Slovenija

Na Pohorju prekopavajo

Areh/Ljubljana, 06. 11. 2007 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Š./STA/N.M./Danica Ksela
Komentarji
24

Na območju Areha na Pohorju so pričeli z novim razkopavanjem in odkrivanjem povojnega grobišča.

Pri izkopavanju so našli tudi eksploziv
Pri izkopavanju so našli tudi eksploziv FOTO: Jani Dolinšek

Predsednik komisije za prikrita grobišča in zgodovinar Jože Dežman je za povedal, da v okviru rednega programa izkopa prikritih grobišč trenutno opravljajo izkop na dveh krajih na območju Pohorja v bližini Areha in Hoč. Pri tem je poudaril, da so omenjena izkopavanja začetek izvajanja letos sprejetega programa izkopa.

Poveljnik regijske enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Oskar Neuvirt pa je pojasnil, da so pri izkopavanju množičnega grobišča na območju Areha delavci v ponedeljek naleteli na 149 palic eksploziva britanskega izvora.

Predsednik komisije vlade za urejanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je za 24ur.com dejal, da so že lansko leto in pa v začetku tega leta s postopkom sondiranja odkrili in potrdili na področju Areha 20 grobišč.

Poudaril je še, da se bo v prihodnje prekopalo celotno področje Pohorja. Pričakovati je, da bodo po njegovem mnenju odkrili več sto ali celo tisoč žrtev.


Dežman je dejal, da se bo program izkopavanj nadaljeval celotno naslednje leto, ko bodo opravili izkope tudi na drugih krajih na območju Pohorja, kjer so pokopane žrtve povojnih pobojev. Trenutno še ni znano število in narodnost žrtev v obeh grobiščih, je povedal zgodovinar. Po njegovih besedah bodo to ugotovile nadaljnje raziskave, ki jih bodo izvedli antropologi in vodja evidentiranja prikritih grobišč Mitja Ferenc. Najdene posmrtne ostanke na območju Areha bodo pozneje prenesli v kostnico pri Dobravi na Teznem.

Med izkopavanjem našli tudi palice eksploziva

Neuvirt je povedal, da so delavci o najdbi palic eksploziva takoj obvestili mariborsko policijo, ta pa je poklicala njihovo enoto, ki deluje pri mariborski izpostavi Uprave za zaščito in reševanje. "Najdene palice smo preselili v prehodno skladišče, pozneje pa jih bomo uničili," je še dejal.

"Dokaj nenavadno je, da se najde v zemlji ob cesti eksploziv v tako ohranjenem stanju," je poudaril poveljnik in dodal, da doslej takšnega primera pri izkopavanjih na območju severovzhodne Slovenije še ni bilo. Le pri prenosu posmrtnih ostankov nemških vojakov iz Pobrežja pri Mariboru v Celje so našli ročno bombo in nekaj dimnih nabojev, je še pojasnil Neuvirt.

Grobišče na Ravnici pri Lancovem


S sondiranjem so pred nekaj tedni potrdili tudi obstoj grobišč povojnih pobojev na Ravnici pri Lancovem. V tem primeru naj bi na območju Radovljice šlo za eno največjih grobišč povojnih pobojev v Sloveniji, v katerem naj bi bilo zakopanih več sto žrtev, posmrtnih ostankov pa vsaj zaenkrat ne bodo izkopavali.

