Slovenija

Zaslišanje Ermenčeve na Knovsu prekinjeno, 8. julija sledi nadaljevanje

Ljubljana, 20. 06. 2019 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je opravila pogovor z načelnico Generalštaba SV Alenko Ermenc in direktorjem OVS Dejanom Matijevičem. Po oceni podpredsednika Knovsa Žana Mahniča so se potrdili njihovi sklepi o tem, da je OVS prekoračil svoja pooblastila. Matijevič je na drugi strani zatrdil, da so ravnali zakonito.

Žan Mahnič je po pogovoru v izjavi za medije v DZ pojasnil, da je bila današnja seja prekinjena, prav tako so prekinili obe zaslišanji, saj se koalicija ni strinjala, da bi jo nadaljevali tudi v času seje DZ. Pogovora z Alenko Ermenc in Dejanom Matijevičem se bosta tako nadaljevala 8. julija, je napovedal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po Mahničevih besedah je sicer bistveno, da je načelnica povedala, da pred 3. aprilom, ko je obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo opravljala pogovore na poveljstvu sil Slovenske vojske (SV), ni podala kazenske ovadbe. S tem so se potrdili sklepi Knovsa, da OVS ni imela podlage za uporabo policijskih pooblastil, je pojasnil.

Načelnica generalštaba je bila po pogovoru redkobesedna. Dejala je le, da bi bila takšnega interesa javnosti vesela vsak dan, ko gre za 6544 pripadnikov Slovenske vojske. "Ukvarjamo se pa z enim visokim častnikom Slovenske vojske," je pripomnila. Matijevič izjave za medije ni podal, je pa po Mahničevih besedah na zaslišanju vztrajal pri svojih izjavah, da je OVS delovala zakonito.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Minister za obrambo Karl Erjavec in Ermenčeva sta sicer izrazila pričakovanje, da bo, podobno kot je komisija to storila v primeru pogovora s Škerbincem, tudi z magnetograma pogovora z načelnico umaknjena stopnja zaupnosti. Kot je v zvezi s tem dejal Mahnič, se o tem še niso pogovarjali, da pa je tudi v prejšnjem primeru trajalo kakšna dva dneva, da je bil zapisnik izdelan.

Tako interpretacije ravnanja OVS kot tudi dogajanja v SV v zadnjih tednih dan pred obravnavo interpelacije Erjavca v DZ ostajajo različne.

O zakonitosti ravnanja OVS je tako še vedno prepričan tudi minister Erjavec, ki se je zjutraj na temo interpelacije sešel s predstavniki koalicijskih poslanskih skupin. Kot je za medije pojasnil po srečanju, mu je vseh pet poslanskih skupin zatrdilo, da ima njihovo podporo. Doslej so mu izrecno podporo sicer namenile poslanske skupine SD, DeSUS in SAB, medtem ko LMŠ in SMC svoje odločitve še nista razkrili.

Erjavec je ob tem ponovno opozoril, da je dogajanje v zadnjih tednih zelo vznemirilo obrambni sistem. "Treba je vedeti, da veleposlaništva preko svojih vojaških atašejev tudi spremljajo, kaj se dogaja, in jih verjetno tudi zanima, ali imamo načelnico, ki je zdrava in ki nima takšnih ali drugačnih težav," je dodal. S tem je meril za izjave nekdanjega poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca, ki naj bi na postroju neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve.

Obrambni minister pravi, da ima pred petkovo interpelacijo podporo petih poslanskih skupin.
Obrambni minister pravi, da ima pred petkovo interpelacijo podporo petih poslanskih skupin. FOTO: Kanal A

Škerbinc sicer to zanika, prav tako zavrača odgovornost za nočno streljanje na vojaškem vadišču na Počku. Vendar pa je Erjavec danes ponovno poudaril, da do streljanja ne bi smelo priti. Dotaknil pa se je tudi Mahničevih navedb o dokumentu, s katerim naj bi napisal pooblastilo za podpis načrta vaj slovenske in ameriške vojske. V njem po Erjavčevih besedah ni ničesar o streljanju na Počku. V enem od aneksov je zgolj navedeno, da bodo Američani imeli s seboj tudi 120-milimetrski kaliber. "Ampak to ne pomeni, da bodo streljali na vaji, za katero je vlada jasno povedala, da ne bo streljanja s kalibri nad 60 milimetrov," je dodal.

Po njegovih besedah tudi ni res, da Škerbinc o tem ne bi ničesar vedel. Kot je pojasnil, so imeli novembra lani kolegij, na katerem je sodeloval tudi Škerbinc in na katerem so se dogovorili, da nočnega streljanja s težkimi kalibri ne bo.

