Slovenija

Juncker Bulčevi dodelil resor za promet. Bulčeva: Iskrena hvala za vašo podporo

Bruselj, 15. 10. 2014 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.Š./V.L./STA
Komentarji
622

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je slovenski kandidatki za evropsko komisarko Violeti Bulc dodelil resor za promet. Nekateri evropski poslanci so razočarani zaradi izgube podpredsedniškega mesta v komisiji, a ocenjujejo, da je promet pomembno področje.

Violeta Bulc
Violeta Bulc FOTO: Miro Majcen

Ugibanj je konec. Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je slovenski kandidatki za evropsko komisarko Violeti Bulc dodelil resor za promet. Za kandidata za položaj podpredsednika komisije za energetsko unijo pa predlaga Slovaka Maroša Šefčoviča, sedanjega kandidata za komisarja za promet in vesolje. Šefčovič bo tako prevzel položaj, ki naj bi po prvotnih načrtih pripadel neuspešni slovenski kandidatki Alenki Bratušek. Bulčevo so sicer danes za uradno kandidatko za evropsko komisarko potrdile tudi članice EU, so sporočili v Bruslju.

Bulčeva in Šefčovič bosta morala sedaj opraviti zaslišanji pred pristojnimi odbori v Evropskem parlamentu. Slovensko kandidatko bo zaslišal odbor za promet in turizem, predvidoma v ponedeljek ob 19. uri. Zaslišanje Šefčoviča pred odboroma za okolje in energijo pa naj bi bilo v torek.

Iskrena hvala za vašo podporo. Zelo veliko mi pomeni v teh zahtevnih delovnih dneh. Vsaka prijazna misel šteje, povezuje, spreminja. Hvala. Violeta Bulc na Twitterju

Na vprašanje, zakaj se je bodoči predsednik komisije odločil, da novi slovenski kandidatki poveri resor za promet, je Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud odgovorila, da je po pogovoru z njo ocenil, da njene izkušnje omogočajo, da ji nameni ta "zelo pomemben in ključen resor za promet".

Ob tem je zatrdila, da "ni nihče ničesar izgubil", temveč je Juncker zgolj presodil, da ima Šefčovič prave izkušnje, da prevzame zelo zahteven položaj podpredsednika za energetsko unijo.

Pomembno vlogo pri tem je po neuradnih informacijah imelo dejstvo, da Slovak že v tej komisiji zaseda podpredsedniški položaj ter da je med preostalimi kandidati najbolj izkušen, medtem ko nova slovenska kandidatka nima političnih izkušenj.

Dejstvo, da bo imela Bulčeva občutno manj časa za priprave na zaslišanje kot preostali kandidati, je Junckerjeva tiskovna predstavnica komentirala z besedami, da je bodoči predsednik komisije na pogovoru z Bulčevo ocenil, da je zelo sposobna kandidatka, ki se hitro uči, zato verjamejo, da bo zelo dobro izkoristila čas, ki ga ima, da se dobro pripravi na zaslišanje.

V nekaterih medijih se je medtem pojavilo pismo, ki ga podpisuje Rok Novak, ki zase pravi, da je svetovalec v Evropskem parlamentu, opisuje pa poteze slovenskih evropskih poslancev in slovenske politike, s katerimi naj bi se v Bruslju rušilo Alenko Bratušek. V bazi bruseljskih svetovalcev osebe z imenom Rok Novak ni, poznavalci pa pravijo, da pisanju ne gre pripisovati teže, ki je nima - šlo naj bi zgolj za poskus nekoliko omiliti blamažo Bratuškove.

'Področje prometa postaja eno najpomembnejših v EU'

Premier Miro Cerar je pozdravil odločitev o dodelitvi prometnega resorja Violeti Bulc. Odločitev so pozdravili tudi na ministrstvu za infrastrukturo. Kot pravijo, postaja področje prometa eno najpomembnejših v EU, za investicije v prometno infrastrukturo pa je v novem finančnem okviru namenjenih trikrat več sredstev kot v minulem.

Spomnili so, da je v novem večletnem finančnem okviru 2014-2020 za investicije v prometno infrastrukturo na ravni EU namenjenih trikrat več sredstev kot v iztekajoči se finančni perspektivi 2007-2013.

Proračun EU za investicije s področja prometa je narasel z osmih milijard evrov na skoraj 24 milijard evrov, kar po mnenju ministrstva predstavlja jasen signal, da so lahko investicije v prometno infrastrukturo odločilen dejavnik za oživitev evropskega gospodarstva in ustvarjanje novih delovnih mest.

Prometni resor tako postaja eden od "vlečnih konjev" za izhod EU iz krize, so zapisali na ministrstvu, zato se jim ne zdi čudno, da gre za eno od področij, za katerega so ponavadi zainteresirane velike članice.

Nad Bulčevo kot komisarko za promet pa niso navdušeni v pristojnem parlamentarnem odboru. Težava sicer ni v Bulčevi osebno, ampak v želji članov odbora, da "kakršne koli spremembe resorjev ne bodo prizadele njihovega področja". Iz odbora so Juckerju še sporočili, da je Šefčovič "na zaslišanju blestel" in je zato strokovno in osebnostno najbolj primeren za ta resor. Kljub temu večjega upora ni pričakovati, ker bo višji interes, torej imenovanje komisije, prevladal nad željami odbora.

Evropski poslanci: Izgubljena priložnost, a Bulčevi želijo uspeh

Kot je dejal Franc Bogovič (EPP/SLS), je "realen optimist". Bulčevi daje "dosti več možnosti, da prestane zaslišanje", kot ga je dajal Bratuškovi. Obenem upa, da se bo nanj res temeljito pripravila, saj "brez tega, da v ponedeljek prepriča odbor, nima možnosti, da pride skozi".

