Slovenija

Fikfakova ponudila odstop, a ga svet zavoda ni sprejel

Šempeter pri Gorici, 18. 03. 2016 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sestali so se člani sveta zavoda Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica in spregovorili tudi o nesrečni smrti 52-letnega delavca, ki je prejšnji četrtek umrl zaradi napake v napeljavi medicinskih plinov.

Splošna bolnišnica Nova Gorica - 4
Splošna bolnišnica Nova Gorica - 4 FOTO: Aljoša Kravanja

Svet zavoda šempetrske bolnišnice se je na današnji seji seznanil s poročilom o nesrečnem dogodku v urgentnem centru. Še pred sejo pa so direktorica Nataša Fikfak in njeni namestnici ponudile odstop, vendar so člani sveta zavoda sklenili, da o tem do konca preiskave ne bodo odločali, je povedala predsednica sveta zavoda Anita Manfreda.

Tik pred sejo je svet zavoda dobil tudi dopis kolegija predstojnikov bolnišnice, v katerem so člane sveta seznanili s tem, da jim je direktorica ponudila odstop. Člane sveta so pozvali, naj tega odstopa ne sprejmejo.

"Tako smo se pač odločili, treba je počakati, preiskave potekajo," je povedala Manfredova in dodala, da bodo počakali, da se zadeve razčistijo in bodo potem ukrepali.

Direktorico so podprli tudi zaposleni v bolnišnici in o tem poslali pismo svetu zavoda, pod podporo pa se je podpisalo okoli 190 zaposlenih.

Svet zavoda je med drugim sprejel tudi sklep, da bo do konca preiskave vodstvo bolnišnice sodelovalo le s preiskovalci in ne bo več dajalo izjav za medije. Sklep so utemeljili s tem, da bodo tako zaščitili osebno integriteto vodstva bolnišnice.

V šempetrski bolnišnici so po neuspešnem oživljanju 52-letnega bolnika ugotovili, da je napeljava medicinskih plinov v enem od prostorov za reanimacijo napačna. V četrtek so zagotovili, da je delo v urgentnem centru za bolnike in zdravstveno osebje varno, saj so nepravilnosti v napeljavi plinov v enem od štirih stebrov v reanimacijskem prostoru odpravili, v sredo opravljen komisijski pregled vgrajenih priključkov medicinskih in tehničnih plinov v urgentnem centru pa ni pokazal nepravilnosti.

V zvezi z dogajanjem na šempetrski urgenci poteka intenzivna kriminalistična preiskava, ki gre v smeri utemeljevanja suma uradno pregonljivega kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica. Izvajalci del na urgenci si odgovornost sicer podajajo, vprašanje pa je, kako so svoje delo opravili nadzorniki.

Kdo bo prevzel odgovornost za napako?

Šempetrsko urgenco so gradila podjetja IMP, Kolektor Koling in CPG, kot podizvajalca pa sta pri gradnji sodelovala Medicoengineerig in Medicop.

Iz Medicoengineeringa, ki je bilo odgovorno za vgradnjo in dobavo medicinske opreme, so včeraj sporočili, da je pregled sklopk pokazal, da je Medicop napačno povezal cevi v novogoriškem urgentnem centru. Poslali so celo fotografijo: "Bela cev je priključena na modro in modra na belo, kar je povzročilo napako v izpustih na sklopkah. Priklope je izvajal Medicop. Napaka je odpravljena," so zapisali. Kot so še pojasnili, je v praksi izvajalec medicinskih plinov izvajal vse meritve, vključno z zapisnikom in izjavo "Preizkus skladnega delovanja plinskih sklopk". V celoti, od priključka do porabnika, kar je moralo biti del Dokazila o zanesljivosti.

Cevi
Cevi FOTO:

A v Medicopu so očitke zavrnili, češ da je njihovo podjetje v procesu gradnje in opremljanja šempetrske urgence izvajalo zgolj inštalacijo medicinskih plinov, ne pa samega priklopa medicinske opreme. Pravijo, da niso bili niti pooblaščeni niti pogodbeno zadolženi za izvedbo fiksnega in končnega priklop kateregakoli anestezijskega stativa, še manj pa zadolženi za izvedbo procesa, s akterim se anestezijski stativ da v uporabo. "Pogodbeni partner, zadolžen za anestezijski stativ, bi moral opraviti končne priklope, funkcionalna testiranja in ugotoviti skladnost s standardi," so zapisali v sporočilu za javnost.

