Slovenija

Po pomurski avtocesti peljali 60 km/h

Ljubljana, 13. 06. 2011 06.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Obupani podizvajalci so se v znak protesta, ker jim Dars ne plača del, kljub pozivom vlade in ministrstev, po pomurski avtocesti vozili upočasnjeno in se bodo še – po vseh cestah, ki so jih gradili.

Podizvajalci gradbenih del na pomurski avtocesti so ob 10. začeli z dvourno zaporo pomurske avtoceste.

Predstavnik podizvajalcev in organizator mobilne zapore pomurske avtoceste Miroslav Požar je dejal, da je v njihovem prvem izrazu državljanske nepokorščine sodelovalo okoli 50 vozil. Požar je iz avta na čelu kolone za 24ur.com dejal, da je zaradi počasne  vožnje kolona vozil že pred Pesnico bila dolga 10 kilometrov.

Današnja protestna vožnja podizvajalcev se je začela ob 10. uri v Mariboru, končala pa ob 12. uri na parkirišču bencinske črpalke Pince. Nove izraze državljanske nepokorščine napovedujejo čez teden dni.

Njegove trditve so zanikali na prometnoinformacijskem centru (PIC), kjer so za 24ur.com povedali, da je ob 10.45 okoli 20 osebnih in tovornih vozil pri Cerkvenjaku zapeljalo na avtocesto v spremstvu policijskega vozila in vozila Darsa. Po njihovih podatkih so ta vozila peljala s hitrostjo 80 kilometrov na uro. A obenem so avtomatski števci na pomurski avtocesti 20 minut pozneje kazali, da je povprečna hitrost vozil na odseku med Vučjo vasjo in Mursko Soboto 63 kilometrov na uro. 

Požar je nato dejal, da okoli njihove kolone ni bilo nobenega policijskega, ''še najmanj pa Darsovega vozila''. Dodal je, da so policisti že na začetku izločili vsa tovorna vozila. Podizvajalci so nekaj čez 12. uro prispeli na cilj v Pincah, kjer je potekala tiskovna konferenca.

Zadovoljni, a ne poplačani

Kolona ni bila zelo dolga, a se to utegne spremeniti, ko se bodo podizvajalci podali na isto (ali pa kako drugo) cesto kak mesec pozneje.
Kolona ni bila zelo dolga, a se to utegne spremeniti, ko se bodo podizvajalci podali na isto (ali pa kako drugo) cesto kak mesec pozneje. FOTO: POP TV

Podizvajalci so bili po koncu protesta zadovoljni, saj jim je uspelo vzbuditi pozornost za svoje težave, protest pa so izvedli tako, kot so načrtovali, torej zakonito. Kljub počasni vožnji pa kolona, ki se je nabrala od Maribora do Pinc, ni bila zelo dolga.

Mirko Požar je znova opozoril na mnenja oziroma sklepe finančnega ministrstva, komisije za nadzor javnih financ DZ in vlade, ki nalagajo Darsu, da problem reši bodisi z unovčitvijo bančnih garancij, ki je namenjena tudi za poplačilo podizvajalcev, bodisi s plačilom iz zadržanih sredstev. Po njihovih besedah je zadržanih sredstev za 42 milijonov evrov, bančnih garancij pa čez 80 milijonov.

"Več kot očitno je, da sredstev očitno ni, ker je Dars verjetno preveč plačal SCT. Dejstvo je tudi, da pomurska avtocesta nima uporabnega dovoljenja, kar pomeni, da bi morala biti zaprta, pristojne inšpekcije pa žal ne ukrepajo," je dodal Požar.

V tej skupini upnikov je od 25 do 30 podjetij, njihov zahtevek pa med osem in devet milijoni evrov. Kot so povedali, je to zanje ogromno, za določena podjetja pomeni tudi ogrožen obstoj in ogrožena delovna mesta zaposlenih.

Pomurka: avtocesta, hitra cesta, cesta brez uporabnega dovoljenja?

Potem ko je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) preklicala vlogo Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Slovenije za izdajo dovoljenja za zaporo pomurke, so podizvajalci ločeno od GZS, prek Društva podizvajalcev, vlogo za zaporo vložili na Družbo za avtoceste (Dars). Ta je konec maja zavrnila vlogo Društva podizvajalcev, pri čemer je navedla, da bo popolna zapora protizakonita. Podizvajalci, ki so sprva načrtovali popolno zaporo, so se nato odločili za dvourno protestno vožnjo.

"Ne želimo kršiti zakonov. Kot izraz državljanske nepokorščine bomo izvedli protestno vožnjo, ki bo omejena z 61 kilometri na uro, torej kilometer na uro več, kot je dovoljeno," pravi predsednik Društva podizvajalcev Mirko Požar, ki zaradi protestne vožnje napoveduje kolono na pomurki. Spomnil je, da pomurska avtocesta še vedno nima uporabnega dovoljenja. Podizvajalci so v zvezi z uporabnim dovoljenjem že aprila povpraševali inšpekcijske službe, a niso dobili nobenega odgovora, kaj bodo naredili. Po mnenju Požarja bi morala biti avtocesta zaprta, ker nima uporabnega dovoljenja.

