Slovenija

Socialni delavci letno obravnavajo več kot pol milijona vlog. Jih bo reorganizacija razbremenila?

Ljubljana, 11. 04. 2017 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Intihar
Komentarji
37

Ministrica za delo namerava z reorganizacijo centrov za socialno delo izboljšati storitve za uporabnike. Do prihodnjega leta naj bi poenotili upravne postopke, povečali kakovost in učinkovitost dela, izboljšali dostopnost storitev, predvsem pa s terenskim delom socialnih delavcev centre približala ljudem. Odzivi na spremembe so mešani.

Slovenija po deležu zaposlenih v socialnem varstvu močno zaostaja za povprečjem v Evropski uniji (EU). Pri številu zaposlenih v socialnem varstvu na 100.000 prebivalcev dosegamo le 42 odstotkov povprečja EU (v Sloveniji je na 100.000 prebivalcev v socialnem varstvu zaposlenih 772 ljudi, v EU pa 1851).

Eden glavnih ciljev ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak je bil tako že od začetka mandata reorganizacija centrov za socialno delo, predvsem dvig njihove učinkovitosti ter približanje storitev uporabniku.

"Z reorganizacijo želimo odpraviti slabosti in pomanjkljivosti trenutne ureditve centrov za socialno delo (CSD), njihovo delovanje, poenotiti upravne postopke pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, omogočiti več časa za strokovne naloge, vzpostaviti skupne službe, povečati učinkovitost in kakovost dela, izboljšati dostopnost storitev in razviti nove oblike strokovnega dela," so dejali na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Po njihovih besedah bodo imeli od novega sistema, ki naj bi zaživel v začetku prihodnjega leta, koristi tako uporabniki kot tudi zaposleni.

"Sedanja reorganizacija je ponoven poskus, da bi centre za socialno delo ustrezneje organizirali. Sicer se spremembe tičejo organizacijske strukture, kjer naj bi z združevanjem centrov reducirali vodstveni in administrativni kader in tako omogočili, da posamezne enote opravljajo le strokovno delo. Spremembe je razumeti znotraj uvajanja koncepta novega javnega menedžmenta, kjer se državne službe organizirajo po podobi podjetij, torej se upravljavsko racionalizirajo," razlaga Polona Klemenčič s Fakultete za socialno delo.

V 62 centrih za socialno delo je zaposlenih 1.900 ljudi.
V 62 centrih za socialno delo je zaposlenih 1.900 ljudi. FOTO: iStock

Čemu so potrebne spremembe?

"Sedanja praksa kaže na preveliko razdrobljenost centrov za socialno delo, manjši imajo tudi manjše možnosti timskega dela, interdisciplinarnega pristopa ter manj možnosti imenovanja nevtralnih članov strokovnih komisij. Pri njih prihaja do pomanjkanja specialistov različnih strok, nekateri postopki in javna pooblastila se izvajajo redko, zato pri nekaterih postopkih praksa ni povsem utečena," pravijo na ministrstvu.

Obstoječe lokacije centrov bodo ohranili, saj omogočajo neposredno dostopnost uporabnikom, nameravajo pa spojiti nekatere centre v večje območne centre. Tako ohranjajo 62 centrov, uvedli pa bodo 16 območnih, kar je ena večjih novosti. Na lokalnih enotah se bo sicer obdržalo sprejemanje vlog za uveljavljanje pravic po ZUPJS, reševale pa se bodo na območnem centru: Na enotah bo ostalo odločanje o denarni socialni pomoči in varstvenem dodatku.

CSD-ji so kadrovsko podhranjeni, pravijo v Sindikatu socialnih delavcev Slovenije, o tem se trenutno pogajajo na resornem ministrstvu. V 62 centrih je sicer zaposlenih 1.900 zaposlenih, ki zgolj na podlagi uveljavljanja pravic iz javnih sredstev letno obravnavajo približno 643.000 vlog in odločijo o več kot milijon pravicah.

