Slovenija

'Dušan Valentinčič si je iz koprskega zapora naredil luksuzen hotel'

Koper, 09. 01. 2019 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po filmskem pobegu dveh zapornikov iz koprskega zapora, so se zdaj v odprtem pismu oglasili pravosodni policisti, zaposleni v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper. "Opozarjali smo na številne napake, a nas nihče ni poslušal," pravijo in želijo, da vlada direktorja Dušana Valentinčiča nemudoma odstavi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Služabniki zaprtih
    02:31
    Iz 24UR: Služabniki zaprtih
  • Iz 24UR: Kdo bo prevzel odgovornost?
    01:14
    Iz 24UR: Kdo bo prevzel odgovornost?
  • Iz 24UR ZVEČER: Denis Čaleta o tem, kaj sporoča pismo paznikov
    03:06
    Iz 24UR ZVEČER: Denis Čaleta o tem, kaj sporoča pismo paznikov

Po tem, ko je po filmskem pobegu iz koprskega zapora, v javnosti prvič spregovoril eden od pobeglih zapornikov - Damjan Mitrović, in ko je na slabe delovne razmere v koprskih zaporih opozoril sindikat paznikov, so se zdaj tako na javnost kot na predsednika vlade Marjana Šarca odločili obrniti še pravosodni policisti, zaposleni v Zavodu za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Koper.

"Na medije in na predsednika vlade se obračamo z namenom, da nam nekdo pomaga in prisluhne," so v odprtem pismu zapisali policisti in dodali, da že vrsto let opozarjajo na nepravilnosti delovanja zavoda, vendar jim Generalni urad ne prisluhne.

Senzorji gibanja naj bi komaj zaznali, da se nekdo premika

Najprej so se dotaknili pobega zapornikov. Nadrejeni naj bi zaposlenim v ZPKZ zatrjevali, da so v zaporu rešetke iz magnolijevega jekla, ki naj bi bile pod alarmom. Da temu ni tako oziroma so te iz navadnega jekla, so izvedeli šele zdaj. "Sami smo poskusili prežagati rešetke, kar nam je v pičlih 15 minutah tudi uspelo. Prav tako naj bi imeli senzorje gibanja, pa jih ni. Naš videosistem je tako zastarel, da se komaj opazi, da se nekdo premika," poudarjajo.

Okrog 20. decembra je pravosodni policist opozoril nadrejene na nenavadno dogajanje z zapornikoma. "Eden od njiju je na obiskih prejel denar, pravosodni policist pa mu je denar zasegel in mu izročil le 100 evrov, kolikor mu po hišnem redu pripada. Pripornik se ni strinjal in zahteval še preostali denar. Policist ni popustil in ostanek denarja deponiral," pišejo policisti. Nastale naj bi težave in pripornik se je pričel žaljivo obnašati. Kasneje je isti pravosodni policist opravljal nenapovedan pregled sobe iz katere sta kasneje tudi pobegnila, ker je sumil, da pripornika posedujeta usb modem za internet.

Damjan Mitrović in Dragan Milosavljević sta iz koprskega zapora pobegnila 29. decembra.
Damjan Mitrović in Dragan Milosavljević sta iz koprskega zapora pobegnila 29. decembra. FOTO: PU Koper
Naj dodamo, da v koprskem zaporu v nočnem času delajo samo štirje pravosodni policisti - trije so razpoložljivi, eden pa je zaseden na videonadzoru, ki ga ne sme zapustiti. Torej trije pravosodni policisti na 150 zaprtih oseb. V zaporih Ljubljana, Maribor, Celje imajo podobno število zaprtih oseb, pa je v nočnem času prisotnih devet pravosodnih policistov. Zakaj razlika? Na vse to smo opozarjali več let direktorja zavoda in generalni urad, vendar se ni zgodilo nič. Pravosodni policisti, zaposleni v ZPKZ Koper

"Pobegla pripornika sta se mu uprla in mu pričela groziti. Policist je sprožil alarm, pritekli so ostali pravosodni policisti. Takrat sta se pripornika umirila in se pričela opravičevati," pišejo in dodajajo, da je policist o dogodku podal poročilo, ki pa ga - kot kaže - nihče ni obravnaval. Policist je o tem, da v tisti sobi obstaja velika možnost, da posedujejo modem oziroma gsm aparat, poročal nadrejenemu. A nihče ni ukazal pregleda sobe, dejali naj bi, da za to ni časa.

"Naj dodamo, da sta pripornika pobegnila s pomočjo vzmetnic, ki so se nahajale pri zabojnikih za smeti in to cela dva meseca – v zavodu so jih namreč zamenjali zaradi pojava garij. Kdo je dopustil in kdo je odredil, da štiri vzmetnice stojijo tam dva meseca?" se sprašujejo in želijo, da je jasno, da brez teh vzmetnic zapornika nebi mogla pobegniti.