Je na prekmurski avtocesti zaradi protesta podizvajalcev dejansko nastala 10-kilometrska kolona, kot trdijo podizvajalci, ali pa je prišlo le do povečanega prometa, kot je učinke protesta ocenil prometnoinformacijski center?
Je na prekmurski avtocesti zaradi protesta podizvajalcev dejansko nastala 10-kilometrska kolona, kot trdijo podizvajalci, ali pa je prišlo le do povečanega prometa, kot je učinke protesta ocenil prometnoinformacijski center? FOTO: Jani Dolinšek

Na Darsu pa poudarjajo, da je na celotni pomurki, skupaj z odcepom hitre ceste do Dolge vasi, trenutno s strani ministrstva za okolje in prostor pridobljeno uporabno dovoljenje oziroma odločba o poskusnem oziroma začasnem obratovanju za vse odseke, z izjemo dveh, in sicer za odcepa Cogetinci–Vučja vas (11,6 kilometra) in Beltinci–Lendava (17,4 kilometra). "Od skupno 85,2 kilometra avtocestnega kraka je tako brez uporabnega dovoljenja omenjenih 29 kilometrov avtoceste ali približno tretjina pomurskega kraka," so pojasnili.

Podizvajalci že vse od začetka letošnjega leta bijejo boj za poplačilo neplačanih del pri gradnji avtocest. Od Darsa terjajo unovčenje bančnih garancij, namenjenih za poplačilo podizvajalcev. Na Darsu pa medtem poudarjajo, da bančnih garancij ne morejo unovčiti za poplačilo podizvajalcev; kot je pokazalo tudi pravno mnenje. Medtem sicer pregledujejo posamezne zahtevke podizvajalcev, če bodo ugotovili, da se kateri od zahtevkov nanaša na dela, ki še niso bila poplačana glavnemu izvajalcu, bodo plačilo poravnali iz lastnih sredstev, v nasprotnem primeru pa dvakratnega plačila ne morejo izvesti.

V Društvu podizvajalcev poudarjajo, da so pri iskanju pravice za plačilo opravljenih del na avtocestah izčrpali že vse dane možnosti. V prid podizvajalcev se je, kot navajajo, izreklo ministrstvo za finance, ki je Darsu naložilo unovčenje bančnih garancij, pa tudi komisija državnega zbora za nadzor javnih financ. Podporo so podizvajalci dobili tudi na sestanku pri predsedniku vlade v začetku aprila, kjer je bila sprejeta odločitev, da Dars v roku 60 dni reši problematiko podizvajalcev, prav tako je sklep s poplačilom podizvajalcev v 15 dneh sprejel državni zbor, spominjajo v društvu in dodajajo, da se je preteklo sredo iztekel omenjeni 15-dnevni rok, ki ga je določil državni zbor.