Milan Zver je predvsem izpostavil, da je "zaradi odločitve premierja (Mira Cerarja), da v Bruselj pošlje kandidatko s premalo političnih in vodstvenih izkušenj, Slovenija izgubila podpredsedniško mesto v Evropski komisiji in področje energetike, ki je bilo na voljo še do včeraj popoldne".

"Cena za politično preigravanje je precej visoka," se strinja Romana Tomc (EPP/SDS) in dodaja, da "Slovenija igre pri imenovanju Evropske komisije ni odigrala dovolj spretno". "Izid za nas bi bil mnogo boljši, če bi vlada zmogla preseči nadstrankarske okvire in že na začetku predlagala strokovno močno in politično kompetentno ime," je še zapisala poslanka.

Tanja Fajon (S&D/SD), ki so jo po zavrnitvi Bratuškove v Evropskem parlamentu nekaj časa omenjali kot zelo verjetno novo kandidatko Slovenije.
Tanja Fajon (S&D/SD), ki so jo po zavrnitvi Bratuškove v Evropskem parlamentu nekaj časa omenjali kot zelo verjetno novo kandidatko Slovenije. FOTO: POP TV

Tudi Patricija Šulin (EPP/SDS) je "po fiasku z Alenko Bratušek" pričakovala drugačno kandidatko, s polno politično podporo in ustreznimi političnimi izkušnjami. Kot je spomnila, je kot nadomestna članica odbora za promet spremljala zaslišanje Šefčoviča, ki je bil v svojih odgovorih zelo suveren. Želi si, da bo Bulčeva pokazala podobno raven znanja in prepričljivosti.

"Po polomiji s prvo kandidaturo sem iskreno pričakoval ambicijo vlade, da se v novi rundi izkaže s kompetentno kandidaturo. Žal se je model odločanja ponovil," je bil podobno kritičen Lojze Peterle (EPP/NSi) ter dodal, da si je Slovenija "sama izbila kline na evropski lestvi" in dobila vsebinsko okleščen resor za promet.

Bolj navdušen nad komisarsko kandidatko je pričakovano Ivo Vajgl (Alde/DeSUS), ki je poudaril, da je komisarska kandidatka v Bruslju v teh dneh "prepričala s svojo neposrednostjo in originalnostjo in, kot so poudarili iz Junckerjevega kabineta, veliko sposobnostjo hitro se učiti in prilagajati novi situaciji".

"Glede na vse do sedaj znane okoliščine in izjave s strani kabineta predsednika Evropske komisije ne pričakujem zapletov pri potrditvi kandidatke, seveda ob ustreznem nastopu na zaslišanju prihodnji teden," pa je bil v odzivu jedrnat Igor Šoltes (Verjamem/Zeleni).

Tanja Fajon (S&D/SD), ki so jo po zavrnitvi Bratuškove v Evropskem parlamentu nekaj časa omenjali kot zelo verjetno novo kandidatko Slovenije, upa in želi, da Bulčeva uspešno opravi zaslišanje.

Iz Evropskega parlamenta so danes neuradno sporočili, da je še vedno predvideno, da bo Evropski parlament o celotni Junckerjevi ekipi glasoval v sredo. V tem primeru bi nova komisija lahko začela delati 1. novembra, kot je načrtovano.

Bulčevi nekoliko okleščen resor

Slovenski kandidatki je sicer Juncker namenil le resor za promet, medtem ko je bil Slovak kandidat za komisarja za promet in vesoljsko politiko. Komu bo poveril pristojnosti za vesoljsko politiko, Juncker za zdaj uradno ni sporočil.

Evropski poslanec iz Slovenije Milan Zver je sicer danes nakazal, da jih bo prevzel Slovak. V odzivu na Junckerjevo odločitev je namreč zapisal, da bo Šefčovič "kot podpredsednik komisije obdržal tudi del pristojnosti na področju prometa in na ta način nadziral delo slovenske komisarke".

Predvidene so še druge prilagoditve v komisarski ekipi, a jih Juncker za zdaj ni uradno sporočil.

Madžaru Tiborju Navracsicsu, kandidatu za komisarja za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo, naj bi na primer odvzeli pristojnosti za državljanstvo in jih premestili h Grku Dimitrisu Avramopulosu, kandidatu za komisarja za migracije in notranje zadeve. Madžaru pa naj bi dodali pristojnosti za šport.

Prvi podpredsednik Nizozemec Frans Timmermans, pristojen za boljšo zakonodajo, medinstitucionalne odnose, vladavino prava in listino o temeljnih pravicah, pa naj bi ob nizu nalog prevzel tudi pristojnosti za trajnostni razvoj in nadzor nad izvajanjem kodeksa o ravnanju. Junckerjeve desne roke se je tako že prijel vzdevek "super komisarja".

A ti prilagoditvi in morebitne druge spremembe za zdaj niso potrjene.

Bulčeva se je včeraj prvič sestala z Junckerjem.
Bulčeva se je včeraj prvič sestala z Junckerjem. FOTO: Twitter/Natasha Bertaud

Podpredsedniško mesto izgubili zaradi premalo izkušene kandidatke

Bulčeva medtem v Bruslju še naprej nabira podporo. Včeraj se je ob Junckerju srečala tudi s slovenskimi evropskimi poslanci. Franc Bogovič (ELS/SLS), je na Twitterju zapisal, da je bil pogovor konstruktiven in ji zaželel srečo na zaslišanju.

Srečala se je že tudi s prvaki poslanskih skupin ALDE in EPP, čaka jo še srečanje z vodstvom socialistov, ki so, kot je znano, na njenem mestu želeli videti Tanjo Fajon, na kar so tudi glasno opozarjali. 

A večina duhov naj bi bila v Bruslju že pomirjenih. Predvsem zato, ker se mudi, rošad v zadnjem trenutku pa noče nihče. Bulčeva naj bi tako že imela zagotovljeno podporo ključnih političnih skupin - EPP in S&D. Prav tako si je že nabrala nekaj podpornikov, ki menijo, da bi lahko na bruseljske hodnike prinesla nekaj (potrebnega) svežega vetra.

