Samostojni 20 let

'Na strehah so nas čakali z mitraljezi'

Ljubljana, 29. 06. 2011 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
68

Delavci elektrodistributerjev so med osamosvojitveno vojno tvegali svoja življenja, ko so na ukaz Teritorialne obrambe izklapljali elektriko kasarnam JLA. Transformatorske postaje so bile namreč v središču kasarn, varovali pa so jih oboroženi vojaki.

Pogovor med komandantom JLA Lilićem in Vincencem Janšo.
Lilić: Zakaj smo brez elektrike?
Janša: Dobili smo komando.
Lilić: Od kod?
Janša: Iz Ljubljane.
Lilić: Kaj ni vrhovna oblast v Beogradu?
Janša: Ne, zdaj je v Ljubljani.
Lilić: Pa vi veste, katero je glavno mesto te države?
Janša: Ja, Ljubljana. /.../
Lilić: Kolega Janša, ali veste kako bo izgledalo vaše življenje po tem 'sranju'?
Janša: Upam, da normalno.
Lilić: Boste že videli.

Oskrba z električno energijo je bila od prvega dne vojne zelo pomembno sredstvo pritiska na vojsko. Številni delavci elektro podjetij so namreč prejeli ukaz, da vsem vojaškim objektom odklopijo elektriko, pri čemer pa se je zgodilo tudi nekaj incidentov. Vojaki so 27. junija ob odklopu vojaškega prisluškovalnega centra na Suhi pri Kranju pretepli nadzornika v nadzorništvu Visoko Franca Gašperlina. Iz Elektro Gorenjska so sporočili, da so vojaki v Karavli Korensko sedlo pridržali Ivkota Blenkuša in Marjana Cuznarja iz nadzorništva Kranjska Gora.

Sovražna letala so raketirala tudi RTV oddajnik Krvavec in pri tem poškodovala transformatorsko postajo, sledovi streljanja pa so še vedno vidni na transformatorski postaji Karavanškega platoja. Prav tako so prestrelili in prekinili daljnovod RTP Ukova – RTP Kranjska Gora na odcepu za letališče Brnik.

Tudi na drugih območjih države so delavci elektro podjetij morali namensko odklapljati elektriko kasarnam. Anton Avčin iz distribucijske enote Ljubljana mesto je povedal, da so dobavo elektrike stalno prekinjali za vojne objekte. ''Delovali smo v treh smereh; 26. junija zjutraj smo na Šubičevi ulici postavljali barikade, na avtocestah pa betonske bloke, zato je vojska s tanki krenila proti Toškemu čelu, kjer so nam poškodovali kable,'' se spominja. Kable so sicer popravili v enem dnevu. Transformatorske postaje so bile postavljene na sredini vojašnic, zato je bilo težko priti do tja in jih izklopiti. Na srečo je omrežje tako narejeno, da je možen tudi daljinski izklop, tako da so vojašnicam elektriko odklapljali kar daljinsko.

Barikade so postavljali tudi uslužbenci elektro podjetij.
Barikade so postavljali tudi uslužbenci elektro podjetij. FOTO: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

V Zasavju kasarn ni bilo, zato elektrike niso odklapljali namensko. So pa med vojno vseeno ostali brez napajanja, ko je vojska napadla oddajnik Kum, transformatorska postaja pa je zagorela. ''Tam smo sicer imeli agregate, vendar so bili prebivalci brez elektrike več ur, napajanje pa je bilo slabo še kakšen dan,'' je povedal Anton Razpotnik iz distribucijske enote Trbovlje. Sicer je bila njihova ekipa popolnoma zreducirana, saj so se delavci, stari do 30 let, pridružili teritorialni obrambi.

26. decembra 1991 je elektrogospodarstvo Slovenije prejelo eno izmed deset velikih plaket ministrstva za obrambo za zasluge med vojno. Velika požrtvovalnost in pogum delavcev v distribuciji, prenosu in elektrarnah pri oskrbi z elektriko v vojnih razmerah je bila s tem priznanjem postavljena ob bok drugim dobitnikom, kot so Ministrstvo za informiranje, Ministrstvo za notranje zadeve, železniško gospodarstvo, PTT podjetja, Letališče Brnik in nekatera druga.

