Slovenija

Zaradi razmer, ki se ponovijo le na kakšnih 15 let, ponekod še vedno led na cestah

Ljubljana, 16. 01. 2017 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
82

Petkovo sneženje, čeprav ne nepričakovano, je na številnih cestah povzročilo kaos. Vozniki so tako lahko znova bentili nad delom zimskih služb, ki da jih sneg vedno znova preseneti, a dejstvo je, da so bile tokratne vremenske razmere zares posebne.

Ponekod so plugi obtičali v zastojih.
Ponekod so plugi obtičali v zastojih. FOTO: AP
Situacija, kateri smo priča v teh dneh, je specifična. Zaradi tega je potrebno nekaj več časa, da se stanje na cestah lahko normalizira. Silvo Plesnik, vodja tehničnega področja VOC

"Težave so nastale zaradi izjemno nizkih temperatur v preteklem tednu, ko je bilo ponoči tudi do -15 stopinj Celzija. Mi smo pred deževjem posipali cesto s soljo, a je bilo deževje tako močno, da je to sol spralo," je za 24ur.com pojasnil vodja tehničnega področja na celjskem VOC Silvo Plesnik. Časa za novo posipanje nato ni bilo, saj je dež prešel v sneg, ki se je takoj sprijel s cestiščem in se začel pod vozili gladiti, je dodal.

"Dodal bi še, da je takšna situacija zelo redka (mogoče na 15 let) in da so enaki problemi nastali po vsej državi," pa je povedal vodja vzdrževanja cest pri VOC Bogdan Kočevar.

Že v petek je na te izredno zahtevne razmere, ko je dež spral sol, sneg pa je takoj začel zmrzovati, opozoril vodja vzdrževanja državnih cest na mariborskem območju Slavko Bračko. Dodal je, da nekateri posamezniki ne upoštevajo voznih razmer in da jih je hitra sprememba vremena očitno presenetila.

Danes zjutraj, tri dni po sneženju, so bile še vedno neočiščene tudi številne ljubljanske ulice.

Posebna težava: ledene plošče

Zdrs avtobusa v bližini Mislinje.
Zdrs avtobusa v bližini Mislinje. FOTO: Jan Krušnik
Največja težava je bila podhlajena podlaga, ki je povzročila, da se je kasneje povožen sneg spremenil v ledene plošče, ki se jih kljub naporom v soboto in nedeljo ni dalo odstraniti. Sol, ki je bila na vozišču, se je zaradi dežja sprala z vozišč in ob pričetku sneženja se je sneg začel močno oprijemati vozišča. Sneg se je na vozišču v prometni konici sprijel in nastale so ledene plošče. Damjan Maček, vodja vzdrževanja za območje 1, VOC
Plesnik je prepričan: "V situaciji, kakršna je bila, se ni dalo narediti dosti več, kot smo naredili." Da gre za res izjemne razmere, po njegovih besedah dokazuje tudi dejstvo, da so še danes ponekod na cestah ledene plošče. Žal tudi v tem primeru zimska služba ne more veliko storiti, posipajo jih z mešanico peska in soli, da bi preprečili zdrse, poskušali bodo še s kombinacijo posipnih sredstev, kakršna ponavadi uporabljajo na avtocestah, je povedal Plesnik.

Njegov sodelavec, vodja vzdrževanja za območje 1 Damjan Maček, je poudaril, da ledenih plošč kljub naporom ne v soboto in ne v nedeljo niso uspeli odstraniti, Plesnik pa napoveduje, da jih glede na vremensko napoved očitno čaka še veliko dela. "Napovedi vremenoslovcev kažejo na ohladitve,
kar pomeni, da bomo z odstranjevanjem ledenih plošč na državnem cestnem omrežju imeli še veliko dela,
" je dejal.

Ne le vremenske razmere, tudi čas, ko je pričelo snežiti, vzdrževalcem cest ni šel na roko. Ravno takrat se je začela prometna konica. Po eni strani je to pomenilo, da je bilo na cesti več vozil, pod kolesi katerih se je sneg še hitreje trdil v led, po drugi strani pa je zaradi gneče tudi posipanje in pluženje potekalo počasneje.

Mislinjski klanec je bil tudi ob zadnjem sneženju posebej zahteven zalogaj.
Mislinjski klanec je bil tudi ob zadnjem sneženju posebej zahteven zalogaj. FOTO: Jan Krušnik
Slednje je bilo najbolj očitno na mislinjskem klancu, kjer sta s ceste zdrsnila dva avtobusa, več tovornih vozil pa je obtičalo. V poročilu o izvajanju zimske službe tako lahko preberemo, da "zaradi zastoja ni mogoče ceste posipati in plužiti, ker tovornjak ne more mimo kolone, ki se je nabrala že do Pake". Ljudje so v koloni čakali več ur. 

