Slovenija

Na ZZZS računajo na dva milijona evrov prihranka

Ljubljana, 30. 09. 2013 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

ZZZS uvaja prvo terapevtsko skupino zdravil. Po besedah generalnega direktorja ZZZS Sama Fakina je uvedba sistema nujen odziv na finančno krizo, ki ogroža zdravstvo. Ni izključeno, da bo treba doplačati za zdravila za želodčne bolezni.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo uvedel prvo terapevtsko skupino zdravil, skupino tako imenovanih zaviralcev protonske črpalke. Gre za zdravila za zdravljenje želodčnih bolezni. Za vsako terapevtsko skupino zdravil bo ZZZS določil najvišjo priznano vrednost zdravila, ki se v celoti krije iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Po besedah generalnega direktorja ZZZS Sama Fakina je uvedba tovrstnega sistema nujen odziv na finančno krizo, ki ogroža zdravstvo. Ne dvomi, da se bodo farmacevti prilagodili novemu sistemu. Poudaril je, da je v zadnjem času veliko storil, da prepriča farmacevtsko in medicinsko stroko o pravilnosti odločitve.

V lekarniški zbornici ob uvedbi terapevtskih skupin zdravil ocenjujejo, da bodo bolniki za zdravila morali doplačevati, saj proizvajalci še niso znižali cen zdravil. Končna cena doplačila bo odvisna tudi od zaloge zdravil, ki jih imajo posamezne lekarne, zato jo bo po navedbah zbornice mogoče preveriti le v lekarni ob izdaji zdravila.
V lekarniški zbornici ob uvedbi terapevtskih skupin zdravil ocenjujejo, da bodo bolniki za zdravila morali doplačevati, saj proizvajalci še niso znižali cen zdravil. Končna cena doplačila bo odvisna tudi od zaloge zdravil, ki jih imajo posamezne lekarne, zato jo bo po navedbah zbornice mogoče preveriti le v lekarni ob izdaji zdravila. FOTO: Thinkstock

Vseeno je še vedno slišati pomisleke in negodovanja v zvezi z uvedbo terapevtskih skupin zdravil. Po Fakinovih zatrdilih je uvedba novega sistema neizogibna poteza, če želimo v okviru zdravstvenega sistema zagotoviti enak dostop vsem bolnikom do sodobnih, inovativnih zdravil.

Pričakuje, da bo ZZZS z uvedbo novega sistema zagotovil obveznemu in dopolnilnemu zdravstvenemu zavarovanju na področju posameznih skupin zdravil od pet do 15 odstotkov prihrankov. Uvedba najvišje priznane vrednosti za terapevtsko skupino zaviralcev protonske črpalke naj bi tako na letni ravni zagotovila okoli dva milijona evrov prihranka.

"Slovenski sistem je prijaznejši od drugih"

Po Fakinovih besedah se ZZZS z uvedbo novega sistema na področju zdravil loteva dveh ključnih izzivov oziroma vprašanj: kaj je prava cena zdravil in koliko zdravil potrebujemo oziroma jih moramo zaužiti za najboljše učinke zdravljenja. Kot je opozoril, ne gre za nobeno novost v evropskem prostoru, saj je tovrsten sistem uveljavilo že 12 držav.

Poudaril je, da je slovenski sistem prijaznejši od sistemov v nekaterih drugih državah. Po njegovih besedah si ZZZS preprosto ne more več privoščiti, da bi znotraj posamezne terapevtske skupine eno zdravilo stalo trikrat toliko kot neko drugo zdravilo.

Zamenjava v lekarni ne bo mogoča

Po besedah predsednika strateškega sveta za zdravila na ministrstvu za zdravje Martina Možine je svet podprl uvedbo terapevtskih skupin zdravil, ker je njegov cilj, da v zdravstveni sistem pripelje sodobna zdravila, ki bodo enako dostopna vsem bolnikom. Kot je spomnil, je na podobno negodovanje naletela uvedba medsebojno primerljivih zdravil. Prepričan je, da je uvedba terapevtskih skupin zdravil zagotovo najmanj boleč način za zagotovitev omenjenega cilja.

Terapevtska skupina zdravil vključuje vsa zdravila z enako terapevtsko indikacijo. Torej ne gre za medsebojno zamenljiva zdravila z enako učinkovino, pač pa so si med seboj le podobna, saj so namenjena za zdravljenje iste bolezni. Zaviralci protonske črpalke so tako namenjeni zdravljenju želodčnih razjed in drugih bolezni zgornji prebavil.

Vodja oddelka za zdravila na ZZZS Jurij Furst je pojasnil, da je posebnost slovenskega sistem možnost "individualnega določanja" terapevtskih skupin. Tako se lahko zdravilu, ki ima zaradi svojih farmacevtskih ali terapevtskih lastnosti dodano vrednost, najvišja priznana vrednost tudi dvigne. Največjo težavo novega sistema pa vidi v tem, da se bo moral bolnik, ki v lekarni ne bo želel doplačati predpisanega zdravila, vrniti k svojemu zdravniku po drugo zdravilo. Zamenjava v lekarni namreč ne bo mogoča.