Bolj napeto je bilo na območju Ribnice. Kot je povedal Vincenc Janša iz distribucijske enote Kočevje, so v petek, 27. junija, iz Ljubljane prejeli ukaz za izklop kasarne Ribnica in Ortnek, kjer je bilo spravljeno gorivo. Ker so vojaki varovali odklopna mesta, je bilo to zelo težko izvesti. Kasarna Ribnica je bila namreč v zanki, saj je bila napajana iz dveh smeri, če so jo želeli osamiti, pa so morali izklopiti obe transformatorski postaji. Eno jim je uspelo brez težav, drugo so pa varovali vojaki, zato so morali odklopiti neko drugo, zaradi česar je brez elektrike ostalo od 300 do 350 prebivalcev. Zaradi tega so naleteli na očitke, češ, kaj so družine krive. Zato so takoj v soboto zjutraj sestavili delegacijo in se dogovorili, da bodo odšli in pod pretvezo, da bodo nazaj priklopili kasarno, rešili, kar se rešiti da. Najprej so elektriko priklapljali civilistom, ko bi jo morali še vojašnicam, pa tega niso storili. Kasarna Ribnica, v kateri je bilo okoli 600 vojakov, je tako ostala v temi še celo soboto in nedeljo. Elektriko so ji nazaj priklopili šele takrat, ko je bilo vojne konec.

Vojaška letala so poškodovala tudi nekatere daljnovode (simbolična fotografija).
Vojaška letala so poškodovala tudi nekatere daljnovode (simbolična fotografija). FOTO: Reuters
Po prihodu v službo so mi začeli po telefonu groziti, kaj vse bo sledilo, če ne bomo objektov JLA takoj priklopili. Grozili so z intervencijo oboroženih vojaških patrulj. Pravo olajšanje je bilo, ko sta bili ob cesti, ki je povezovala našo upravo in kasarne, vzpostavljeni zasedi teritorialne obrambe. S centra smo opazili, da je bil razkrit del strehe na eni od kasarn, zato da so pripravili mitraljesko gnezdo. Iz tega gnezda bi lahko brez težav demolirali naš center. Franc Krašovec

V skladišču v Ortneku pa je bilo le 20 vojakov, vendar so transformatorske postaje čuvali vojaki s puškami, ki so ležali na strehah, zato tam elektrike niso izklapljali. ''Lahko bi jo sicer vrgli v zrak, vendar je bilo tam toliko goriva, da bi uničilo pol doline,'' je povedal Janša. Sicer pa so vojaška letala v torek, 1. julija, streljala nad Kočevsko reko in prestrelila en daljnovod, ki je padel na drugega. Vsa dolina, okoli 500 prebivalcev, je tako ostala brez elektrike, vendar so delavci še isti dan daljnovoda popravili. Isti dan so iz kasarne streljali tudi na Jasnico in Gotenico, vendar so namesto Jasnice zadeli daljnovoda, ki gresta iz Grosupljega v Kočevje in iz Kočevja v Ribnico. Čeprav daljnovoda nista padla, pa so bile žičke popolnoma razcefrane, tako da so prenapajanje morali urediti iz Novega mesta.

Franc Krašovec iz distribucijske enote Novo mesto se spominja, da so v času vojne na zahtevo teritorialne obrambe izklapljali elektriko vojaškim objektom, javnim razsvetljavam in daljnovodom. Med vojno so letala JLA poškodovala daljnovod DV Trebnje, zaradi česar je bil na območju Sela Šumberk tridnevni izpad električne energije. Na zahtevo teritorialne obrambe pa so izklopili tudi javno razsvetljavo v Metliki, zaradi preleta letal pa so preventivno izklopili tudi razsvetljavo na trebanjskem območju.

'Ne daj se Slovenija.'
'Ne daj se Slovenija.' FOTO: Nace Bizilj, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

''V jutranjem mraku 27. junija 1991 so me po telefonu obvestili o vdoru JLA kolone iz Karlovca proti Novemu mestu in zahtevali, naj takoj izklopimo objekte JLA v Pogancih in objekte Garnizije v Novem mestu. Pozneje smo izklopili tudi kasarne v Črnomlju in druge vojaške objekte v Beli Krajini,'' se spominja Krašovec.

