Slovenija

Bodoči dijaki in študenti preplavili srednje šole in univerze: 'Pomembno je, da delaš, kar te veseli

Ljubljana/Maribor/Koper/Nova Gorica, 09. 02. 2018 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Bodoči dijaki in študenti so se na informativnih dneh lahko podrobneje seznanili s srednješolskimi in študijskimi programi, ki jih zanimajo. Slovenske železnice so posrkbele za okrepljene garniture rednih vlakov, na ljubljanski avtobusni postaji pa so odprli več blagajn kot sicer.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kam po končani osnovni šoli? Bodoči dijaki se še odločajo
    02:15
    Iz SVETA: Kam po končani osnovni šoli? Bodoči dijaki se še odločajo
  • Iz SVETA: Karierna svetovalka o tem, kako naj se otroci odločijo glede nadaljnjega šolanja
    01:57
    Iz SVETA: Karierna svetovalka o tem, kako naj se otroci odločijo glede nadaljnjega šolanja
  • Iz SVETA: Katerih poklicev manjka?
    01:58
    Iz SVETA: Katerih poklicev manjka?
  • Iz SVETA: Informativni dnevi
    02:37
    Iz SVETA: Informativni dnevi
  • Iz SVETA: Pri izbiri študija pomemben tudi posameznikov notranji glas
    01:51
    Iz SVETA: Pri izbiri študija pomemben tudi posameznikov notranji glas
  • Iz 24UR: Študent naj bo
    02:15
    Iz 24UR: Študent naj bo

Srednje šole in fakultete so danes v znamenju informativnih dnevov, na katerih se bodo bodoči študenti in dijaki seznanili s srednješolskimi in študijskimi programi, ki jih zanimajo. Pri tem jim bodo pomagali kolegi iz študentskih organizacij in dijaške skupnosti. Za bodoče študente je na voljo 18.481 mest, za dijake 23.644.

Fakultete so bodočim študentom vrata večinoma odprle ob 10. in 15. uri, srednje šole pa večinoma ob 9. in 15. uri.

V soboto pa bodo izobraževalne ustanove odprte ob 10. uri. 

Na informativnem dnevu so se bodoči študenti in dijaki lahko podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, s poklici oziroma z delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja. Na srednjih šolah so obljubili še podrobno predstavitev programov, ogled šole in predstavitev možnosti nadaljevanja šolanja.

Danes je visokošolska prijavno-informacijska služba ljubljanske univerze na rektoratu univerze organizirala tudi informativni dan za zamejske Slovence in tuje državljane.

Tako kot vsako leto so bodočim brucem na informativnih dnevih pomagali študenti oziroma študentske organizacije. Slovenske železnice pa so okrepile garniture rednih vlakov, vozila sta tudi dva izredna vlaka, in sicer iz Litije in Celja.

Na ljubljanski avtobusni postaji so za nakup ali polnjenje kartice mestnega prometa odprli več blagajn kot sicer.

Petek in sobota bosta v znamenju informativnih dnevov.
Petek in sobota bosta v znamenju informativnih dnevov. FOTO: Aljoša Kravanja

Informativni dnevi napolnili fakultete in srednje šole

Bodoči študenti in dijaki so množično izkoristili današnje informativne dneve na fakultetah in srednjih šolah. Zanimale so jih predvsem praktične podrobnosti želenega nadaljnjega šolanja, med drugim pa so lahko slišali tudi izkušnje že študirajočih in se seznanili z možnostmi zaposlitve po zaključku študija.

Večina dijakov zadnjih letnikov srednjih šol, ki smo jih srečali danes v Mariboru, je že odločena, kateri študij bodo izbrali. Obisk na fakultetah so izkoristili predvsem za to, da se seznanijo s praktičnimi vidiki študija, na primer s kakšno opremo fakultete razpolagajo, koliko je praktičnega pouka, na kakšen način lahko izbirajo predmete.

"Vse te informacije so pomembne, saj gre za pomembno odločitev. To, kar bomo zdaj vpisali, bomo v prihodnosti delali," je povedal Žiga, ki bi se rad vpisal na mariborsko fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Feri).

