Zgodbe

Nacistični stroj, ki je spremenil podobo Evrope

Ljubljana, 26. 09. 2018 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
79

Nemški šifrirni stroj Enigma je med drugo svetovno vojno igral zelo pomembno vlogo in še danes ga obdaja tančica skrivnosti. Teh strojev na svetu ni več veliko in skozi obdobje so igrali pomembno vlogo. S pomočjo teh strojev so vzpostavljali komunikacije po vsem svetu, tudi tiste, zaradi katerih so nastali nürnberški procesi, zato se vsak stik s to napravo začne z zavedanjem, da je bila orodje za vojskovanje.

Danes je v Ljubljani dr. Mark Baldwin, ki se je oklical za dr. Enigmo. S seboj je pripeljal pravo, delujočo Enigmo. Ta je sicer veliko starejša, kot si mislimo, saj je nastala že ob koncu prve svetovne vojne in je bila večino dvajsetih let bolj priljubljena pri navdušencih. Njen avtor je bil Arthur Scherbius, ki je za njo imel tudi patent, tega pa je odkupila nemška vojska, in Enigma je postopoma, v vse večjih številih, prehajala v oborožene enote na terenu.

Enigma
Enigma FOTO: Miro Majcen

Enigmo in njene šifre je zelo težko razvozlati, če ne poznate pravilnega zaporedja številnih elementov v napravi (rotor, električna vtičnica, abecedni obroč, mešalec signalov (scrambler). V teoriji je vsak signal oziroma črko mogoče spraviti na 158,962,555,217,826,360,000 možnih rešitev (seveda, če je sporočilo dovolj dolgo, da so permutacije dovolj komplekse), kajti dve, tri črke bi bile hitro razvozlane. Obstajali sta tudi dve vrsti naprave enigma: manj kompleksna (ta na sliki, ki uporablja tri rotorje, dva ima v rezervi), ki so jo uporabljali v letalstvu in kopenski vojski, pa veliko bolj kompleksna s štirimi rotorji, ki je imela še tri dodatne v rezervi (torej skupno osem rotorjev).

Enigma
Enigma FOTO: Miro Majcen

Namen enigme je bil, da bi lahko enostavno šifrirali radijska sporočila in da bi to lahko počel slabo treniran vojak ali tehnik. Za pravilno šifriranje in dešifriranje sporočila potrebujete dve enigmi in dogovorjen način nastanitve električnih vtikačev in pravilno nastavljenih rotorjev (bili so označeni od 1 do 5 (npr. I–II–III), tri so pa bili vedno v uporabi in tudi pravilen položaj rotorjev – od 1–5 npr. II–III–I). Položaj rotorjev, pravilno razporejeni električni vtikači in položaj obročev so bili v šifrirni knjigi, zato brez šifrirne knjige praktično (v hitrem času) ni bilo mogoče razvozlati sporočila. Dodatna težava je bila nemška procedura, da so se vsa zgoraj omenjena zaporedja spreminjala enkrat na dan, takoj po polnoči.

Enigma
Enigma FOTO: Miro Majcen

Dve osebi sta tako morali le slediti navodilom in sestaviti pravilno zaporedje ter sporočilo preposlati radijskemu operaterju, ki je z morsejevo abecedo poslal sporočilo naprej.  Med vojno jim je uspelo razvozlati zgolj dve tretjini sporočil in tudi danes, z vsemi računalniki, še vedno ne morejo rešiti številnih šifriranih sporočil. Kakor je rekel dr. Baldwin, bodo določena verjetno izgubljena za vedno.

V osnovi kodiranje deluje na podobnostih v jeziku in razumevanju pomena, šifriranje pa deluje na strukturi teksta in simbolih. Kodiranje: Ko operater z določeno besedo/črko zamenja drugo besedo/črko. Primer: jabolko, hruška, jagoda bi imeli v kodirni knjigi ekvivalent mačka, pes, miš. Torej bi tisti, ki bi sprejel sporočilo, dobil mačka, pes, miš in v kodirni knjigi bi razbral, da gre za jabolko, hruško in jagodo. Šifriranje: Gre večinoma za brezpomensko, elektro-računalniško spreminjanje sporočila. Primer: bolj znano je zamično šifriranje – v dveh vrsticah imate dvakrat identični abecedni lestvici; pod A je A, pod B je B itd. Nato bi zamaknili spodnjo lestvico za dve črki v levo – pod A bi tako bil Z, pod B bi bil Ž in pod C bi bil A. Torej ABCDEF bi v šifri izgledal kot ZŽABCD.