ELES je bil v času vojne na nekaterih področjih aktivno vključen v akcije proti agresorju in obveščanje o njegovih premikih. Tako je na primer sodeloval v akcijah omejevanju napajanja vojaških objektov z električno energijo, pri tem pa je v nekaterih primerih žal prišlo tudi do izpada dobave električne energije manjšemu številu gospodinjstev, ki so bila napajana po istih vodih, kot vojaški objekti. Prav tako je sodeloval v sistemu obveščanja o premikih agresorske vojske, saj je že takrat razpolagal z zanesljivim neodvisnim informacijskim sistemom, ki je povezan s sosednjimi državami in takratnimi republikami bivše Jugoslavije.

Tudi na območju Elektra Maribor so manjšim stalnim vojaškim objektom (karavlam), ki so se nahajali v bližini državne meje, kasarn in generalnega štaba bivše Jugoslovanske ljudske armade, izklapljali elektriko. Tako so izklopili napajanje električne energije za karavle Šentilj, Ceršak in Sladki vrh, izklopi pa so trajali štiri do pet ur. ''Prav tako smo izklapljali transformatorske postaje v bližini mestnih kasarn. Zaradi tega so bila brez električne energije tudi vsa gospodinjstva v bližini kasarn,'' so sporočili iz Elektra Maribor.

Tudi v Celju je bilo v času vojne za določene zaposlene v Elektru Celje dokaj nevarno. ''Med drugim je bilo treba ustaviti dobavo električne energije vojašnici, dostop do objekta pa so varovali ostrostrelci. Nekateri zaposleni so izvajali varovanje razdelilnih transformatorskih postaj, oddajnikov in drugih ključnih energetskih in telekomunikacijskih objektov,'' so sporočili iz omenjenega elektrodistributerja. Delavci pa so bili vedno tudi pripravljeni, da bi v primeru sabotaže odšli in odpravili okvare. ''Izpadov električne energije je bilo takrat kar nekaj. Vzroki za izpade pa so bili različni,'' so sporočili.

Delavci elektro podjetij so tvegali svoja življenja, ko so ubogali ukaze in vojašnicam odklapljali elektriko. Izklopi v zadnjih dneh vojne niso bili več možni, saj je Jugoslovanska ljudska armada do umika iz Slovenije nastavila oboroženo stražo. Okrog pomembnih energetskih objektov, predvsem okrog razdelilnih transformatorskih postaj, so stalna dežurstva in stražo postavili tudi v elektro podjetjih.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