Preiskujejo še štiri smrti

Od odprtja urgence so v reanimacijskem prostoru oživljali osem oseb, pri čemer je bila reanimacija uspešna v štirih primerih. Vzroke smrti v teh primerih bodo ponovno vzeli pod drobnogled, čeprav so bili že pripisani drugim vzrokom. V reanimacijski sobi so sicer trije stolpi iz katerih prihaja plin in zaenkrat ni znano, iz katerega so pline dovajali drugim pacientom.

Direktorica šempetrske bolnišnice Nataša Fikfak je poudarila, da so nepravilnosti v napeljavi plinov zdaj odpravljene in je delo v urgentnem centru za paciente ter zdravstveno osebje varno. Notranji nadzor po njenih besedah poteka po standardih in predpisih, z zaključki pa bodo seznanili pristojne inštitucije.

Kolar Celarčeva ne bo odstopila

Anesteziolog Konrad Kuštrin je pri vsem tem opozoril na objektivno odgovornost ministrice Milojke Kolar Celarc. Med drugim je bila urgenca zgrajena v veliki naglici, da se je še ujelo rok, preden bi izpuhtela evropska sredstva, s katerimi je bila pokrita več kot polovica investicije. "Treba je vedeti, da je ministrstvo strahovito pritiskalo na bolnišnice, da bi ti urgentni centri začeli čim prej delovati. Jasno je, da so bili izvajalci pod pritiskom, in pri hitenju se delajo napake." Kuštrin zato meni, da bi morala ministrica odstopiti, a ta je že povedala, da "ministrstvo tukaj ne more nositi odgovornosti. To je bila lahko človeška napaka, čeprav ne želim špekulirati."

Mobilni anestezijski aparat v reanimacijskem prostoru ni obvezen

Strokovni direktor murskosoboške bolnišnice in anesteziolog v projektni skupini za urgentne centre Daniel Grabar je poudaril, da mobilni anestezijski aparat, ki samodejno prepozna prisotnost, vrsto in mešanico anestetikov v dihalni zmesi, v reanimacijskem prostoru ni obvezen del opreme, ker je namenjen predvsem izvajanju operativnih posegov.

