Slovenija

Na vladi gorijo rdeče, rumene in zelene luči

Ljubljana, 03. 03. 2010 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaživel je Pahorjev semafor, ki prav vsem, tudi navadnim državljanom, omogoča, da preverijo, kako uspešna je vlada pri uresničevanju svoje izhodne strategije. Zaenkrat zelena luč gori le za zakon o minimalni plači.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Tako kot je predsednik vlade Borut Pahor napovedal, tako se je tudi zgodilo. Zaživela je namreč ideja, ki jo je prejšnji teden premier predstavil kot nekaj, kar bo dalo nazoren pregled izvajanja ukrepov, ki jih predvideva izhodna strategija. Gre za t. i. semafor izvajanja izhodne strategije.

"Da bi sami sebe in vse, ki so odgovorni za to, da so sklepi uresničeni, prisilili k temu, da bi to delo opravljali hitreje in kakovostnejše, smo se odločili za tako imenovani semafor sprememb oziroma semafor, ki kaže pregled izvajanja izhodne strategije," je ob tem dejal Pahor.

In tako lahko na vladnih spletnih straneh prav vsakdo preveri, kako dobro gre odgovornim pri oblikovanju, usklajevanju in uveljavitvi zakonov, ki naj bi Slovenijo vodili iz gospodarske krize.

Semafor je sicer razdeljen na tri področja: podjetništvo in znanje za razvoj, varna prožnost in socialna kohezivnost, razvojna prometna in energetska infrastruktura. Kot so pojasnili na vladi, so v pregledu opredelili šest ključnih stopenj sprejemanja tovrstnih zakonov. Pri vsakem od zakonov je šest okvirčkov, vsak pa predstavlja eno od stopenj zakonodajnega postopka: osnutek, usklajevanje, odbor vlade, vlada, državni zbor in uveljavitev.

