Slovenija

Na živilih dovoljene le preverjene zdravstvene trditve

Bruselj/Ljubljana, 13. 02. 2013 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V EU veljajo strožja pravila glede uporabe zdravstvenih trditev na živilih. Te se najpogosteje pojavljajo na prehranskih dopolnilih, žitih za zajtrk, na jogurtih in mastnih namazih. To pa pomeni, da bo morala biti zdravstvena trditev tudi podkrepljena z dokazi.

Zavajajoče zdravstvene trditve se najpogosteje pojavljajo na prehranskih dopolnilih, žitih za zajtrk, na jogurtih in mastnih namazih. Danes so na tem področju v EU začela veljati tudi strožja pravila, je na mednarodni konferenci o uporabi zdravstvenih trditev na živilih in prehranskih dopolnilih povedal Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Največ kršitev sicer še vedno predstavljajo trditve na izdelku, ki so izpeljanke iz odobrenih trditev.
Največ kršitev sicer še vedno predstavljajo trditve na izdelku, ki so izpeljanke iz odobrenih trditev. FOTO: Thinkstock

Pravst je pojasnil, da z današnjim dnem v veljavo stopijo nova priporočila Evropske komisije, kar se tiče uporabe splošnih zdravstvenih trditev. "V praksi to pomeni, da bo moralo na izdelku, na katerem je napisano 'Koristno za vaše zdravje', biti pripisano na primer tudi 'Vsebuje vitamin C', ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema," je poudaril Pravst. Zdravstvena trditev bo morala biti poslej v neposredni bližini splošne trditve.

V Sloveniji imamo sicer s tem manj težav kot v nekaterih drugih evropskih državah, saj so se pri nas trditve na živilih začele pojavljati šele, ko je Evropa leta 2006 sprejela uredbo, ki evropskega potrošnika varuje pred zavajanjem. "Na Irskem imajo tako vsaj trikrat več trditev na proizvodih kot v Sloveniji," je dejal Pravst.

Na primeru je pojasnil še razliko med prehransko in zdravstveno trditvijo. "Prva recimo pravi, da je mleko naravni vir kalcija, zdravstvena trditev pa potrošniku pove še, da je mleko vir kalcija, kalcij pa ima pomembno vlogo pri rasti in pri zdravju okostja."

Če zdravstvena trditev ni odobrena, potem je proizvajalci na živilih ne smejo uporabiti.
Če zdravstvena trditev ni odobrena, potem je proizvajalci na živilih ne smejo uporabiti. FOTO: Thinkstock

Elizabeta Mičović z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je medtem izpostavila, da je korist nove zakonodaje v tem, da se končuje prehodno obdobje in morebitno zavajanje potrošnika, "saj je zdaj jasno, da so lahko živila označena izključno s tistimi zdravstvenimi trditvami, ki so dovoljene in odobrene".

Največ kršitev sicer še vedno predstavljajo trditve na izdelku, ki so izpeljanke iz odobrenih trditev. "Hujše kršitve pa se zmanjšujejo, saj so tudi potrošniki postali bolj izobraženi in takim trditvam ne verjamejo," je povedala Andreja Mojškrc iz Zdravstvenega inšpektorata RS.

Wolfgang Gelbmann iz Evropske agencije za varnost hrane je še pojasnil, da so morali v agenciji največ zdravstvenih trditev zavrniti, ker ni bilo verodostojnih znanstvenih dokazov iz raziskav ali pa so bili ti pomanjkljivi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Melancan666
14. 02. 2013 00.08
Farmacevtska industrija je ena od najmočnejših, bat se je je treba!
FAUSTOS1
13. 02. 2013 21.50
+1
V VSEH LEKARNAH PRODAJAJO TOKO IMENOVANE PREHRANSKE DODATKE PRI KATERIH JE NEDOKAZANO O ZDRAVILNIH UČINKIH PA VENDAR FARMACEVTI OBJAVLJAJO O ZDRAVILNOSTI LAŽI
Castro*
13. 02. 2013 18.27
+2
kozmetični popravki, friziranje....
Wortex2
13. 02. 2013 17.01
+7
. "Prva recimo pravi, da je mleko naravni vir kalcija, zdravstvena trditev pa potrošniku pove še, da je mleko vir kalcija, kalcij pa ima pomembno vlogo pri rasti in pri zdravju okostja." Lahko še napišete, da vsebuje veliko antibijotikov, somatskih celic, ter hormonov. Mislim, da niti enega tako zdravega mleka nebi več prodali! Ne želim pametovant vendar, ko sem prenehal piti mleko in mlečne izdelke mi je čudežno izginila Astma.
odprioci
13. 02. 2013 19.05
+2
Antipolitik
13. 02. 2013 17.01
+6
Tile proizvajalci samo klobasajo na embalaži, pa sami pojma nimajo. Samo, da se več proda. Poglejte, kaj prodajajo našim otrokom v šoli pa boste videli kje je problem. Počasi gremo po poti Amerike na žalost kar se prehranskih navad tiče. Fruc pa ta sranja (same kemikalije) bi jaz umaknil iz prodaje v šolah.
odprioci
13. 02. 2013 16.14
+7
Kakšne neumnosti, kaj pa naj bi drugega pričakovali od EU, ki je rekla da ne sme na vodi pisati da hidrira, ker to ni "znanstveno dokazano".
RdečiKarton
13. 02. 2013 16.08
+9
Ko bi le vedeli s čim vse nas zastrupljajo. Ne razumem zakaj potrošniki nimamo pravice vedet kakšno vse kemijo vsebujejo živila v trgovini in porekle, ter izvor pedelanih surovin. Kot potrošnik imam pravico vedet ali kupujem izdelek ki vsebuje surovine GMO, kakšna vrste pesticidov, herbicidov in fungicidov je bila uporabljena pri pridelavi sadja in zelenjave. In pa tudi patentno številko semen rastlin, ki so bile uporabljene pri predelavi hrane! Menim da so vse te informacije bistvenega pomena in veliko bolj pomembne kot pa poreklo samo... Ker pa se EU spreneveda z zakoni o varstvu potrošnikov in kontrolo pridelave ter predelave hrane bo pač tako kot je trenutno. Katastrofalno, porazno in nevarno. Vse v imenu profita in nadzora potrošnikov.