Slovenija

'Abrahamova skrb za družino bi nam morala biti za zgled'

Ljubljana, 15. 10. 2013 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
43

Muslimani po vsem svetu praznujejo kurban bajram, praznik žrtvovanja. Osrednja bajramska slovesnost je potekala v športni dvorani na Kodeljevem. V govoru zbranim je tajnik Islamske skupnosti Nevzet Porić dejal, da čas, v katerem živimo, ni naklonjen vzgoji otrok in mladih.

Bajramsko molitev v Ljubljani je namesto muftija Nedžada Grabusa, ki se udeležuje letošnjega romanja v Meko, vodil tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić. Ta je v govoru povedal, da sta Abrahamova vera in predanost volji Alaha navdih za vsakega vernika. Njegova skrb za družino bi morala biti po Porićevih besedah zgled, še posebej v današnjem času, ko je težko ohraniti zdravo in kakovostno družino. "Čas, v katerem živimo, nam niti malo ni naklonjen, kar se tiče vzgoje naših otrok in mladih," je dejal Porić in dodal, da je pravilna vzgoja otrok velik izziv.

Verniki v športni dvorani na Kodeljevem
Verniki v športni dvorani na Kodeljevem FOTO: Blaž Garbajs

Spomnil je, da je za muslimani v Sloveniji ter za Islamsko skupnostjo velik dogodek, saj so pred enim mesecem položili temeljni kamen za islamski kulturni center v Ljubljani. Povedal je, da je bilo v projekt vloženega veliko truda, ter se zahvalil za podporo. "S polaganjem temeljnega kamna projekt džamije ni končan," je dodal in opozoril, da se morajo truditi še naprej, da bo džamija čim prej zgrajena.

V poslanici ob kurban bajramu je Porić povedal, da so romarji, ki so se zbrali na gori Arafat pri Meki, v belih oblekah ponazarjali enakost vseh ljudi. Po njegovih besedah so skupaj molili za dobro vseh ter za mir in dobro na svetu, ki sta v teh težkih časih posebej potrebna.

Praznovanje kurban bajrama na Kodeljevem
Praznovanje kurban bajrama na Kodeljevem FOTO: Blaž Garbajs

Dejal je, da je molitev zelo pomembna za vsakega posameznika, pri čemer pa sta potrebni vztrajnost in iskrenost. Po njegovih besedah je naše življenje v časih, v katerih živimo, zaznamovano z materializmom, zato so dnevi kurban bajrama priložnost za krepitev duše s spominom na Abrahama, na njegovo vero v boga ter na njegov odnos do družine. Dodal je še, da so dnevi priložnost tudi za to, da se pokažeta spoštovanje in ljubezen do drugih ljudi, predvsem do tistih, ki potrebujejo pomoč.

Na Kodeljevem ni dovolj parkirnih prostorov za vse muslimane, ki se udeležujejo molitve, zato so prisiljeni vozila parkirati tudi na pločnikih in kar na cestišču.
Na Kodeljevem ni dovolj parkirnih prostorov za vse muslimane, ki se udeležujejo molitve, zato so prisiljeni vozila parkirati tudi na pločnikih in kar na cestišču. FOTO: Blaž Garbajs
Vsem muslimanom čestitamo kurban bajram BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

V nedeljo so muslimani zaznamovali začetek hadža oziroma tradicionalnega romanja v Meko, ki je eden od petih stebrov islama. Vrhunec romanja je bil v ponedeljek, ki so romarji molili na gori Arafat pri Meki, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo. Iz Slovenije se je na romanje odpravilo 44 vernikov.

Vrhunec romanja je molitev na gori Arafat.
Vrhunec romanja je molitev na gori Arafat. FOTO: Reuters

Danes bo v Meki potekalo "kamenjanje hudiča", ki označuje začetek kurban bajrama. Simboličnemu kamenjanju hudiča bo sledilo obredno žrtvovanje živali. Ob koncu se bodo romarji sprehodili še okoli svetišča Kaba v Meki, s čimer se bo romanje tudi končalo. Letos se bo hadž končal v petek.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.