"Naj povemo, da so vsa okna v celicah imela dodatno kovinsko mrežo, ki je preprečevala že sam dotik rešetk. Direktor Dušan Valentinčič je ukazal te mreže odstraniti, saj mu je varuh človekovih pravic tako svetoval. S tem je zaprtim omogočen dostop do rešetk, prav tako pa na ta način z raznimi vezalkami, ki jih spletejo čez okna, prekupčujejo z gsm aparati ali z drogami. Direktor je bil opozorjen, vendar ga to ni zanimalo."

Pravosodni policisti ZPKZ opozarjajo na slabe delovne razmere.
Pravosodni policisti ZPKZ opozarjajo na slabe delovne razmere. FOTO: Aljoša Kravanja
V ZPKZ KP se zaprtim osebam nudi nadstandard, saj sami povedo, da so v hotelu, izpostavljajo policisti. Po njihovih navedbah imajo 100 televizijskih programov, direktor zavoda Dušan Valentinčič naj bi poleti kupil 72 hladilnikov in v vsako celici postavil enega. Vsaka celica ima svoj umivalnik in svoj tuš, v vsaki celici je tudi indukcijski kuhalnik. "Zaprte osebe imajo med drugim v svoji sobi tudi svoj prenosni računalnik, TV, playstation, zvočnike s 'subwuferjem' in volan, menjalnik za igranje igric," poudarjajo.

V isti celici so bili po njihovih navedbah trije priporniki - vsi trije Srbi - dva pobegla s tiralico in tretji, ki ni pobegnil in je poročen s sestro pobeglega Milosavljevića. "Naj dodamo, da so v ZPKZ KP zaprte osebe nameščene po celicah po svojih željah. /.../ Vsi Arabci so skupaj, vsi Albanci so skupaj. Teh jezikov mi ne razumemo in ne vemo kaj načrtujejo. /.../ Tudi na to smo opozarjali, vendar dobili le odgovor 'kaj češ, tako bo mir'. V našem zaporu nadrejeni tako kupujejo mir, namesto da bi ga vzpostavili."

Policisti tako naprošajo predsednika vlade, ministrico za pravosodje in predsednika sindikata Sdos Frančiška Verka, naj jim pomagajo. "Vsi ste vabljeni v naš zavod na pogovor s pravosodnimi policisti, ki vam bodo vse našteto potrdili, ker pa se bojimo za svoja delovna mesta si želimo, da bi na takšnem sestanku bili prisotni samo navadni pravosodni policisti, brez nadrejenih," pravijo.

Zahtevajo tudi takojšnjo preiskavo in odstavitev direktorja Dušana Valentinčiča, saj je iz ZPKZ KP naredil luksuzen hotel in pravosodne policiste spremenil v služabnike zaprtih oseb.

Policisti so želeli pojasniti tudi njihovo plat.
Policisti so želeli pojasniti tudi njihovo plat. FOTO: POP TV

Spomnimo: filmski pobeg pred novim letom

Dragan Milosavljević in Damjan Mitrović sta bila v koprskem priporu od 26. avgusta oziroma od 12. septembra letos. Oba sta skladno s Kazenskim zakonikom Srbije obtožena neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zaradi česar je bila zahtevana izročitev Republiki Srbiji. Milosavljević je osumljen tudi prepovedanega prehajanja meje.

Prve ugotovitve so pokazale, da je bil nadzor pravosodnih policistov ob pobegu  Milosavljevića in Mitrovića pomanjkljiv. Pripornika sta pobegnila tako, da sta prežagala rešetke na oknu in jih po vsej verjetnosti s pomočjo pohištva v sobi upognila do te mere, da sta lahko splezala skozi odprtino. S pomočjo vrvi, spletene iz rjuh, sta pobegnila na prostost.

Pobegla pripornika sta v sobi pustila pisno sporočilo, v katerem sta zapisala, da sta se za pobeg odločila zaradi nestrinjanja z odločitvijo Slovenije, da se ju izroči Republiki Srbiji.

