Slovenija

Družba Ekosistemi zavrača očitke o poslovanju z nevarnimi odpadki, civilna iniciativa pripravlja tožbo

Novo mesto, 24. 07. 2017 06.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

V družbi Ekosistemi zavračajo očitke o poslovanju z nevarnimi odpadki in pravijo, da je pogostost takšnih požarov v zadnjem času zelo sumljiva. V Civilni iniciativi Zalog-Loke pa medtem nameravajo vložiti tožbe tako proti lastniku, kot tudi proti lokalnim oblastem in državi. Ustanovili so tudi krizni štab, v petek pa pripravljajo protestni shod.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Gašenje končano, z delom pričeli kriminalisti
    02:40
    Iz SVETA: Gašenje končano, z delom pričeli kriminalisti
  • Iz 24UR: Gasilcem je po štirih dneh le uspelo pogasiti požar v Zalogu pri Novem mestu
    02:44
    Iz 24UR: Gasilcem je po štirih dneh le uspelo pogasiti požar v Zalogu pri Novem mestu
  • Iz 24UR: Opozorila prebivalcem Zaloga
    02:34
    Iz 24UR: Opozorila prebivalcem Zaloga
  • Iz 24UR: Domačini jezni in zaskrbljeni
    02:03
    Iz 24UR: Domačini jezni in zaskrbljeni

Gasilci lokalnega gasilskega društva so v noči na ponedeljek stražili pogorišče požara, ki je v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu izbruhnil v četrtek popoldne. Požarna straža bo območje morala predvidoma nadzirati še do konca tedna. 

Na požarišču morajo premetati še del odpadkov, da bodo lahko zaključili z gašenjem požara, je dejal župan občine Straža Dušan Krštinc. Gašenje sicer zaključujejo z zmanjšanim številom gasilcev, po besedah Krštinca je bilo v ponedeljek na terenu še okoli 12 prostovoljnih gasilcev.

Požar je v Ekosistemih izbruhnil v četrtek popoldne.
Požar je v Ekosistemih izbruhnil v četrtek popoldne. FOTO: Bralec
Okoli 4. ure je zagorelo na deponiji lesnih sekancev v naselju Puščava v občini Mokronog-Trebelno. Gasilci so požar pogasili in s pomočjo lastnika sekancev z delovnimi stroji premetali večjo količino sekancev. Pri gašenju se je poškodoval gasilec, ki so ga na kraju oskrbeli reševalci.

Svetniki Občine Straža so si v nedeljo ogledali kraj požara. Po napovedih župana bodo predvidoma v četrtek sklicali izredno sejo, pred tem pa morajo preveriti, kdaj bodo dobili rezultate vseh meritev. Prve meritve so v petek sicer pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih snovi, dovoljena vsebnost delcev PM10 pa ni bila presežena. Meritve izcedne vode s požarišča so pokazale, da je ta onesnažena, hkrati pa so meritve vode v bližnji Krki pokazale, da reka ni onesnažena.

NIJZ objavil dodatna priporočila prebivalcem

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa je po požaru objavil dodatna priporočila prebivalcem. Odsvetujejo jim intenzivno gibanje na prostem in uporabo zrelih vrtnin, ki so bile izpostavljene dimu.

Kot so zapisali na NIJZ, je zlasti najmlajše treba opozarjati in nadzorovati, da si umazanih rok ne dajejo v usta. Nujno je dobro umivanje rok, nasploh pa naj se otroci ne dotikajo predmetov, ki bi lahko bili onesnaženi.

Požar v obratu za predelavo odpadkov
Požar v obratu za predelavo odpadkov FOTO: POP TV

Inštitut prav tako odsvetuje uporabo solate, paradižnika, bučk, kumar, radiča, blitve, špinače, rukole, peteršilja, zelene, paprike, začimb in ostalih zelišč z vrtov. Prebivalci naj počakajo na rezultate analiz in objavo nadaljnjih navodil ali pa naj vrtnine porežejo oziroma poberejo in zavržejo med komunalne odpadke (ne v kompost ali med biološke odpadke). Obenem odsvetujejo uporabo stročjega fižola, ki naj raje dozori v zrnje.

Plodovke in sadje, ki ga je mogoče lupiti, na primer kumare, bučke, jajčevce, paradižnik, breskve in jabolka, naj uporabniki pred uživanjem temeljito operejo in olupijo, pri zelju in ohrovtu pa odstranijo zunanje liste. Olupki niso primerni za krmo živali ali kompostiranje.

