Slovenija

Na kaj morate biti pozorni, da bo pot na počitnice čim manj stresna

Ljubljana, 17. 06. 2014 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poletna sezona se je že začela. Vsak konec tedna, vse do sredine septembra, zato lahko računate na povečan promet proti morju oziroma Hrvaški in nazaj. Preverite, kako se lahko izognete gneči na cestah in s tem povezani slabi volji.

Zaradi nekaterih praznikov, ki so se pomaknili v junij in s tem povezanih krajših počitnic v sosednjih državah se je poletna sezona praktično že začela. Že v sredo lahko pričakujemo povečan promet iz Avstrije in Nemčije proti Hrvaški, saj je v teh državah v četrtek praznik. Hkrati se v Avstriji in Nemčiji končajo krajše počitnice, zato je še več prometa v obratni smeri pričakovati v nedeljo.

Na Darsu pravijo, da lahko vozniki odslej vsak konec tedna, vse do sredine septembra, računajo na povečan promet proti morju oziroma Hrvaški in nazaj.

Poletna sezona se je praktično že začela.
Poletna sezona se je praktično že začela. FOTO: Reuters

To je nekaj odsekov, kjer ob močno povečanem prometu, lahko pričakujemo zastoje:

-          Avtocesta A4 Maribor – Ptuj, na koncu avtoceste pri Ptuju, kjer se promet preusmeri z dveh pasov na en pas
-          Avtocesta A2 Karavanke – Ljubljana, pred predorom Karavanke
-          Glavna cesta št. 11 Koper – Šmarje – Dragonja
-          Glavna cesta št. 111 Koper – Izola – Portorož
-          Glavna cesta št. 9 Kozina – Starod
-          Glavna cesta št. 6 Postojna – Ilirska Bistrica – Jelšane

Na Darsu še pojasnjujejo, da se vsako leto povečuje tudi promet od vzhoda proti zahodu in nazaj. V poletnem času je tako med avtocestami v Sloveniji najbolj obremenjena primorska avtocesta A1 med Ljubljano in Koprom. Zato lahko na tej cesti ob morebitni prometni nesreči ali nujnem intervencijskem posegu pričakujete daljše zastoje. 

Najbolj obremenjeni mejni prehodi so: Sečovlje (na cesti Portorož – Sečovlje), Dragonja (na cesti Koper – Dragonja), vse bolj tudi Sočerga (na cesti Gračišče – Sočerga), Starod (na cesti Kozina – Starod), Jelšane (na cesti Ilirska Bistrica – Jelšane), Obrežje (na avtocesti Novo mesto – Obrežje) in Gruškovje (na cesti Ptuj – Gruškovje).

Konec del na cestah

Na odsekih, kjer je v turistični sezoni največ prometa, bodo dela na cesti ustavili. Do zaključka del, predvidoma konec julija, bo oviran promet na štajerski avtocesti A1 med Šentrupertom in Vranskim. Na slovenskih avtocestah se pospešeno postavljajo protihrupne ograje, zato voznike opozarjajo na postavljene zapore, ki pa ob upoštevanju predpisov in signalizacije ne bodo bistveno vplivale na pretočnost prometa v poletnih mesecih, še pojasnjujejo na Darsu.
 
Omejitve tovornega prometa
 
V Sloveniji v času turistične sezone veljajo strožje omejitve za tovorni promet, in sicer je omejitev z nedelj in praznikov razširjena tudi na sobote med 8. in 13. uro, na primorskih cestah pa velja ob sobotah od 6. do 16. ure, ob nedeljah in praznikih pa od 8. do 22. ure. Prav tako je tudi letos za turistično sezono avstrijski upravljavec avtocest napovedal prepoved prometa za tovorna vozila nad 7,5 t skozi predor Karavanke. Prepoved bo veljala vse sobote od 28. 6. do 13. 9. 2014 od 8.00 do 14.00.  

Gneča na cesti
Gneča na cesti FOTO: Thinkstock

Priporočila voznikom

Da bo pot čim manj stresna, na Darsu vsem voznikom svetujejo strpnost do drugih udeležencev v prometu, saj se poleti na cestah pojavi večje število tujcev, ki ne poznajo cest.

Če je le mogoče, se na daljšo pot odpravite izven največjih konic, torej zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj. V avtu imejte zadostno količino pijače. Vedno imejte pri roki dober zemljevid, ki vam bo ob nepredvidenih dogodkih pomagal poiskati alternativno pot.  Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali utrujenost, zato se za volan usedite le spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov. Izogibajte se prtljagi na zadnjih policah, saj v primeru trka ali ostrega zaviranja lahko poškoduje potnike. Ob veliki vročini se pri preveliki hitrosti pnevmatike hitreje obrabijo ali celo poškodujejo, še posebej, če imate avto hkrati obremenjen z veliko prtljage.

Najbolj se promet zgosti ob koncih tedna ob petkih popoldne po 14. uri, ob sobotah med 9. in 16. uro (včasih tudi dlje), ob nedeljah med 16. in 21. uro (včasih tudi med 10. in 12. uro). Bolj kot drugi dnevi so prometno obremenjene tudi srede.

Spremljate vremenske razmere

Bodite pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere. Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko pomeni zelo spolzko cestišče. Ob morebitni toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. Bodite posebej pozorni na motoriste in kolesarje. Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte o prometnih predpisih v državah, skozi katere boste potovali.

In nazadnje, še pred potovanjem se pozanimajte, kakšno je stanje na cestah in pridobite kontakte za prometne informacije v državah, kamor potujete, svetujejo na Darsu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
18. 06. 2014 11.35
+1
Na kaj morate biti pozorni, da bo pot na počitnice čim manj stresna - Predvsem na to, da imate dokumente za vstop v Hrvaško takoj pri roki, saj se menda naša vlada gre neko arbitražo
factory
17. 06. 2014 17.51
+0
čimbolj se izogibati naših avtocest pa bo ali pa iti od doma dovolj zgodaj in se lepo varno pripeljati do cilja kot pa iti zadnjo minuto in potem divjati po cesti ko norc to se nikoli ne konča dobro.
Arguss
17. 06. 2014 17.21
+11
Jah moraš imeti dovolj FINANC vse drugo se preživi.Kot ,da sem v Ameriki me učijo kako se odpraviti na pot FAK EJ.