Odprto pismo koprskih pravosodnih policistov
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kevo122
10. 01. 2019 09.18
-7
Sej je res da so ljudje u zaporih kriminalci in si zasluzijo da so tam, ampak ko berem komentarje tukaj mi je slabo... kaj pa vi pricakujete od zaporov da bodo spali na tleh pa da bodo kamenje razbijali? In da bodo pravosodni policisti tepli in maltretirali ljudi v njih? Lepo vas prosim poglejte si ameriske zapore in si poglejte zapornike, ki zivijo v nevzdrznih razmerah kaksni so... kot zivali... ce se mene uprasa mora biti zapor karseda udoben da ko prestanes kazen si rehabilitiran ne pa kot zival ki jo spustis iz kletke, ki se ne zna obnasati v civiliziranem svetu.
Karantanija
14. 01. 2019 20.26
+4
Tu gre predvsem za red in disciplino, preverjanje sob itd. Tega tukaj ni bilo.
slabzadah
10. 01. 2019 08.01
+8
Najlepše apartmajsko naselje v Kopru.
mlenn
10. 01. 2019 07.50
+2
Ma iz luksuznih hotelov ne bežimo...
User1538643
10. 01. 2019 07.02
-17
Ali morda gre za koordiniran napad na direktorja, inštitucijo?
mallonge
09. 01. 2019 22.54
+13
Višje in najvišje plače si zaslužijo vsi naši pazniki, policaji, kriminalisti, tožilci in sodniki, ter celo ministrstvo, ker vsi, z vsem srcem, služijo kriminalcem.
TitCankar
09. 01. 2019 22.26
-31
Pravosodni policisti morajo biti pod kontrolo nad njimi mora bdeti upravnik ki mora spoštovati zakone tako nacionalne kot evropske direktive. Če ne bi nad zapori in zaposlenimi bdele institucije in varuh človekovih pravic bi si lahko pravosodni policisti privoščili trpinčenje samovlado in izživljanje. Vsakomur ki je demokratičen človek mora biti jasno da represivni organi vedno strmijo k večjim pooblastilom pravosodni policisti naj svoje delo opravljajo v skladu z pooblastili ne pa da hujskajo javnost kako smo preveč demokratični in prizanesljivi do zapornikov upravnik bi moral puntarje in zabušantske provokatorje zaposliti. Naj se javnost vpraša kaj sploh delajo pravosodni policisti za plačo ki jo iz proračuna prejemajo.
DirtySanchez
10. 01. 2019 07.56
+17
haha, dobre komentarje pišeš, ko berem tvoje komentarje imam občutek da si ti ta upravnik zapora ki ga hočejo odstaviti ali pa kakšen zapornik. Normalno, da mora nad pazniki imeti nekdo kontrolo, res pa je tudi, da se daje zaprtim preveč pravic in luksuza konec koncev gre tukaj za kriminalce ki so nekje nekomu storili nekaj grdega, groznega, te vse inštitucije pa skrbijo potem samo za kriminalce, da jim bo lepo v zaporu,,,, zakaj je temu tako???? ali se kdo posveti žrtvi ??? Glede na prebrano in videno na TV jaz mislim, da imajo zaprti preveč pravic in preveč luksuza, pazniki pa so manj vredno od kriminalcev.
SRKI123
09. 01. 2019 21.46
+34
Za zapornike je boljše poskrbljeno, kakor za študente. Veliko jih še čaka na študentski dom, sploh ni dovolj ležišč. Nekatere sobe so majhe (neprimerne za dve osebi), nekje sem prebrala, da imajo talno gretje (da ja ustreza EU standardom) in to zastonj oz. na račun države.
Bowers
09. 01. 2019 21.44
+39
Kako si lahko prestopniki zaslužijo takšen luksuz
Polis123
09. 01. 2019 21.35
+1
Očitno hočeta domov. 🙂
Uporabnik458403
09. 01. 2019 21.29
-40
Ce se pravosodni policisti bunijo, da zapornikom gre lepse naj sami storijo kaznivo dejanje, pa jim bo slo lepo........ V javni upravi je samo jamranje, pa neki izgovori, da pripornike vozijo v mursko soboto..... To se mogoce zgodi enkrat na prestopno leto, jamrajo pa kot da bi to bilo vsako leto........
DirtySanchez
09. 01. 2019 22.11
+19
Spet ti svetice, spet pljuvaš po poštenih in delovnih ljudeh, joj joj mislim da bi morali tebe zapreti, samo ne v slovenji tebe bi morali zapreti v rusiji, da bi videl kaj je zapor v pravem pomenu besede.
DirtySanchez
09. 01. 2019 21.22
+74
Prebral sem , da je umik mrež z oken svetoval varuh človekovih pravic, in kaj ima varuh s tem ali zdaj že varuh skrbi za varnost v zaporu, varuh naj se raje posveti žrtvam kot pa zaprtim kriminalcem. Pri nas res ima vsak drug več pravic kot navaden deloven človek.
Bofur
09. 01. 2019 21.21
+51
