Slovenija

Na vlado že padajo opozorila in zahteve različnih interesnih združenj

Ljubljana, 21. 03. 2013 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Gospodarska zbornica opozarja novo vlado, da ima pred seboj zelo težko nalogo, saj je gospodarsko stanje zelo slabo. ZSSS je čestital novi premierki in se želi z njo sestati, vstajniki pa pravijo, da bodo za zdaj s protesti nadaljevali. Upokojenci niso zadovoljni z zdravstvom.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) pričakuje, da bo nova vlada hitreje, odločneje in učinkoviteje sprejela izziv, ki ga predstavljajo gospodarske in socialne razmere v Sloveniji, ter izpeljala ukrepe, ki so potrebni za izhod Slovenije iz krize. Vladi ponujajo konstruktivno sodelovanje, je povedal predsednik GZS Samo Hribar Milič.

Ocenili so, da so razlogi za težave nastali v obdobju od leta 2004 do 2008, vendar pa je problem ta, da že "peto leto nimamo ustreznega, predvsem pa učinkovitega mehanizma, kako bi te težave, ki so se takrat nakopičile, dejansko razrešili," je povedal Hribar Milič.

Poleg recesije je izpostavil tudi visoko brezposelnost, podkapitaliziranost in prezadolženost podjetij, nizko pravno varnost in neučinkovito delovanje pravne države. Upada tudi izvoz, zato je prepričan, da potrebuje država hitro, profesionalno, strateško in povezovalno delovanje nove vlade.

Na GZS so zadovoljni s prožnostjo, ki jo je prinesla nedavno sprejeta reforma trga dela, vendar samo ta ne bo dovolj za nov zagon gospodarstva.

Samo Hribar Milič
Samo Hribar Milič FOTO: Miro Majcen

Spomnil je, da so od odhajajoče vlade dobili številna zagotovila, da bo malo gospodarstvo popeljalo Slovenijo iz krize. "Žal lahko ugotovimo, da je podjetništvo danes celo v slabšem položaju kot pred letom dni," je opozoril. Dostop do virov financiranja za mikro in mala podjetja je čedalje težji, cena denarja je visoka, težave predstavljata siva ekonomija in delo na črno, finančna stabilnost malih podjetij pa je ogrožena tudi zaradi slabe poslovne prakse med podjetji, je naštel.

Podjetja močno prezadolžena

Vlada je na prvi seji imenovala posebno koordinacijo ministrov za javni sektor, ki jo bo vodil minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, in ožjo vladno pogajalsko skupino za pogajanja s sindikati javnega sektorja, ki jo bo spet vodila Lidija Apohal Vučkovič. Virant je obljubil, da bo sindikate takoj povabil za pogajalsko mizo, ti pa pravijo, da so njihove zahteve jasne, da se ne spreminjajo in da ne pristajajo na to, da se v plače posega brez dogovora.

Izvršna direktorica GZS za zakonodajo in politike Alenka Avberšek je opozorila, da je več kot polovica slovenskega gospodarstva močno prezadolžena ter posledično prikrajšana za kreditiranje tekočega poslovanja in razvoja. Grozi tudi "najmanj stagnacija, če ne insolventnost", je opozorila.

Zelo pomembno je, da vlada pospeši pripravo strategije razvoja Slovenije in operativnih programov za črpanje evropskih sredstev v okviru nove finančne perspektive 2014–2020. Prepoznati moramo tista področja, ki predstavljajo inovacijski potencial Slovenije, je dejala in dodala, da je za spodbujanje gospodarske rasti pomemben tudi zagon investicij.

Privatizacija mora biti transparentna in namenjena razvoju

Svetovalec generalnega direktorja GZS Goran Novković pa je spomnil, da se je država v preteklosti izkazala kot zelo slab gospodar, kar pripisuje politiki. GZS zato zagovarja profesionalno, transparentno in trajnostno upravljanje državne srebrnine, dokler je še v državni lasti, in tudi privatizacijo.

Strategija za privatizacijo bi morala biti po mnenju zbornice pripravljena kar se da hitro in z upoštevanjem učinkov na javne finance in gospodarstvo. Mora biti tudi transparentna, s prodajo pa je treba iztržiti čim boljšo ceno, kupnino pa nameniti za nadaljnji razvoj, je povedal Novković in spomnil, da v Sloveniji že imamo pozitivne izkušnje s podjetji v tuji lasti.

GZS sicer odločno nasprotuje objavi seznama davčnih neplačnikov.