V grobišču po pričevanjih domačinov namreč niso Slovenci, temveč Hrvati, Srbi ali Banatski Nemci, katerih kosti komisija brez mednarodnega dogovora ne bo izkopala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tom Mb
09. 11. 2007 14.28
Na Pohorju so izkopavanja končana. Opazno je bilo veliko razočaranje ker se ni našlo indicov, da so zakopani slovenci, kar bi seveda desni opciji krepko pripomoglo v nedeljo pri volitvah. Dejstvo je, da so bili pokopani tam Ustaši in nek Hitlerjev marinec. Dejstvo je, da so se našli prstani s smrtnimi glavami in sprašujem se, koliko slovenskih glav je razbil tisti prstan s smrtno glavo. Dejstvo je, da je bila WW2 in ve se kdo je bil agresor, kdo pa je branil slovenske interese. Dejstvo je, da se je našel angleški dinamit, proizvajalca firme "Nobel explosives" s katerim se je miniralo jame za pokop ... zaključke o tem kdo je izvajal te eksekucije presodite sami. Dejstvo je, da NIKAKOR ne moremo dokazati, da so se te eksekucije izvršile po letu 1945 - tako to želijo prikazati. Tako, sedaj pa lepo dalje branite vse krvnike in pobijalce slovenskega naroda, v razmislek si pa poglejte še nalsednja dejstva (ker sem pisal o dejstvih, prosim, da tudi ostali pišete o dokazanih dejstvih, ne pa predvidevanjih in tem kar vam je naročil župnik v nedeljo pri maši)
Franc Kavka
06. 11. 2007 20.45
To pa je bilo delo prednikov Prvo borca in njegovih prijateljev. Verjetno so bili pijani od zmage, pa so pobijali otroke in ženske za zabavo. Bravo tovariši.
brainiac
06. 11. 2007 16.39
tudi če bi za vsako izkopano kost, lojzek dobil po en glas, ste ga belčki spet "popušili"!
šala bajzer
06. 11. 2007 15.22
na kogar se lahko obrnem če me zanima več informacij o dejanju pohorskih sonderjev oz splošnega sondiranja v sloveniji ? hvala že naprej
bnam 2707
06. 11. 2007 15.14
victoriosus:ti pa si en pobalin.Zmerjaš in žališ mrtve,ki so jih spoštovali po celotnem svetu.Sram te bodi in brigaj se za svoj grob in grobove narodnih izdajalcev. Ko bo vsem jasno,da je država na psu ti bodo pljuvali v obraz.Takrat ne boš mogel kazati na napake in hišo cvetja.Ta dan je blizu.Res pa je,da bodo plačniki ponovno eni in isti,nikakor pa ne ti in tebi podobni farški lakaji. Sram vas naj bo,ker vsak dan širite sovraštvo in kregate ljudi med seboj.Komaj čakam nedeljo,ko bo izvoljen nedomobranski predsednik Danilo tuerek. Do takrat pa ....študiraj zakaj ne bo to "lojze oglejski".
victoriosus
06. 11. 2007 14.56
Vsak umrli si zasluži dostojen pokop. Tudi za prašek in prvaovca bi se jaz eventuelno zavzel. Zraven hiše cvetja. Da bodo rožice še lepše uspevale, ko bodo imele še malo gnoja...
politik70
06. 11. 2007 14.35
polons no ti je Prašek lepo umirjeno civilizirano napisal. A se te bo kej prjel al boš še kr po kosteh lomastu.Pri mesarju kakšno kilo govejih vzami pa dobro govejo župco skuhi, če že tko obožuješ kosti. Pejmo naprej dokler je še vetra kej.
Heinke
06. 11. 2007 14.08
Tole zadevo je treba do kraja prečistiti, prej ne bo miru. Vse je treba popisati in arhivirati (zato se pač prekopava). Treba je ugotoviti, kdo so ti bili in jih pokopati, prej ne da ne bo miru, ne more biti miru, ker tako najbrž "velela zakon" o vojnih zločinih. Če bi že 10 ali 15 let nazaj to storili, bi imeli danes že mir. Dalje kot se bo odlašalo, dalje bo povojni duh živ.
politik70
06. 11. 2007 12.44
To pa že preasega vse meje .Vsak teden prekopavanje. Tempo se še povečuje kajti bližajo se parlementarne volitve. Kdo bo to plačal???? Država! Namesto upokojencem raje žličkarjem. To JJ pa najbolš da kkšno lukno odprto pustite ker bliža se čas volitev.
Prvo Bore
06. 11. 2007 12.07
Moj oče ima njivo in sedaj je čas za saditev. Lahko začnejo prekopavati pri njemu, ker meni se zdi, da je moj tast tam pokopal bele mačke. Kosti bodo , saj sedaj ni več važen od koga so kosti, ampak da so kosti. Kosti bodo premagale Peterleta !!!
doki007@email.si
06. 11. 2007 11.57
nimajo druzga dela kot prekopavat ,...... še premal so jih pobil še več bi jih mogl ,....!!!! zanimiv da iščejo samo take ki so sodeloval z nacisti infašisti ,......
prisoten@email.si
06. 11. 2007 11.35
hvala bogu, da narod ne ve koliko stane en dan taksega izkopavanja.
Matej Rojc
06. 11. 2007 11.19
bnam 2707, se popolnoma strinjam.
bnam 2707
06. 11. 2007 11.15
Moj dedek je padel nekje na ruski fronti,ko je bilo že konec vojne,ker se nacisti niso predali.Prosil bi Dežman,da prekoplje tudi tisto območje,ker želim,da so njegove kosti pokopane v Sloveniji.Plačjo naj pa zavezniki,ker se je boril na njihovi strani! Lopato pa si lahko sposodi pri meni,pa tudi za kakšen sendvič bo dobil. Ps: skregali ste slovenski narod že leta 41,sedaj pa nadaljujete.Ogabneži!
bonsai9@email.si
06. 11. 2007 11.02
Ja sej v Egiptu so pa na plano dali Tutankamona. A je bil tud on v beli gardi, da je umrl v sumljivih okoliščinah? Verjetno so ga partizani pihnli v nogo, pol se mu je pa zastrupilo. In je šel rakom žvižgat.
butthead@email.si
06. 11. 2007 10.53
ja hvala bogu da so našli še eno grobišče...že dolgo niso...hjooo...
Jan Valuk
06. 11. 2007 10.42
Tole je pa res že vse skupaj patetično postalo. Tudi če bi bil sam pokopan tam nekje, si ne bi želel, da kaka podlasica kot je Dežman s svojo lopato moti moj mir. Pač kar je bilo je bilo. Dajte že mir zaboga.
pepi34
06. 11. 2007 10.33
Peterle rabi podporo. Na koncu bodo se tisti, ki jih bodo izkopali dobili volilno pravico. Po dosedanjih podatkih pa bi naj bili vecinoma samo ustasi in cetniki. Tako, da zadeva ni dramaticna. Kaj pa ce pomotoma naletijo na pobite partizane?
sezutimacek_
06. 11. 2007 10.12
ma tak mamo obcutek da nas je vec...
oye.now@gmail.com
06. 11. 2007 10.07
Kaj je narobe z iskanjem resnice?