Vseeno pa svežina na evropskem parketu ni odtehtala izkušenj, ki na evropskem parketu pač nekaj pomenijo. Dober primer tega je že Bratuškova, ki se ji je podpredsedniško mesto bolj ali manj nasmihalo le zato, ker je bila nekoč predsednica vlade.

Novinka Bulčeva je zato izgubila tako energetski resor kot podpredsedniško mesto, ki bi ga Slovenija po mnenju mnogih z lahkoto obdržala, če bi bili poslali kandidatko z dovolj "politične teže in kilometrine".

Junckerjevo pismo Violeti Bulc
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (622)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plksj
16. 10. 2014 14.49
-2
levaki nikoli za uspešnost niso bili uspešni ampak so uničevali in onemogočali druge pri dosegu uspeha tako da se po tem vedno kaže njihov manjši uspeh kot nekaj ogromnega
iris39
16. 10. 2014 15.24
+1
Če v tvojem stavku, misli, zamenjaš leve z desnimi, še vedno ostaja stavek nekonsistenten. Enostavno povedano, stavek je prav osnovnošolski.
plksj
16. 10. 2014 16.00
-1
osnovnošolski je tvoj jezik,vendar kot sem ti že zgoraj navedel vi levaki da premagate konkurenta ga nikoli ne premagate ampak ga uničite,kar pomeni da ne dohajate razvoja konkurence in posledično s tem zatirate razvoj
plksj
16. 10. 2014 16.07
-5
sicer pa da ste na volitvah zmagali mi je čisto logično kajti nerazgledanih oz. neintelgentni imajo vedno večino,razgledani ali intelegentni pa so vedno bili v manjšini,in se od le teh vedno krade intelektualna lastnina in po le teh nerazgledani lahko imajo in vodijo program,družbo,državo.....kajti razgledani in intelegentni so vedno bolj pošteni kot nerazgledani in posledično s tem jim ostali ne verjamejo zaradi njihove poštenosti,nerazgledani pa pač to veselo izkoriščajo in z lažmi zavajajo ljudi
plksj
16. 10. 2014 16.34
-2
ti bom bolj enostavno razložlil tako da če gradita dva vsak svojo hišo z enakimi denarnimi sredstvi in si je desni zgradil večjo v in lepšo hišo kot levi,bo ta levi uničil desnemu hišo do te mere da bo ta manjša in izgledala grša,
Paskakvali
16. 10. 2014 17.10
+1
plksj.......malo preveč se ceniš........pravzaprav pri tem kar močno pretiravaš...........
Paskakvali
16. 10. 2014 17.12
+1
......razen,seveda,če imaš težave z izražanjem kar pa je znova znak..........pa to.......
iris39
16. 10. 2014 18.57
piksl, vsaj eno malenkost sem te cenila, ampak... to, kar si spisal, inteligentni razgledani neinteligentni.... pa ti si totalno zmeden človek...
plksj
16. 10. 2014 14.42
+1
tako kot levaki pa resnično ni sposoben nihče da zapufaš v enem letu državo za 10 milijard evrov in kje je ta denar in ne mi govort da je to za poplačevanje obresti kajti potem so vam resnično izobrazbo podarili
zriki
16. 10. 2014 14.24
-1
če bo izbrana, bo drugi tir zgrajen, povsod nove ceste, cestnine nižje, ja če verjamete je vse res hehe
belaovca
16. 10. 2014 14.26
+2
drugi tir mora bit...oz...bi že davno moral bit....
zriki
16. 10. 2014 19.23
plksj
16. 10. 2014 14.16
-1
Kaj je politika,politika je to ko se v vrtcu dva otroka prerekata za igračo
gangsterist
16. 10. 2014 14.13
+1
tovariš hanžek bi bil pravi
belaovca
16. 10. 2014 14.02
+5
vuahahahaha....zaseda komisija za človekove pravice.....poroča EFFA.....
belaovca
16. 10. 2014 14.18
+2
stanje na področju človekovih pravic se je neverjetno popravlo...od včeraj....piše eva.....
belaovca
16. 10. 2014 14.20
+2
belaovca
16. 10. 2014 14.24
+2
sonček sije in janez je zaprt....vaša EFFA.......
plksj
16. 10. 2014 14.28
-4
sds ne razpada in ne bo razpadla,razpadate samo vi na tem forumu kjer zapravljate čas in nepotrebno energijo,in tak kot misliš da bo naslednji boljši se ti potem izkaže tvoj kandidat da je še slabši
belaovca
16. 10. 2014 14.32
+2
ti kar sanjaj....nasledje volitve vas ni več....pol če ne več vas bo sedelo da ne omenjam klopotca kolko obiskov sodišča ga čaka...
Demo-kracija
16. 10. 2014 14.40
+2
B?AN
16. 10. 2014 14.43
-1
Naslednje volitve bodo maja 2015 , SMC ne bo več mogoče bo ustanovljena nova stranka za zavajanje slovencev zopet imenovana po kakšnem "poštenjaku".Naštejte mi še kakšno stranko v svetu katera se imenuje po eni osebi.Še hitlerjeva se ni imenovala po njem to je možno samo v sloveniji.
plksj
16. 10. 2014 14.44
-2
normalno da razpada če levaki druga ne znate ko da za zmago namesto da bi zmagali uničujete in to že celo večnos int živite na tuj račun normalno da razpada če levaki druga ne znate ko da zmago namesto da bi zmagali uničujete in to že celo večnost živite na tuj račun
Daheeec
16. 10. 2014 13.19
+1