Med prvimi, ki so spoznali nevarnost Enigme in njene dolgoročne posledice, so bili Poljaki. Poljski matematiki, Rejewski, Rozycki in Zygalski, so razvozlali skrivna sporočila teh prvih šifrirnih strojev. Nemške procedurne napake, površnost, slabo skrivanje šifrirnih elementov so omogočali, da so matematiki dobili dovolj informacij, da jim je sporočila uspelo dešifrirati vse do konca 30. let. Nemška vojska je vsako leto dodajala nove elemente kodiranja, ki so omogočali boljše šifriranje, in so tistim, ki so želeli dešifrirati sporočila, povzročali dodatne težave. Če so matematiki na začetku lahko razvozlali sporočila ročno in s pomočjo osnovnega orodja, je to proti koncu 30. let postajalo skoraj nemogoče, in tako so razvili 'bombe'.

Bombe so bile elektromehanske naprave, ki so iskale morebitne položaje rotorjev in električnih vtikačev – s pomočjo logičnih povezav v kodi iskala, ali bolj pogosto, zavračale mogoče rešitve. Recimo, da dešifranti dobijo tekst HTESFSLPFPEN, nato pa možne pozicije rotorjev dodajajo v 'bombo', ki kaže mogoče rešitve. Bomba nam pokaže 'mrtve rešitve' in v nadaljnjo obravnavo pošlje 'morebitne' – te pa obvezno pregleduje človek. Bomba bi lahko zgornji tekst prikazala kot KRpwstMARoma – z nadaljnjo analizo in iskanjem rešitve bi prišli do KRIEstMARImE – kar pa bi lahko že prebrali kot KRIEGSMARINE. Naloga bombe je bila, da zmanjša število možnosti na obvladljivo raven. Pri razvozlavanju je velikokrat pomagalo dejstvo, da se je vedelo, od kod je sporočilo prihajalo – če so signal zaznali na robu Atlantika, so bili lahko prepričani, da je prišlo sporočilo s podmornice – torej verjetno o stanju tankovskega polka niso poročali, ampak zgolj o mornariških zadevah.

Enigma
Enigma FOTO: Miro Majcen

A vendar samo dešifriranje Enigme ni bilo enostavno, saj kljub dejstvu, da so zavezniki točno vedeli, kako deluje, saj so imeli številne replike, leta izkušenj, niso  razvozlali vseh sporočil. Kakor prej omenjeno, sta bili med vojno razvozlani dve tretjini sporočil – tretjina je bila izgubljena za vedno, saj jim ni uspelo razvozlati pravilnega zaporedja. Druga težava je bila tudi, da če so v povprečju potrebovali nekaj ur do pol dneva, da so razvozlali sporočila, jim je to zelo pomagalo pri dolgoročnem strateškem vojskovanju, ne pa toliko med samim vojskovanjem.

Britanci so leta 1941 aktivirali posebne skupine znanstvenikov in drugih ljudi, ki so se ukvarjali z dešifriranjem sporočil in je bila nastanjena v Bletchley Park (celotna operacija je imela ime Ultra). V tem centru so imeli replike Enigme, imeli so poljske enačbe in izkušnje z Enigmo in bili so dovolj skriti, da jih Nemci nikoli niso našli. Na začetku je sodelovalo nekaj 100 ljudi, proti koncu leta 1944 pa že več kot 3000. Zavezniški center za dešifriranje v Bletchley Park je imel ogromne težave pri količini sporočil (skoraj 1,4 milijona) in tudi pri hitrosti, saj tudi dostop do svežih sporočil velikokrat ni bil dovolj hiter. Razbijanje sporočil Enigme je bilo zamudno delo, ki velikokrat ni bilo uspešno – pravzaprav je bilo večkrat neuspešno kot uspešno, saj zaradi količine sporočil niso dostavljali vseh dešifriranih sporočil v hitrem času. Za dolgoročno načrtovanju so bila dela v Bletchley Park nujna, pa tudi za lov na podmornice, saj so poti in napadi na konvoje na Atlantiku potekali nekaj dni.