"Ob vsem navedenem pa Dars, ki je v 100-odstotni lasti države, ne spoštuje volje lastnika niti najvišjih državnih inštitucij. Po polletnem dogovarjanju, vseh obljubah in vloženih tožbah nam ne preostane drugega kot izraz državljanske nepokorščine," je sporočil Požar. Dodal je, da Dars doslej kljub obljubam ni rešil niti enega zahtevka podizvajalcev. Sicer poudarja, da se podizvajalci nikoli ne bodo vdali v usodo. "Državljansko nepokorščino bomo izražali tako dolgo, dokler ne bodo plačali in prepričan sem, da bodo slej kot prej plačali," je še dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hiccup
14. 06. 2011 01.36
Ko se ravno prepiramo o najnižji možni hitrosti in kako da bi morali vsi voziti 60km/h le na desnem voznem pasu. No pa naredimo takole: vozila na desnem s hitrosjo 60km/h, vozila na levem pa prehitevajo z 61km/h. Fer in po zakonu? Seveda, najmanjša hitrost je 60 - in jaz nekoga prehitevam z 61. No pa saj tisti, ki so danes blokirali cesto, to dobro vejo...
mac4_m
13. 06. 2011 21.08
Harold13.06.2011, 11:32-51 Poklicat policijo specialce, ovire izrinit s ceste. Vsem, ki pa ovirajo promet pa naložit kazni za najhujše prekrške. Če kazni ne morejo plačat pa prisilno delo. Kdo pa so da bodo meni uničevali življenje in kratili čas!!!!!!!!!!!!!!???? to so tisti,ki so ti cesto zgradili
robba
13. 06. 2011 18.53
losers 13.06.2011, 12:09 -10 no, jest še vedno vstrajam pri tem, ker vidim kako ste nekateri nerazumni, seveda na nerazumne se gre z nerazumom, in jaz bi potemtakem, šel z malce hitrejšim kamijonom ali nečem, pa zgazil te ki ovirajo promet. a bomo zdej tko funkcjonirali? morda bi vse pomagalo le to ;) ja, nomen est omen...
The_Rock
13. 06. 2011 18.05
Pogrešam lepe in srečne novice v tej državi! :(
JurijGrmMlajsi
13. 06. 2011 17.45
major1 Vsi,ki vozijo po avtocesti, so kupili vinjete ali drugače plačajo vožnjo, zato ne morejo biti talci države in DARS. TOČNO TAKO!! Glas razuma- končno! Seveda, ti ki živijo daleč stran ali hodijo v Maribor enkrat na letno modrujejo, ampak za take že zdavnaj obstaja pregovor- "s polno ritjo je lahko sr..."
JurijGrmMlajsi
13. 06. 2011 17.40
uuu888 Podpirate pa sami taki ki to avtocesto potrebujete enkrat letno pa še to je vprašanje. Lahko je iz Kranja ali Ljubljane igrati bojevnika za pravico. Mi s tem nimamo nič, osnovnih pravic nam ne bodo kratili, sploh ker plačujemo za vse.
JurijGrmMlajsi
13. 06. 2011 17.37
BOGO TO CESTO SEM PREVOZIČL ŽE PREVEČKRAT DO ODPRTJA AVTOCESTE, HVALA POLN KUFR JE IMAM ZA VSE VEKE! ko pa delaš to rekalmo folku še omeni, kake luknje se najdejo na njej, kakšno škodo delajo avtomobilu če se po njej redno peljejo, kako je desetkrat bolj nevarna od oavtoceste, ker se eni butlji sprehajajo na določenih delih kot če bi šlo za park, da sploh ne omenjam tistih ki gredo čez prehod za pešce kot če bi imeli dve polomljeni nogi- včasih nimajo niti tolk takta da sploh izberejo prehod, "vestne" mamice ki se sproščeno sprehajajo po ozkrm pločniku, froc seveda OB CESTI namesto obratno kot je red itn Jaz se rad vozim, ampak vožnjo skozi mesta in vsai po moje ima rad samomazohist. In od kod ti sploh ideja da vsi gtremo v na nek izlet ali kaj podobnega, a se nisi spomnil da večina gre po opravkih, alic elo v službo torej nima časa gledati okolice in vase vlivati špricarje v vsaki gostilni? Malo premisli!
Bwahahahahahahaha
13. 06. 2011 16.58
od 10h do 12h? kdo pa je takrat na cesti... to bi mogli od 15h do 17h... to bi bilo komaj zanimivo :)
ochi
13. 06. 2011 15.35
moje mnenje je, da bi morali glede na situacijo, ki je odraz preteklega in sedanjega ravnanja, na dan državnosti množično protestirati, zbrani v vseh regijskih središčih. miroljubno, da dobimo občutek, kako je enkrat za spremembo stati drug drugemu ob strani. združeni. da bomo lahko v prihodnje zaštrajkali kot nemci ali francozi. DA SE JANEZEK NAUČI! DA NE POZABI!
kratko in jasno
13. 06. 2011 15.09
škoda da ni posnetka...
povrsniste24kur
13. 06. 2011 14.55
priporočam, da se vse kazni, ki jih je dars napisal za neuporabo vinjet na tem odseku darsu vzamejo za poplačilo podizvajalcev. dovoljenja itak nimajo, tako da so tudi napisane globe protipravno pridobljene in naj dajo denar nazaj! banda kradljiva!
rk01
13. 06. 2011 13.34
Podizvajalci sploh ne rabijo nezakonito zapirati AC ali voziti pod dovoljenimi 60 km/h. Naj samo počakajo košnjo trave na tem odseku, ko DARS-ovci na AC postavijo table z omejitvijo 60 km/h že kakšnih 10 km pred mestom košnje in se potem samo lepo vozijo po zakonih :)
gustlfrtavckov
13. 06. 2011 13.23
@ggzz PIC je o zaprti cesti Šentjakob - Domžale pri Podgorici in obvozu obveščal med 7:50 in 8:33 uro. Toliko o kljukcih.
AlternativeFacts
13. 06. 2011 13.17
vse kaznovat'
Mance51
13. 06. 2011 13.14
Zidar vsa čast, dobr se je tebi v življenju godilo ;)
Kolani
13. 06. 2011 13.11
Zdaj se bodo 14 dni kregali ali je bila kolona ali ni bilo kolone. Za posrat.
korintos1
13. 06. 2011 13.08
60 kmh, pa 30 kilometrov, ali pa stara cesta. To menda ni problem.
X-XY
13. 06. 2011 12.44
Pa saj je samo 8 mio eurov. Koliko pa se je zmetalo v NLB, grčijo, pa še komu, ki ne vemo? A SCT niti 8 mio premoženja nima več, da bi se prodalo in izplačalo podizvajalce. Ja kaj je delala stečajnica do zdaj? Ogromno vprašanj, pa tudu odgovori se najdejo, apmak kdo bo kaj naredil do konca, pa je velikoooooo piiiitanje.
VonTotenkopf
13. 06. 2011 12.42
Se strinjam z zaporo, Ampak najbolj žalostno je, da ta zapora ne bo rešila popolnoma nič.
ggzz
13. 06. 2011 12.40
Tae prometni cneter si zataknite za uho. Zjutraj je bilo na vseh portalih, da je bila nesreča pri Šentjakobu, "peomtni center" pa o tem ni vedel nič. teli kljukci tam so zadnje merilo o čemer koli.