Furst je dejal, da se bo najvišja priznana vrednost zdravila ocenjevala vsaka dva meseca. Po njegovih napovedih bo ZZZS predvidoma v dveh letih zajel v terapevtske skupine vsa zdravila, za katere je to mogoče oziroma smiselno. Kot je dejal, je bilo v medicinski stroki največ pomislekov v zvezi z novim načinom slišati iz vrst kardiologov.

Bodo morali bolniki doplačevati?

V Lekarniški zbornici Sloveniji so že pred časom ocenili, da bodo morali bolniki za zdravila doplačevati, saj proizvajalci še niso znižali cen zdravil. Na ZZZS so drugačnega mnenja in ne vidijo razloga, da se farmacevtska industrija ne bi prilagodila novemu sistemu. Po njihovem mnenju se bo prilagoditev v velikem delu zgodila že prvi dan uvedbe ali kakšen dan pozneje.

Nezadovoljstvo z uvedbo novega sistema je bilo slišati tudi iz Sindikata zdravnikov družinske medicine Praktikum. "Zdravniki družinske medicine v trenutni situaciji, ko izrazito primanjkuje družinskih zdravnikov, ne bomo spreminjali terapije urejenim bolnikom, tudi če bodo zaradi tega morali po novem kakšno zdravilo doplačati," so sporočili iz sindikata.

Po besedah predsednika izvršilnega odbora sindikata Igorja Muževiča bi bilo to strokovno nesmiselno, predvsem pa bi lahko postalo za bolnike tudi nevarno, saj zaradi preobremenjenosti družinski zdravniki ne morejo in ne smejo porabljati časa za "nepotrebno pojasnjevanje".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nazaret
01. 10. 2013 12.33
Bravo...drugega tako ne znajo...in zavarovalnice si bodo konec leta lahko spet izplačale dobiček...potem bo spet nastala luknja...z njihovimi povdarki na izobrazbi, je zelo žalostno, da znajo samo movsti ljudi...da bi poštudirali kaj je pa za ljudi dobro...jim izobrazba nič ne koristi...
Proxsy
01. 10. 2013 11.25
itak da fali če kradete, kolk se le da...
izdelanc
01. 10. 2013 11.24
BANDA LAŽNIVA!!!!!!!!!
Biofanatik
01. 10. 2013 07.37
Banda pohlepna.
mikpiki191
30. 09. 2013 22.20
+3
fantič -jedupančpil ,nisem si sam izbral bolezni,bolezen je mene izbrala...BODI SREČEN ČE SI ZDRAV...
tepee
30. 09. 2013 21.41
+1
....računam,da bo aspirin kmalu 15 eurov,saj nimajo itk nikol zadost.
mijavci
30. 09. 2013 21.26
+7
V španiji tri ampule insulina 18€ v sloveniji pa 123€ enaka količina isti proizvajalec a rabite še kaj pri takih razlikah so očitno naši pogajalci ali podkupljeni ali totalno nesposobni. Pa da ne govorimo še o opremi, te začne hitro glava bolet.
schranz91
30. 09. 2013 17.58
-1
Dark Cesar
30. 09. 2013 16.45
+5
Hehehe.....ko politiki izvajajo take trike,da nas zvija v zelodcu,nam pa ZZZS se te verjetno podrazi........ :-)
soba666
30. 09. 2013 15.05
+11
folk ganja reši vse probleme, doziranje po lastni potrebi, če pa dalj časa traja, je uspeh zagarantiran, stran s kemio, ki bolj uničuje kot zdravi in polni žepe takim kot je Fakin, dobička so imeli 2 mio on pa jamra in pošilja domov pogodbe, da bi folk še več denarja dajal v primeru če zboli za rakom, konec pa je itak znan, b a n d a monopolistična
asdh
30. 09. 2013 21.08
me zanima če boš tako gororil, ko boš imel težave
soba666
30. 09. 2013 21.33
A če bom dajala 7 eru mesečno dodatno bom zato zdrava? Njim pa ostaja denar, ker ne plačujejo tisto osnovno, kar itak že plačujem?
blabla33
01. 10. 2013 00.28
+1
Polnis pa zepe tistim z amg mercedesi pred diskaci. Ni neke razlike
soba666
02. 10. 2013 23.39
mikpiki191
30. 09. 2013 14.25
+18
NAJLAŽJE JE NA BOLANEM ČLOVEKU ŠPARATI,ČE BI BIL ČLOVEK ZDRAV ....NEBI JEMAL TABLET...
jedupan?pil
30. 09. 2013 14.43
-15
ma dej eni tut vse povrpek žrete te tablete.
Sinko33
30. 09. 2013 14.47
+18
Toliko glej da tudi ti neboš enkrat prišo do tega,da boš moral žret tablete vse povprek.Če si ti zdrav in ne rabiš tablet pusti tiste ki morajo nujno jemat zdravila.
klldmoll
30. 09. 2013 14.06
+15
čuj, FAKIN *** !! kje je pa tisti denar, ki ste ga "posodili" časopisu 'Slovenec' - boš povedal novinarjem, ali ne ?? ......... €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
tepee
30. 09. 2013 21.42
+2