Pri odločanju so pomembna tako posameznikova zanimanja kot možnosti zaposlitve po opravljenem študiju. "Če ni možnosti zaposlitve, nima smisla vlagati v takšen študij. Hkrati je pomembno, da te to, kar delaš, veseli," je dodal Alen, ki bi rad postal računalniški programer.

Nekateri s končno odločitvijo glede vrste študija še čakajo, zato so danes obiskali več fakultet. "Dan bi rada izkoristila, da pridobim čim več informacij, da se bom nato lažje odločila," je povedala Živa, ki koleba med gradbeništvom in arhitekturo.

V predstavitvah bodočim dijakom in študentom želijo biti po besedah prodekana Feri Bojana Grčarja zelo konkretni, zato jih popeljejo v predavalnice in laboratorije, hkrati jih seznanijo z možnostmi, ki se študentom njihove fakultete odpirajo po diplomi. "Naši diplomanti zelo hitro najdejo zaposlitev, mnogi že med časom študija začnejo z delom," je povedal.

Nekatere fakultete so poskušale pridobiti študente tudi s pomočjo predstavnikov gospodarstva. Prednosti študijskega programa prometnega inženirstva je na primer mladim predstavil direktor podjetja Lineal Samo Medved. "Zelo sem bil vesel vabila, saj je gradbeništvo spet v vzponu. Zadnja leta, ko je bilo v krizi, se študenti niso odločali za ta študij, zato danes primanjkuje kadrov," je povedal. Gradbeništvo je po njegovih besedah zelo perspektivna panoga tudi zaradi tega, ker se pospešeno digitalizira. "Postalo bo tehnološka panoga in s tem mladim tudi bolj privlačna," je prepričan.

Bodoče študente in dijake so nagovarjali študenti, predvsem predstavniki raznih študentskih združenj, da bi lahko slišali izkušnje iz prve roke.

"Moj namen je povedati študentom, kaj lahko pričakujejo pri študiju, kaj sploh pomeni študirati pravo. Na primer, da je literatura zelo obsežna, kar zna biti šok, a morajo vedeti, da se s pridnim in sprotnim delom da redno opraviti vse izpite," je povedala tutorka na pravni fakulteti Nika Salamunić.

Nekatere bodoče študente, še posebej pa dijake, so na informativnem dnevu spremljali starši. "Izbira študija je pomembna prelomnica v človekovem življenju. Odločitev ni lahka, zato želim otroku pomagati z nasveti in me zanima, kako je fakulteta videti od znotraj. A na koncu bo on tisti, ki se bo moral odločiti," je povedal oče bodočega študenta ekonomije Marjan.

Tako kot večina ostalih staršev se je za spremstvo odločil, da bi otroku pomagal priti do Maribora in želene fakultete. Zaradi informativnih dni je večja prometna gneča v mestu in na parkiriščih. Na mariborski univerzi so sicer organizirali brezplačni avtobusni prevoz z glavne avtobusne in železniške postaje v Mariboru do fakultet, tudi fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, ki se nahaja zunaj mesta.

Svoja vrata so danes odprli tudi Študentski domovi Univerze v Mariboru. "V zadnjih letih je zelo dober obisk, ker ogled študentskih naselij priredimo vmes med dopoldanskim in popoldanskim delom informativnega dneva. To se je izkazalo kot zagotovo najboljša reklama," je povedala direktorica Lidija Divjak Mirnik.

Bodoči študenti in dijaki so množično izkoristili današnje informativne dneve na fakultetah in srednjih šolah.
Bodoči študenti in dijaki so množično izkoristili današnje informativne dneve na fakultetah in srednjih šolah. FOTO: iStock

Na Policijski akademiji na informativnem dnevu velik interes mladih za poklic policista

Informativni dnevi so po mnenju ravnatelja Višje policijske šole Iva Holca zelo pomembni za dijake, ki se morajo v tem obdobju odločiti, kakšen poklic bodo v življenju opravljali oz. kakšno bo njihovo poslanstvo. "Tudi zaradi tega sem vesel, da se je v prvem delu dneva zbralo že veliko mladih," pravi. V dveh dneh jih sicer obišče okoli 800 mladih.