plksj 16.10.2014 13:05:22 -3 Jaz prvič slišim za emono petovio,.... kaj to je nekaj za na kruh namazati,če bi mi povedala kakšno bolj zanano razvito ime bi mogoče vedel tole pa resnično ne vem kaj so to za ena imena *********************************************************************************************************************** ......A je sploh potreben kakšen komentar?????
simple_mind
16. 10. 2014 13.23
+0
Komentar res ni potreben, še posebej ne za vse politikantske zdraharje vseh barv in sort, še manj pa za gnilo EU.
Terezinka
16. 10. 2014 13.27
+0
Izgovori o gnili EU so zelo podobni izgovorom o gnili JU. Čudno, da nekateri zmeraj iščejo sovražnike izven lastne hiše
Daheeec
16. 10. 2014 13.34
+4
Simple mind, kadar se NERAZGLEDANI ljudje spustijo v debate, takrat lahko iz take debate pričakuješ samo šmorn z kurjimi črevami......
plksj
16. 10. 2014 14.39
-1
Dahec ta podjetja ste spravljali rdeči na kant
Daheeec
16. 10. 2014 12.51
+5
Zanima me, koliko jezikov ''posluša'' Franci Bogovič????......izobrazbo že ima tapravo za to, da soodloča o življenju celotne EU......Kmetijski tehnik.....z zdravo kmečko pametjo....
simple_mind
16. 10. 2014 12.59
+4
V Bruslju je nešteto prevajalcev z obilnimi plačami, nekaj malo resnejših celo prizna, da jih je sram priznati, kako veliko denarja vlečejo.
simple_mind
16. 10. 2014 13.01
+4
Tako je tudi navaden delavec bolj primeren za v Bruselj, kakor pa vsi mogoči genialni izobraženi gangsterji.
iris39
16. 10. 2014 13.06
+4
Strokovnost? Večinoma so politiki tisti, ki niso uspeli afirmirati svoje strokovnosti, nakar so jo politično afirmirali. Strokovnost. Strokovnost v sferi etike politike pa ima svoj predznak političnosti. Skrajni primeri udejanjanja strokovnosti v etiki politike so pa razvidni iz Sanaderja, Berlusconija, ivčeka, ter ostalih. Strokovnjakov. Strokovnjak določene izobrazbe pa menda ni tako neumen, da bi svojo "čisto etiko strokovnosti" potapljal v kalne vode politike.
Daheeec
16. 10. 2014 13.07
+3
....aja.....a sedaj so pa naenkrat kriteriji za vstop na vlak, ki pelje v Bruselj drugačni????? A se ti ne zdi, da bi MORALI vsi poslanci, ki kandidirajo za Bruselj obvladati DVA TUJA JEZIKA : Angleščino OBVEZNO in zraven recimo nemščino, francoščino ali španščino?????
Daheeec
16. 10. 2014 13.08
+2
iris39, tako je......Ne znam si predstavljati nobenega od teh naših EU poslancev kako živijo od produkta svojega dela....
blokirani
16. 10. 2014 13.14
-3
zadahec, ti ločiš med funkcijo poslanca in komisarja (celo podpredsednika komisije)? Samo smetit znaš..... Čudi me, da ti admin ne da meseca dni bolniške......
Terezinka
16. 10. 2014 13.16
+1
Bogoviča se brani, druge pa pljuva. Kaj ne bi enkrat za vselej kupili meter tudi našim novinarjem in od njih zahtevali če že ne realno pa vsaj zmeraj z istim metrom merjeno resnico. Prevajalci so v Bruslju za vse in ne samo za nekatere. O tem ali so strokovni delavci (to so tudi prevajalci) pravilno plačani pa ni primerno primerjati s poslanci. Povem vam, da so prevajalci bistveno slabše plačani kot poslanci in njihove ekipe. Tudi stanovanja in poti si plačujejo sami in ne država
Daheeec
16. 10. 2014 13.16
+4
....minus brez branja....trajbarju PONAREJENEM seveda...
Daheeec
16. 10. 2014 13.18
+4
Terezinka, Bogovič je bil dober možakar do tiste nesreče na Blanci....Od takrat ni vreden več počenega groša....
iris39
16. 10. 2014 13.23
+3
Daheeec, pri eni stvari se motiš: kriterij za na vlak v Bruselj je najprej politična neoporečnost. Ali pa oporečnost. Torej, še enkrat, predznak je politična. Na kratko, manj veš, bolj si sprejemljiv. Manj veš, lažje si vodljiv. Moja kategorizacija politikov, pa tudi bruseljskih, je taka, identična, kakor pri razpadajočem janšizmu: v nezavednem subjekta kraljuje Gospodar, ki narekuje ideologijo. Zavedno tu skoraj ne igra vloge, ali, drugače rečeno, Marx je zapisal: "Oni ne vedo kaj delajo, vendar to počno"; današnji diskurz pa malce spreobrnjeno parafrazira marksovo resnico: oni še kako dobro vedo kaj delajo, vendar kljub temu to še naprej počno. (Ubijajo, prodajajo orožje, zastrupljajo ozračje.... prodajajo pingo sokove..)
plksj
16. 10. 2014 13.26
-4
zelo lepo si recitirali Marxa te moram pohvaliti prav to počnete levaki,če se ne spoznate na politiko se ne ukvarjajte z njo
Terezinka
16. 10. 2014 13.31
+3
