Slovenija

Nad državo so se razbesnele močne nevihte z nalivi, sunki vetra in točo

Ljubljana, 28. 07. 2019 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S. / Ti.Š.
Komentarji
6

S prehodom hladne fronte se je končal tretji vročinski val letos. Nad vso državo so se razbesnela neurja, ponekod je klestila tudi toča. Gasilci so posredovali v več občinah, kjer so predvsem črpali meteorno vodo in odstranjevali podrta drevesa.

Po vročem tednu so včeraj s prihodom hladne fronte po vsej državi nastale nevihte, ki so zaradi velike pregretosti ozračja in vetrovnega striženja ponekod prerasle v neurja. Ponekod je klestila tudi toča.

Obilico težav so neurja z močnimi nalivi povzroča tudi našim južnim in severnim sosedom. V Italiji so zahtevala tudi tri smrtne žrtve.

Uprava RS za zaščito in reševanje je ponoči zabeležila 33 dogodkov zaradi neurij, posredovalo je 20 gasilskih enot; danes čez dan pa še 25 dogodkov, ko so posredovali gasilci. Aktivirane so bile štiri poklicne enote in 16 prostovoljnih gasilskih društev.

Močno deževje in močan veter sta povzročala težave v občinah Ankaran, Brežice, Cerkno, Gorišnica, Gornja Radgona, Grosuplje, Hoče–Slivnica, Izola, Kočevje, Koper, Krško, Laško, Lenart, Ljubljana, Piran, Ptuj, Rače–Fram, Rogatec, Rogaška Slatina, Sevnica, Slovenska Bistrica, Šentrupert, Tolmin in Vrhnika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gasilci so predvsem črpali meteorno vodo, zaščitili objekte s protipoplavnimi vrečami, odstranjevali podrta drevesa, nudili pomoč občanom zaradi prekinitve z električno energijo, trikrat pa so posredovali zaradi udara strele.

V Občini Ptuj je močan veter odkril streho objekta. Gasilci PGD Grajena so odkrito streho pokrili.

Ob 12.34 se je na Vrhniški cesti v naselju Lukovica pri Brezovici (občina Log–Dragomer) odlomil del drevesa ter zaprl cesto. Posredovali so gasilci PGD Log pri Brezovici in Dragomer–Lukovica, ki so odstranili drevo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju avstrijskih 'lovcev na nevihte' je več močnih neviht z debelo točo vnajprej nastalo okoli 16. ure na avstrijskem Štajerskem, in sicer južno od Gradca, kjer je ponekod padala kar sedemcentimetrska toča.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vpliv tega nevihtnega sistema je kasneje povzročil nastanek nove, močnejše nevihte, ki se je malo pred 18. uro razbesnela na Goričkem. Drobna, a gosta toča je ponekod povsem pobelila pokrajino. Le nekoliko kasneje je nad Pomurjem nastalo še več močnih nevihtnih celic, najmočnejša je malo po 19. uri zajela Ljutomer z okolico.

Toča pri Ljutomeru
Toča pri Ljutomeru FOTO: David Vunderl

Še pred tem se je obsežen nevihtni sistem, ki so ga spremljali močni nalivi, sunki vetra in lokalno tudi drobna toča, izoblikoval nad zahodno Slovenijo, se nad istim območjem zadrževal kakšno uro, ob stiku z dinarsko pregrado pa je oslabel. Drobna toča je klestila tudi ponekod v Zasavju.

V večjem delu države že dežuje.
V večjem delu države že dežuje. FOTO: Arso

Kakšno vreme nas čaka danes?

Nad Genovskim zalivom se je ponoči poglobil nov ciklon, ki nas bo večji del dneva oskrboval z oblaki in padavinami. Ob tem se lahko pojavijo tudi močnejši in dolgotrajnejši nalivi, ki lahko povzročijo hiter porast manjših vodotokov in hudournikov. Najbolj pestro vremensko dogajanje pričakujemo v južni Sloveniji, kjer velja oranžno vremensko opozorilo, kakšna močnejša nevihta lahko nastane tudi na Štajerskem in v Prekmurju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Balki30
28. 07. 2019 15.06
-4
To pa ni vreme....za sveckarje.....pa to
S5835
28. 07. 2019 14.14
+6
Eni imajo pač slab kratkotrajni spomin. Vroče čez 30 stc je bilo ves teden.
BUONcaffee
28. 07. 2019 09.50
-15
Sem lih rezerviral dopust in evo dež. Sem verjel vremenoslovcem in izbral termin. Kaka smola?????
BUONcaffee
28. 07. 2019 09.20
-23
Vročina je trajala le dva dni, torej napoved vremenoslovcev se ni uresničila.
akize
28. 07. 2019 08.50
+16