Vendar pa po Mahničevih informacijah zapisnika o tem kolegiju ni. "Po mojih informacijah Škerbinca na takšnem kolegiju ni bilo," na drugi strani trdi Mahnič. Kot je napovedal, bo v primeru, če bo minister zahteval, da se seja zapre za javnost zaradi zaupnih dokumentov, zahteval tudi zapisnik tega kolegija. Ministrove trditve, da bodo ameriški vojaki imeli pri sebi 120-milimetrski minomet, ne bodo pa ga uporabili, pa je Mahnič označil za sprenevedanje.

Rezultata glasovanja o interpelaciji si Mahnič ne upa napovedovati. "Če je koalicija odločena, da ministra za vsako ceno ubrani, potem lahko predlagatelji prinesejo za ministra še tako obremenilne dokumente, pa interpelacija ne bo uspela," je povedal. Je pa dodal, da mu je več poslancev namignilo, da bi interpelacijo podprli, če ne bi bil v tem primeru pod vprašajem obstoj vlade, še posebej, če bi bilo glasovanje tajno. Erjavec na drugi strani razpravo pričakuje samozavestno, saj je prepričan, da interpelacija ne bo uspela.

Tudi po mnenju vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana interpelacija Erjavca ne bo predstavljala kakšne preizkušnje za to vlado. "Tu gre vendarle za politični šov določene skupine poslank in poslancev," je poudaril v izjavi za medije.

Interpretacije o primernosti Škerbinčevega nagovora in tudi vsebine zaslišanja so sicer različne. Medtem ko obrambni minister Karl Erjavec poudarja, da je komentiranje zdravstvenega stanja nadrejenih ali podrejenih kršitev pravil vojaške službe, saj gre za poseganje v integriteto in zasebnost posameznika, pa Škerbinc trdi, da je skušal načelnico zaščititi pred govoricami, ki so se v tistih dneh pojavile v javnosti.

Načelnica generalštaba bo odgovarjala na vprašanja Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.
Načelnica generalštaba bo odgovarjala na vprašanja Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. FOTO: POP TV

S to argumentacijo je Škerbinc očitno prepričal tudi del opozicije, saj je SDS tudi na podlagi domnevno nezakonite razrešitve poveljnika poveljstva sil vložila interpelacijo ministra. Obenem pa se je tema znašla tudi na dnevnem redu sej Knovsa, v kateri ima večino opozicija.