"To, da je na CSD premalo strokovnega kadra, je že leta 2008 ugotovilo ministrstvo. Takrat so se pisno zavezali da bodo 30 odstotkov manjkajočega kadra zaposlili v 5 letih, vsako leto po 20 odstotkov. Zaveza se ni nikoli uresničila, nov sistem uveljavljanja pomoči in kriza, sta stanje poslabšali in število se strokovnih delavcev se je zmanjševalo. Ob uvedbi enotne vstopne točke so po oceni Računskega sodišča delavci CSD samo v prvih 3 mesecih opravili 27.302 nadur, zato da so rešili vloge in da so ljudje dobili pravice," razloži Darja Kuzmanič Korva s Skupnosti CSD Slovenije.

Ministrstvo išče rešitve, predvidevajo, da bodo zaposlili 20 strokovnih delavcev v tistih centrih, kjer je kadrovska podhranjenost največja. "Pripravili bomo utemeljen predlog za Vlado RS in pričakujemo, da bi te nujne dodatne zaposlitve na CSD izpeljali že letos. Prav tako naj bi letos na CSD jih zaposlili tudi 70 pripravnikov," obljubljajo. Hkrati se ravno v tem času zaposluje 48 socialnih aktivatorjev, ki bodo sodelovali v postopkih vključevanja dolgotrajnih prejemnikov denarne socialne pomoči v programe socialne aktivacije in le-ti se bodo po zaključku evropskega projekta zaposlili na CSD- jih.

"V lanskem letu smo izvedli analizo, kjer so neodvisni raziskovalci ugotovili, da je med zaposlenimi na CSD prisoten stres, ki se kaže z znaki izgorelosti. Še bolj zaskrbljujoča pa je ugotovitev, da je močno prisoten prezentizem in da se kar 97 odstotkov zaposlenih ne odloči za bolniško odsotnost. To pa je znak za alarm in ni mogoče več pričakovati, da bodo centri opravljali svoje delo na sedanji način. To so tudi pasti reorganizacije. Sistem delovanja je nujno potrebno posodobiti, zmanjšati administrativno obremenitev, omogočiti čas in kadre za strokovno delo z ljudmi, za katerega smo usposobljeni. Brez dodatnih vlaganj ne more biti rezultatov," je jasna Darja Kuzmanič Korva.

Socialni delavci se bodo po reorganizaciji večkrat odpravili na teren.
Socialni delavci se bodo po reorganizaciji večkrat odpravili na teren. FOTO: iStock

Novost bo tudi avtomatska obravnava nekaterih pravic

"Določene pravice, predvsem letne, bodo obravnavane avtomatsko in strankam ne bo potrebno vsako leto vlagati vloge. Testna oblika avtomatizirane informativne odločbe je načrtovana za konec leta 2017. Informativne odločbe bodo izdajali centri za socialno delo na podlagi avtomatiziranega sistema tiskanja in pošiljanja," pravijo na MDDSZ.

Prvi očitki glede nove ureditve letijo predvsem na bojazen, da bo reorganizacija prinesla (pre)veliko centraliziranost. Kako na to odgovarjajo na ministrstvu? Centralizirane bodo samo nekatere skupne službe in odločanje o pravicah iz javnih sredstev. Reorganizacija pa sicer ohranja in celo krepi strokovno avtonomijo centrov za socialno delo, so sporočili. Prav tako se ohranja dostopnost pomoči za uporabnika, predvsem z ohranjanjem lokacije centrov za socialno delo. Z reorganizacijo se bo poenotila tudi dostopnost centrov za socialno delo v smislu poenotenja delovnega časa in prilagoditve delovnega časa uporabnikom (uradne ure v popoldanskem času). Delo v popoldanskem času bo pomembno vplivalo tudi na krepitev določenih oblik dela, kot na primer delo v skupini.

"Pri centrih za socialno delo je potrebno pozornost usmeriti predvsem v to, da lokalni centri obdržijo avtonomijo dela, saj je vpetost v skupnost ključna za opravljanje poslanstva, ki ga imajo. Zanje bi bilo najbolj pomembno, da se kadrovsko okrepijo, se razbremenijo upravnih nalog in pridobijo več delovnega časa za poglobljeno delo z ljudmi. Brez tega tudi ta reorganizacija ne more biti uspešna," razlaga Polona Klemenčič.