ZSSS je čestital vladi in se želi sestati z njo

Zelo na kratko se je danes s čestitko na potrditev nove vlade odzvala tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Zapisali so, da je v Sloveniji več kot 123.000 brezposelnih, predvideno pa je krčenje gospodarstva. Zato vlado pozivajo, da sprejme novo protikrizno politiko. Strinjajo se, da je učinkovit socialni dialog izredno pomemben pri sprejemanju ključnih odločitev, zato si želijo sestanka z vlado. Radi bi ji predstavili svoje predloge, ki so po njihovem mnenju ključni za spremembo dosedanje politike ostrega varčevanja k politiki rasti in zaposlovanja.

Živel 2. maj - 5
Živel 2. maj - 5 FOTO: Blaž Garbajs

Upokojenci opozarjajo na slabo stanje v zdravstvu

Danes se je oglasil tudi sindikat upokojencev, ki ministra za zdravje Tomaža Gantarja opozarja na skrb vzbujajoče stanje v zdravstvu. Sindikat pričakuje spremembe in ureditev razmer na področju financiranja zdravstva. Nenehno odlaganje potrebnih sprememb sistema, vsakoletne varčevalne ukrepe, zmanjševanje sredstev najbolj čutijo bolni in stari, so zapisali v sindikatu in pojasnili, da se zaradi tega med drugim znižujejo standardi, dostopnost do obravnave je slabša, čakalne dobe pa se podaljšujejo.

Zapisali so, da zahtevajo tudi ukrepe in zakonske spremembe, ki bodo nedvoumno zagotovili ločitev javne in zasebne zdravstvene dejavnosti. "Zahtevamo odpravo sistema, kjer se javna sredstva prelivajo v zasebni žep," so pojasnili.

V sindikatu pričakujejo, da bo vlada pripravila takšne spremembe na področju zdravstva, da bo zdravje prebivalstva ena od prednostnih nalog razvoja Slovenije in sestavni del vseh politik.

Minister za zdravje Tomaž Gantar
Minister za zdravje Tomaž Gantar FOTO: Miro Majcen

Vstajniki napovedujejo nadaljevanje protestov

V Mreži za neposredno demokracijo sporočajo, da vstajniki s protesti ne bodo odnehali. Shod pred parlamentom ob zaprisegi nove vlade je bil po njihovih besedah sporočilo, da vstajniki s protesti ne bodo odnehali, dokler ne dosežejo globljih strukturnih političnih in ekonomskih sprememb, ki bodo osnova za enake možnosti vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije.

"V parlamentu še vedno ostaja večina poslancev, vključno z novo predsednico vlade, ki niso obsodili korupcije, ampak so jo z izglasovanjem strankarske zaupnice celo podprli," trdijo in dodajajo, da nova vlada v koalicijskem dogovoru ni upoštevala zahtev vstajnikov.

Poleg tega so zapisali, da nov ekonomski program vlade ne predvideva izboljšanja socialnega položaja najbolj ogroženih prebivalk in prebivalcev, v veljavi pa po njihovih besedah med drugim ostaja zakon za uravnoteženje javnih financ.

Protest ob potrjevanju nove vlade
Protest ob potrjevanju nove vlade FOTO: Miro Majcen

Slovenci v Italiji zadovoljni z izbiro Tine Komel

Bratuškovi pa čestitajo in ji želijo uspešno delo v Slovenski kulturno-gospodarski zvezi, krovni organizaciji Slovencev v Italiji. V sporočilu za javnost so zapisali, da se zahvaljujejo za pozornost, ki jo je Bratuškova izkazala Slovencem zunaj meja z ohranitvijo mesta ministra brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Predsednik zveze Rudi Pavšič je zapisal, da sam sodi med tiste, ki so zadovoljni z izbiro Tine Komel za ministrico brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu. "Dosedanje izkušnje so mi potrdile, da imamo 'manjšinci' dodatni čut in da dobro razumemo eden drugega. Po drugi strani pa je to lahko tudi priložnost, da utrdimo sodelovanje in povezovanje med obema manjšinama v našem prostoru, slovenske v Italiji in italijanske v Sloveniji," je pojasnil.