Podzemna gomoljna in korenasta zelenjava, na primer krompir, korenje, gomoljna zelena, česen in čebula, je za uživanje primerna po temeljitem pranju in lupljenju. Zelenjavo in sadje, na katerih so ostanki saj, pa je treba zavreči.

Na NIJZ še svetujejo, da onesnaženo travo na vrtovih in zelenicah prebivalci pokosijo in zavržejo. Zeleni odpadki, kot so pokošena trava, povrtnine in listje, ne sodijo na kompost. Prebivalci naj zbrani kapnici ob prvem dežju po požaru preprečijo vtok meteorne vode s strehe ali druge zbiralne površine v zbiralnik.

Na NIJZ še svetujejo, da onesnaženo travo na vrtovih in zelenicah prebivalci pokosijo in zavržejo. Zeleni odpadki, kot so pokošena trava, povrtnine in listje, ne sodijo na kompost. Prebivalci naj zbrani kapnici ob prvem dežju po požaru preprečijo vtok meteorne vode s strehe ali druge zbiralne površine v zbiralnik.
Odsvetujejo tudi intenzivno gibanje, športne in rekreativne prireditve na prostem na območjih, kjer se še vidi in voha dim iz tleče deponije. Ravno tako naj prebivalci tovrstnih aktivnosti ne izvajajo na prašnih površinah, ki so bile pod vplivom požara.

Odpiranje oken in zračenje prostorov je treba prilagajati smeri vetra, ki širi dima in smrad od požarišča, še opominjajo na NIJZ.

Po aktivnostih na prostem pred vstopom v domovanje na NIJZ priporočajo stepanje prahu z obleke in čiščenje ali menjavo obutve, da bi čim manj prahu in zemlje zanesli v bivalne prostore. Pred vstopom v bivalne prostore je treba z mokro krpo obrisati tudi hišne ljubljenčke in poskrbeti, da se ti ne zadržujejo na onesnaženih območjih, dokler ta niso očiščena.

Svetujejo tudi čiščenje onesnaženih zunanjih površin, ki so bile izpostavljene požaru, posebno pozornost pa je treba nameniti površinam, na katerih se zadržujejo otroci. Mokre krpe oziroma papirnate brisače naj prebivalci po čiščenju odložijo v plastične vreče in zavržejo med komunalne odpadke.

Od torka bo NIJZ na voljo za pojasnila na posebni telefonski številki - 051 255 133. Predstavniki inštituta bodo za morebitna vprašanja, opažanja in ostale informacije na voljo vsak delavnik med 9. in 13. uro.

V Ekosistemih zatrjujejo, da imajo vsa posebna dovoljenja

Po požaru v njihovem obratu v Zalogu pri Novem mestu pa se je sedaj z dodatnimi pojasnili odzvala tudi družba Ekosistemi. Ponovno so izpostavili, da imajo vsa potrebna dovoljenja za dejavnost v Zalogu in zavrnili očitke, da so upravljali z nevarnimi odpadki. Napovedali so sanacijo pogorišča in izvedbo vseh drugih nujnih sanacijskih ukrepov.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so se za dodatna pojasnila odločili, ker si ne želijo "medijske vojne zaradi velikega števila potvorjenih informacij, neresnic in laži ter senzacionalističnega poročanja". Po njihovem mnenju so bili nekateri mediji v dosedanjem poročanju namreč nekorektni.

V družbi Ekosistemi zavračajo očitke, da bi na katerikoli lokaciji prevzemali ali na kakršenkoli način poslovali z nevarnimi odpadki.

V obratu, ki "ni deponija ali kot nekateri navajajo smetišče", letno proizvedejo okoli 40.000 ton alternativnih in različnih lesnih goriv, vse poslovanje pa poteka v skladu z veljavnimi predpisi in slovensko zakonodajo s tega področja, so navedli. Ponovno so izpostavili, da ima družba Ekosistemi vsa okoljska in obratovalna dovoljenja za poslovno dejavnost v Zalogu.

posnetki požara v Zalogu - 1
posnetki požara v Zalogu - 1 FOTO: Bralec

Zavrnili so očitke, da bi družba Ekosistemi na katerikoli lokaciji prevzemala ali na kakršenkoli način poslovala z nevarnimi odpadki. Taka namigovanja so v družbi označili za neutemeljena.

