Slovenija

Šrotov zagovornik: To je zgolj 'prva runda', borili se bomo naprej

Ljubljana, 21. 11. 2014 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrot spoznal za krivega in ga obsodil na štiri leta in dva meseca zapora, skupaj s kaznijo v zadevi Istrabenz pa na skupaj devet let in devet mesecev zapora. Tožilec se na sodbo ne bo pritožil, Šrotov zagovornik pa napoveduje, da se bodo borili naprej.

Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota, ki že prestaja skoraj šestletno zaporno kazen, spoznal za krivega zlorabe položaja pri financiranju menedžerskega prevzema Pivovarne Laško. Za krivega naklepne pomoči pri zlorabi je spoznal tudi nekdanjega direktorja Infond Holdinga Matjaža Rutarja.

Boško Šrot
Boško Šrot FOTO: Miro Majcen
Glede nekdanje Šrotove svetovalke Vesne Rosenfeld so se odločili, da ni kriva. Zaradi pomanjkanja dokazov so jo oprostili.

Pravna oseba Atka-Prima je odgovorna za zlorabo položaja, zato mora plačati denarno kazen, in sicer 50.000 evrov.

Koliko let bodo sedeli v zaporu?

Tožilec Jože Kozina je za Šrota predlagal najmanj pet let zapora, za Rosenfeldovo in Rutarja pa dve leti in pol. Šrot je obsojen na štiri leta in dva meseca, skupaj s kaznijo v zadevi Istrabenz pa na skupaj devet let in devet mesecev zapora. Rutar je obsojen na dve leti in pol, tako kot je zahteval tožilec. Kot omenjeno, je sodišče Rosenfeldovo oprostilo.

Sodba še ni pravnomočna, saj se stranke v postopku nanjo lahko pritožijo na višje sodišče.

Kaj so jim očitali? 

Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti. Ta sredstva so šla za poplačilo prevzema pivovarne.
 

Obdolžencev se kazensko ne preganja zaradi menedžerskega prevzema, temveč zaradi tega, kako so po prevzemu s pomočjo finančnih sredstev prevzetih družb financirali nastale obveznosti. Tožilec Kozina v torkovem zaključnem govoru

Rutar je, kot navaja obtožnica, Šrotu dal na razpolago družbo Infond Holding za zlorabo položaja, podpisal pa je tudi vse posojilne pogodbe, medtem ko naj bi Rosenfeldova prenašala Šrotova navodila vodilnim v skupini.
 
Predsednica sodnega senata Vladislava Lunder je ob izreku kazni poudarila, da je Infond Holding nakup delnic Pivovarne Laško realiziral s sredstvi prevzete družbe in njenih odvisnih družb, kar predstavlja nedovoljeno finančno asistenco. "Šlo je za reševanje prezadolženega Infond Holdinga in Šrotovega zasebnega prevzemnega projekta," je poudarila. V izreku je poudarila, da je Šrot predstavnikom posojilodajalcev zatrjeval, da gre za sredstva, namenjena tekočemu poslovanju, čeprav temu ni bilo tako.
 
Po oceni sodišča je tožilstvu v sojenju uspelo dokazati, da je Šrot zlorabil svoj položaj kot direktor družbe Atke-Prima in tudi kot predsednik uprave Pivovarne Laško, ne pa tudi kot član nadzornih svetov odvisnih družb. Prav tako je po oceni senata tožilcu uspelo dokazati namen obsojenih Šrota in Rutarja.
 
"Ocena senata je, da je bila zloraba položaja v obeh primerih storjena z odredbami, da se sklepajo posojilne pogodbe, tako da je družba Infond Holding na neposreden način, posredno pa preko družbe Center Naložbe, prišla do posojil," je izpostavila Lundrova. Družbi sta tako prišli do 77 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. "Posojila so bila dana v okoliščinah, v kakršnih ne bi smela biti," je pojasnila.
 
