Na najlepši lokaciji sredi turističnega bisera Slovenje stoji ... podrtija

Ob Blejskem jezeru, na idilični lokaciji pod impozantnim gradom, tik ob sprehajalni poti, kjer je ogromno turistov, ki občudujejo lepote Bleda, jezera in otoka, stoji Riklijeva vila, ki že nekaj časa sramotno propada. Blejci pravijo, da jih je sram, turisti se le čudijo in zgražajo ... Kako je mogoče, da država in občina dopuščata propadanje kulturnega spomenika na elitni lokaciji?

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Ob Beljskem jezeru na idilični lokaciji pod impozantnim gradom, tik ob sprehajalni poti, kjer je ogromno turistov, ki občudujejo lepote Bleda, jezera in otoka, stoji Riklijeva vila. Konec 19. stoletja jo je dal postaviti Arnold Rikli, eden najbolj znanih zdravnikov za atmosferične kure, ki velja za začetnika zdraviliškega turizma pri nas, saj je s svojimi zračnimi, sončnimi in vodnimi kopelmi Bled in okoliške kraje približal svetu.

Njegova vila, postavljena na sončno stran jezera in v kateri so bile včasih kopeli in ordinacija, že nekaj časa sramotno propada. Kljub temu, da je spomeniško zaščitena. Pred 25 leti jo je odkupil Nikolas Oman, od takrat se razpad le še stopnjuje. Blejci pravijo, da jih je sram, turisti se le čudijo in zgražajo ...

Kako je mogoče, da država in občina dopuščata propadanje kulturnega spomenika in to na tako pomembni in za turizem elitni lokaciji? Nevestnega lastnika bi lahko država razlastninila. A tega ne naredi. Ker bi mu morala izplačati odškodnino in potem vilo še obnoviti. Denarja za to pa nima. Tako se sramota vrti v začaranem krogu. Več o tej propadajoči vili in o drugih, podobnih primerih nekoč impozantnih stavb, ki danes klavrno propadajo, jutri zvečer v rubriki 24UR Inšpektor.

Ne le, da se očitno na državo ne gre zanesti, da bo takšne stvari ustrezno reševala, videli boste tudi primere, ko je država celo lastnik stavb, ki jih prepušča razpadu.

Kje so težave in rešitve? Ne zamudite jutri zvečer!

24UR Inšpektor

(Foto: POP TV)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 139
 
oježeš 23.04.2017 10:52:58
Lastniku se da rok, do kdaj naj uredi z vilo. V kolikor ne naredi nič, se razlasti sedanjega lastnika in uredi kot je treba, ali saj odstrani podrtijo in poseje travo.
Več komentarjev