br.0001s
25. 06. 2012 21.56
-1
folk še kr ne dojema,da je tu imela Zda in Evropa prste vmes in nam nastavljala razne osvoboditelje in heroje. Žal mi je vseh neopredeljenih državljanov, ki morajo prenašat barabije vodilnih barab
Tonček Balonček
05. 07. 2011 10.25
+1
Meni v cerkvi vsako endeljo župnik grozi, d abom pogubljen in bom trpel v peklu, če se ne bom ravnal po kaztekizmu! In sem s eupr! A izpolnjujem pogoje za veterana boja proti pokristjanjevanju? Bom oproščen plačila dodatnega zdr. zavarovanja?
korintos1
04. 07. 2011 14.59
geograf Katero bi pa oni pili?
Maltežan
04. 07. 2011 13.14
+1
lahko bi napisali še kaj o tem, da so grozili, da nam bodo zastrupili vodo....
kinezimonstrumi
03. 07. 2011 10.59
' 0'0-->>ć--..ll-., ---- --- -- ,*//////////////
Tonček Balonček
02. 07. 2011 02.04
-2
A ti pošljem številko mojega TRR-ja? Drugič pač ostani doma in ne primi za puško! Te ne bo nihče pogrešal!
Schallabweiser
30. 06. 2011 16.48
+1
.... za izlet v pjongjang.
Schallabweiser
30. 06. 2011 16.28
+1
toliko navijačev, kot jih ima danes jla v sloveniji, ni imela v srbiji, še v najbolj junaških časih ne! nizozemci, da ne rečem srbi, ki si z veseljem izbirate slovenske nicke, ste res pravi asi, a ko nekdo, ki velja za zvezdo celotnega portala 24 ur.com napiše: "...pa kaj naj to zdaj pomeni, d aje nekdo, ki je čakal "neprijatelja" in se šel domoljuba, na ta račun 20 let oproščen plačila dodatnega zdravstvenega zavarovanja, to je 20 x 12 x 35 EUR ozoroma po domače skoraj 10.000 EUR ali 20 minimalnih plač netto le za domoljubje.a so bili potemtakem plačanci, le da z zamikom?..." , stvar zveni popolnoma drugače. tisti, ki jim očitate pijančevanje in piknike med osamosvojitveno vojno ( in po njej), s(m)o se ločili od svojih družin, vzeli puške v roke in brez pomislekov in matematičnih operacij, odšli "na izlet v neznano"! nihče nam ni podpisal da bo to deset dnevni izlet skavtov; nihče nam ni ponujal olajšav pri plačilu dodatnega zdravstvenega zavarovanja in nihče se takrat ni norčeval iz nas! to da se je vse končalo v 10 dneh je, po vašem, zgolj in samo naša krivda. potem se vam opravičujem (upam da se vsi veterani strinjajo), da vojna ni trajala enih pet let in mi je zelo žal ker smo vam pokvarili načrte in vas prikrajšali za obilo nepopisnih užitkov. borce za slovensko samostojnost označujejo za plačance le tisti, ki so med osamosvojitvijo bili na oddihu ob bohinjskem jezeru in pripadniki tistega naroda, ki je tričetrt svojega prebivalstva poslal na oddih na nizozemskem. torej, sami multikulti turisti. p.s. tistih 10 000 eur. iz naslova dodatnega zdravstvenega zavarovanja, pa poklanjam velikemu matematiku in "ljubitelju" ivana janše, tončku. upam da bo zadostovalo za kakšen izlet v
Joze Slibar
30. 06. 2011 12.14
-1
glejte,če bi Jugoslavija imela interes naredit vojno v sloveniji,bi jo imeli najmanj 2leti,tako so pa sami od sebe zapustili slovenijo,in nikar naj ne govorijo,kdo je koga premagau----pa če ne bi slovenci postavlali barikade in podobnega sranja,bi bilo še manj narejene škode
br.0001s
25. 06. 2012 21.53
jugoslavija al amerika? daj začni razmišljat
Tonček Balonček
30. 06. 2011 12.01
Smešno je, da se je tak genij, kot je Jelinčič, za svobodo bori s puško, to zna vsak polpismeni pastir. Noben domoljub s ene bo okoriščal svojo plemenito dejavnostjo. Pa kaj naj to zdaj pomeni, d aje nekdo, ki je čakal "neprijatelja" in se šel domoljuba, na ta račun 20 let oproščen plačila dodatnega zdravstvenega zavarovanja, to je 20 x 12 x 35 EUR ozoroma po domače skoraj 10.000 EUR ali 20 minimalnih plač netto le za domoljubje.A so bili potemtakem plačanci, le da z zamikom?
cool_B
30. 06. 2011 11.45
Ko ste ravno pri politiki - med 10dnevno vojno sem samo Jelinčiča videl s puško letati okoli od vseh politikov... Sicer pa - barikade (španske jezdece) so postavljali tudi vsi šoferji SCTja, ki so imeli 10dni nočno dežurstvo, ponoči odvažali zasežene tanke na štrihanje, fotr je v Rožni dolini odstranjeval helikopter itd. - na koncu je tedanji šef zamudil z oddajo prijav in nihče od njih ni dobil statusa vojnega veterana...po drugi strani poznam ljudi, ki 10dni niso zapustili svojih pisarn niti meli najmanjše veze z vojno, pa se bahajo okoli danes s kvazi statusom vojnega veterana-brez komentarja.