Šrot sicer ni sam sklepal pogodb, vendar je na "generalen način" odredil pomoč in nadziral, ali se njegove odredbe izpolnjujejo s sklenitvijo poslov. "Senat se je ukvarjal z vprašanjem, kam umestiti dejanje, ki je imelo enormne posledice," je o določitvi kazni pojasnila predsednica senata. Pri določanju kazni po njenih besedah sicer višina koristi oz. škode ne more biti edino vodilo, zato se je sodišče obširno ukvarjalo tudi z vprašanjem, kaj se je dogajalo pred in ob samem prevzemu Pivovarne Laško, s tem pa ugotavljalo morebitni naklep obtoženih.

Kozina se ne bo pritožil

Ne Boško Šrot in ne družba Atka-Prima v poslih nista imela nobene premoženjske koristi, je zatrdila zakonita zastopnica družbe Anica Aužner Šrot. Zagovornik družbe pa je napovedal pritožbo na sodbo. Zadovoljen pa je bil zagovornik oproščene Vesne Rosenfeld. "Sodišče je sledilo našim razlogom. Žalostno pa je, da je šele po toliko letih prišlo do tega, da smo zadevo razčistili," je dejal.

Kozina je že povedal, da se na sodbo ne bo pritožil. Kot je dejal, je namen sodbe dosežen, prepričan pa je, da bo sodba deležna izpodbijanja kot malokatera doslej. "Razumem sporočilo te sodbe, da v Sloveniji živi še dva milijona ljudi, ki bi radi živeli od sadu svojega dela, ne pa pokrivali luknje moralnega hazarda posameznikov," je dejal po izreku sodbe.

Prepričan je, da bo ob "vrhunskem vodenju postopka zapisana vrhunska sodba, ki pa bo tarča teženj, da bi jo spodkopali. Ne samo obsojeni, tudi tisti, ki zdaj vedo, da se na tak način ne da prevzeti gospodarskih družb," je poudaril Kozina in v zadevi pohvalil delo policije, finančnega izvedenca, odvetnika Pivovarne Laško Valterja Bogataja in sodnico.

Po njegovem mnenju je sicer Šrota pri njegovih dejanjih spodbujala tudi politika, saj je veljal za ikono nacionalnega interesa. "Strinjam se, da je tudi politika kriva, zato je dobil Šrot sorazmerno nizko kazen," je zatrdil tožilec in dodal: "Dejstvo je, da so vsi drugi zatajili in zdaj kazenska pravda rešuje situacijo, ki bi jo lahko drugi prej preprečili."

Kozina se sicer strinja, da bo sodba Šrotu po pregledu na različnih instancah sodba za pravne sladokusce, pomembna z vidika vzpostavitve meje, kje se konča kreativno in kje manipulativno računovodstvo, z vidika finančne asistence, z vidika posojil in z vidika vključitve mnenj korporacijskih strokovnjakov.

S sodbo je sicer zadovoljen odvetnik Pivovarne Laško Valter Bogataj. "Sodba zgolj potrjuje, da so bile vse naše navedbe, tudi v odškodninskih postopkih, v celoti utemeljene. Kar se premoženjsko pravnih zahtevkov tiče, pa moramo počakati na pravnomočnost sodbe, nato se bomo odločali o nadaljnjih korakih," je dejal. Ocenil je, da obstajajo realne možnosti, da se škoda, ki je bila storjena Pivovarni Laško, v civilno-pravnih postopkih povrne. "V civilno-pravnih postopkih imamo začasne odredbe, imamo zavarovanje, tako da bo del škode zagotovo povrnjen," je zatrdil. Ni pa želel napovedovati, kolikšen del škode bo povrnjen; dejal je le, da gre za precejšen del.

Šrotov zagovornik: Borili se bomo naprej

Šrotov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar pa je napovedal, da se bodo borili naprej. Vložili bodo pritožbo in šli bodo do konca, saj da se bo nekoč izkazalo, da imajo prav, je prepričan.