Na slovenskih srednjih šolah in fakultetah namreč danes in v soboto potekajo informativni dnevi, na katerih se bodoči študenti in dijaki seznanjajo s srednješolskimi in študijskimi programi, ki jih zanimajo. Mladim, ki jih zanima delo policista, je danes svoja vrata odprla tudi Policijska akademija.

Predstavili jim bodo poklic policista, za katerega Holc pravi, da je lep poklic, včasih pa tudi precej težak. "Pravilno je, da imajo mladi, ki se odločajo, kaj bodo počeli v življenju, vse podatke. Danes se bomo zelo potrudili, da jim bomo čim več podatkov tudi nudili," je dejal v izjavi za medije Holc.

Kot je dodal, je specifičnost študija na Višji policijski šoli v tem, da imajo študentke in študenti med izobraževanjem od prvega dne sklenjeno delovno razmerje za določen čas in prejemajo pripravniško plačo okoli 600 evrov, možnost bivanja v objektih Policijske akademije in brezplačno prehrano. S tistimi, ki dveletni študij uspešno končajo, policija sklene pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.

Na omenjeno višjo šolo se sicer vsako leto vpiše okoli tisoč kandidatov, skozi sito sprejemnih izpitov pa jih potem sprejmejo 150. "Interes za poklic policista je v zadnjih letih precej enak, a želimo si še več interesa med mladimi, ker so potrebe na terenu takšne, da je vsak policist dobrodošel," je pojasnil.

Povedal je, da gredo diplomanti po zaključku študija na delo na policijske postaje in opravljajo naloge policista. Čez nekaj let, ko pokažejo interes za kaj drugega, recimo kriminalista ali forenzika, pa se izobražujejo tudi naprej.

Sprejemni izpiti na akademiji niso lahki. Sestavljeni so iz preizkusa telesnih zmogljivosti, psihološkega in zdravniškega pregleda, pogovora z izbirno komisijo in varnostnega preverjanja kandidata, je dejal.

Po predstavitvi v predavalnici so dijake danes popeljali po različnih prostorih. Med drugim so spoznali študentske sobe in knjižnico. Ogledali so si tudi redni pouk v borilnici, da dobijo občutek, kdo so policisti, kaj počnejo in s kakšno opremo razpolagajo.

