Slovenija

'Na podnebne spremembe se moramo pripraviti in prilagoditi'

Ljubljana, 23. 03. 2009 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Meteorologi ob današnjem svetovnem dnevu te vede poudarjajo pomen meteorologije za kakovost življenja in ob tem dodajajo, da so uporabniki vse premalo seznanjeni z vsemi analizami in napovedmi.

To je med drugim izpostavil generalni direktor Agencije RS za okolje (Arso) Silvo Žlebir. Komunikacija z uporabniki storitev agencije ni v polni meri izkoriščena, je prepričan. "Mislim, da moramo na tem področju narediti več. Opažam, da uporabniki večkrat niti sami ne vedo, kaj vse v meteorološkem smislu zagotovi agencija," je dodal.

Erjavec pripravlja urad za podnebne spremembe

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO:

Da je pravočasno in zanesljivo obveščanje javnosti s strani agencije ključnega pomen, pa je prepričan tudi minister za okolje in prostor Karl Erjavec. Ob dnevu meteorologije je še izpostavil, da se je pogostost suš v Sloveniji v povprečju v zadnjih dveh desetletjih izrazito povečala. Nič kaj vzpodbudne po njegovih besedah tudi niso napovedi podnebnih sprememb, ki za naše kraje kažejo izrazit dvig temperature ob hkratnem zmanjšanju količin padavin.

"Vedno višje temperature in daljša obdobja brez padavin prinašajo pogostejše vročinske valove, ki ogrožajo zdravje in življenja ljudi. Zdravje ogroža tudi onesnaženost zraka, ki se ob stabilnem vremenu kopiči v kotlinah, kjer leži večina naših mest," je opozoril Erjavec in izpostavil, da je ob navedenih vremensko pogojenih nevarnostih ključnega pomena prav pravočasno opozarjanje javnosti.

Soočamo se z vse več sušnimi obdobji.
Soočamo se z vse več sušnimi obdobji. FOTO: Reuters
Minister se je sicer udeležil tudi začetka projekta posaditve 10.000 sadnih dreves, ki bodo opozarjala na poslanstvo okoljske odgovornosti v okolici šol, vrtcev, v parkih in na drugih javnih površinah. Saditev je potekala na Biotehniškem izobraževalnem centru, ekošoli Živilski šoli v Ljubljani, kjer so posadili šest avtohtonih sadnih dreves.

Ob tem je minister poudaril pomen nenehnega razvoja meteoroloških dejavnosti. Trenutno je v teku obsežen investicijski projekt – nadgradnja sistema spremljanja vodnega okolja v Sloveniji, ki vključuje prenovo in širitev mreže samodejnih meteoroloških postaj.

Podnebne spremembe so ena od največjih groženj sedanjim in prihodnjim generacijam. "Nanje se moramo pripraviti in se nanje prilagoditi," meni minister, ki je ob tem izpostavil, da je v pripravi ustanovitev urada za podnebne spremembe, ki bo deloval pri vladi in naj bi izboljšal koordinacijo med posameznimi resorji. Začela se je tudi razprava o pripravi zakona o podnebnih spremembah, ki naj bi vzpostavil okvir za spremljanje kratkoročnih in dolgoročno razvojnih podnebnih politik, omogočil njihovo izvajanje in zagotovil spremljanje njihovih učinkov.

Minister pričakuje, da naj bi te in druge novosti pripomogle k temu, da se bo Slovenija čim prej usmerila na pot v nizkoogljično družbo. "Nizkoogljična družba bo omogočila ljudem življenje v čistejšem okolju, s čistejšim pridobivanjem energije in ob manjši porabi omejenih naravnih surovin," je dodal.

Prepričan je še, da če bomo ta prehod na globalni ravni uresničili v bližnji prihodnosti, bomo zmanjšali nevarnost manjših, zlasti pa večjih naravnih katastrof, ki nas bodo sicer zaradi podnebnih sprememb čedalje bolj ogrožale. Slovenija mora k temu prispevati sorazmeren delež, je pojasnil Erjavec.