Bratuškovi ter ministrom in ministricam so čestitali tudi v Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk. Zapisali so, da so prepričani, da bo tudi v prihodnje zagotovljeno dobro sodelovanje v korist pozitivnemu razvoju slovenske narodne skupnosti na Koroškem. Ob tem so se zahvalili, da v novi vladi ostaja mesto ministrice brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu. "S tem tudi nova vlada namenja posebno skrb in podporo Slovencem po svetu in v zamejstvu," so zapisali in poudarili pomembnost aktivnega zavzemanja za uspešno čezmejno in gospodarsko sodelovanje, tudi v dobrobit izboljšanja odnosov med Slovenijo in Deželo Koroško.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
22. 03. 2013 10.11
+1
Zahteve različnih interesnih združenj? V maloro! Edina zahteva in edino "interesno združenje" smo vsi državljani Slovenije, sa je več kot evidentno kam so nas takša oz. drugačna združenja pripeljala. Seveda smo se pripravljeni marsičemu odpovedat, če bo le "fair play". V nasprotnem primeru je bolje, da takoj vsi odstopijo in gremo na predčasne volitve.
wolfterier
22. 03. 2013 09.01
+3
Paraziti so se že postavili v vrsto.Pejovnik zahteva 1,5miliona evrov.Vprašanje,kdaj jih bo dobil,zdaj ko bo ocenil alenkin plagiat kot izjemno intelektualno delo.
Jožajoža
21. 03. 2013 21.00
+0
janšistični podmladek , bilo jih je 16, je protestiral pred parlamentom, shod neprijavljen, naročnik gorenak, SDS. za desne veljajo druga pravila oz so veljala. do včeraj
zeleni12
21. 03. 2013 19.54
+3
boga bratušek kaj vse je sprejela v vlado, se vse ponavlja, dogovori le za koristi.
ljubljanatv
21. 03. 2013 18.51
+4
Oh tista o Romanu nin čistkah je zanimiva in sedj mi ne tvezit preko medijev, da pa so sedasj pravi in nastavljajo strokovnjake
Ataaufbix
21. 03. 2013 17.33
+2
Najprej v celoti zapreti pipico katoliški cerkvi, nato pa izterjati vse njene dolgove!
nikhrast
21. 03. 2013 18.22
+2
Cerkev vsaj skrbi za svoje ustanove, poglej kakšno stanje je bilo v prejšnem režimu, vse zanemarjeno.
mackon08
21. 03. 2013 18.35
-1
big_foot
21. 03. 2013 17.15
+5
evo eno interesno skupnost - nas, obrtnike... in sicer KAj JE S TEM DA SMO NA REFERENDUMU IZGLASOVALI NEOBVEZNO ČLANSTVO V ZBORNICI, še vedno pa moramo te pijavke plačevati !!!
Porito_Bahorini
21. 03. 2013 16.19
+21
Vstajniki bodo nadaljevali s protesti? ))) A bodo, sedaj ko so na oblasti, protestirali proti samemu sebi? Poceni je "ljudska demoracija", poceni. GOTOFI SO!
Bismarck
21. 03. 2013 16.17
+15
policiji svetujem da gre v parlament in po zakonu zaščiti državne interese in javno lastnino in imetje, zapret vseh 90 poslancev.....potem bodo pa še ti ostale izdali, ker sami že ne bodo šli sedet, pa bo hitro počiščeno!!!
martin_riggs
21. 03. 2013 15.56
+15
Ja,ker ta isti obrazi,ki so izropali državo,ki se šetajo po parlamentu že 10-20 let ,bodo pa res popeljali Slovenijo iz krize,to so dinozavri,brez idej,ne znajo hitro razmišljat,lenuhi,izdajalci pa še kakšen hujši pridevnik bi se našel...
Janezek.no1
21. 03. 2013 15.38
+11
en dan vladajo , pa jih že ne morem več gledat ...... mi gre že na bruhanje buuuuuuuaaaaaaak
Maday
21. 03. 2013 15.31
+12
So že prilezli kot Borci 96. po penzijo.. Milič, čakamo povampirjene paradajz Kulturnike, Obubožano Alenko Avberšek...in vse ostala.. Cela procesija..Tako kot pri mafiji..računi za zganjanje cirkusa in pomoč pri uničevanju Janše..
NEKAJ_VMES
21. 03. 2013 15.30
+5
Čestitke svetovnih državnikov, ob ustoličenju Plagiatorkine vlade, kar dežujejo iz vseh koncev sveta injih kar ne more biti konec, samo navdušenje, pravkar je Alenki Plagiatoršek čestital Lukašenko, diktator Belorusije, pred pol ure je prejela prisrčno čestitko Kim Jong Ila, nadalje, vse dobro ji je zaželel sirski predsednik Asad s sodelavci, pričakuje pa še pozdravno pismo predsednice republike Srbske. Ni kaj izgeleda, da jo državniki kar obrajtajo !!
Buena Vita
21. 03. 2013 21.42
+3
OD 210 DRŽAV JE PREDEŽEVALO PET ČESTTITK