Napovedali so, da se bodo po koncu gašenja in kriminalistične preiskave kot družbeno odgovorno podjetje lotili sanacije pogorišča in izvajanja vseh drugih nujnih sanacijskih ukrepov.

V obratu je bila skladiščena lesna biomasa, odpadki po sortiranju in končni proizvodi različnih vrst trdih goriv. Natančne količine vseh v požaru uničenih odpadkov in končnih proizvodov bodo podali po opravljenem ogledu na lokaciji. So pa po navedbah podjetja skladiščene zaloge zadoščale za štiri do šesttedensko proizvodnjo goriv.

'Pogostost požarov v zadnjem obdobju zelo neobičajna in skrajno sumljiva'

"Po indicih in izjavah očividcev lahko upravičeno sklepamo, da vzrok požara vendarle ni samovžig skladiščenih materialov, saj naj bi istočasno zagorelo na več mestih hkrati na skrajnem robu zunanje parcele, ki meji z gozdom," so zapisali in dodali, da je takšna pogostost požarov v zadnjem obdobju zelo neobičajna in skrajno sumljiva.

Družba Ekosistemi je pred dvema letoma začela s 24-urnim varovanjem objekta. Dežurna služba je delovala v skladu s požarnim redom ter redno servisirala in posodabljala vso protipožarno opremo in gasilne naprave, so navedli.

Ko so v četrtek zaposleni direktorja družbe Gregorja Kovačiča obvestili o požaru, se je ta napotil na kraj dogodka in z zaposlenimi urejal vsa operativna vprašanja reševanja opreme, bil pa je tudi v telefonskem kontaktu z županom Straže Dušanom Krštincem, navaja sporočilo za javnost. V petek je bil po navedbah družbe v kontaktu tudi z vodjo intervencije, sodeloval pa je tudi z vsemi pristojnimi službami.

"Obžalujemo, da je prišlo do požara, za nastanek katerega nismo krivi," so še zapisali. Po navedbah družbe so imeli vso predpisano infrastrukturo, da ne bi prišlo do ekološke katastrofe ali onesnaženja podtalnice in zemljin. Kljub prošnji in uradni vlogi pa je bil po navedbah podjetja ustno zavrnjen priključek na javno kanalizacijsko omrežje oz. na čistilno napravo. Družba Ekosistemi je redni odvoz zbranih vod zato organizirala z zunanjim izvajalcem.

Na požarišču kriminalisti in forenziki

S preiskovanjem kraja požara pa so začeli kriminalisti, so potrdili na Policijski upravi Novo mesto. "Danes ogledna skupina Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto in forenziki Nacionalnega forenzičnega laboratorija pričenjajo z ogledom požarišča in nadaljujejo s kriminalistično preiskavo. Zaključka preiskave zaradi zahtevnosti primera časovno ne moremo napovedovati, bodo pa kriminalisti o svojih ugotovitvah seznanjali pristojno tožilstvo," je v ponedeljek povedala Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto.

Ogled zaradi obsežnosti požara v minulih dneh namreč še ni bil mogoč, trajal pa naj bi več dni. Policija je sicer že na dan požara pričela z aktivnostmi. Zavarovali so kraj požara in omejili gibanje na tem območju. Pri izvajanju nujnih nalog so sodelovali z gasilci, reševalci in štabom civilne zaščite. Urejali so promet v neposredni okolici in omogočali delo drugim interventnim službam, so še zapisali novomeški policisti.

V Civilni iniciativi Zalog-Loke pa nameravajo vložiti tožbe tako proti lastniku, kot tudi proti lokalnim oblastem in državi, je za 24ur povedal predstavnik civilne iniciative Zalog-Loke Franc Plut. Ustanovili so tudi krizni štab, ki bo zadevo s tožbo vodil, v petek pa pripravlja protestni shod, na katerem bodo prebrali in podpisovali peticijo. Podpise bodo nato začeli zbirati tudi po vseh občinah v ožjem prizadetem območju, je poudaril Plut. Če ne bodo zadeve rešili na domačem terenu, so se pripravljeni obrniti tudi na Evropsko unijo, je dodal.