Tudi na avtocestah nič bolje

Zaradi spleta okoliščin gorečega vozila, ki ga nismo mogli napovedati, ob izredni gostoti prometa in južnih snežnih padavinah, ob dejstvu, da je bilo delavcem Darsa skoraj povsem onemogočeno izvajanje zimske službe na tem odseku avtoceste, se zastojem v prometu nismo mogli izogniti. Ker se je promet odvijal izredno počasi, so se z njim počasi premikale tudi plužne skupine, dokler se skupaj s policijo nismo odločili, da smo še enkrat za kratek čas zaprli promet na priključku Vrhnika in za plužnimi skupinami v konvoju vozil pospremili kolono vse do priključka Nanos. Dars
Plesnik je v pogovoru izpostavil še, da so se s podobnimi težavami srečevali tudi na avtocestah, pa čeprav tam posipajo z močnejšimi sredstvi. "Na klancih so že pri dveh centimetrih snega, ko mi sploh še ne moremo plužiti, tovorna vozila zdrsevala s ceste," je dejal.

Največ težav je bilo na primorski avtocesti, predvsem med Vrhniko in Logatcem, kjer je promet zaradi zdrsov tovornjakov v petek popoldne nekajkrat povsem obstal, pot pa se je podaljšala za več ur. "Deževne padavine so povsem sprale samo vozišče, kar je še poslabšalo vozne razmere na cesti. Sneg se je zaradi ohlajene podlage takoj oprijel vozišča," so pojasnili na Darsu.

Začelo se je z ognjem, končalo s snegom in ledom

Tudi na Primorki se je zdelo, da prav vse deluje proti zimskim službam. Med Vrhniko in Koprom je namreč zagorelo tovorno vozilo, zaradi česar so odredili popolno zaporo tega odseka avtoceste. Veljala je dobre pol ure, kar je bilo dovolj, da je nastal večkilometrski zastoj. Ob 14.45 je vodja intervencije dovolil začasno odprtje prehitevalnega pasu. Promet je stekel, a zelo počasi, saj so se morala vozila iz treh počasi premikajočih, skoraj stoječih kolon razvrstiti v eno kolono mimo izrednega dogodka na avtocesti. Gostota vozil je po pričakovanju bila izredno velika, so pojasnili na Darsu.

Zdrs tovornega vozila na primorski avtocesti.
Zdrs tovornega vozila na primorski avtocesti. FOTO: Promet.si
Vse to se je dogajalo, ko so se dežne padavine spremenile v snežne. "Kljub pravočasnemu izhodu plužnih enot in plužnih skupin iz avtoceste baze Postojna in njene izpostave Logatec se plugi zaradi skoraj stoječe, izredno počasi premikajoče kolone vozil niso uspeli prebiti do vrhniškega klanca po celi vozni širini, kar je ob intenzivnih snežnih padavinah posledično povzročilo nastanek zglajenega snega na tem klancu in kasneje tudi zdrs posameznih tovornih vozil, predvsem tistih z neustrezno naloženim tovorom in slabšimi pnevmatikami," so razplet neugodnih razmer opisali pri Darsu. 

Na varno po nasprotnem pasu

"Ob takšni izjemni gostoti prometa, snežnih padavinah in oprijemanju snega na vozišču, zdrsu tovornih vozil, ujetih plužnih enotah Darsa v počasi premikajoči koloni smo morali avtocesto za kratek čas ponovno zapreti, z dovoljenjem in spremstvom policije z vožnjo v nasprotni smeri so nato delavci Darsa opravili izvleko zdrsnjenih tovornih vozil in nekaj osebnih vozil brez zimskih pnevmatik, da so pospešili pretok vozil na tem odseku avtoceste," so nam še sporočili. 

Šele takrat so lahko zagotovili prevoznost po dveh prometnih pasovih in zastoj se je začel krajšati. Je pa to potekalo zelo počasi, saj gre za krak avtoceste, ki je prometno zelo obremenjen. Zgorelo tovorno vozilo so nato odstranili šele ob 18. uri. "Ob vsej pomoči policije pri sproščanju zastoja, se je zastoj zavlekel do poznih večernih ur," so sporočili z Darsa.