Odločitev, kje bo nameščena naprava, je bila prepuščena bolnišnici, v soboški so po njegovih besedah ta aparat namestili v reanimacijski prostor, z njim testirali vso opremo, vendar pa po dveh ali treh reanimacijah ugotovili, da ga pravzaprav ne rabijo in je bil celo moteč, zato so ga premestili v sosednjo operacijsko dvorano, tako da ga lahko po potrebi premaknejo in uporabijo v reanimacijskem prostoru.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
20. 03. 2016 10.20
-2
Sam osebno trdim, da bi morali kar vse, k isi jih naštel TAKOJ POZAPRETI SKUPAJ Z TISTO DIREKTORICO, KI ZAGOVARJA KRIMINAL. Poglejmo malo pedantnega delavca. Preveril bo opravljeno delo in tudi pred začetkom določenega dela bo preveril ali mu vse deluje tako kot treba. VArilec bo pregledal ali ima dovolj plinov. Električar bo pregledal ali ima brezhibno orodje in ali mu delujejo vsi inštrumetni, da bo lahko kvalitetno opravil svoje delo. Določeni delavci celo si naredijo svoje preiskušne aparate, da preverijo svoje delo ali so vredu naredili. Tukaj pa TRI MESECE NE VEDO KAKŠEN PLIN SPUŠČAJO BOLNIKOM IN POTEM S EČUDIMO, ČE JIH 5 UMRE. PA TO JE Z KUŠTRINOM NA ČELO VSE PRED ZID ZA POSTAVITI. RAZUMEM, DA ČISITILKA NIMA BLAGE VEZE O DELOVANJU APARATOV IN TUDI KONTROLI LE TEH. NI PA OPRAVIČILA ZA KUŠTRINA, KI JE NAVADEN LENUH IN ŠE VEČJO PLAČO HOČEJO. VEDNO BOLJ JASNO JE, DA JE ŠLO ZA NAMENRO ZAMENJAVO CEVI IZ STRANI ZAPOSLENIH V BOLNICI. ALI NIMAJO ZNANJA ALI PA SO NAMENRO POVZROČILI PA SE MORA UGOTOVITI. ŠALABAJZERJI z KUŠTRINOM NA ČELU. Če gremo naprej po POKLICIH: Šofer Avtobusa, KAmiona obsta pregledala ali mu delajo vse signalne naprave, bosta pregledala ali imata gume dovolj napolnjene in ali so poškodovane, da lahko brez skrbi vozita. Potem recimo čistilka bo pregledala ali ima vso orodje in opremo da bo lahko svoje delo opravila kvalitetno. TUKAJ PA 3 MESECE SPUŠČAJO BOLNIKOM PLIN, K IUBIJA PACIENTE IN POTEM NEVEDO KDO JE ZAKAJ ODGOVOREN. NORO DO KONCA. VSE SKUPAJ Z KUŠTRINOM POZAPRETI IN KLJUČE ZMETATI V PLAVŽ NA JESENICAH. TO JE SRAMOTA.
Bojan-F
19. 03. 2016 19.13
+7
Tragicni dogodek je zalostna slika in prilika slovenske drzave ...
Bojan-F
19. 03. 2016 19.15
+5
... policija ne zavaruje inkriminiranega objekta ... ako bi ga, Medicoengineering nebi mogel napraviti znamenite fotografije in novinarji in ostali se nebi sprehajali po prostorih ...
Bojan-F
19. 03. 2016 19.22
+4
... Medicoengineering posname sliko napačno zvezanih cevi in zacne medijsko kampanijo ... takoj doda, da je to naredil Medicop ... trditev je popolnoma napacna ... dejstvo je samo, da so cevi na sliki napacno zvezane ... kdo je to naredil ne moremo vedeti ... Medicop je bil baje nazadnje na objektu 23.9.2015 ...
Bojan-F
19. 03. 2016 19.28
+5
... direktorica s svoji sveti briski preproscini veckrat izjavi, da so samo uporabniki in ne narocniki ... torej lahko ob njeni pasivnosti sklepamo na njeno neodgovorno delo z javnimi sredstvi ... sicer pa so njeni tehniki in strokovno osebje (skupaj s Medicoengineeringom) testirali opremo med 15.12.2015 in 15.1.2016 ...
Bojan-F
19. 03. 2016 19.36
+5
... zaradi nevstreznega zakona o javnem narocanju sta dobili delo dve (miloreceno) neizkuseni gradbeni druzbi ... sploh se ne ve, kdo je bil vodja projekta (op. odgovorni vodja del) na izvajalski strani (ta je "facilitator"!) ... vodja projekta je izpeljal projekt v nasprotju z Zakonom o gradnji objektov in vsemi dobrimi praksami projektnega vodenja ...
