Slovenija

Na smučiščih številne nesreče: od zlomov okončin do poškodb glave in hrbta 

Kranj, 17. 02. 2018 20.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred nami je počitniški teden, ko se bodo mnogi odpravili na smučanje. Policisti opozarjajo, da bodite previdni, da bo smuka prijetna in varna tako za vas kot za vse ostale. 

Samo gorenjski policisti so v letošnjem letu našteli že 51 nesreč. V kar 19 nesrečah so bili udeleženi otroci ali mladoletniki. Letošnje najpogostejše poškodbe so povezane z zvini in zlomi spodnjih ter zgornjih okončin (koleno, golen, gleženj, roke), v nekaj primerih pa so smučarji utrpeli poškodbe glave, stegnenice, hrbta in različne udarce pri padcih.

Na Policijski upravi Kranj so še predstavili primer, ko si je smučarka po zdrsu zlomila kolk, ko se je pri sestopanju s sedežnice umikala moškemu, ki je pred njo s tal pobiral mobilni telefon. Na progi in območjih smučanja ne uporabljajte telefonov, še opozarja policija. 

Naj bo smuka prijetna in varna.
Naj bo smuka prijetna in varna. FOTO: Miro Majcen

Kaj priporočajo policisti? 

Smučar naj uporablja smučarsko opremo, ki ustreza njegovemu smučarskemu znanju.

Priporočljiva je uporaba ustrezne zaščitne čelade pri vseh starostih smučarjev in deskarjev - za otroke (do vključno 14. leta) je čelada obvezna.

Zelo pomembna je dobra telesna pripravljenost. Smučarji naj pred smučanjem naredijo nekaj vaj in se tako ogrejejo.

Na smučišču je treba upoštevati navodila in FIS pravila varnega smučanja.

Smučarska proga naj ustreza smučarskemu znanju posameznika.

Smuča se samo na označenih in urejenih smučarskih progah.

Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča.

Na smučišču mora vsak paziti nase in na druge. Pri širokem vijuganju je vedno treba kontrolirati smučarje za seboj.

Alkohol (nad 0,24 mg/l - to je pol promila) ni dovoljen. Pitje alkohola v kombinaciji s smučanjem je tudi zelo neodgovorno in nevarno – upočasnjuje tudi reflekse in povzroča dodatno utrujenost.

Ne smučajte utrujeni. Nevarne so lahko predvsem zadnje vožnje.

Na progi ne uporabljajte telefonov.

Posebej pozorni bodite na otroke in smučarje ali deskarje novince.

Previdno tudi pri uporabi "snežnih parkov".

Pazite še na svojo smučarsko opremo oz. je ne odlagajte tako, da bi ostala brez nadzora, ter na druge vredne predmete, ki jih imate s sabo. V vozilih ne puščajte vrednih stvari in sabo  nosite samo tisto, kar takrat potrebujete, še dodajajo policisti. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
18. 02. 2018 09.11
+0
"ki je pred njo s tal pobiral mobilni telefon. Na progi in območjih smučanja ne uporabljajte telefonov, še opozarja policija." Huda obtožba, glede na to, da mu je morda padel le iz nezaprtega žepa. Tista ženska pa je tudi malo nerodna, slabo zna hoditi po snegu.
Ramzess
18. 02. 2018 09.08
-1
"Smučar naj uporablja smučarsko opremo, ki ustreza njegovemu smučarskemu znanju." Čudno da policaji tako ne govorijo za uporabo oz. vožnjo avtomobila. Recimo, uporabljajte varnostni pas, ali neuporabljajte, kot ustreza vašemu znanju in usposobljenosti vožnje in upravljanje vozila, za otroke in mladoletne uporaba kajpak obvezna. Tukaj pravila veljajo za vse enako, na smučišču pa ne.
Ramzess
18. 02. 2018 09.05
-2
Pa naj še kdo reče, da policisti niso znalci za vse. Pa kje je stroka no.
ggargamell
17. 02. 2018 22.55
+0
kdor hodi peš naj gre v hribe ne pa na smučišča pa da se hodi po progi navzgor to velja predvsem za krvavec ker je polom glede tega sploh ko ni snega .. pač ne moreš ves čas videti tistega ki hodi navzgor in je to zelo nevarno