Slovenija

Na grobove se odpravite pravočasno, gneča bo velika!

Ljubljana, 29. 10. 2014 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tudi letos bo v dneh okoli 1. novembra na cestah gneča, vse udeležence v prometu že danes svarijo policisti. Z upoštevanjem nasvetov izkušenih policistov si lahko prihranite živce in vaš dragoceni čas.

Žale ob Dnevu mrtvih - 13
Žale ob Dnevu mrtvih - 13 FOTO: Miro Majcen

Povečan promet bo zlasti na cestah, ki povezujejo večja središča, na mejnih prehodih in v okolici pokopališč, kjer bodo potekale tudi žalne slovesnosti. Prvi nasvet je, da naj se občani pravočasno odpravijo na grobove in že prej razmislijo o tem, kje bodo parkirali vozilo. Če vedo, da bo težko najti parkirno mesto, je sicer bolje, da se odpravijo na avtobus. Policisti svetujejo, da naj se vozniki še pred potjo pozanimajo tudi o stanju in prevoznosti cest. "V bližini pokopališč, kjer bo morebiti spremenjena prometna ureditev, naj se ravnajo po postavljeni prometni signalizaciji in naj upoštevajo navodila policistov in redarjev," pravijo. Na mestih, kjer bo gotovo prihajalo do zastojev, bodo tudi sami poostreno nadzirali promet. Dodajajo, da so dnevi krajši, in da je ob slabem vremenu vidljivost še slabša, zato morajo vozniki voziti previdno, pešci pa morajo poskrbeti za lastno varnost oziroma vidnost. "Prilagodite hitrost svoje vožnje stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter lastnemu znanju in izkušnjam, in pripnite se z varnostnim pasom!" sporočajo.

Gneča na Žalah
Gneča na Žalah FOTO: Miro Majcen

Posebno opozorilo velja tudi za voznike tovornih vozil, saj bo v petek, 31. oktobra, in soboto 1. novembra, med 8. in 21. uro veljala prepoved prometa za tovorna vozila in skupino vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kilogramov, traktorje, motokultivatorje, delovne stroje in vprežna vozila na cestah. Opozarjajo, da navedena omejitev velja tudi v nedeljo.

Avtobusi bodo vozili pogosteje, na Žalah bosta tudi kavalirja

Avtobusi mestnega potniškega prometa bodo v petek, 31. Oktobra, in v soboto, 1. novembra 2014 obratovali po posebnih voznih redih, prilagojenih povečanemu obisku pokopališča na Žalah. Na linijah 2, 7 in 22 bo vozilo večje število avtobusov kot običajno. Liniji 19I in 19B bosta obratovali po prirejenem nedeljskem voznem redu, dodatno pa bo uvedena linija 19, katera bo obratovala po trasi Barje – Tomačevo. Prav tako bodo obratovale linije 11B, 18, 21, 22 in 24, katere ob nedeljah ne obratujejo. Vse ostale linije mestnih avtobusov bodo obratovale po prirejenem sobotnem voznem redu. Za linije 1B, 3, 3G, 6B, Z8, 19Z in 27K bo veljal nedeljski vozni red. Več informacij lahko dobite na spletni strani LPP.

Za vse, ki težje hodijo, sta v času praznikov na Žalah na voljo dva odprta kavalirja, in sicer od ponedeljka, 27. oktobra, do sobote, 1. novembra 2014, med 9. in 17. uro. V primeru dežja ali sneženja kavalirja ne bosta aktivna, še sporočajo na LPP.

Naj se vesela noč čarovnic ne konča tragično

Opozorili so tudi na bližajoča praznovanja "noči čarovnic«. Gre za vse bolj popularno praznovanje v noči iz 31. oktobra na 1. november, ki je povezano z različnimi zabavami, maskami in kostumi čarovnic. Policisti opažajo, da ob tem beležijo vse več kršitev javnega reda in miru, prav tako nekateri pozabijo, da je vožnja z masko na obrazu prepovedana.

Žale ob Dnevu mrtvih - 7
Žale ob Dnevu mrtvih - 7 FOTO: Miro Majcen

"Vse tiste, ki se boste kot vozniki odpravili na različna praznovanja in zabave, opozarjamo, da ne uživate alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo," pravijo in dodajajo, da sicer svetujejo primernejše oblike prevoza na zabavo ali domov.

Vedno več je vsiljivega beračenja

Kot še pravijo, v tem času policija beleži tudi povečano problematiko vsiljivega beračenja na javnem kraju, kar prav tako predstavlja prekršek zoper javni red in mir. "Zato občanom svetujemo, da naj ne nasedajo prošnjam in izgovorom ljudi, ki beračijo v bližini pokopališč," pojasnjujejo.

Pazite tudi na vašo lastnino. V avtomobilih ne puščajte predmetov na vidnih mestih, pred odhodom pa zaščitite pa tudi vaše domove. V gneči se pazite tatov, saj so ti vedno na delu. Na ljubljanskih Žalah so namreč že včeraj okradli dve ženski, ki sta urejali grobove.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Namesto sveč bi raje nesli pločevinko Zlatoroga.
suzuki bandit1200
30. 10. 2014 07.03
+2
Kaj, bi pa lahko zamudili, če pridemo ob kaki drugi uri kot smo prvo mislili?
IvanZapornik
29. 10. 2014 21.46
-1
"Na grobove se odpravite pravočasno, gneča bo velika!" ......!!! .......... a ste slišal, janšisti?!
Roxy79
29. 10. 2014 20.43
+1
hja, sej je tud velka gneča pred sodiščem......pa nikjer nobenga opozorila da se treba prej prpelat na obravnavo........
felix59 drugič
29. 10. 2014 19.26
+1
Rekel je "izkušenih policajev " !! Večkrat so še bolj zmedeni , kot stare solatarice !!
skorpion 1
29. 10. 2014 18.50
+3
Se svecke in cvetje lahko tudi cez leto nese na grobove...zivim se posvetite....
111111112
29. 10. 2014 18.25
+5
Moje osebno mnenje je tukaj samo eno in edino. Vem zakaj je point prvega novembra in zame osebno se vsi samo preseravajo,kdo bo večji venec ali karkoli dal na grob.... ma prosim lepo... a ni lepše slednje, da se na leto človek večkrat oziroma dvakrat na mesec vsaj jaz osebno spolnem, da najdražjim podam gor svečko ali rožice..tisti ki pa gredo prvega novembra, jih pa potem tako ali tako celo leto več ni gor..ŽALOSTNO!!!!
Roxy79
29. 10. 2014 20.44
+1
Veš..to je kot pust.......... ko je pust se vsi maškaramo....... da pride do izraza naš pravi JAZ, drugače smo tako ali tako vseskozi eni klovni
Kronjo Motorka
29. 10. 2014 18.18
+2
Grem kar zdej.
BŠK
29. 10. 2014 17.39
+0
Jaz in prijatelji naredimo skupno popotovanje in obiščemo grobove naših pokojnikov po celi naši deželi in od Balkana do Baltika ; lepa Evropska turneja in hkrati še spomin na pokojnike in izmenjava izkušenj
jugos1976
29. 10. 2014 17.31
+6
Če se vsi odpravijo pravočasno, bo ravno tako gneča...