Slovenija

Na Kredarici meteorološke meritve opravljajo že 60 let

Kredarica, 29. 08. 2015 18.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Meritve skozi 60 let pomenijo tudi veliko zakladnico pri proučevanju podnebnih sprememb. Gre namreč za spremljanje podnebja izven urbanega okolja, saj je vpliv podnebnih sprememb v visokogorju še posebej izrazit.

Kredarica, 22. avgust, okoli 9. ure
Kredarica, 22. avgust, okoli 9. ure FOTO: ARSO

Na Kredarici so po več kot 60 letih neprekinjenega izvajanja meteoroloških meritev danes pripravili posebno slovesnost z odprtjem prenovljene meteorološke postaje. Gre za pomemben mejnik meteorološke dejavnosti v Sloveniji, tako z vidika obveščanja javnosti kot tudi z vidika spremljanja podnebnih sprememb, poudarja Klemen Bergant z Arsa.

Meteorološka postaja na Kredarici sicer leži na nadmorski višini 2514 metrov, opazovanja pa sistematično in neprekinjeno opravljajo od avgusta 1954.

Direktor Urada za meteorologijo na Agenciji RS za okolje Klemen Bergant je 60 let meritev na Kredarici označil za pomemben mejnik za slovensko meteorologijo. Nasploh so meteorološka opazovanja in meritve na Kredarici po njegovih besedah pomemben del meteorološke dejavnosti v Sloveniji, in sicer iz dveh vidikov.

Na eni strani s pomočjo podatkov in meritev, ki jih na Kredarici merijo tako poleti kot pozimi, stalno obveščajo javnost in gornike o razmerah v visokogorju in na ta način prispevajo k večji varnosti.

Na drugi strani meritve skozi 60 let pomenijo tudi veliko zakladnico pri proučevanju podnebnih sprememb, je poudaril Bergant. Gre namreč za spremljanje podnebja izven urbanega okolja, saj je vpliv podnebnih sprememb v visokogorju še posebej izrazit.

Pri izvajanju meritev meteorologi že deset let sodelujejo tudi s Slovensko vojsko, je dodal Bergant. Po njegovih besedah gre za primer zelo dobrega sodelovanja, saj skupaj zbirajo informacije o vremenu in snežnih razmerah v visokogorju, ki so pomembne tako za meteorološko službo kot tudi za dejavnosti Slovenske vojske.

Ministrica za obrambo Andreja Katič in ministrica za okolje Irena Majcen sta ob tej priložnosti danes podpisali nov sporazum o operativnem sodelovanju med ministrstvom za obrambo ter ministrstvom za okolje in prostor pri izvajanju meteorološke, hidrološke, oceanografske in lavinske dejavnosti ter spremljanju in proučevanju naravnih nesreč.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

o rly?
29. 08. 2015 20.20
+0
Vi raje testirajte zrak namrec jaz se dusim of izpusnih plinov (letalskih). To me jezi. Jezes, a noben ne opazuje tega fenomena?
flojdi
30. 08. 2015 15.57
+1
.še dobr, da te (še) ne motijo avtomobilski