Enigma
Enigma FOTO: Miro Majcen

Enigma je ena najslavnejših vohunskih zgodb 20. stoletja, saj je posodabljala prvo informacijsko dobo in nujnost po pravih in resničnih informacijah. Tisti, ki o nasprotniku vse ve, ga lažje premaga. Najbolj zanimivo dejstvo je, da Nemci do konca vojne niso vedeli, da je zaveznikom uspelo razvozlati skrivnosti Enigme, še manj bi verjeli, da so to že storili Poljaki. Zavezniki so sporočila Enigme selektivno uporabljali, saj niso želeli Nemcem izdati, da vse vedo – tako so velikokrat namenoma opustili ukrepe, ki bi zmanjšali število žrtev, saj bi Nemci hitro lahko posumili, da vse vedo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jesenvoyo
16. 12. 2020 10.57
+2
Zavezniki so sporočila Enigme selektivno uporabljali, saj niso želeli Nemcem izdati, da vse vedo, saj niso želeli Nemcem izdati, da vse vedo – tako so velikokrat namenoma opustili ukrepe, ki bi zmanjšali število žrtev, saj bi Nemci hitro lahko posumili, da vse vedo. Tako je to v vojni, ko vojaki niti ne vedo, da so velikokrat izgubljeni zgolj iz razloga kakšne strategije nekoga, ki vodi spopad.
Reiseleiterin
28. 09. 2018 14.49
Ah, manjka kup podatkov za razrešitev. Vrstni red rotorjev, nastavitve rotorjev bi se mogoče dalo "prekopirati" iz fotografije, nemogoče je nastaviti plugboard.... V bistvu ne vemo kakšen keychart je uporabil. Skratka, kup manjkajočih podatkov, da bi dobili rešitev iz enigme.... :(((( Počitnice si bomo morali žal sami plačati. Je pa dobra fora, verjetno jih bo veliko teh sedem dni računalo v noro. :)
sredin?ar
27. 09. 2018 13.27
+6
Je skoraj nemogoce, GMGW ke recimo samo znak za Geometry And Mash, Generation Workshop. Sem sam mislil da sem jo rešil pa je le nisem. Manjka kup podatkov; recimo dan zapisa, Enigma je imel stopnjo kodiranja ki se je na dannpreklapljala. Zapis je britanski. Manjka Deflektor. Skratka to odkodirat je misija nemogoče, ker manjka kup podatkov.
lycan
27. 09. 2018 08.37
+3
"PRVI RESI ENIGMO"
Voyager3000
27. 09. 2018 07.04
+71
Enigmo bi potrebovali tudi za dešifriranje ženske logike
Jimi1
27. 09. 2018 17.16
+1
Christi Miles
26. 09. 2018 22.29
+18
Bi bilo dobro, da se prebere tudi kakšna prava knjiga o Enigmi. Bilo je več tipov. Vsak rod nemške vojske je uporabljal svoj tip. Britanci so jih že na začetku, ne koncu, 44 leta razbili vse. Zaradi tega so točno lahko sledili večje premike armad oziroma posameznih ladij in podmornic
Devilz Pff
26. 09. 2018 22.18
+17
lažne novice ločiš tako da če jih slišiš na 24 ur so avtomatično ali lažne ali zavajajoče.
ivan res grozni
28. 09. 2018 08.45
Ali pa jih ne razumete? Morda je za vas zavajoče, da je Zemlja okrogla?
BUONcaffee
26. 09. 2018 21.37
-33
TRETJE SVETOVNE VOJNE ŠE NOČE BIT?????
jest...
26. 09. 2018 21.54
+41
ni mi jasno kaj imajo ljudje kot ti v glavi....aja NIC! Ko bi bil lahko zraven, ko bi ti nekdo na glavo prislonu cev...pred tem pa na zivo porezal okoncine...ali bi si se zelel WW3?
ivan res grozni
28. 09. 2018 08.46
BUONcaffee
26. 09. 2018 21.37
-6
DRUGA SVETOVNA VOJNA SPREMENILA CEL SVET.
Laki je malo nervozan