Gasili še tlečo maso iz plastičnih odpadkov lesnih sekancev

Gasilci so v nedeljo z gašenjem požara nadaljevali do poznega večera, saj je na kraju požara še vedno tlelo. Gasili so namreč tlečo maso iz plastičnih odpadkov in lesnih sekancev, jo premetavali in premeščali, je povedal direktor in poveljnik novomeškega gasilsko reševalnega centra Gregor Blažič.

Gasilci
Gasilci FOTO: POP TV

Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje (URSZR) je v nedeljo dopoldne v gašenju sodelovalo 50 gasilcev iz PGD Vavta vas, Dolenja Straža, Dolenja Stara vas, Mokro Polje, Orehovica, Stara vas-Loka, Velika Strmica, Mokronog, Trebelno in GRC Novo mesto.

Popoldne je v akciji gašenja sodelovalo 35 gasilcev iz PGD Šmihel pri Novem mestu, Ždinja vas, Otočec, Kamence, Novo mesto, Stranska vas pri Novem mestu in GRC Novo mesto, so še dodali na URSZR.

Zaradi dima in plinov za krajši čas evakuirali več vaščanov

Na deponiji obrata družbe Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu je zagorelo v četrtek popoldne. Novomeški in okoliški gasilci so uspeli požar v večernih urah omejiti, od petka zjutraj pa nadaljujejo gašenje. Več vaščanov so zaradi dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov evakuirali. Ti so se lahko v petek zvečer vrnili na domov.