Obstoječa kadrovska struktura na centrih za socialno delo v številnih primerih ni primerljiva med podobnimi centri za socialno delo, tako glede števila prebivalcev na območju, za katerega so pristojni, kot tudi glede na problematiko v okolju oziroma obseg in vsebino nalog. Obstoječi opisi del in nalog pri nekaterih delovnih mestih ne ustrezajo dejanskemu stanju in potrebam. Centri za socialno delo pri svojem (predvsem organizacijskem) delu uporabljajo strojne (telefonska, računalniška oprema itd.) in programske rešitve različnih ponudnikov.

Reorganizacija naj bi na teren poslala več kadra.
Reorganizacija naj bi na teren poslala več kadra. FOTO: iStock

Na teren, bližje k ljudem

Ministrica Kopač Mrakova, ki naj bi pri koaliciji imela podporo za spremembe, želi centre približati ljudem, zato reorganizacija poteka pod geslom "Na teren, bližje k ljudem." Cilj jim je predvsem razbremenitev preobsežnih birokratskih nalog in socialnim delavcem omogočiti, da več časa namenijo strokovnemu delu. Med glavnimi razlogi za reorganizacijo je odprava obstoječih šibkosti v organizaciji dela in na strokovnem področju.

Nova ureditev bo zaposlenim omogočila večjo učinkovitost, strokovni sodelavci bodo manj obremenjeni z upravnimi in administrativnimi postopki in bodo zato imeli več časa za socialno delo, za uporabnike in za delo na terenu. Poleg tega se bodo različni strokovni profili sodelavcev učinkoviteje povezovali in timsko sodelovali na regijski ravni, dodajajo.