Bojan-F
19. 03. 2016 19.42
+5
... po vseh nemilih dogodkih v zdravstvu v zadnjih 15 letih, ministrica se vedno ne cuti potrebe po integralnem zagotavljanju kvalitete in natancnem vodenju projektov ...
Bojan-F
19. 03. 2016 19.52
+5
... krivci ... vodja tehnicne sluzbe Spitala - neposredna odgovornost ... odgovorni vodja del Medicoengineeringa - neposredna odgovornost ...odgovorni vodja del - neposredna odgovornost ... nadzor - neposredna odgovornost ... direktorica - neposredno odgovorna za pasivno in malomarno upravljanje z javnimi sredstvi ... ministrica zdravja - neposredno odgovorna za opustitev sistemskega integralnega zagotavljanja kvalitete ... policijski poveljnik in preiskovalni sodnik - neposredno odgovorna za nezavarovanje objekta ... krivci tako iz javnega kot zasebnega sektorja!
Bojan-F
19. 03. 2016 19.56
+5
Mala pomoc prvemu ministrstvu ... nazenite enih 10 ljudi iz ministrstva zdravja skupaj s ministrico ... poklicite na Krko ali Lek in rade volje bodo skopirali svoje prevzemne protokle in jih predali vasi projektni pisarni ... saj jo imate, mar ne?
Bojan-F
19. 03. 2016 19.58
+6
Mala pomoc svetu bolnice ... nazenite direktorico in vodjo tehnicne sluzbe ... poklicite na HIT vase bivse usluzbence in rade volje bodo skopirali svoje prevzemne protokle in jih predali vasi tehnicni sluzbi ... saj jo imate, mar ne?
Bojan-F
19. 03. 2016 20.00
+5
Mali nasvet medijem ... ne vabite pred kamere in mikrofone g. Kustrin Konrada ... on vam ne more povedati nic strokovnega.
mallonge
20. 03. 2016 14.33
flojdi
19. 03. 2016 18.32
+0
. zanimivo. en ponudi odstop pa mu ne dovolijo. od enega zahtevajo odstop pa noče. / kaj je odgovornost ( pa da ne omenim časti ) itak nihče več ne ve . hecno
mogerad
19. 03. 2016 15.10
+7
na sliki se vidi da je bilo delo opravljeno v sili , ker niso imeli niti ustreznega materjala(cevi spojk itd) kot da bi postavljali urgenco nekje na fronti v iraku kjer so podhranjeni z opremo. koštalo pa je tole kot da bi bila najmodernejša bolnišnica. razliko je nekdo pobasal v žep takih pa se v sloveniji ne najde. cevi je prklopu kak bolgar preko agencije al preko študentske napotnice in ni niti vedu kaj priklaplja
Timy15
19. 03. 2016 08.39
+7
Neodgovorno delo nadzornikov!
matdej
18. 03. 2016 22.36
+4
To je najmanj kaj bi morali storit,da odstopi.Ceprav v tej zadevi je marsikaj spornega!Ce bo le vsa resnica prisla v javnost,kar pa dvomim!
xxx121
18. 03. 2016 21.39
+13
Taki spoji ne sodijo v današnjo vrhunsko gradnjo !
pravica00
18. 03. 2016 18.57
-2
ponudila odstop v ozadju pa ze vse zmenjeno da ga ne sprejmemo.Ne ponujaj odstopa moras odstopiti ne vem pa kje je se ministrica tudi ona bi morala ze pred njo odstopiti.
javna_vila
18. 03. 2016 18.45
+6
Fikfak ju! Vsem po vrsti!
Aljoša Rijavec
18. 03. 2016 18.36
+11
verjemite mi ampak v ozadju bo tisti monter delavec,ki je to opravljal sigurno ostal brez dela...
Luna Mesec 1
18. 03. 2016 18.35
+19
....me prav zanima kako bodo ugotovili ostale smrti na urgenci, pokojniki verjetno upepeljeni in dvomim, da vedo od kod je pritekal kisik ali kaj drugega.......vse skupaj pa fajn smrdi po malomarnosti vseh, še posebej tistih, ki so izvajali tehnični pregled in objekt prevzeli
mate08
18. 03. 2016 18.34
+7