Prizadeta kakovost hrane

Usmeriti se moramo v nizkoogljično družbo, pravi Erjavec.
Usmeriti se moramo v nizkoogljično družbo, pravi Erjavec. FOTO:

Tanja Cegnar z Arsa je ob tem izpostavila, da vse toplejši oceani vplivajo na sestavo planktona, ki predstavlja začetek prehranjevalne verige. Opozorila je, da je s sušami prizadeta kakovost pridelka in s tem kakovost hrane ter dodala, da bodo nove vremenske razmere vplivale tudi na razvoj različnih žuželk, ki med drugim predstavljajo velike prenašalce bolezni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
24. 03. 2009 20.11
Jaz sem se proipravil in kupil novo bundo ter kapo ter volnene rokavice. Mraz bo!
prvee
24. 03. 2009 08.44
POPovci spet pretiravajo in režejo pompozne zadeve s konteksta povedanega na tem srečanju.
hrcekmuri
24. 03. 2009 07.45
JAO,SAJ BI BIL ČUDEŽ DA SE NEBI NIČ SEGRELO KO SE PA VOZI NA OKOLI NA MILIONE TERMOAKOMULACIJSKIH PEČI
ivo55
24. 03. 2009 07.41
Zgraditi je treba sončne elektrarne katerih energija bo poganjala črpalke za namakanje - za začetek bi rabili projekte v tem smislu...vsem znano - pa nič!!!
Tonček Balonček
24. 03. 2009 07.13
Danes je pa zjutraj kar malo topleje kot prejšnje dni, kaj res prihaja katastrofa in vročina?
rewritable@email.si
23. 03. 2009 20.20
noben ni bil tle pred 2 tisoč leti....zato potrebujemo mal več argumentov kot "ustvarjen urad za podnebne spremembe" in "dajte nam denar", da bomo denar dejansko dali.
mitjasen
23. 03. 2009 17.25
Mene zanima kak ste eni tu lahko tak pametni?PA kaj ste bli tu že pred nevem kolko tisoč leti da veste kaj se dogaja al kaj. Mislim ej človeški kurji pameti ni konca.
nosferatu
23. 03. 2009 16.50
Kahel Ehjavec - od sthokovnjaka za Pathije do vhhunskega ekologa je samo kohak! Lol
klavdijl
23. 03. 2009 16.17
sicer so take podnebne spremembe stalnica v zemljini zgodovini (pričetki in konci ledenih dob in poledenitev... je pa res da zadnja ledena doba traja več miljonov let in da je bila zadnja poledenitev v času neandertalca) tokrat se zaradi našega poseganja le dogajajo precej hitreje in malo manj pričakovano
klavdijl
23. 03. 2009 16.15
čist tako... taljenje ledu na severu in jugu (kot npr. ob koncu ledene dobe) pomeni ohladitev temperatur - seveda se še bodo še malo dvigovale, toda ko v tkove pride hladna voda poledenelih polov se temperature na celini zmanjšajo
alfa beta
23. 03. 2009 15.53
v bistvu je takšno vreme, ki smo ga pozanli prej bilo prej izjema za zemljo kot pravilo. Spremenljivo vreme z raznimi ujmami je že od nekdaj prisotno na zemlji.
Denis212
23. 03. 2009 15.18
Podnebne spremembe so posledica ČLOVEKOVEGA IGNORIRANJA NARAVNIH PRINCIPOV. Torej, najprej moramo spremeniti ODNOS do NARAVE in UPATI, da NI vse skupaj že PREPOZNO. Nikjer v NARAVI ne zasledimo POHLEPA - kopičenje vsega možnega - seveda na škodo drugega. POHLEP je tisti, ki dolgoročno naredi največ ŠKODE v OKOLJU IN DRUŽBI.
spaparnas
23. 03. 2009 15.14
Mogoče ga lahko poimenujejo tudi urad za mešanje megle LOL HA HA HA HA HA HA
spaparnas
23. 03. 2009 15.14
Urad za podnebne spremembe? HA HA HA HA HA HA HA H AH HA HA HA HA HA HA H A Urad za VREME kajti vreme pomeni podnebne spremembe!!!!! Vreme se spreminja in tale o vse toplejših oceanih je spet LAŽ kot vse kar nam mediji servirajo v zvezi s to temeo Edino kar ni smešno pri tem je to da bomo urad za VREME, tako kot vse ostale birokratske urade polne lenuhov in mešalcov zraka financirali davkoplačevalci
Morana7
23. 03. 2009 14.17
Sej to ni na njegovem zeljniku zrastlo itak pa poglejmo malo okoli kaj ni že očitno da tako ne bomo mogli večno smetit? Preveč se živi za danes in nič za jutri...vsi bi pa radi mel otroke nobenga pa ne zanima v kakem bodo živeli zaradi nas.
brez_faksa
23. 03. 2009 14.03
Če pa to reče Kahl Ehjavec je pa to povod za popolnoma neresno obravnavo.