Postregli so nam tudi z nekaj statistike, in sicer, da so za celoten avtocestni sistem porabili 2.851 ton soli, vključenih je bilo 109 vozil in 176 delavcev. Na glavnih in regionalnih cestah pa so po podatkih Direkcije za ceste od petka opoldne do sobote zjutraj posuli 2.310 ton soli, na ceste pa so poslali 241 tovornih vozil in strojev.

Primorsko avtocesto so parkrat zaprli.
Primorsko avtocesto so parkrat zaprli. FOTO: Promet.si

Nova pravila: če so klanci prevozni z verigami, je v redu

V AMZS svetujemo, naj vozniki verige, če jih v praksi še niso nameščali, to za vajo naredijo doma na suhi podlagi. Je pa pomembno zavedanje, da smo v takšnih razmerah odvisni tudi od drugih voznikov. Če bo v koloni zgolj eno vozilo z neustrezno zimsko opremo (npr. z letnimi ali neustreznim profilom zimskih pnevmatik), lahko to povzroči zastoj in v takem primeru nam tudi verige ne morejo pomagati. Zato svetujemo, da se v takšnih razmerah, če le ni njuno, na pot raje ne odpravimo.

Tokratno sneženje je bilo tudi prvi preizkus novih pravil o zimski službi v praksi. Junija je namreč v veljavo stopil spremenjeni Pravilnik o rednem vzdrževanju javnih cest, ki je bil deležen kar nekaj kritik, čeprav na ministrstvu za infrastrukturo zagotavljajo, da v ničemer ni poslabšal izvajanja zimske službe.

Člen, ki govori o tem, se po pojasnilih ministrstva ni spreminjal in izvajanje zimske službe ostaja na enaki ravni kot vsa leta doslej. Upravljavec cest sam odloči, kdaj bo začel posipavati oz. plužiti. Pri snegu to pomeni najpozneje takrat, ko je višina snega do največ 10 centimetrov za avtoceste, hitre ceste in državne ceste, kjer je povprečni letni dnevni promet več kot 4.000 vozil, in do 15 centimetrov za ostale državne ceste.

Sprememba pa je pri cestah s klancem nad 10 odstotkov. Doslej jih je bilo treba plužiti, po novem pa velja, da so prevozne, tudi če je promet mogoč le z uporabo snežnih verig.

Za komentar smo prosili Avto-moto zvezo Slovenije (AMZS), kjer pravijo, da bodo izvajanje pravilnika spremljali in "če se bo izkazalo, da je pretočnost cest slabša ali da vpliva na poslabševanje že tako zaskrbljujočega stanja prometne varnosti, bomo opozorili na pomanjkljivosti oziroma slabosti".

