskrba.

pes na letališču
pes na letališču FOTO: Reuters

Če se odpravljate od doma za dlje časa in boste hišne ljubljenčke pustili doma, jim je treba zagotoviti oskrbo na domu ali jih namestiti v centre za oskrbo, torej v t. i. hotele za male živali ali druge organizacije. Če jih boste pustili doma le za kratek čas, jim zagotovite primeren prostor v senčni legi, po možnosti v hladnih prostorih. Na razpolago naj imajo svežo in pitno vodo ter hrano, svetujejo na PU Novo mesto.

Lastniki oz. skrbniki eksotičnih živali morajo poskrbeti, da te niso nevarne za okolico in zanje zagotoviti primerno fizično varstvo.

Če pa boste dopust preživeli skupaj z njimi, pa Zakon o zaščiti živali določa posebne pogoje za njihov prevoz. Paziti je treba, da ne prevažamo živali, ki niso sposobne za prevoz. Med prevozom živali v osebnih vozilih ali drugih transportnih sredstvih jim je treba omogočiti udobno in predvsem varno vožnjo (z uporabo transportnih boksov) in se med potovanjem večkrat ustaviti. Živali, ki potujejo z nami, naj bodo deležne posebne skrbi, kot je zagotovitev ustreznega zračenja, temperature, zadostne količine zraka, vode ... Pred potovanjem v druge države preverite, kakšne dokumente potrebujete za živali pri prestopu meje, pa tudi, kakšne so nevarnosti kužnih in drugih bolezni na tistem območju.

Če je vaš hišni ljubljenček pes, ga na javnih krajih ne pozabite pripeti na povodec. Lastniki oz. skrbniki nevarnega psa morajo psu poleg povodca namestiti tudi nagobčnik.

pes v avtu
pes v avtu FOTO: Reuters

Kršitev določb pri prevozu, kakor tudi pri vsakdanjem ravnanju z živaljo, se šteje za mučenje in je prekršek, v hujših oblikah pa tudi kaznivo dejanje. Nadzorstvo nad izvajanjem Zakona o zaščiti živali in na njegovi podlagi izdanih predpisov neposredno izvajajo veterinarji, kmetijski, lovski, ribiški inšpektorji in inšpektorji, pristojni za ohranjanje narave, vsak od teh v okviru svojih pooblastil in pristojnosti. Nadzorstvo nad izvajanjem nekaterih določb ima tudi policija, ki ukrepa ob kršitvah določb, so še dodali na PU Novo mesto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

misha83
14. 07. 2011 10.39
Din-dam naš isto dežura :D je prvi pripravljen za na pot. In kako rad pritisne ušesa ven čez okno, z vetrov po ušeskih :).
Rains
14. 07. 2011 09.38
-2
Psi so za v pesjak ne pa za na morje ! Đukele.
din-dam
14. 07. 2011 07.57
Oba psa gresta vedno z nami na dopust. Nikoli nobenega problema. Pa tudi vožnja ni ravno kratka, se pač vmes ustaviš za nujne potrebe, za vodo itd. potujemo že ponoči- da smo s prvim trajektom na cilju. Pes pa ko vidi da pokamo za na morje, celo noč na hodniku spi in dežura, da slučajno ne bi bil tazadnji v avtu... :)))) Na dopustu smo pa vsi na dopustu ker hodimo na robinzonske počitnice. Brez omejitev -povodcev ker smo na samem. Je res da si z psom omejen, vsaj tisti ki hodijo radi v bolj turistične kraje. Mi ki teh želja nimamo( ker imamo že čez leto folka vrh glave), smo pa tud po zaslugi psov deležni pravega oddiha.
jokerka113
13. 07. 2011 21.48
odkar imamo našo peso gre vedno zraven na slovensko obalo ali na izlete po sloveniji, za letos ima celo svoj senčnik... in ker obožuje vodo, bo noro uživala, če bi bilo drugače in bi se bala vode bi pač ostala v varstvu (pri družinskih članih!!!), tako kot ostane, če greva s partnerjem na pot tudi z letalom... to pa ni nekaj kjer bi pes užival...
ona ena
13. 07. 2011 15.23
Veliko apartmarjev je klimatiziranih, imajo dovoljenje za bivanje hišnih ljubljencev in teraso.Povejte mi en sam razlog,zakaj se kuža ne sme namakati v morju?????Poleg vsega pa je zanj potrebno urediti varstvo,če ostane doma.Jaz svojega psa ne zaupam nikomur drugemu,kot družinskim članom,sorry.
babica52
13. 07. 2011 14.44
naša kužika bo šla z nami na dopust tako na morje in na kolpo kajti tako kot sebi tako psički privoščim da malo spremeni okolje in zaplava in uživa v plavanju tako kot ostali člani družine
Hachi
13. 07. 2011 14.39
@321, vsako leto vzamem dva psa s sabo na morje in ni nobenih problemov. Prav rada sta v vodi in tudi voznja ni noben problem. Seveda pa zna bit problem, ce ti je mucno, da se veckrat vmes ustavis, ce jih je potrebno vsakih stusirati, ce jih je potrebno tudi na dopustu kdaj peljati na sprehod in seveda za njih tudi doplacati. Drugih razlogov ne vidim, zakaj zate ljubljencki ne bi spadali na morje? a otroke tudi das babici al pa najames varusko za tist teden, ki si ga privoscis na morju?ne razumem!
MareMare76
13. 07. 2011 13.23
zakaj pa hišni ljubljenčki ne bi pasal na morje? to je zdej izjava, kot da psi ali pa mački ob morju ne živijo... valda vzameš psa s sabo na morje, če imaš možnost, zakaj bi bil doma al pa v hotelu? samo primerno je treba zanjga poskrbet, da ma senco, vodo ....
Wolfera
13. 07. 2011 13.12
haloooooo!!! hišni ljubljenčki ne pašejo na morje!!!! če ga imaš rad in mu želiš dobro, ga daš nekomu v varstvu, babici, dedku, ali pa v pasji hotel, kjer bo na hladnem!
Frane Šajn
13. 07. 2011 13.08
RAJE NE GREM NA DOPUST KOT BREZ NAŠE PSIČKE!