Kriterij politične oporečnosti ali neoporečnosti je še bolj prisoten doma kot v Bruslju. Normalno pa je, da vlada predlaga svojega politično usmerjenega človeka. Drugače ne moreš niti predvidevati. Problem pa je domače kandidatne liste na katere stranke predlagajo zmeraj iste svoje ljudi na prva mesta, ki bi bila še lahko izvoljiva. Tu je politična matem,atika še bolj očitna. Kar pa se tiče strokovne delavce v Bruslju ni prisotna politična matematika, ker morajo skozi "konkur" ptreverjanja znanja, ki ga ne izvaja politika ampak stroka
iris39
16. 10. 2014 13.32
+2
Ti pa ne obvladaš ravno sintakse, niti sklanjatve; Iris je lahko moško ime, vendar pa ne bi bila moški.
Daheeec
16. 10. 2014 13.38
+2
iris39, ja....imaš prav.....Prav pa imaš zato, ker si ti opisala kako izgleda stvar praktično, jaz sem pa opisoval kao NAJ BI izgledal izbor kandidata za bilo kašno vodenje....Grem se stavit, da kadar ste v vlogi, da morate doma izvršiti nek izbor ni ravno politična opredeljenost tista, ki je odločilna???? Ali vas lahko peljem na izlet z avtom, če sem politično pravilno opredeljen, ali moram imeti ZNANJA za vožnjo z avtom????
iris39
16. 10. 2014 13.46
+3
Najprej bi te živalsko ovohale, pa pogledale kakšne "hlače" imaš.... če so dovolj "opredeljene"..... :-))) Nakar bi se povzpeli na vlak...... Smer?... Ni važna...... :-)))
plksj
16. 10. 2014 13.47
-2
stvar je v tem da ko imata dva isto znanje se potem izbere tistega kateri je pač nekomu bolj všeč ali zaradi drugih interesov.......
Daheeec
16. 10. 2014 13.53
+1
...plksj, torej ti ne bi niti do Emone prišel, ker niti ne veš na kateri vlak bi moral vstopiti...
iris39
16. 10. 2014 13.56
+0
Daheeec, spet se motiš: piksl bi vedel na kateri vlak, ampak bi bil prepozen. Vlak bi že odpeljal.
plksj
16. 10. 2014 13.57
-5
to da ne vem na kateri vlak bi moral vstopiti ne bom komentiral,vendar moraš vedeti da iz vlaka lahko vedno prestopiš na drugega oz. včasih moraš prestopiti če želiš pridet na končni cilj
Daheeec
16. 10. 2014 13.58
+2
....aha....a misliš, da bi stopil na tisti vlak, ki pelje v Rim......Kajti pravijo, da vse poti vodijo v Rim....Le čemu???
Daheeec
16. 10. 2014 14.00
+2
plksj, no vidiš.....Takšni kot si ti prestopajo z vlaka na vlak v upanju da se najdejo....ali pa da denar najde njih.....Ko pa vidijo, da so na nepravem vlaku, krivijo za svojo neumnost vse druge...od Rdečih kmerov do Lenina in Che Quevare pa do Martina Lutra Kinga......
plksj
16. 10. 2014 14.01
-3
včasih so vodile v Rim že dolgo ne več nekatere vodijo tudi drugam vsi tiri ne vozijo samo do Rima ali skupnega cilja Rima
plksj
16. 10. 2014 14.02
-3
ni res če želiš iz Mb v Lj pridet moraš v zidanem mostu večinoma prestopiti
Daheeec
16. 10. 2014 14.03
+2
plksj 16.10.2014 13:32:37 0 Lobiranje ne pomeni da se prostutuiraš ampak da se zavzemaš za svojo skupino ljudi,podjetij,svoje države v glavnem pomeni to da se za nekaj zavzemaš in predstavljaš svoje pravice,dolžnosti,prednosti,pomankljivosti in tako dalje ******************************************************************************* Poišči na netu, kako so glasovali naši EU poslanci, pa boš videl da je to, kar si napisal NAIVNOST. Glasujejo samo tako, kot ukazuje denar!
plksj
16. 10. 2014 14.05
-3
Dahec mogoče ti ne iščeš denarja ali pa si želiš da on tebe najde kajti brez denarnih sredstev je skoraj nemogoče preživeti,tako da če to zanikaš se samo sprenevedaš
iris39
16. 10. 2014 14.07
+1
He he. Zakaj vse poti vodijo v Rim? Zato, ker naj bi v Rimu, oz. Vatikanu bil Bog, torej, konec poti. Konec poti v smislu božanstva, ki je pa neskončno. Konec poti (ali pa smrti) je pa malce nerodno primerjati z čisto fiziko, kjer je pot zgolj "v" prostor-času, kjer izpadejo iz igre bogovi. :-))
plksj
16. 10. 2014 14.11
-3
vedno je denar ukazoval kam ali kako v preteklosti pa pač dobrine ali fizična oz.vojaška moč,in tako bo tudi v prihodnje vendar potrebno se je zavedati da je vsak imperij propadel in tudi vsak imperij bo v določenem času propadel,tako je bilo in bo
plksj
16. 10. 2014 14.12
-3
iris ne strinjam se s teboj v celoti se pa strinjam da konec poti resnično ni v vatikanu
iris39
16. 10. 2014 14.25
+1
Tudi, če se ne strinjaš v celoti, vlak je odpeljal. Da ti ne bo dolgčas, sem ti pustila figurice bogov, da se z njimi igraš. Vlak pa, ki je odpeljal, je bil tu samo zaradi tebe.
plksj
16. 10. 2014 14.33
-3
mi ni žal če je odpeljal,obstajajo tudi druga prevozna sredstva
Daheeec
16. 10. 2014 12.49
+3
....Skrajni čas bi bil, da se preveri STROKOVNOST VSEH naših EU poslancev.....Od znanja tujega jezika do strokovnega poznavanja VSEBINE tistih zadev, za katere so glasovali.....
simple_mind
16. 10. 2014 13.02
-1
Prav o strokovnosti v Bruslju je mogoče debatirati, ja.
Daheeec
16. 10. 2014 13.10
+0