26. 09. 2018 21.25
+38
Nemci so bili na začetku II.svetovne vojne absolutno tehnološko in inženirsko superiorni in dale,dal pred vsemi ostalimi.Še pred koncem vojne so razvijali orožarske sisteme, o katerih se ostali še dolga leta po tem niti sanjalo ni.
andrejak28
26. 09. 2018 20.24
+6
Se danes se uporablja enigma samo v satelitski tehniki za dešefriranje
diebaumeister
26. 09. 2018 20.16
+25
Za dešifrirati 24 ur stavke in njihove novice, mislim, da ga ni enigma -fanatika, ki bi mu uspelo.
CastrumFF
26. 09. 2018 19.35
-22
HOCEMO JUGOSLAVIJO! ZIVEL JOSPI BROZ TITO!!!!!!!!
fljfo
26. 09. 2018 19.46
+2
obožeobože
26. 09. 2018 19.54
+26
ne rabimo predsednika
26. 09. 2018 20.12
-6
Vtaknite si ga nekam Jožkota, sicer pa dober članek.
Kvagleas
26. 09. 2018 19.34
+3
Nemci so se zgubil so kr Japonci pred njimi v kvaliteti izdelkov.
ivan res grozni
28. 09. 2018 08.48
+1
sid33
26. 09. 2018 19.27
+37
Prav lepo je prebrati komentarje, ko ni smetarjev in fanatikov poleg, sicer prava redkost na tem portalu, le tako naprej...
fljfo
26. 09. 2018 19.29
+14
ina5785
26. 09. 2018 19.10
+9
!CASTRUM + PRAŠEK - ČESTITAM!!!! Tako fino vaju je brati. Tisti ki o tem nimamo pojma, naju tako dobrohotno podučita, da se marsičesa lahko naučimo. Še lepše pa je, da lahko levi in desni zelo lepo in strpno komunicirata!!!! Bravo, razgledana fanta. . . . . . . . .
CastrumFF
26. 09. 2018 19.17
+0
sredin?ar
26. 09. 2018 19.03
-6
Koga kontaktiram glede rešitve? Rabil sem 7 minut :) :) :)
oježeš
27. 09. 2018 10.36
+11
Zanimivo, za rešitev rabil le 7 minut, v naslednje pol ure pa nesposoben prebrati kam je treba poslati rešitev, ker podatek je nekodiran v zgornjem zapisu.
sagesse
26. 09. 2018 19.00
+18
nemci so bili takrat in danes sinonim kvalitete in znanja.v nemčiji je bilo takrat in danes delo spoštovano,za razliko demokratičnih socializmov,kjer je diktatura proletariata.....
Castrum
26. 09. 2018 19.04
+29
Drži! Nemci so bili vedno sinonim za tehnološki napredek v Evropi.
ivan res grozni
28. 09. 2018 08.49
Ali komunizma! Komunistična Kitajska postaja prva v vsem.
Neutrino
26. 09. 2018 18.55
+44
Enigmo so angleži leta 42 zaplenili iz potapljajoce podmornice in jo v Londonski obvescevalni agenciji tudi uporabljali. Z njo so do sredine 43 uspesno razkodirali vsa sporocila podmornicam rer tudi resili velik stevilo konvojev. Seveda niso smeli vseh resiti sicer bi nemci to hitro pogruntali. Novembra 43 pa je nemska obvescevalna sluzba vklopila se dodatno, peto sifrirno kolo, kar je zaveznikom za skoraj 2 meseca odvzelo voljo do zivljenja. Z uporabo matematike in tudi nekaj srece, so to zadevo tudi uspesno klonirali( 5 kolo so izdelali kar sami) in do konca vojne ni bilo za zaveznike nobenih desifrirnih tezav vec. Ce bi nemci vedeli za zaplenjeno Enigmo, bi zelo verjetno posodobili celotne kodirne sisteme.
etul
26. 09. 2018 18.59
+4
Castrum
26. 09. 2018 18.51
+14
Spoštovani, Enigma in njen neverjetno zapleten sistem kripcije ( za tiste čase pa celo SF), je il lahko odkrit in razumljensamo če je kdo od nacijev izdal kripcijo.