Že minuli teden je komisija na to temo zaslišala Škerbinca, v sredo pa se je pogovorila z operativci OVS. Pogovor z Ermenčevo je bil predviden že za torek, a je načelnica svojo odsotnost opravičila. Tako bo zaslišanje potekalo danes, predvidoma po pogovoru z direktorjem OVS Matijevičem in le dan pred izredno sejo, na kateri bodo poslanke in poslanci obravnavali interpelacijo Erjavca.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
21. 06. 2019 09.08
+2
To je kot ljubezen na kmetiji,satira
andisej1
21. 06. 2019 08.13
-3
HA HA HA Mahnič se igra velikega zasliševalca
krmeki
20. 06. 2019 19.03
+5
Vse zaslišane priče so navedle, da je bilo vse OK, samo Mahnič in Tonin vztrajata pri svojem zavajanju. Sramota za NSi in SDS
FAUSTOS1
20. 06. 2019 18.51
+7
v nobeni normalni državi nebi zaradi ene zamenjave imeli cel halo v državi a sds in mahnič pač zdraharji za nič ob koncu se nebo vedelo zakaj se je sploh šlo v tej zadevi a to za sds je ok.
RibicTine
20. 06. 2019 18.16
+16
ERJAVCA NA CESTO!! Dvajset let se že igra z upokojenci in uniči vsako ministrstvo. Zdaj je dovolj!!
Manandi
20. 06. 2019 18.14
+7
Slovenski generali iz FDV ja FAKULTETE ZA OBRAMBO KAJ TO JE VEDO SAMO KOMUNISTI IZ kozolca Z SLAMO NA IN V GLAVI ? ? to je kot doktor nogometa to je edino pri nas, in ERJAVEC narodni izdajalec, provokator, BARABA, NARODNI ŠKODLJIVEC samo v Sloveniji ni v zaporu ali pod CIPRESAMI..
RibicTine
20. 06. 2019 18.02
+9
Levi škodljivci bojo (kot vse kaže) podprli Erjavca in ga obdržali na stolčku. Tisti, ki ga bojo podprli si ne zaslužijo niti enega glasu na naslednjih volitvah, ker s tem podpirajo razsutje obrambnega sistema. Kahl je uničil vsa ministrstva na katerih je bil in uničuje tudi vojsko. Vojaki zaradi tega odhajajo, novi pa ne prihajajo. Zaradi Erjavčevih potez, ki vojsko ubijajo!!!
Thomasb
20. 06. 2019 17.57
+6
če je načelnica generalštaba v meni še ne pomeni,da je treba odstaviti tiste,ki imajo jajca
?ebula
20. 06. 2019 17.56
+0
Pa kakšno je pravzaprav zdravstveno stanje gospe Alenke? Po fotografiji sodeč, ga bo do 8. julija z lahkoto speljala.
RibicTine
20. 06. 2019 17.51
+9
Vojska totalno razpada od kar je na ministrstvu Karl. Sosed je v vojski 10 let in pravi, da tega ne zdrži več in da ga ne bo več prenašal. Kmalu v vojski ne bo več nobenega
Tomvojo
20. 06. 2019 18.03
+2
Vsak dan jih legalno pride vsaj 50, bodo z veseljem prijel za orožje.
RibicTine
20. 06. 2019 17.49
+7
Erjavec je že čisto uničil vojsko, pri tem mu pa generalmajorka še pomaga. Če Erjavec preživi interpelacijo (če ga levičarji podprejo) se lahko kar poslovimo od vojske (kar jo še je).
SuperBog=?lovk
20. 06. 2019 17.44
+8
Slovenski taborniki in minister, kateremu ne bi dal čuvat pokvarjeni šporhet! 2500 oficirjev in 2000 vojakov, 2500 oficirjev, ki nimajo kaj delati in se potem tako drgnejo med sabo!
baldahin
20. 06. 2019 17.25
+12
Še podzemni glineni vojščaki iz terakote so bolj usposobljeni kot ti naši.
jutri bolje bo
20. 06. 2019 17.00
+11
Bog nam pomagaj, gre za kršenje temeljnih človekovih pravic vojaku Škerbincu. Kaj ni jasno. Seveda, načelnica (minister) postavlja in dostavlja podrejene, tako je v vojski da, a tudi v vojski obstaja vladavina prava in taki, kot Erjavec Ermenc naveza, delajo škodo in sramoto tej državi. Primer je sigurno za Urad za človekove pravice, a zgodilo se ne bo nič. Jutri si ti na vrsti, pa a se zavedaš tega.
Butman
20. 06. 2019 16.59
+7
Tem Melhijadu pa je stopilo v glavo. Res je neukusen knedel.
pogledd
20. 06. 2019 16.40
+30
Erjavec je bil zunanji minister, ko je izbruhnila prisluškovalna afera z sosednjo hrvaško. Takrat je potreboval štiri dni, da se je vrnil iz Francije, kjer je bil na dopustu. Pravi zunanji minister, ki služi domovini z vestjo, etiko, moralo, ki mu domovina v duši in srcu pomeni nekaj več, bi ob mednarodni aferi prišel takoj domov in reševal nastalo situacijo, resne probleme. Takrat je pokazal še enkrat več, kaj se skriva za njegovo masko. Erjavec je bil član strank; SKD, SKD + SLS, SLS, LDS in je še DeSUS, DeSUS + Janković. To je čista dvoličnost, kjer negativni ego daje sebe na prvo mesto in je zato sposoben izdati stranke, sodelavce, prijatelje... "Da zaradi negativnega ega izgubiš proti pralnemu stroju, tudi to nekaj pove o značaju človeka"...
DuhSaSjekirom
20. 06. 2019 16.08
-27
Se je za bridko zjokat ob prebiranju kaj tale Mahnic pocne. Raje grem kolsarit al pa nek. Adios.
bogdajmir
20. 06. 2019 16.23
+20
Kaj počne? Resnica vas boli leve, kajne? Oh grozote resnice ...
RdecaZvezda
20. 06. 2019 16.06
+25
Zato je pa tako kot je,podpirajo človeka,ki ni dostojen za opravljanje funkcije ki jo ima.Ni bil sposoben prej in ne tudi sedaj ni ga treba obdržat samo zato ker je naš.
01xxy
20. 06. 2019 16.05
-4
Mahnič? Globoko je zabredla Republika Slovenija. Še zaprisego čakamo!
piu
20. 06. 2019 15.54
+8
Kakel kje je ta zapisnik in zapisnik ni sklep vlade... Gre za veliko šalabajzerstvo.....