.....Prav o STROVNOSTI so imeli največ povedati Lojze Peterle, Milan Zver in Franci Bogovič ostalim EU poslancem o Alenki Bratušek......
plksj
16. 10. 2014 13.10
+0
dahec kaj pa po tvojem mnenju pomeni pojem strokovnost?
Daheeec
16. 10. 2014 13.13
+2
Biti strokoven pomeni imeti teoretično znanje, imeti teoretične osnove o nekem elementu dela, ki jih znaš praktično implementirati v produkt dela, ki ga s tem plemenitiš in mu dodajaš vrednost.......Je OK obrazložitev????
simple_mind
16. 10. 2014 13.20
-1
Obrazložitev, ali pojasnilo, ali razlaga ? Je na primer lobiranje strokovnost ?
plksj
16. 10. 2014 13.22
-2
malo si pomanjkljiva,da razen teorije je potrebno imeti tudi praktične izkušnje,in seveda teorijo je potrebno razumeti v dodano vrednost in ne v nedoddano vrednost
Daheeec
16. 10. 2014 13.23
+1
plksj, samo ti nabijaj minuse......Jaz pa sem od svoje strokovnosti moral živeti.....In to mi je kar dobro uspevalo....Za razliko od tebe sem jaz že z 15 leti krenil od doma in se hranil s kruhem, ki sem ga sam zaslužil....Vidiš plksj, ti, ki še živiš pri mamici in odjedaš njen kruh pač ne moreš imeti predstave kako izgleda real lajf.......To ni tako kot v tvojih video igricah, ko daš na RESTORE in spet od začetka odigraš zgodbo....
Terezinka
16. 10. 2014 13.24
+2
simple, lobiranje je zmeraj strokovnost in veliko znanje. Problem pa je odgovornost in poštenost lobista,. Če ima politik, ki je lobiran znanje in moralo je tudi lobiranje dovoljeno in pozitivno. Če te lobist pouči in ti to kot lobirana osevba preveriš (in se nisi pustil plačati) in se moralno in pošteno odločiš ni v tem lobiranju in tvoji odločitvi nič narobe. Problem je, ko se na prigovarjanje in plačilo lobista odločiš v škodo nekomu
Daheeec
16. 10. 2014 13.25
+0
plksj, pa ti tistega, kar prebereš enostavno nisi v stanju razumeti?????
Terezinka
16. 10. 2014 13.26
+4
plksj
16. 10. 2014 13.28
-1
Daheeec
16. 10. 2014 13.28
+1
simple mind, mislim da je tudi lobiranje strokovnost......Kaj pa je pravzaprav lobiranje???? Prostituiranje za denar.?....Da v imenu tistega, ki ima denar nagovarjaš drugega, ki ga nima in ga prepričuješ, da ti najbolje veš, da je dobro plasirati denar ravno v njegov žep.?............Zakaj sem omenil prostituiranje?? Zato, ker sploh ni nujno, da je konkretno lobiranje v skladu z načeli tistega, ki lobira, kako r tudi ni nujno, da je v skladu s politiko tistega, ki je tega (poslanca) poslal tam kjer pač je...Pri lobiranju ima GLAVNO in EDINO vlogo SAMO denar....
plksj
16. 10. 2014 13.32
-1
Lobiranje ne pomeni da se prostutuiraš ampak da se zavzemaš za svojo skupino ljudi,podjetij,svoje države v glavnem pomeni to da se za nekaj zavzemaš in predstavljaš svoje pravice,dolžnosti,prednosti,pomankljivosti in tako dalje
Terezinka
16. 10. 2014 13.34
+1
Stvar tistega, ki je lobiran pa je njegovo poštenje in morala ter strokovnost. Tudi trgovci in spodbujevalci prodaje so po svoje mali lobisti
Terezinka
16. 10. 2014 13.35
+3
Tudi zavarovalniški agenti in reklame so dejansko lobiranje.- Problem ni lobiranje ampak korupcija po izvedenem lobiranju
plksj
16. 10. 2014 13.36
-1
ne samo trgovci ampak vsak je lobist svojega življenja
Terezinka
16. 10. 2014 13.37
+4
Če jaz nekoga prepričam in ga za odločitev v mojo korist ne plačam nisem lobirala koruptivno, če mu pa zato, da bo naredil meni v korist stisnem kuverto je to korupcija
plksj
16. 10. 2014 13.38
-1
problem je samo v tem da nekateri za zmago zmagujejo npram ostalim kateri za zmago uničujejo
Terezinka
16. 10. 2014 13.40
+2
Morala ni lastnost vseh. Zato je treba tiste, ki te vrednote nimajo sodno preganjati zaradi koruptivnega početja
Terezinka
16. 10. 2014 13.43
+2
To je kot sedaj pri nas. Pri TEŠ6, se ni prepričevalo, da je za Slovenijo dobro in najboljše in zbiralo zato, ker je dobro in ugodno ampak zato, ker je bila ponudba nekoga, ki je verjetno imel veliko kuvert. Tudi pri Patriji se je ravnalo podobno in še kje. To je ker je nekdo sprejel lobiste in ne samo njihovo razlago ampak tudi njihovo "kuverto"
plksj
16. 10. 2014 13.44
-1
terezinka prav imaš vendar moraš vedeti in ti biti jasno da celoten svet temelji že od samega začetka na moči... in da se je zgradil celoten svet na temlju kriminala in kakor ti praviš prepričevanju lahko to pomeni tudi okrog prinašanju
blokirani
16. 10. 2014 12.41
-3