Pahorjev semafor
Pahorjev semafor FOTO: Vlada RS

Ko je predlog zakona na določeni stopnji postopka, se ustrezen okvirček obarva temno modro. Ko je obravnava predloga zakona na določeni stopnji uspešno zaključena, se obarva tudi polje s številko. Na semafor spominja to, da so stopnje od ena do tri sicer obarvane rdeče, stopnji štiri in pet sta rumeni, stopnja šest pa je zelena. Zaenkrat je do zelene luči uspelo priti zgolj zakonu o minimalni plači. Na dobri poti je tudi zakon o upravljanju kapitalskih družb RS, kateremu se je na četrti stopnji prižgala rumena luč. Vseh predvidenih zakonov je 26, kar polovici od teh pa se še ni prižgala niti rdeča luč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mkoshi
25. 03. 2010 06.17
PAZITE KAJ SANJATE, KATARINCA VAS GLEDA
Buena Vita
04. 03. 2010 23.47
polemičen je bil superca ,,koperskiSD-jev pos...parketar,križman,,nima diplome in teško je prebral napisano,,,, povedal je sloveniji da je janša bil predsednik vlade od leta 1991.o8,,,in da smo janševi vse pokradli,,,MISLITE SI,, VES ČAS JE BIL JANŠA NA OBLASTI,,IN DOBRO DIPLOMIRANI MU BODO CELO VERJELI
Buena Vita
04. 03. 2010 23.43
HE,HE,HE ŠPORTNIKI SO SE ŽE IZKAZALI pokazali so svetu kakšna moka jih drži vkup zdaj nej pahor plača trdo prisluženo,,kaj ni obljubil da bo denarja dovolj
bron
04. 03. 2010 13.49
POSLUŠAM POLEMIKO JURIJA A NI TO SVINGER POL URE NAKLADA PA NI POVEDAL SKORAJ NIČ. KAJ ME BRIGA KJE TA ČLOVEK ŽIVI KAKO SE PIŠE MENE BOLJ ZANIMA KAKO SO PRIŠLI NA OBLAST S PREVARO. IN SEDAJ MI POŠILJAJO ČASOPIS DOBRO JUTRO SAMO KO SE ZBUDIM IMAM SLAB DAN OD VAŠIH MEDIJEV. PA KAJ STE TOLIKO ŽELELI PRITI NA OBLAST ČE STE PA VEDELI ,DA BOSTE DOBILI SLABO ZAPUŠČINO. NEVEM KAKŠNO ZAPUŠČINO BOSTE PUSTILI NAŠIM ZANAMCEM.
botjabotja
04. 03. 2010 12.51
Mislim, da ne bodo imeli dovolj časa, sploh ker jim opozicija nagaja, da spravijo vse magneteke v "zeleno polje". Dajmo jim še en mandat, bogim revčkom.
Marija Demec
04. 03. 2010 12.48
NA VLADI JE ŽE ZDAVNAJ VSE POGASNILO...
mori007
04. 03. 2010 11.57
Pa še ena zelena je na semaforju, tam ko kaže kako so nas spet n.ategnili, še pred enim mesecem je bila rdeča!!! LP
LaStellaRossa
04. 03. 2010 11.48
Resnično neverjeetno je, da se stari pregovor: "laži, laži in venomer ponavljaj eno in isto laž, pa bo kmalu postala resnica"; uresničuje v popolnosti. In ne samo to. Naša vladajoča koalicija danes resnično verjame, da gre Sloveniji vedno bolje, da so državljani zadovoljni, živijo v blaginji in skratka 18 ur na dan sije samo sonce, brez oblačkov. Za našo vladno maskoto g. Boruta PAHORJA ni revščine, ni neenakosti, ni afer, ni korupcije. V našem zdravstu dobijo najboljše metode zdravljenja, najboljše zdravnike in prvovrstna zdravila vsi, ne glede na to kako jim je ime, kako se pišejo in kolikšna je debelina njihove denarnice. Vlado, ki je samo uradno "Slovenska", v svoji biti pa "inštrument za dosego ciljev ELITE", vodijo bivši komunisti, ki sestavljajo SD, vodijo botri "lastninjenja" oz. "kraje" družbenega premoženja iz vrst LDS in prebegli Golobič in company, ki ima zopet neke svoje "nove interese". Ta vlada ne stori ničesar. SKLEPI, ki jih sprejme EVROPSKI parlament, se v Sloveniji NE URESNIČUJEJO, kaj šele sklepi, ki jih sprejme vlada (prikaz na semaforju) in so samo "pesek v oči" in nove vrste "predvolilna propaganda". Nič od tega NI RES. Je pa resnica kruta, ko pogledaš čez planke lastnega doma in vidiš kako daleč smo od "razvite Evrope", kako veliko je ljudi, ki životarijo in kako malo je mar oblastnikom za vsakdanje težave državljanov. Le ti so pomembni zadnji mesec ali dva mandata, ko jim bodo vrli politiki, kuhali golaž, se smejali in z njimi peli "udarniške partizanske pesmi", potem pa se v prestižnem avtomobilu, odpeljali v svoje bogate domove, se stuširali in nadeli nase gosposka oblačila. NI LEVICE, v Sloveniji je samo DESNICA in za 80% državljanov VELIKA KRIVICA.
hrcekmuri
04. 03. 2010 11.21
piovsod imatze tilt,cas je ze da naredite kaj koristnega
wsharky
04. 03. 2010 10.58
... in rdeca luc bo gorela in gorela... in slovenija bo stala in stala....
320xd
04. 03. 2010 10.11
kar nek semafor sam keš v svojo rit bašejo nič druzga banda
Inspire
04. 03. 2010 10.03
Joj saj ne veš ali bi se smejal ali jokal . Pahor, se obnaša kot prvošolček pri tabli , pa še ta bi se bolje znašel .
ex-patriot
04. 03. 2010 09.47
Kje so pa plave lučke?
SEBASTI
04. 03. 2010 09.41
Če jim je do sedaj uspelo to kar zgoraj vidimo, jim do konca mandata ne bo uspelo speljati nič razen ene stvari. Kdo pa je bil tako naiven, da je mislil, da jim bo? BANDA NESPOSOBNA, DOL Z NJIM !!!!
snupy1
04. 03. 2010 09.33
Zaenkrat zelena luč gori le za zakon o minimalni plači. Pa tud ta je bolj med rumeno in rdečo.
botjabotja
04. 03. 2010 08.34
Pozabil sem omeniti, da naši aktualni "veljaki" verjetno nimajo dovolj strokovnjakov, da bi denar razporedili na pravilen način. Nedvomno ga je dovolj.
botjabotja
04. 03. 2010 08.33
Pridružujem se mnjenju, da bi bilo najbolje za izhod iz te krize, da se v največji meri pomaga gospodarstvu. Pa ne v obliki subvencij, saj le-te pridejo v napačne roke ali žepe. Najboljši ukrep ; po mojem skromnem mnenju, bi bil zmanjšanje stopnje prispevkov zaposlenih. Le na ta način smo lahko konkurenčni na zunanjem trgu.Stopnja obdavčitev je previsoka.Tukaj je srž problema. Tukaj se vidi to, da smo v evropskem merilu nekonkurenčni. Zakaj? Kako je lahko neko npr. nemško podjetje konkurenčnejše? Saj imajo višje stroške...
SherlockH
04. 03. 2010 08.04
Žal je treba tudi omeniti, da gre pri tem semaforju za ogromno sanjaških ukrepov, ki so že vnabili najma obsojeni na propad, če ne celo škodljivi za tisti del gospodarstva v Sloveniji, ki je še konkurenčen v svetu. Pogrešam nižjo obdavčitev tlačanov v podjejtih; le in edino s tem bo lahko gospodarstvo zadihalo. Tlačani, zbudite se, dokler ne bo prepozno. Minute so štete Sloveniji! Po Pahorjevo-rdeča sveti!
Uporabnik215111
04. 03. 2010 07.53
slovenceljn Pa kakšne demonstracije, pa kje živiš??? Še malo, pa še 1x in samo še nekaj in bo narodu prekipelo... Ja pa ja. Ne v tej državi, saj smo kot ovčke, ki samo kimajo z glavo, naredimo pa absolutni NIČ!!!!
Milan Koleznik
04. 03. 2010 07.14
semafor-po nareku Kresalove ,Golobiča,Zalarja.Pogačnika,in bulmafistov ki niso nič krivi,hvala,če on ne vidi korupcije jo vidimo mi,ker je za nas šla predaleč,za njegovo zaupanje ministrom pa ne,verjetno se boji ali pa nima v svojah vrstah dovolj dobrih zamenjav,naj naredi semafor za skrompirane ministre,kateri je na vrhu,kaj bo z nami,pa čutimo pri kraji prisluženega denarja in pokradenih pokojnin zelo dobro sami.