Slovenija

'Na turizem ne vplivajo le počitnice'

Ljubljana, 14. 01. 2011 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ministrstvu za šolstvo se je sestala delovna skupina, ki bo ocenila učinke enotnega termina zimskih počitnic na turizem. Do zdaj zbrani podatki kažejo, da na prihodke v turizmu ne vpliva samo termin zimskih počitnic, temveč tudi recesija.

Smučišča naj bi imela veliko škodo zaradi enotnih počitnic.
Smučišča naj bi imela veliko škodo zaradi enotnih počitnic. FOTO: POP TV

Vodja skupine Boris Černivec je po sestanku poudaril, da je minister za šolstvo in šport Igor Lukšič pri spremembi pravilnika o šolskem koledarju legitimno izpeljal vse postopke, očitki pa so se začeli šele, ko je bil šolski koledar že pripravljen za objavo. So pa razprave v javnosti Lukšiča spodbudile, da ustanovi delovno skupino, ki bo ocenila učinek enotnega termina zimskih počitnic na turizem. Skupino sestavljajo predstavniki različnih sekcij turizma, žičničarjev, skupnosti občin, direktorata za turizem, Slovenske turistične zveze ter predstavniki ministrstva.

Člani delovne skupine so se dogovorili, da zberejo podatke o prihodkih v turizmu ter številu prenočitev v času zimskih počitnic. Te podatke so jim turistični delavci že posredovali, pri današnjem pregledu podatkov pa so člani skupine ugotovili, da so ti nepopolni. Podatki, ki jih je delovna skupina pridobila, se namreč večinoma nanašajo na obdobje zadnjih petih let, starejši podatki pa niso povsod na voljo, je pojasnil Černivec.

Tudi toplice naj bi bile manj obiskane.
Tudi toplice naj bi bile manj obiskane. FOTO:
Zimske počitnice bodo sicer letos zaradi spremenjenega pravilnika o šolskem koledarju enotne za vse šole po Sloveniji, in bodo potekale med 21. in 26. februarjem, medtem ko so do letošnjega šolskega leta potekale v zaporednih tednih za Ljubljano in Maribor ter za drugo Slovenijo.

Na ministrstvu si sicer želijo pridobiti tudi starejše podatke, saj se je termin zimskih počitnic v zadnjih 20 letih nekajkrat spremenil. Ker bi v delovni skupini radi videli, kako so takratne spremembe vplivale na dogajanja v turizmu, so se na sestanku dogovorili, da imajo turistični delavci do 15. februarja čas, da te podatke dopolnijo.

Černivec po do zdaj zbranih podatkih ugotavlja, da na prihodke v turizmu ne vpliva samo termin zimskih počitnic, temveč tudi recesija ter monetarna in fiskalna politika v različnih državah, zato bo v končnem poročilu o oceni učinkov treba upoštevati več dejavnikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kleopatra-1
14. 01. 2011 19.27
Ferdox14.01.2011, 14:58-1 nabar - ne nakladaj. Če imaš dva otroka tako razporejena bi lahko pri enemu od njih koristil "gabrov" teden in bi šli že leta lahko skupaj na počitnice. Treba je pa pogledati izven svojih egoističnih ciljev. Turistično je poteza "najboljše vlade do sedaj" totalen kretenizem, saj slovenska smučišča nimajo takšnih kapacitet za teden cele slovenije. To vse bo povzročilo gnečo in letovanje slovencev v tujini, kamor bodo odnašali denar. --- v delu, da si drugi otrok lahko vzame pet dni po želji, se strinjam s tabo, to se da organizirat. --- glede gužve na smučiščih pa - glede na cene smučanja in opreme v primerjavi s številom brezposelnih in tistih z minimalno plačo pa se mi zdi, da se gužve ni bati.
hrcekmuri
14. 01. 2011 18.15
OČITNO OPRAVIČUJEJO SVOJE AMATERSKE POSEGE
hrcekmuri
14. 01. 2011 17.40
V ZIMSKEM TURIZMU SE ZASLUŽI OD BOŽIČA DONOVEGA LETA,ZA ŠOLSKE POČITNICE-OSTALO SO VIKENDI POD POGOJEM DA JE LEPO VREME IN DOVOLJ SNEGA.
profil24ur
14. 01. 2011 15.21
Super poteza je to.. Pa ni problem samo v otrocih, ampak je pri mnogih tudi tako, da je partner ali pa prijatleji zaposleni v šoli v eni občini, drugi pa v drugi, zaradi česar je dopust odpadel - zdaj po tem zakonu pa je mogoče!!
Ferdo Crni
14. 01. 2011 14.58
nabar - ne nakladaj. Če imaš dva otroka tako razporejena bi lahko pri enemu od njih koristil "gabrov" teden in bi šli že leta lahko skupaj na počitnice. Treba je pa pogledati izven svojih egoističnih ciljev. Turistično je poteza "najboljše vlade do sedaj" totalen kretenizem, saj slovenska smučišča nimajo takšnih kapacitet za teden cele slovenije. To vse bo povzročilo gnečo in letovanje slovencev v tujini, kamor bodo odnašali denar. *
botjabotja
14. 01. 2011 14.39
"Na zimski turizem ne vpliva le sneg" Samo to izjavo še čakam od tega veleuma Lukšiča.
nabar
14. 01. 2011 13.05
Pametno! Letos bomo prvič šli v toplice z otroci.Eden obiskuje srerdnjo šolo v Mariboru,drugi pa osnovno v Murski Soboti.Že tri leta si nismo privoščili zimskih počitnic,saj bi potem morali imeti tudi dopust dva tedna,pa še en otrok bi moral sam doma ostati.Kateri šef pa mi bo to dovolil.Upam da bo tako ostalo tudi naslednja leta.Zapomnite si,tudi mi z podeželja bi si radi privoščili počitnice,ne pa samo vi meščani.
Dejan Zajebancije
14. 01. 2011 12.54
Butasto je ta enotni termin! Včasih sta bila 2 tedna počitnic v kosu za vsako skupino šolarjev posebej ("prvi" in "drugi"): - en teden samo prvi: ugodno za smučanja, toplice.... - en teden skupaj vsi: ugodno za obiske pri sorodnikih iz drugih krajev, - en teden samo drugi: ugodno za smučanja, toplice.... Tako ni bilo gneče nikjer, pa še sorodnike si lahko šel obiskat tako, da so se videli tudi otroci... V sedanjem sistemu pa je to praktično nemogoče!