Za nas je pomembno biti skeptičen, to pa zato, ker ne želimo sooblikovati medijskega prostora, tako kot to počnejo denimo Delo, Dnevnik, Mladina, POP TV. Ti so, kot je pokazal Kizo, oblikovali paralelni svet okoli Alenke Bratušek, ki je pil vodo vse dokler je njena vlada lahko zagotavljala paradržavne rente in oglaševanja, ko pa je padla s trona in se je v vsej brutalni realnosti razkrila v Bruslju, so jo brutalno povozili in izpljunili (kar bi se ji moralo zgoditi že marca 2013, ko se je samoimenovala za predsednico vlade in s tem državljanom ukradla možnost, da se kot volivci, po izbruhu afere poročila komisije za preprečevanje korupcije, odločijo, komu zaupajo in komu ne) in začeli polirati Violeto Bulc.
blokirani
16. 10. 2014 12.42
-5
blokirani
16. 10. 2014 12.42
-4
Daheeec
16. 10. 2014 12.42
+0
blokirani
16. 10. 2014 12.42
-4
Prometni resor večji adut kot energetska unija
Daheeec
16. 10. 2014 12.45
+3
deathbite
16. 10. 2014 12.50
+3
plksj
16. 10. 2014 12.31
-2
čez 100 let bodo v šolah učili v prejšnjem 21. stoletju je vladala rdeča kuga bolezen stoletja,ki je pomorila na milijone nedolžnih ljudi.levo usmerjeni so toliko prdeli in kakali da se je koncentracija toplogrednih plinov toliko zvišala da so se pričele podnebne spremembe,čistost zraka je bila le 20 %,ljudje težko dihajo gozdnata in zelena površina umira pojavlja se pesek puščava,dež smrdi po dreku zaradi prdečih in posranih toplogrednih plinov,voda je nepitna,ljudje začnejo prečiščevati in piti svoj urin,kisik pridobivajo pri recikliranju nuklearnih odpadkov vendar to samo 20 %,hranijo se z ljudmi,človeško meso postane specialiteta za pripravljanje čevapčičev,industrija propade začne se nova doba pridobivanja energije iz prdenja in kakanja..... :))))
Daheeec
16. 10. 2014 12.34
+4
....Zgodovina itaq neusmiljeno beleži vse packarije. Tako lahko iz virov in ostankov na naših tleh vidiš da smo imeli že v prvih stoletjih našega štetja tekočo vodo, savne, javna kopališča, sanitarije, daljinsko ogrevanje, podno gretje....Potem pa je prišla Rimsko katoliška cerkev in v deželi je do 19 stoletja zavladal mrak.....
plksj
16. 10. 2014 12.38
-4
ja pa baje so levaki že 15 stoletju potovali v druge dimenzije z neznanimi letečimi predmeti
Daheeec
16. 10. 2014 12.43
+3
....hahhahaha.....tvoji že 2.000 let verjamejo v leteča stvorenja......
plksj
16. 10. 2014 12.55
-3
sramota za tebe pa je da ti v 21. stoletju verjameš da so imeli tekočo vodo v prvih stoletjih našega štetja kakor si napisal in potemtakem prdvidevam da misliš da pa so pred tem imeli samo netekočo vodo
Daheeec
16. 10. 2014 13.00
+1
plksj, kar poglej si vsa naše takratna mesta : Emono, Poetovio, Longaticum, Neviodium, Celeia, Metulum......so samo nekatera izmed njih........Nikar se ne smeši plksj z nepoznavanjem zgodovine.....
Daheeec
16. 10. 2014 13.04
+1
Kuga pa je nastala ravno v času, ko je RKC imela glavno besedo v naših deželah....
plksj
16. 10. 2014 13.05
-4
Jaz prvič slišim za emono petovio,.... kaj to je nekaj za na kruh namazati,če bi mi povedala kakšno bolj zanano razvito ime bi mogoče vedel tole pa resnično ne vem kaj so to za ena imena
belaovca
16. 10. 2014 13.07
+1
kakšen človek si ti piksj.....gdo te je vzgajal......dej povej....si kje v kakšni verski ustanovi preživel mladost....so te zlorabljali mogoče v mladosti....nekaj se ti je zgodilo....
Daheeec
16. 10. 2014 13.15
+1
plksj, a nam lahko zaupaš kdaj in katero šolo si končal????....seveda me (nas???) zanima, če si se izobraževal v Sloveniji....
plksj
16. 10. 2014 13.50
+1
ne izobraževal sem se v kumrovcu tako kot levaki
gladiator3
16. 10. 2014 11.28
-1
junkerju je važno samo to ,da je ženska...
deathbite
16. 10. 2014 11.54
+4
Daheeec
16. 10. 2014 12.18
+2
Ženske so bolj preudarne, skrbne, mirne....znajo sklepati kompromise.....Zamisli si IJJ za komisarja!!!!!!!......looooooooooooooooooooooooooooooooool....
belaovca
16. 10. 2014 12.21
+0
kaj???...brez dvoma...najboljši bi bili....po njegovo seveda......
Daheeec
16. 10. 2014 12.46
+3
...gladiator3, saj če bi bil Junker iz vaših vrst, potem bi se mu pač fantki dopadli...
deathbite
16. 10. 2014 10.59
+7
Nekaj dni nazaj sem prosill desne pljuvače, da naj napišejo kaj so slovenski EU poslanci (prdonja, zver, fajon, vajgl.....+Potočnik ) naredili dobrega za Slovenijo. Igranje orglic ne šteje! Pa ni odgovora. Toliko o "pomembnosti" EU pos(r)lancev in njihovega dela za ljudi! Bulčeva bo samo en kamenček več v mozaiku kapitala. Seveda z dobrim plačilom!
prašekk
16. 10. 2014 10.51
+5
Bulčevo moramo vsi podpirati. Ni nam uspelo, da bi bila naša predstavnica podpredsednica, ampak to samo zaradi tega, ker se je nepripravljena na to, soočila z nasprotovanjem naše desnice ! Kar je slabo za Slovenijo, to je dobro za SDS !
belaovca
16. 10. 2014 10.57
+1