Po njegovem mnenju je sodnica zelo plastično povedala, da je v prejšnjem obdobju sistem podpiral način menedžerskih prevzemov, kot je bil izveden v tej zadevi. V poznejšem obdobju pa se je ta politika popolnoma spremenila. Kot je dejal, gre zdaj zgolj za državno represijo nad istim posameznikom, ki ga je nekoč isti sistem poslal med višave, "sedaj pa se ga je vrglo v blato in so zoper njega možna vsa sredstva". To po njegovem mnenju kaže zgolj na brutalnost našega kazenskopravnega sistema. A, kot se je izrazil v boksarskem žargonu, "je to zgolj prva runda". V primeru Istrabenz, ki je že pravnomočen, so vložili zahtevo za varstvo zakonitosti, je še povedal.

Po odvetnikovem mnenju se bo nekoč izkazalo, da so bila ravnanja pri financiranju prevzema Pivovarne Laško, "ki so bila takrat popolnoma dovoljena", ne morejo nenadoma postati protipravna in kazniva. Da se tukaj vpletajo razni ideološki razlogi v smislu, da je privatizacija kot takšna nezakonita in celo nemoralna, po besedah Kovačič Mlinarja presega vse meje, saj kazenski postopek ni namenjen reševanju takšnih družbenih težav.

Šrot namreč ni storil kaznivih dejanj zaradi katerih je bil danes obsojen, je prepričan odvetnik, ki ob tem dodaja, "da se Šrota kaznuje kot najhujše kriminalce". Nadaljeval je, da gre za šolski primer sodbe "za prestrašenje vseh, ki bi kadarkoli pokazali kakšno zasebno iniciativo". Zato bi se po njegovem mnenju morali vsi zamisliti nad tem, "da država uporablja kazensko pravo za urejanje razmere v gospodarstvu"