......men je to čudno...cevi za kisik so vedno modre...in na O2 tam na beli nalepki je ...priklopljena plava cev, za kisik. Logično. Ne bi bilo logično priklapljat bele na cev za kisik......
mate08
18. 03. 2016 18.36
-3
Tle na sliki je že pravi priklop...na reanimaciskem stolpu pa so zgleda zamenjali cevi.....
staridida
18. 03. 2016 21.37
+0
Zamenjava cevi ni možna-ker so prilljučki razlićni---
mate08
18. 03. 2016 22.05
+1
...me nisi razumel....sam stolp je narobe priključen...plava cev iz O2 bi morala iti na O2 priključek....tle so pa nekaj z projektom inštalacij zaštrikali.......
FesterAdams
18. 03. 2016 18.32
+7
Inteligentno zamišljeno.., moram priznati. Odstop ponujen, ostali pa ga v nesprejemljivi masi ponudijo prav tako. Ve se, da vseh ne morejo prerazporediti, namen ozadja pa je, da se nič ne spremeni. Osebno se ob takih primerih bolj nagibam k vprašanjem, kdo bo KAZNOVAN (!), in ne, kdo bo zgolj ponudil svoj odstop (in odšel na še boljše mesto...)
tedo9GWTSmedo
18. 03. 2016 19.02
+9
Odpuščen bo nek tehničar, jasno, da šefi niso nikoli nič krivi.
sky100
18. 03. 2016 17.49
+42
Direktorica bolnišnice je po mojem mnenju ne nosi odgovornosti. Odgovornost nosijo nadzorniki ter osebe, ki so opravile tehnični pregled in prevzem.
TNT4U
19. 03. 2016 20.56
+0
Direktorica JE kriva, ker je v bolnišnici že več kot 20 let in dobro ve, da tudi ona podpira nesposobneže - to je tiste, ki so sedaj odgovorni !
murinar
18. 03. 2016 17.48
+5
Tgrice za javnost! Kdo je podpisal prevzem ta je delno odgovoren. Kje so pa ostale službe ,saj jih je malo morje ?
01xxy
18. 03. 2016 17.45
+13
Ustavni sodniki ne bodo odstopili. Nad njimi je le modro nebo. In oni bodo na koncu odločili. Še svojce umrlega bodo podučili, da jim odškodnina ne pripada.
Elendil
18. 03. 2016 17.40
+1
Naj ponudi odškodnino svojcem in to iz svojega žepa, če je prevzela odgovornost, jo bodo sprejeli...
mallonge
18. 03. 2016 14.36
+9
Kriv ne bo noben, ker za to nimajo sklenjene avtorske ali vsaj podjemne pogodbe. To bo uspešen argiument tudi za sodišče.
gregolin
18. 03. 2016 17.43
+2
Saj zato pa so podizvajalci.Nespozbneži ne znajo delat.Morajo pa imet črno ovco.
mallonge
18. 03. 2016 14.33
+11
Klani se že kažejo: Klan Medicoingeneeringa, kIan bolnišnice s sindikatom in klan ministrstva. Na katero stran bodo stopili policaji in potem sodišče?
Darko32
18. 03. 2016 14.17
+21
Sam osebno trdim, da bi morali kar vse, k isi jih naštel TAKOJ POZAPRETI SKUPAJ Z TISTO DIREKTORICO, KI ZAGOVARJA KRIMINAL. Poglejmo malo pedantnega delavca. Preveril bo opravljeno delo in tudi pred začetkom določenega dela bo preveril ali mu vse deluje tako kot treba. VArilec bo pregledal ali ima dovolj plinov. Električar bo pregledal ali ima brezhibno orodje in ali mu delujejo vsi inštrumetni, da bo lahko kvalitetno opravil svoje delo. Določeni delavci celo si naredijo svoje preiskušne aparate, da preverijo svoje delo ali so vredu naredili. Tukaj pa TRI MESECE NE VEDO KAKŠEN PLIN SPUŠČAJO BOLNIKOM IN POTEM S EČUDIMO, ČE JIH 5 UMRE. PA TO JE Z KUŠTRINOM NA ČELO VSE PRED ZID ZA POSTAVITI. RAZUMEM, DA ČISITILKA NIMA BLAGE VEZE O DELOVANJU APARATOV IN TUDI KONTROLI LE TEH. NI PA OPRAVIČILA ZA KUŠTRINA, KI JE NAVADEN LENUH IN ŠE VEČJO PLAČO HOČEJO. VEDNO BOLJ JASNO JE, DA JE ŠLO ZA NAMENRO ZAMENJAVO CEVI IZ STRANI ZAPOSLENIH V BOLNICI. ALI NIMAJO ZNANJA ALI PA SO NAMENRO POVZROČILI PA SE MORA UGOTOVITI. ŠALABAJZERJI z KUŠTRINOM NA ČELU.
gregolin
18. 03. 2016 17.44
+8