meni se pa ne zdi tako....zaradi njenega znanja bo potrebno lujza pa milčeta podpirat....bo padalo po grbi na najvišji ravni.....ha ha ha....kar pred evrop lekcijo jima očitat...in to v tekoči angleščini....ne grasupelski....
narejenc
16. 10. 2014 11.25
-3
SAJ GOLOBIĆ VODI, PO NAROČILU DON KUĆKOTA!!!
deathbite
16. 10. 2014 12.54
+2
narejenc, tebe je pa fotr na roke delal...pljuc.....ta bolš mu je pa po kolenih steklo!
mirsad miro muhar
16. 10. 2014 12.55
+3
Prašek,desnica je oplela..nimajo trota več
WW3
16. 10. 2014 10.31
+11
Greznica sdsovska nima vec vpliva so nepomembni
WW3
16. 10. 2014 10.31
+8
King_of_Gonzo
16. 10. 2014 10.33
-7
Zj pa le akcija ;-) se neboste imel na nikogar izgovarjat :-) :-)
Terezinka
16. 10. 2014 10.39
+4
Upam, da bo manj proceduralno in več ustvarjalno
prašekk
16. 10. 2014 10.45
+7
deathbite
16. 10. 2014 10.52
+7
Kloaka se bo še nekaj časa razlivala s Trstenjakove po Sloveniji.
narejenc
16. 10. 2014 11.15
-5
19LET KOMUNIZMA, 6LET DESNIH NA OBLASTI!! PRED RK PA KOLONA IN ANARHIJA NA ULICAH!!!!!!!!!
deathbite
16. 10. 2014 12.55
+4
Kolona je posledica tajkunizacije (2004-2008), pa tudi Zvonov 1 in 2. Za narodov blagor.
Ost1234
16. 10. 2014 10.26
+7
Končno je parlament sprejel odločitev v skladu z željami državljanov!!
deathbite
16. 10. 2014 10.49
+4
Jožajoža
16. 10. 2014 10.25
+1
kot brulčeva,kot bratovškova,kot Fajonova,kot zver,kot peterlepotočnik..................... so le politične figure na evropskem parketu. so brez izkušenj,brez osnovnega znanaja, so le orodje v rokah tistih, ki so začeli že leta 85 spreminjat obliko Evrope, ki nso i nikoli pozabili , da je bila velika nemčija poražena že leta 45. krivdo za to so pa naprtili komunistom,ki so s pomočjo zaveznikov to dr.....hal takrat premagali. takrat. in ti so imeli svojce,potomce, ki poraza niso nikoli preboleli.
deathbite
16. 10. 2014 10.27
+4
Kdo pa, od eu poslancev ni samo politična figura, ki dela v interesu kapitala!?
King_of_Gonzo
16. 10. 2014 10.28
-3
Realnost je povsem nekaj drugega :-) evropa netolerira komunizma..in tam je vas oder,ki so vam ga volilci namenili..zelim vam lepo predstavo..janse ni :-) sedaj pa le poprimite za delo,da vidimo vase spretnosti na odru realnosti :-)
Terezinka
16. 10. 2014 10.42
+2
King, umiri se. EU komunizem je in bo le drugačen je. Biti komunist v večstrankarski demokraciji ni isto kot biti komunist v vzhodnem bloku nekdanjega komunizma. Tudi biti komunist v nekdanji Jugoslaviji ni isto kot biti komunist v SSSR. Eu komunisti so le ena od strank, ki se bori za delavske pravice
deathbite
16. 10. 2014 10.45
+1
Edini komunist, ki je predsedoval EU je bil ivan! Iz Bruslja na Dob! Sicer pa do ZL ni bilo levičarjev v parlamentu. Tudi ZL se mora še dokazati.
prašekk
16. 10. 2014 10.21
+5
Se meni samo dozdeva, ali je res danes boljši zrak ?
Ost1234
16. 10. 2014 10.27
+3
King_of_Gonzo
16. 10. 2014 10.20
-6
Levaki zapravli ugleden energetski resor..ustvarili in zaprli politicnega zapornika na montiranem procesu zavedajoc se posledic,ki bodo sledile iz bruslja..napihovanje jugoslavije in zanicevanje slovenstva kot takega....sramota od sramote...ampak streznitev se sledi..in to zelo draga..
King_of_Gonzo
16. 10. 2014 10.22
-2
In se to..na koncu ko se vem bo sodlo bo vsaka taksna komunisticna akcija dvakratno povrnjena tocarisem v obraz..
prašekk
16. 10. 2014 10.23
+4
Politični zapornik ????? Jaz vem samo za kriminalca, ki je sedel v parlamentu !
King_of_Gonzo
16. 10. 2014 10.24
-2
To bodo se ustanove pojasnile,ki sledijo..ne se prevec veselit..bos se dozivu in vidu posledico tega ;-)
prašekk
16. 10. 2014 10.25
+4
A si ti morda mariborska Karin Ježovita ????? Tudi Francu je bolj slabo svetovala !
King_of_Gonzo
16. 10. 2014 10.29
-4
deathbite
16. 10. 2014 10.31
+4
Ugled nam zapravljajo pokvarjeni politiki. Kar se pa tiče resorja, je prav toliko pomemben in vpliven kot je bilo ivanovo predsedovanje EU. Psi lajajo, karavana gre naprej!
deathbite
16. 10. 2014 10.32
+5
Obsojen lopov ostane lopov, pa četudi dobi 6000 glasov na volitvah!
King_of_Gonzo
16. 10. 2014 10.35
-3
prašekk
16. 10. 2014 10.10
+6
En nadvse dober in lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
belaovca
16. 10. 2014 10.22
+3
pozdrav prašek....že včeraj ga ni bilo videt... ga je violeta pogrešala da mu še kakšno pove....he he he....živela ZL...čili paprika za sds...
prašekk
16. 10. 2014 10.24
+2
Nisem prepričan, da se je včeraj vrnil v Puščavo !
belaovca
16. 10. 2014 10.26
+3
potem bo danes kakšna tiralnica in odprt lov....upam da bo pisalo- živ ali mrtev.....he he he....