Tonček Balonček
30. 06. 2011 11.31
-2
waco, točno tko je bilo, saj smo bili zraven, razen nekaj dni, ko sem bil v hribih, še zam so vsi oskrbniki pobegnili v dolino. Ko berem te slavostpeve o junaštvih, pogumu, ljubezni do domovine, zločinij JLA soldateske z mitraljezi na strehah, bombardiranji in raketiranjih oddasjnikov in daljnovodov ter ne vem še česa, mi gre na brughanje. Razen Janeza Janše in Bavčarja ter Peterleta in Rupla so vsi ostali le preračunljivo kalkulirali, kot vedno, recimo emd NOB! Takrat naj bi bilo najpametneje čakati na dogovor med velesilami in dane snakladajo, d aje bil upor brez zveze, le žrtve je povzročal in širil komunizem, najbolje s eje bilo udiniti okupatorjem, saj so dali malico, obleko in orožje, leta 90 so pa njihovi potomci sami junaki, heroji, ki jih kar razganja od poguma in želje po svobodi. Ampak le deset dni, potem pa so razočarani, ker ne dobivajo rente, medalj, penzije in ne vem kakšnih dodatkov za izkazano domoljubje ter herojstvo. Dajmo tem 25.000 veteranom "vojen" dopovedati, da je domoljubje in tveganje v zvezi z dejavnotmni na tem področju vrlina, ki je ne morte poplačati noben nenar. Za to so odlikovanja. Kot d abi bil katolik le zaradi bogaboječnosti in bi molil za zveličanje, ne pa iz ljubezni do Vsemogočnega. Preračunljivoist in špekulacije poač niso vrlina!
Ca6e
30. 06. 2011 07.53
-1
Diabolick29.06.2011, 23:060 Hehehe kaj vse si sedaj ne bodo še izmišljevali.Med vojno so vsi posrani in prepiti od alkohila ležali in se skrivali po jarkih ter greznicah kjer smo jih večina tudi našli. hehe Srbsko vojsko bi bilo lahko še bolj sram ko so jih po tvoje premagali mrtvo pijani ležeči v jarkih slovenski vojaki! Kaj bi bilo šele če bi bili trezni, zavzel bi jim beograd! hehe
bnam 2707
30. 06. 2011 03.37
Salmonela88 29.06.2011, 23:51 -3 JANŠA, NARODNI HEROJ! Kaj ga pa biksaš,no?
BiznisMan
30. 06. 2011 00.06
Koliko ljudi hoče pobrati zasluge za odbranitev slovenskega naroda, a zaslužen ni nihče. Zaslužna je sreča slovencev in nesposobnost jla, ter pasivnost njihovih komadantov, ki so se raje osredotočili na druge bivše republike.
Salmonela88
29. 06. 2011 23.51
-2
JANŠA, NARODNI HEROJ!
sandi101
29. 06. 2011 23.29
To sem pa jst tud slišal Diabolick! Poslušam pa same neke hvale o pogumu in korajži ... Pa kaj vse si bodo še zmislili!??
Diabolick
29. 06. 2011 23.06
Hehehe kaj vse si sedaj ne bodo še izmišljevali.Med vojno so vsi posrani in prepiti od alkohila ležali in se skrivali po jarkih ter greznicah kjer smo jih večina tudi našli.
tali?ni tom
29. 06. 2011 22.02
-1
ti osvoboditelji so bli prbit s pirom kot rakete in pravi heroji so bli šoferji tovornjakov ki so jih v medvedjeku al kako se tam reče prisilili slovenski osvoboditelji da so bli živi ščit in me zanima če so plačal odškodnino družinam umrlih šoferjev ki so umrli za nič ! a je to kdo kje kdaj omenil ?? in vsi ti herojski teritorijalci so uglavnem bežal po host ko so jih preletavala letala ! saj ne da ne priznavam slovenije in njenega truda za samostojnost , saj sem slovenc ampak imam spomin iz tistih časov in vem da ni blo tako kot sedaj manipuluirajo z nami in tut jla ni hotela konflikta in je legitimno prodirala proti zunanjim mejam saj je bila ljudska vojska ! in kaj smo pridobili s tem herojskim dejanjem ?? kopico ljudi brez dela , zlom zdravstva in pokojninske blagajne , večji dolg kot ga je mela jugoslavija in to več kot dvakrat in seveda zadnje in zaradi katerih se je to sploh dogajalo TAJKUNE IN NJIHOVE POMAGAČE ki v jugoslaviji res niso bli svobodni ker tako kot sedaj kradejo tam niti v sanjah niso mogli , medtem ko jaz v jugoslaviji nisem imel nobenih problemov z svobodo pa nisem bil nikoli v partiji ! samo pošten si moral biti pa je blo , medtem pa ko v demokraciji , če nisi lopov si gotov !
Žiga Debenec
29. 06. 2011 20.59
mac4_m se strinjam 100posto;)