"Centri so hrbtenica socialnega varstva, ki se v družbi ukvarjajo s težavami ljudi, ki jih ne zmorejo ali znajo rešiti sami ali skupaj z drugimi službami. Tako so na eni strani materialne pomoči in subvencije, na drugi strani pa so stiske in težave človeka, ki jih rešuje zaradi porušenih odnosov v njegovi socialni mreži. Naloga strokovnjakov centra je, da s pomočjo strokovnih metod posamezniku ali družini pomagajo do uvida in skupaj z njim iščejo možne rešitve," zaključuje Darja Kuzmanič Korva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godzila
07. 05. 2017 14.00
jao,jao dodatno bojo zaposlili nove sodelavce na CSD ,da se bodo lahko bolj posvetili ljudem pa koga vi farbate če pa že sedaj ti lenuhi ne delajo nič razen ,da delate probleme tam kjer ni treba tam kjer bi se pa moral vplesti pa se ne ali pa si ne upate ko gre za kakšnega pomembneža že zdaj ste več ali manj spali na delovnem mestu čez mesec sedaj bo pa samo še slabše, spokajte svoje riti iz pisaren na teren pa ,da vidite kaj so resnični problemi ljudi ne pa ,da iz pisaren solite pamet ljudem,,,,,,,,,,,,,
LLORT
11. 04. 2017 16.25
+2
Reorgan... wtf? Enkrat sem bil tam, kdo bo kaj razbremenil, sploh članka nisem prebral in mi je že naslov dovolj za komentiranje. Delajo tako hitro za kolikor so plačani in prav je tako, isto na občinah. V petek mi pribije, da dela bolj počas ker zaključijo ob enih in je tako lepo sonce zunaj. Človek ima prav in sem mu rekel naj kar počasi naredi, saj sem užival v tem da vidim nekoga, ki lepo umirjeno dela za spremembo.
stiflersmom
11. 04. 2017 15.47
-6
nekateri (družine) prejemajo take socialne pomoči, da si niti zamislit nemoremo.. pravzaprav dobi več kot ena štiri članska družina v kateri recimo, trije delajo/garajo eden pa se še šola... najhujše pa je to, da lepše živijo tisti na socialni... položnic za elektriko ne dobijo, za vodo prav tako ne.. delat jim ni treba saj so socialno ogroženi... lahko delajo kaj hočejo, saj tako in tako nebojo dobili kazni, ker so socialno ogroženi... država nas poneumlja... mi pa to gledamo....
Jožajoža
11. 04. 2017 15.45
+3
čimprej vstran s to vlado, ker če odide že včeraj je prepozno. država, ki se ukvarja s socialo in ne z delom, je bankrotirala. če delaš, si bogat in takrat lahko pomagaš tistim, ki so za delo nesposobni.mi pa imamo preveč lenuhov in zdravih delomrznežev, ki jih je skoraj milijon, , za katere poskrbi ta vlada, da si obdrži volilce, oni pa dobro plačane službe.
530erik
11. 04. 2017 13.35
+3
Najbolj izgoreli so v Ravnah na Koroškem. Večino časa na dopustu, ali v bolniški ali pa kje na izobraževanju. Še sreča , da so poklicni gasilci v bližini. Banda....
santamaura
11. 04. 2017 11.25
+2
Ministrica za selo je pa res ta prava mene-žerka- Najprej narediš bazo - se pravi ene pol milijona brezposelni potem se pa lahko igraš vrtičkarja. Tukaj en zavod pa tam en zavod pa malo pognojiti in seveda opleti če je preveč plevela. Predvsem je pa važno, da se med koruzo vrže kakšna sivka, da bodo čebelice lahko nabirale med
Jurij Kozjak
11. 04. 2017 11.12
+4
Jaz sem tudi bil pod stresom cele dneve, prenašal narcisoidnaga direktora, brez plačanih nadur, inšpektorji se niso odzivali, .... potem sem pa sklenil, da stres prenesem na CSD tak zdaj pa majo. Jaz mirno spim, pritisk imam normalen, z ženo se razumeva, mam čas za hobije. gocedank
staridida
11. 04. 2017 11.11
+4
A 24 kur.com, ne sme pisat, da je danes Bavčar na sodišču...
staridida
11. 04. 2017 11.43
+1
bimmbolina
11. 04. 2017 11.09
+6
Verjamem, da so preobremenjeni ... samo da pošlješ vlogo za subvencijo vrtca v začetku avgusta, ker v juliju pač ne smeš (pride zavrnitev v parih dneh) ... pa potem čakaš do sredine oktobra ... in ko končno dobiš referentko, ki je zadolžena za tvoj primer (traja par dni, ker se ali ne javi ali je zasedeno) ... no potem dobiš odločbo pa takoj, čez dva dni ... z opravičili, da je bil dopust in neka odsotnost in ne vem kaj še. Pa vem, da je to malenkost, samo če že tukaj ne štima, verjetno še marsikje ne.
Mejduš
11. 04. 2017 10.51
+2