Civilna iniciativa, ki se je že v preteklosti borila, da bi se obrat Ekosistemov v Novem mestu zaprl, zopet glasno poziva, da tovrstnega obrata na tej lokaciji ne bi bilo več. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dany40
27. 07. 2017 08.50
+1
Odpadki so denar, zato uradniki tako zavzeto molčijo in izdajajo dovoljenja za denar..........
Marija Gergar
25. 07. 2017 13.56
+1
Me prav zanima, kdaj bo zagorelo v bivšem JAVOR-ju....tam je nagomilano kup odpadkov ( lepilo, lak, barve, lesni odpadki...). Nihče ne migne, niti pivški župan se nesekira, mi stanovalci okoli Javorja pa...???
mallonge
25. 07. 2017 11.47
+1
Cerar in kriminal gresta z roko v roki.
mallonge
25. 07. 2017 11.48
-1
Baje zadošča, če se kriminalec opraviči kriminalcu.
Tara29
25. 07. 2017 09.35
+4
Podjetje Ekosistemi so v prisilni poravnavi, nesolventni in s 5,4 milijona evrov neplačanih obveznosti. Obveznosti bi morali poravnati do 8. 8. 2017. Prejeli so celo 686 tisoč evrov kmetijskih subvencij, vrednost zemljišč in zgradb pa so lani v bilanci zmanjšali za kar 71,6-krat. Ni čudno, da je zagorelo....
Jamallllll
25. 07. 2017 08.00
+3
takole je to: en cajt se bodo še igral, sam dolenc ko znori ga ne bo noben ustavu
mastaflash
25. 07. 2017 00.12
+0
kaj je s KEMISOM, kdo ve?
Tara29
25. 07. 2017 09.38
+3
Madeni
24. 07. 2017 22.25
+2
Več požarov na deponijah Letos je bilo na deponijah in predelovalnicah odpadkov že več požarov: denimo v Zalogu, Vrhniki in odlagališču Mala Mežakla nad Jesenicami. V zadnjih letih pa je gorelo še v obratu podjetja Surovina na Teznem, na deponiji Ormož, pa odlagališču starega železja v Pivki, točno desetletje nazaj pa je veliko dima izšlo iz deponije gum v Lovrencu. Tudi Galvano v Velenju so skurli pardon je zagorela..Slučajno čeprav te ne obstajajo na vrsti je Škofja Loka..
Uporabnik1001214
24. 07. 2017 22.14
+2
Zanimivo, nihče od naštetih ( župan, vodja intervencije), s katerimi naj bi bil direktor menda v stiku, njegovih navedb niso potrdili. Iz medijev je bilo zaznati, da se lastnik in direktor ne odzivata ( direktor naj več ne bi bil direktor) in se pred mediji in ostalimi službami skrivata. In v končni fazi, tudi za nas prizadete in oškodovane Vas ni bilo, ker ste menda bili na dopustu. In še nekaj, zakaj niste v Celju in v svoji okolici odprli takšnega EKO obrata?. Aja, zato, ker tam živite vi, vaši najbližji in takšnega preseška pa res ne bi imeli v svoji bližini. Pa lepo se imejte na dopustu..
Madeni
24. 07. 2017 22.28
+3
V tem Obratu ne da je bilo 10x preveč po tonaži notri so vse nevarne snovi iz KRKE..nadalje, strupene snovi ki tam ne bi smele biti vsi so vedeli zato..Tako celo bivši visoki zaposleni..TAM..nas KOMUNALI..Na tem odlagališču ni strupene snovi ni da ni in ni človeka odgovornega za to ki tega ne bi vedel ni da ni..
RaptorX
24. 07. 2017 22.01
+4
Gospod podžupan včasih župan a to da si dobil par zajetnih vrečk denarja da si vse to sprejel pa bil tiho pa ne boš omenil baraba pokvarjena.
Uporabnik1001214
24. 07. 2017 21.05
+9
Da se ne bo pozabilo in da se ne bo ponovilo, vsi na shod v petek in v soboto in v nedeljo in v...... Ne smemo pustiti, da nas zastrupljajo, zavajajo, lažejo in, da se posamezniki bogatijo.
Kollerik
24. 07. 2017 20.55
+10
Je sploh kdaj v tej državi kdo za nekaj kriv? Tale "domokracija" pa je neka farsa....
Uporabnik1001214
24. 07. 2017 21.16
+9
Ljudje, imamo moč, če stopimo skupaj. To ni težava Zaloga, Straže , to slovenski probelem, to se dogaja in se bo še dogajalo. če VSI ne stopimo skupaj in ustavimo, ta kriminalna dejanja.
medo90
24. 07. 2017 21.28
+4
V javni upravi ni nikoli nihče za ničkriv.
hotchilipoper
24. 07. 2017 19.32
+11
To je najlažji način kako se znebiti nevarnih odpadkov,seveda se bo to pozabilo ,tako kot v Kemisu na Vrhniki in Celju. Je pa tudi cilj vlade zastrupljanje lastnih državljanov,in prisila,da bodo vso zelenjavo kupovali v trgovinah,ki pa je tudi Ž kvalitete.
oježeš
24. 07. 2017 20.03
+0
Se strinjam s prvim stavkom. Ne vem komu bi bilo v korist zastrupljati svoje državljane, ker potem jih ne bo mogoče ožemati z raznimi davki. Nakup v trgovinah je pa s strani teh ljudi tako malenkosten, da ne bo nobenega haska, da bi se lahko omastili s tem denarjem. Sam vidim, da je cilj takih zapisov bolj spraviti na plano neke posebneže s črnim pogledom in kritiko, ker drugega ne znajo.
jur?ibur?i
24. 07. 2017 18.27
+9
teli novinarji vam preveč perejo možgane..
ooResnicA