Torej domnevam, da so monterji ob izgradnji koprskih zavodov dobili plačilo za vgradnjo rešetk iz magnolijevega jekla, ki naj bi bile pod alarmom, vstavili pa so poceni šrot brez alarma. Kdo je pobral razliko v ceni ? Zadeva je zrela za davčno inšpekcijo in kriminalistično preiskavo suma zlorabe položaja in pravic in oškodovanja državnega proračuna RS.
Diebaumaister
09. 01. 2019 21.17
+25
Slovenija je odlična za parazite, lenuhe, đankije, čuzarje, tako, da kdor ne uspe v tujini se komot lahko vrne v čuzo v Slovenijo, sej če mene vprašaš, je celo območje republike Slovenije ena sama čuza.
Bofur
09. 01. 2019 21.09
+29
Kolikor razumem sta gospoda podjetnika, torej preprodajalca na drobno ter zraven še prevoznika ljudi oziroma ponudnika storitve turističnega prehoda in ogleda balkanskih mej. Vsekakor si zaslužita pohvale. Za iznajdljivost. Škoda, ker teh svojih sposobnosti ne izkoristita za napredek človeštva. Jaz ju vnovič ne bi zaprl. In bi ju nagradil, ker sta s pobegom odkrila na očitno sistemsko korupcijo, ki prežema upravo za izvrševanje kazenskih sankcij. V tem celotnem zapisu bode v oči samo ena stvar. Torej vodstvo zapora trdi, da so bile rešetke narejene iz okrepljenega jekla ter s senzorji pod alarmom za javljanje, resnica, ki sta jo s svojim izvedeniškim mnenjem ugotovila spoštovana gospoda ubežnika, pa je, seveda povsem drugačna, da gre za navadno pocinkano kovino brez senzorjev. Vprašanje, ki se ponuja samo od sebe: Kdo je pobral razliko ? Direktor zavoda ali podjetje, ki je montiralo rešetke, ali oboji. Torej domnevam, da je podjetje dobilo plačilo za rešetke iz magnolijevega jekla, ki naj bi bile pod alarmom, vstavilo pa poceni šrot brez alarma. So si razliko v ceni razdelili z vodstvom zavoda ? Zadeva je zrela za davčno inšpekcijo in kriminalistično preiskavo suma zlorabe položaja in pravic in oškodovanja državnega proračuna RS. Torej Mitroviću in Milosavljeviću takoj podeliti ukaz o pomilostitvi ter ju razglasiti za častna državljana Republike Slovenije. Brez heca !
TitCankar
09. 01. 2019 21.01
-27
Da bo v Sloveniji mera polna in bo javnost potešena je najbolje da začnemo streljati kriminalce ali jih pošljemo v kamnolome razbijat kamenje za hrano jim dajmo vodo in kruh za zajterk jih pretepajmo ali bičajmo. Naši zapori morajo nabaviti mučilne naprave za zapornike pazniki lahko odločajo o življenju in smrti zapornika upravnik zapora mora biti sadistični mazohist podoben nacističnemu taboriščnemu pazniku. Vse ki bi poskušali pobegniti pa na vešala! No potem bo nazadnjaška privoščljiva Slovenija dosegla svojo slavo in zadovoljstvo vrnimo se v čas tlačanov med kmečke puntarje!
DirtySanchez
09. 01. 2019 21.13
+36
Kar si opisal je prehudo, je pa nekaj res, da imajo zaporniki glede na prebrano in izjave absolutno preveč pravic in preveč luksuza, tu govorimo o kriminalcih ne o navadnih ljudeh. Bi pa morali povečat pooblastila paznikom, saj kot je videt morajo za vsako opravljanje naloge vprašati šefe.
TitCankar
09. 01. 2019 22.10
-6
Niso vsi kriminalci tisti ki so imajo visoke kazni čepeti v zaporu 20 ali trideset let je huda kazen! Hvala bogu da je postala družba naprednejša da so postali standardi človekovih pravic ovrednoteni! Poglejte kaj se dogaja v afriki latinski ameriki človeško življenje nima vrednosti. Evropa je v spoštovanju temeljnih svoboščin in človekovih pravic edina ki prednjači v svetu. Ni vse idealno v demokraciji a še vedno najbolje od vseh ostalih sistemov.
Antenaa
09. 01. 2019 20.50
+42
V Sloveniji je problem, ker ni več razlike , kaj je zapor in, kaj hotel........
Polis123
09. 01. 2019 20.54
-3
Franci Luzar
09. 01. 2019 21.07
+16
napačno v zapor pridejo le male muhe, glavni ostajajo na svobodi.
abc123def456
09. 01. 2019 20.40
+13
prav simpaticcen je g. mitrovicc. vecc bo za red v zaporih naredil kot vsi ssefi zaporov.
mallonge
09. 01. 2019 20.26
+17
Višje in najvišje plače si zaslužijo vsi naši pazniki, policaji, kriminalisti, tožilčci in sodniki, ter celo ministrstvo, ki vsi z vsem srcem služijo kriminalcem.
Zgodi93
09. 01. 2019 20.09
+35
Pobeg iz zapora ni kaznivo dejanje.. smesno
Uporabnik458403
09. 01. 2019 21.24
-13
Kruh+sol!
09. 01. 2019 20.05
+32
Ta drzava mora propasti. Dam ji se najvec 10 let.