Na vozilih odslej obvezna zimska oprema, preverite tudi hladilno tekočino in akumulator

Tisti vozniki, ki jih ponedeljkov prvi sneg sezone ni spodbudil k menjavi pnevmatik na svojih vozilih, morajo to storiti zdaj. Z današnjim dnem namreč se namreč začenja obdobje obvezne zimske opreme na vozilih, ki bo trajalo do 15. marca. Motorna in priklopna vozila morajo imeti zimske pnevmatike ali letne pnevmatike, v prtljažniku pa še verige.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Menjava pnevmatike

Zimska oprema je obvezna do 15. marca. (Foto: iStock)

Letos je prvi sneg prehitel zakonsko zapovedani datum za menjavo pnevmatik na vozilih z zimskimi. Zakon o pravilih cestnega prometa pa določa, da morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo, ko so na cestah zimske razmere, ne glede na letni čas.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah med 15. novembrom in 15. marcem ter v zimskih razmerah, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, je na njem ledena ploskev ali poledica, opremljena s predpisano zimsko opremo.

Motorna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 ton, ter priklopna vozila, ki jih vlečejo, morajo biti opremljena z zimskimi pnevmatikami na vseh kolesih. Druga možnost za voznike takih vozil je, da imajo poletne pnevmatike s profilom najmanj treh milimetrov ter v vozilu ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke.

Le zadosten profil omogoča dobro odstranjevanje vode in brozge izpod koles ter zagotavlja večjo stabilnost vozila v snegu in ledu, opozarja policija. Vse štiri pnevmatike morajo biti tudi enake velikosti, vrste in zgradbe, na posameznih oseh pa tudi enakih profilov. 

Za vozila, težja od 3,5 tone, pa zakon določa, da morajo imeti zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih ali poletne pnevmatike ter v opremi ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke za pogonska kolesa.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os, v primeru priklopljivega pogona pa vsaj za stalno vklopljeno os. Poleg tega morajo imeti ta vozila v opremi še lopato, pojasnjujejo na agenciji.

Določila o zimski opremi vozil ne veljajo v celoti zgolj v priobalnem območju Slovenije, kjer so vozila lahko opremljena tudi s poletnimi pnevmatikami s profilom najmanj treh milimetrov. Za priobalno območje zakon določa del ozemlja države med obalo Jadranskega morja, mejo z Italijo, mejo s Hrvaško ter cestami mejni prehod Osp-Črni kal, Črni kal-Aver, Aver-Gračišče in Gračišče-mejni prehod Brezovica pri Gradinu.

Hladilna tekočina in akumulator šibki točki avtomobila pozimi

Nizke zimske temperature so neprijazne tudi za avtomobile. Kot opozarjajo na AMZS, sta šibki točki avtomobila pozimi hladilna tekočina in akumulator, ki lahko voznika v določenih primerih tudi pustita na cedilu. Statistika AMZS kaže, da je kar dve tretjini klicev na pomoč v AMZS klicni center pozimi povezanih prav s težavami pri zagonu motorjev.

Če hladilna tekočina ni ustrezna, lahko ob zelo nizkih temperaturah zmrzne, kar pomeni, da ne bo več hladila motorja, so opozorili na AMZS. Pri sodobnih avtomobilskih motorjih s hladilno tekočino po njihovih navedbah skoraj ni več nobenih skrbi, a povsem brez vzdrževanja tudi pri novejših avtomobilih ne gre, zato svetujejo pravočasen obisk servisa.

Druga zimska težava avtomobilov pa so akumulatorji. Ker poleti tudi že nekoliko "utrujen" akumulator nima težav pri vžigu, voznike to presenečenje pogosto pričaka prav pozimi, ko starejši akumulator ne zmore več obrniti zaganjača.

Kot so pojasnili na AMZS, ima akumulator pri nič stopinjah Celzija le 80 odstotkov svoje nazivne zmogljivosti, pri -20 stopinjah Celzija pa le še 50 odstotkov. Poleg tega ga pri delu pozimi obremenjuje še gretje zadnjega stekla in gretje potniške kabine, kar pomeni, da lahko hitro pride do težav.

Bolj obremenjeni so akumulatorji v tistih avtomobilih, ki vozijo le na kratke razdalje, ko se akumulator ne more dovolj napolniti, so še pojasnili na AMZS.

Med nasveti, kako ugotoviti, ali je akumulator v vozilu že "utrujen", so predlagali, naj voznik v temi in pri ugasnjenem motorju za nekaj minut prižge dolge luči, potem pa zažene motor. "Če bodo luči pri prižganem motorju svetile opazno svetleje, je vaš akumulator v slabem stanju in treba ga bo zamenjati. Če boste to naredili pravočasno, vam bo prihranjeno klicanje na pomoč," so voznike opozorili pri AMZS.

Poskrbite za dobro vidljivost!

Policija opozarja tudi, da morajo vozniki v tem času poskrbeti za normalno vidljivost. Zaradi nizkih temperatur ponekod stekla na vozilih čez noč zaledenijo. Zato je še pred vožnjo treba očistiti vsa stekla na vozilu, saj je vožnja z zaledenelimi ali zarošenimi stekli nevarna in prepovedana. Vozniki namreč lahko povzročijo nesrečo, saj ne vidijo dogajanja pred ali za seboj. Vozniki pa morajo promet spremljati tudi preko stranskih steklenih površin, kar pa je zelo oteženo, če te niso čiste. V takšnih situacijah lahko voznik hitro spregleda pešca ali kolesarja in tako obstaja velika verjetnost, da bo voznik vanj trčil z nezmanjšano hitrostjo, ker ga ne opazi pravočasno. 

Kako pomembno je, da z vozila odstranimo sneg in led, pa smo videli tudi pri ponedeljkovi prometni nesreči med Cerknico in Rakekom, ko je s tovornega vozila padla ledena plošča in priletela v vetrobransko steklo nasproti vozeče se voznice. 

Gorenjski policisti so spomnili tudi na nesrečo, ki so jo lani obravavali na območju Kranjske Gore. Takrat je voznik z zaledenelimi stekli huje poškodoval pešca. Pri Mojstrani pa so obravnavali nesrečo, ko je ledena ploskev, ki je padla s tovornega vozila, prebila vetrobransko steklo osebnega avtomobila in huje poškodovala udeleženca v njem. Zato so voznike pozvali, naj pred začetkom vožnje očistijo svoja vozila in preprečijo tako nevarne situacije. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 31
 
srecnii 15.11.2017 21:23:55
Glavno da imajo za nov avto in za nov telefon in hud dopust, ko je treba dat 300 evrov za gume pa zmanjka.
Več komentarjev