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
22. 11. 2014 18.12
+2
Popolnoma pravilno, pajac je hotel na hitro obogateti. Za teboj pa pride še večji lopov Bavčar in skupaj bosta lahko predrabljala kje sta zahebala vse skupaj. Sorodstvo Šrot in Bavčar se pa naj pripravijo na domovanje pod smreko, tako kot sta poštenim ljudem pripravila ta dva lopova.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
25letluzerjev
22. 11. 2014 14.39
+1
Ne bi mu smeli dovolit se vedno znova in znova pritoževat. Še posebno ker se to financira iz našega denarja. Naj si plača sam vse te stroške, pa itak je to tudi iz našega denarja. Vse kar si je nagrabil mu je potrebno pobrat, pa se verjetno ne bo imel s čim pritoževat. Saj s poštenim delom si ni zaslužil za slano vodo.
tony_abcde@yahoo.com
22. 11. 2014 11.55
+2
Takih in podobnih Boškotu je še na desetine, njihovih pomagačev pa na stotine...ko in če se jih bodo lotili bodo začeli "zbolevat".
tony_abcde@yahoo.com
22. 11. 2014 11.41
+3
Boško je hotel vse spraviti v svoj žep \"*z denarjem drugih*\"...kriza mu je uničila plane...
?rnogled
22. 11. 2014 11.24
+1
To ni šele prva runda,ampak druga.Tretja in četrta še prideta.Je be nti,ko bo prišel ven,me verjetno ne bo več med živimi.
kapljač1
21. 11. 2014 22.38
+10
Še norca se bo delal! Bataljon takšnih je pokopal Slovenijo. namreč , pa se še kar šopirijo.
felix59 drugič
21. 11. 2014 21.18
+2
Šele prva runda. Ko bo prišla deseta, bo sedel 120 let
velesperun
21. 11. 2014 20.19
+2
Upam, da bo zdaj novo znamko piva ustvaril: Dobski tatič!
velesperun
21. 11. 2014 20.19
+2
Za te dve kraji bi moral dobiti najmanj 30 let čuze! Kaj pa tistih 100 milijonov s katerimi se je zapufala Radenska?
mkug5g
21. 11. 2014 20.05
+1
po kordežu sodeč bo kmalu zunaj
askralj
21. 11. 2014 19.30
-1
Lj župan pa v olimpijski komite kljub Alenki ki jo bomo mi in naši otroci drago plačali
Ope?enka
21. 11. 2014 18.20
+8
Denar jim poberte, ne da ste Zidarja oprostil zapora, tud premoženje ste mu odmrznili, se norca delate sodniki.
sinhron
21. 11. 2014 17.35
+5
Šrotov zagovornik pravi , daje to šele prva runda , torej bo v nadaljnih rundah Šrot potrojil ali še kaj več zaporno kazen , saj si jo je zaslužil ne glede na to , da so se spremenile ekonomske razmere !
Mb128
21. 11. 2014 16.56
+7
Naj bo srečen da je v Sloveniji. Če bi bil namreč na Kitajskem to ne bi bila samo prva runda marveč tudi edina in glede na kitajsko prakso tudi terminalna!
Klavdij Volk
21. 11. 2014 16.16
+7
KAR SI SKUHAL,TO BOŠ POJEDEL.PA ŠE INVALIDA BAVČARJA ZRAVEN,DA SE BOSTA GRELA V ČUZI..
McClain
21. 11. 2014 15.52
+32
Zidarju je Munchensko sodisce pred leti na hitro pobralo 2 milijona. In so jih dobili in so sli v proracun? In kaj ste vi vrli sodniki naredili?? Nic. V ror ste prdnili in se kaksnih 60.000 evrov stroskov drzavi za tegale frajerja, ce nas bo stal samo 20 evrov/dan. Bolano. Od tega ce je on tam, mi nimamo nic. Zapirajte morilce, temle financnikom pa denar poberte in v kaso z njim, da ne bo treba fehtarit za aparature na pediatricni kliniki...
EasyE
21. 11. 2014 15.55
+8
1907955
21. 11. 2014 16.48
+9
Strošek zapornika na dan je 83€ (podatek za l.2012) Mayer pa zraven še 4,000€ bruto za plačo...
Iluzionist
21. 11. 2014 15.46
prede 2020 bo že zunaj pa sploh še notri ni šel
Ciril Vodnik
21. 11. 2014 15.43
+3
Če bi bil Šrot član SDS, bi v naslovu to pisalo! Ker pa je iz SD, pa ne.
McClain
21. 11. 2014 15.48
+4
Koffetka
21. 11. 2014 16.00
+5
EasyE
21. 11. 2014 15.41
+7
Mene zanima samo, kolko denarja še ima Šrot. Če je govora o nekaj milijonih, se mu splača it sedet. V bistvu je tip naredil nekaj velikega za svojo družino in potomce, v življenju jim več ne bo treba delat. Mislim, da je to bistvo zadeve, ne pa če bo zdaj sedel sedem ali pa osem let, koga to sploh zanima, važen je KEŠ !!!
McClain
21. 11. 2014 15.48
+3
ce bo mal priden 5, od tega bo se polovico doma... Posel je bil kar ok.
Iluzionist
21. 11. 2014 15.49
+3
milijonov ne more vrniti, ker jih je vložil v delnice katerih vrednost je padla, če si je pa kaj nakazal v tujino ga pa nihče ne more prisiliti po trenutni zakonodaji, da gre tja in jih dejansko nakaže nazaj, če so v kakšni oazi
Fredi34
21. 11. 2014 15.19
+11
Samo jaz tukaj nekaj ne razumem. Človek je obtožen, torej mu je ugotovljena krivda. Če se ve za koliko miljinonov si je nezakonito prislužil, bi te miljone moral vrniti a.) strnaki ki jo je oškodoval, ali b.) direktno v proračun. Vprašanje za nas ovce, ... a se bo to zgodilo?