"V AMZS na zniževanje standardov ne moremo pristati tudi z vidika denarja, ki ga državljani (vozniki) plačujemo ob registraciji vozila, v obliki davkov (npr. pri nakupu vozila, goriva …) in drugih dajatev," so poudarili. Izpostavili so nedavno raziskavo mednarodnega avtomobilskega združenja FIA, ki je ugotavljala, koliko lastniki vozil prispevamo v državno blagajno in koliko država iz nje nameni za gradnjo in vzdrževanje cest. "Slovenija presega evropsko povprečje, kar pomeni, da slovenskih lastniki osebnih avtomobilov še bistveno več prispevajo v državno blagajno,  kot je evropsko povprečje. Pri osebnih avtomobilih je ta razkorak namreč 141 odstotkov, pri motociklih kar 248 odstotkov.« 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lotkolba
16. 01. 2017 22.59
+16
prides na mejo na holmec pa danes vse do smihela vse ceste popolnoma ciste. Ocitno vreme ve kje je drzavna meja. Koga imate za budale???? Pri denarju, ki ga dobite od cestnin bi morali vse ceste vkljucno z gozdnimi obrisati do suhega!
York
16. 01. 2017 22.22
+10
Slovenija je očitno v vseh pogledih fenomen. Redko v dobrem smislu. .................. "Zaradi razmer, ki se ponovijo le na kakšnih 15 let, ponekod še vedno led na cestah" .......... ampak, pri nas je vsako leto 15. leto, ker se vsako leto ob prvem resnem sneženju ponovi ista zgodba. Tudi stoletne vode nas obiščejo vsakih nekaj let ... ..... lahko bi počakale vsaj 50 let, če jih je 100 predolgo.
Tomaž Uršej
16. 01. 2017 22.03
+2
Dragi gospodje iz VOC
plasti?no
16. 01. 2017 21.29
+7
zdej 3 dni kasnej je cesta ista kot v petek ..le sonce rešuje problem 😊
igorli
16. 01. 2017 21.17
+3
Razmere na cestah so bile kar sitne, a vendar vremenu primerne. In največja težava na cesti ni bil snek, ampak vozniki. Osebno nisem imel nobenih težav. Jaz do 10 cm sploh nebi plužil. Pluženje dela samo škodo. potlačen sneg posipan z peskom ima veliko boljši oprijem kot led, ki ga naredi plug. Plužit pač morajo zaradi nergačov v stilu : "spet jih je presenetlo" in "noben ne pluži"
rde?kar
16. 01. 2017 20.59
+2
Dejte se peljat z zimskimi gumami 18 procentni klanec in 15 cm snega.
rde?kar
16. 01. 2017 20.58
+2
Bedaki pišejo zakone .Še skozi okno ne pogleda kakšno vreme je . Niso vsi bogataši ,da se z žipi vozijo po Ljubljani.
hotchilipoper
16. 01. 2017 20.42
+3
Drugače pa dokler bodo zakone krojili nesposobneži,ki ne gredo nikoli na cesto kadar je sneg,bo zmeraj štala
hotchilipoper
16. 01. 2017 20.40
+5
Mislinjska cesta je nevarna tudi brez snega
torkov
16. 01. 2017 20.30
+4
Jaz sem za spremembo letos zelo zadovoljen z delom zimskih služb (Ljubljana). V delu mesta, kjer živim, so bile ceste splužene že v petek do te mere, da so se vozili kolesarji. Ceste so bile normalno prevozne, če so na avtu nameščene zimske gume. Težavo so delali predvsem tisti, ki so imeli letne gume ali pa tisti, ki so mislili, da lahko po takemu (vsaj 5 cm snega na cesti) še vedno peljejo 60 namesto 40. Tudi varnostna razdalja je bila še vedno le nekaj metrov, tudi na obvoznici in če bi eden pritisnil na bremzo, bi sigurno prišlo do verižnega trčenja, saj pri 80 km/h, kolikor se je največ dalo peljati po prehitevalnem pasu in 5 metrov varnostne razdalje, drugega rezultata ne more biti.
komunjara 1
16. 01. 2017 20.16
+2
Vsi ki veselo zagovarjate samoizločanje odgovorite na preprosto vprašanje.,,,KAM???,,, na celi ac od pinc do kopra ni tolko placa za kamione kot jih premorejo 3 pošteni autohofi v nemčiji..... če se že izloči kamionski promet so potem ljudje prpuščeni sami sebi .... Ni poštenih wc.jev ni tušev darsovi plugi ti pa za nagrado samoizločitve pred kabino kamiona narijejo meter snega...
Akimi
16. 01. 2017 20.15
Seveda, če pa je drugače pozimi 30 stopinj plusa pa sonce cele dneve. Letos je pa res nekaj posebnega.
uni65
16. 01. 2017 21.15
+1
Nič ni posebnega , je pač zima in če se ne pripraviš na zimske razmere ne hodi na cesto, če pa že greš pa pamet v glavo ne pa v noge
Eastman
16. 01. 2017 19.58
+1
Kakršni so slovenci volilci takšni so kot vozniki... butasti. V tujini so podobne razmere in kaos pa ni takega jokanja in stokanja, tukaj pa cela drama.
omega _v6
16. 01. 2017 19.56
+0
Seveda to je nova zakonodaja po kateri vzdrževalci cest ne rabijo le teh plužiti ampak kasirajo zgolj za pripravljenost!! Tako pač je v skorumpirani Sloveniji!!
mertseger
16. 01. 2017 19.54
+0
Pri nas so vsako leto drugačne posebne razmere in vsako leto ni nič narejeno.
babaja11
16. 01. 2017 18.54
+0
Ker ga zadnjic niso spucali v soboto je bila katastrofa ,stamota
omega _v6
16. 01. 2017 19.57
zanvr
16. 01. 2017 18.47
+13
"Zaradi razmer, ki se ponovijo le na kakšnih 15 let, ponekod še vedno led na cestah" MA NE NAKLADEJTE IN NE DELAT TAKE SCENE !!!!!
Hary6
16. 01. 2017 18.23
+2
bi radi imeli ogrevane ceste kot letalska pista v dubaju vseno jih nebi znali uporabljat
Suckhead
16. 01. 2017 18.20
-1
Druga slika zdrsa avtobusa pa kar ni na mislinjskem klancu. Ampak je zdrs 5m pred tistem prvim.
laycan
16. 01. 2017 18.15
+5
je pa res,da je nekak trend,letne gume in verige v prtlažniku,in v tem primeru se ve,da treba dat verige gor,ko je sneg na cestišču..