24. 07. 2017 15.47
+19
...samo naj pride še kak rafenkirar emisije merir pa me jeba.t da peč preveč emisij spušča.....
hotchilipoper
24. 07. 2017 19.26
+7
oježeš
24. 07. 2017 20.07
+3
Problem so tisti, ki pišejo in potrjujejo zakone, da drugi lahko zafrkavajo ljudi in bogatijo na naš račun.
slovenija981
24. 07. 2017 15.38
+29
HHAHAHHAAAAAAHAHHAHAHHAAAA !!!!! Poglejte slike HAHHAHHAHAHHAHAHAHAA.... pozimi ko bo par hiš tam kurilo peč na drva bodo 24 ur upile povečani prašni delci,,,,,, pri tem strupenem 4 dnevnem kurjenju pa danes, 24 ur poročajo, da so prašni delci v mejah normale, a v novem mestu pravijo, da ne morejo dihat.......... Nism pa zasledil , če so te politično povezane in malomarne lastnike, že privlekl za ušesa dol ali ne še......... noben zakon jih ne bo ščitu, ko bo narod palico v roke prijel.........
kol5
24. 07. 2017 20.13
+12
pri prašnih delcih v domačih kuriščih---lepo vas prosim to je samo način kako malemu človeku še iz žepa pobrat tisto malo kar ima
mallonge
24. 07. 2017 14.04
+16
Čudni so bili ti sekanci. Kolk energije. Kje se jih da kupiti za zimsko kurjavo? kolk je cena?
mallonge
24. 07. 2017 14.06
+7
Koliko mi za željene podatke zaračuna inšpekcija za okolje?
SEJBOBOL
24. 07. 2017 13.51
+14
NAUK vseh teh požaroj je , da se lahko kuri kjerkoli karkoli , če je v teh dveh primerih vse v mejah normale , bo tudi na domačih "dvoriščih" .....
mallonge
24. 07. 2017 14.07
+16
To okoljsko nevarnost so si očitno izmislili samo za dimnikarske zaslužkarje.
jakec1575
24. 07. 2017 12.23
+26
Gre za domace teroriste in terorizem zoper okolje in tam zivece ljudi. Gre za ogrozanje javnega zdravja. Treba je sestaviti iniciativo, ki bo izkoristila vsa domaca pravna sredstva potem pa iti v Strassburg in dobiti odskodnine od države, ker je totalno nesposobna in varuje kriminalce namesto ljudi. zakonodaja je zelo jasna. Zakon o pozarni varnosti bi morali nemudoma popraviti na visoke standarde s posebnimi nacrti, varnostnim inzenirjem itd. 4 pozari niso nakljucje. gre za prirocno nizanje stroskov, na racun zdravja ljudi. Slovenija eko cona? slovenija nacilani parki?? s tako politiko em*ecilov, ki ne odreagirajo, ko bi morali v 24 urah, bolj tezko. slovenija je leglo, lenih ljudi, ki jim ni treba prevzeti odgovornost in ki s prstom pokazejo na nekoga drugega, ki naj sprejme prvi odgovornost in iniciativo. Slovenec se ne bo izpostavil, ce je v topli javni sluzbici. to je vendar greh. lahko ga odpustijo. politicne mucke dovoljuejo industrijski okoljski kriminal. tozba proti neaktivnosti ministrstva itd. ljudje se ne zavedajo, da te snovi se leta ostajajo v zemlji, ko jih voda s pronicanjem spravi notr. na prvsini pa vse lepo in cez 3 tedne zrak v mejah. dež nekam spere svinjarijo. Kemis je dal zeleno luc vsem ostalim.
trdovrat
24. 07. 2017 12.34
+22
Kakšno odškodnino od države? Država sem tudi jaz! Zahtevajmo odškodnine od naših oblastnikov, ki agencijam zadolženim za varno ravnanje z odpadki, dovoljujejo šlamparijo in lenobo! Vsi, od predsednika države, do vseh vodij agencij in ostalih bla, bla, bla, morajo vrniti dvoletno plačo, v sklad za sanacijo uničenega okolja! Bomo videli, če bo še toliko požarov?
Ovceeee
24. 07. 2017 15.53
+4
Tako je trdovrat ... Sam k nc nebo .. kdaj je ze kdo odgovoril..pa tukaj toliko vprasanj...ah
jur?ibur?i
24. 07. 2017 18.25
-2
jakeckakec da nisi bil ti.. denar ti kar diši
mastaflash
24. 07. 2017 10.37
+24
so na KEMISU ODGOVORNI ze ODGOVARJALI??? kdo ve??
trdovrat
24. 07. 2017 11.49
+9
Zakaj bi naj bi pa odgovarjali? V kolikor spremljam poročila o tem, so nam samo izboljšali zrak in zemljišča! Sledi odškodnina od prebivalcev tem čistilcem zraka! Vsaka deratizacija zraka, vode in zemlje je pač plačljiva, zato pa okoličani, zbirajmo "solde" za izboljševalce in njihove botre!
luzarf@arcor.de
24. 07. 2017 12.11
+4
kje pa ti zivis?da lahko kaj takega sploh vprasas? prijatelj zavedaj se da zivis v komunisticni doktrini,in dokler bojo taki na oblasti nimas kaj drugega za pricakovati, pri nas odgovarjajo samo tisti ki niso izravno pri koritu ali pa so na desni strani.
trdovrat
24. 07. 2017 12.14
-2
Luzar, ja kje pa ti živiš? Saj obstaja še kaj drugega kot komunistična SDS!
dr.dare
24. 07. 2017 09.55
+15
V Magni bo samo 930 ton letno nevarnih odpadkov... kaj pa je to za naše gasilce in okolico Maribora... peace of cake!!
Redžepi
24. 07. 2017 10.37
+9
a to je točen podatek...a od Teša tudi imaš točen podatek za odpadke...