Da sta imela željo postati policista že v otroštvu, sta potrdila študentka in študent drugega letnika šole Petra Munda in Tomaž Šubic. Oba sta sicer najprej končala fakulteto, a želja iz otroštva je ostala. Ko sta po naključju videla objavljen razpis za višješolski študijski program policist na Višji policijski šoli, sta se nanj prijavila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
09. 02. 2018 22.51
+2
Koliko ljudi v tej gnili vukojebini pa dela tisto, kar ga veseli? Pomembno je da delaš karkoli, da boš le lahko plačeval položnice, ki ti jih pošljejo vsak mesec. Pri 14 boš pa ja vedel katero delo te bo pri 40, ko boš dobil službo, veselilo... Pa dajmo si naliti čistega vina. Nimajo vsi otroci starše zaposlene v javni upravi, tako kot tisti as, iz ministrstva za energetiko, ki je lani pogorel na Brdu, zaradi novinarskega vprašanja o obnovljivih virih energije. Takšnih očkovih sinkotov je v državni upravi na deset tisoče. Ostali pa lepo na štiri izmene v kakšni tovarni. 650 eur. netto je čisto dovolj za plačilo položnic in solidne plače tistih, ki sem jih omenil v prejšnjem stavku,
silce
09. 02. 2018 20.34
Važno je,da otrok sam dela šolo,ne pa mama in tata.to so realne ocene,pa še doma kaj naredit-a ne?učenje samostojnosti je šlo rakom žvižgat,učenje samo še za ocene-če ni samostojnega padca,tudi vzpona ni.
ONniON
09. 02. 2018 19.27
+4
pomembno je da se zavedate resnice da se zadnjih 6 let izseli več kot 8000 državljanov iz države, nadomeščajo jih pa z tujo poceni delovno silo, izseljenih je toliko kot še nikdar prej,žalostno podoba državee danes
BUONcaffee
09. 02. 2018 18.09
+3
Ne gledati kje boste dobili zaposlitev in postali hlapci države ampak kar vas veseli.
BUONcaffee
09. 02. 2018 18.14
+4
Pa plača je važna, da ne boste socijalci na delavnih mestih.
Jure Strle
09. 02. 2018 17.49
+5
samo ne na strojni faks, če želite imeti dostojno plačo glede na stopnjo izobrazbe
flojdi
09. 02. 2018 17.27
.pa zakaj v zadnjem let osnovne niso vključeni grafologi? / pri tej starosti se v pisavi že vidi vse (razen starosti, spola , rase, in prihodnosti !) ker, ocene nekih tršic ali tršicovm NISO tisto iz česar bi bilo povsem jasno razvidno v ČEM vse je Posameznik Dober in v čem ne. / in ..so , ki pri teh letih vedo, kaj jim je všeč, kot so taki ki ne vedo. ampak stlačit nekoga na ekonomsko namesto grafično, nekoga na kuharsko namesto pedagoško, nekoga na trgovsko namesto na veterinarsko...ipd je enostavno kriminal
ferencz 1
09. 02. 2018 17.15
+1
A že vsi končajo osnovno šolo?
AntiPanti
09. 02. 2018 17.50
+1
:-) uni iz DZ so jo tudi - očitno vsi ( tradicija se nadaljuje ?!... :-))
ferencz 1
09. 02. 2018 16.59
+4
Tudi za srednješolce zelo velikodušni. Rojenih 18.100 otrok, razpisnaih mest za dijake pa 23.500 mest. Če odštejemo še 1000 romov, ki ne končajo šolo. Bog pomagaj s tem šolstvom!
ferencz 1
09. 02. 2018 16.57
+4
Torej to pomeni, d ajih bo študiralo v letu več kto jih je rojeno! Mi smo najbolj radodarna državav Evropi za visokolške mandarine (učitelje), ki poučujejo 1 uro na teden!
ferencz 1
09. 02. 2018 16.54
+3
Fakultete 18.500 prostih vpisov, generacija pa 15.500 rojenih slpovenskih otrok! razumi kdot to more!
AntiPanti
09. 02. 2018 14.44
+2
Ja, pojdite za zdravnike in sodnike... in potem bodite lepo skorumpirani in TIHO, ker vam bodo le tako zagotovljene lepe plače !...
trumpet2015
09. 02. 2018 14.27
+7
Dijaki, samo izogibajte se FDV-ju na 10 kilometrov, da ne boste postali takšni opranci, kot so t.i. novinarji naših msm medijev, ki lažejo 24 ur na dan po naročilu, od tam ne boste odnesli ničesar
funk
09. 02. 2018 14.51
+2
tonivecnormalno
09. 02. 2018 16.24
-2
tudi kaksni fakulteti zravn fdvja se je treba izognit.....
7Scythe7
09. 02. 2018 17.18
+0
Janša je naš
09. 02. 2018 12.34
+2
danes se bo bakalo v velikih žlicah....
srecnii
09. 02. 2018 11.19
+11
Pejte na tehnične srednje šole pol pa čimprej v tujino. Tam vas bodo cenli, plače za tehnični kader se začnejo z izkušnjami pri 1600 evrov NETO +13-14.plača ob koncu leta. Ne se pustit v Sloveniji za 700-800 evrov neto. Delodajalci pa nej v SLO še kr naprej iščejo primeren kader za to plačo, ga ne bodo dobil.
Janša je naš
09. 02. 2018 12.34
-8
Bizgec, Vuni je treba delat, delat delat...
srecnii
09. 02. 2018 12.48
+11
tu pa delaš, pa še nadure nabijaš pa še je**jo te vsak dan
ochi
09. 02. 2018 10.22
+2
23k srednjih in 18k uni in vs? zanimiva struktura.
mario7
09. 02. 2018 09.58
+4
Super. Čimbolj napolnit fakultet..Potem pa ko doštudirajo,jim takoj najti šlužbice v JU / JS.
Bassettt
09. 02. 2018 09.01
+17
Srečno, mladi! S programi izmenjave čimprej v tujino, izkoristite priložnost, denar boste že nekako nabasali skupaj za kak semester ali dva — pojdite v tujino po izkušnje in nove možnosti!
wolfterier
09. 02. 2018 09.50
+7
Usmerite se v poklice,ki so izkani.Ne morete vsi po pisarnah sedet !!!