Tukaj je res veliko različnih težav, krščanska cerkev tudi ni nč kaj prida,par € dobila od socijalne pa še te skoraj v cerkev znosila zato ker so ji čisto možgane ji sprali tako da je maše plačevala in še tako darovala in trikrat tednu šla kmaši in molila za srečo zdravje in otrokm zdrava pamet,ta cerkev je čisto na glavo obrnilo,tudi tukaj je potrebno počistiti,ker jih ni malo takšnih,so pa tudi drugje ki delajo kršitve in to tudi niso majhne,tako da tisti ki res potrebujejo pomoč zelo malo dobijo.
Sebaibro
11. 04. 2017 10.38
+13
ukinat socialke Albancem, Romom in bradačem in dnarja bo na pretek
b s 1
11. 04. 2017 10.37
+3
Tri leta že sedi na stolčki ministrice. Zakaj šele sedaj obljublja spremembe ?
macro
11. 04. 2017 10.39
+7
gongash
11. 04. 2017 10.31
+3
pa se ta kopač mrakova zaveda kako majhna je slovenija? a si lahko to privoščimo? ali je to res potrebno?
Transformerji
11. 04. 2017 10.22
+11
Koliko je pa Ropovi bandi plačala za nasvet reorganizacije?
jafalical
11. 04. 2017 10.05
+20
Se strinjam s predhodnimi komentarji.Nekatere iz CSDja, se res obnasajo, kot da so...oh joj, kaksna vehamentnost pri naketrih.Kaksna odsotnost pri poslusanju, nekoga, ki klice resnicno v pomoc,res potrebuje pomoc, zal njihovo, ker drugih nima in potem sledi se kaksna vzvisenost teh CSDja(kot da jih je nekdo na silo tam zaposlil, proti svoji volji)...da pa izdajo kaksno nakdnadno potrdilo, ki ga pac moras dostaviti ob kaksnih vlogah, to je pa ze presezek njihovega dela,da o osornosti nekaterih...ne govorim.
BitterTruth
11. 04. 2017 10.30
+3
saj so tam proti svoji volji... 100krat rajši bi namreč doma kuhali golaž in vlekli denar od tam... efekt je tako ali tako približno isti
Hitri78
11. 04. 2017 09.22
+34
Roko na srce tudi delavci na CSD se nekateri tako obnašajo kakor da so boga za ja.ca prjeli.
Desnica boli
11. 04. 2017 09.17
+31
Vsem, ki pridejo na csd v opravi, ki ne sodi v našo kulturo (rute, vahabitske brade ... in nimajo niti toliko spoštovanja do države gostiteljice, da bi se oblekli kot civilizirani ljudje) naj zavrnejo vloge, pa bodo prihranili najmanj tretjino denarja.
BitterTruth
11. 04. 2017 09.10
+7
zanimivo da s tem člankom pokate ravno sedaj med sojenjem tistima dvema morilcema dojenčkov
Principat
11. 04. 2017 09.23
+24
+++ se strinjam , povem pa ti še nekaj kar je veliko večja katastrofa , mladi ki imajo otroke in vidijo le kariero in posledično prelagajo vzgojo na vrtce ,, ti otroci še trpijo , ampak to je javnosti prikrito z velikim avtom , kravato in mami , ki gre prej na fitnes in otroka pozabi v vrtcu ,, tu pa rastejo ivalidi na vseh področjih ali pa jim zaradi denarja narpajo vse hobije , športne , in tudi do pet popoldanskih aktivnost , KER SE NE ZNAJO z lastnim otrokom pogovarjat ,, dobro - nekaj pa je že po naravi brihtni, sposobni ,, govorim precej za OBDOBJE zadnjih 10 let
BitterTruth
11. 04. 2017 09.27
+16
poznam en kup takih, otroke jim vzgajajo vsi, tete, strici, babice, dedki, vrtci, šole, samo oni ne... zanimivo pa je da vsi ti potem meni pravijo 'ja tebi je lahko ker je tvoj otrok tako super in priden'... kot da bi odnos med otrokom in staršem nastal sam po sebi... vedno več ljudi je bedakov, samo ugibamo pa lahko kaj se zgodi če imata dva bedaka drug z drugim še nekaj otrok... na boljše ne bo šlo nikoli več
ROMELS
11. 04. 2017 09.07
+13
Temu, da je toliko obravnav, je največ kriva slabe zakonodaja.Tu se vidi, kako neučinkovite in nesposobne ljudi imamo zaposlene v javni upravi. Za svoje delo so krepko preplačani. Drugo pa, da si na svoje hrbtenice nalagajo dela, ki jim niso kos in jih niso sposobni reševati. Če je človek sposoben z lahkoto opravlja svoje delo, razen pri fizičnih delih.
5874
11. 04. 2017 09.04
+6
Že že da obravnavajo.Verjamem, da jih obravnavajo.Sam kako jih obravnavajo? Da jim mine sluzben dan?Da jih lahko "okol" prinese mimogrede tak, ki s svojim obnasanjem ni za otroka, ne vzgled, vzor,...otroku...in se se kar razpravljajo in delijo nasvete, ki so dalec od realnosti. Te na CSD ne zaznajo ( ne vsi) , nekateri res nasedejo in nikakor ne zaznajo kako jih kdo zeli prinesti okrog, samo da se mascuje partnerki, nad katero nima kontrole ter ne zaznajo signala, da nekdo, ki ze ima enega otroka in zanj ne skrbi, ne bo skrbel za drugega....kot se to spodobi,le navzven morda in tak ne more, niti nima zelje biti "normalen" in nikakor se ga ne da zagovarajat in spodbujat partnerko, nad katero se skoraj vsak dan "verbalno"izivlja, ponizuje,spletkari, ... da naj le poskusita skupaj zaziveti.;(