Slovenija

Zahtevali 300 evrov nadomestila, ker so želeli 10-letni otroci zamenjati klub

Ljubljana, 18. 01. 2017 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
62

Prestop kar 23 mladih košarkarjev je zanetil spor med portoroškim in piranskim klubom. V prvem so, sicer povsem v skladu s pravili, za vsakega zahtevali 300 evrov nadomestila. Nazadnje so se sporazumeli, plačati ne bo treba, a grenak priokus ostaja. Novi zakon o športu bi takšne "kravje kupčije z otroki", kot se je izrazil eden od staršev, končno prepovedal.

Otroci, ki so iz Portoroža prestopili v Piran, bodo lahko igrali na uradnih tekmah.
Otroci, ki so iz Portoroža prestopili v Piran, bodo lahko igrali na uradnih tekmah. FOTO: Thinkstock
Razlika med nadomestilom in odškodnino

Nadomestilo za vzgojo športnika lahko klub zahteva za igralca, ki nima sklenjene pogodbe, plačati jih mora njegov novi klub.

Odškodnino pa se zaračuna igralcu, starejšemu od 15 let, ki že ima pogodbe. Za razliko od nadomestil odškodnina bremeni igralca in ne kluba.
Na Obali se je razvnel spor med košarkarskima kluboma Portorož in 3x3 Piran, v središču pa otroci, stari 10 in 11 let. Kar 23 jih je sledilo svojemu trenerju v Piran, česar pa v Portorožu niso nameravali mirno požreti. Za vsakega so zahtevali plačilo 300 evrov nadomestila. Spor se je včeraj razrešil, otroci bodo še naprej trenirali v Piranu, plačati ne bo treba. A grenak priokus ostaja.

"Za otroka, ki je danes star 10 let in je dve leti treniral pod njihovim okriljem, zahtevajo nadomestilo za prestop. Naj omenim, da smo v tem času vadnino plačevali starši, dres za tekmo smo kupili starši, občina daje klubu v uporabo dvorano za treninge," je zapisal eden od staršev. Predsednik portoroškega kluba Bojan Kocjančič je te navedbe potrdil, a dejstvo je, da je bila kljub temu njihova zahteva povsem v skladu s pravilnikom Košarkarske zveze Slovenije (KZS).

Športne organizacije ravno za "vzgojo" športnikov pridobijo večinoma javna sredstva in bilo bi krivično ta sredstva zahtevati nazaj za otroka, ki iz kateregakoli razloga želi zamenjati športno organizacijo, zato vztrajamo, da se otrokom do 15 let odškodnine ne bi zaračunavale v nobenem primeru. Urad varuhinje človekovih pravic
"Zahteva je legalna, postavi se vprašanje, ali je tudi legitimna. Po našem mnenju ni, nadomestilo so okarakterizirali kot nadomestilo za razvoj igralca. Gre za povrnitev sredstev, ki naj bi jih vložili v razvoj otrok. V resnici pa klubi ta sredstva dobijo povrnjena na podlagi vadnin, ki jih za otroke plačujejo mesečno, ali na podlagi občinskih dotacij," je opozoril sopredsedujoči kluba 3x3 Piran  Pavel Djurković. "Starši otroke vozijo na tekme, jim kupujejo opremo, občine subvencionirajo trenerje in dvorane. Ti klubi – tudi mi – svojega denarja ne vlagajo. To je vložen denar staršev in občine. Zato se meni to zdi nelegitimna zahteva."

Razložil je, da Portorož otrokom, ki so klub zapustili že jeseni, ni želel dati izpisnice, če ne dobijo plačanega nadomestila, kar pomeni, da so jim bila vrata uradnih tekmovanj pod okriljem KZS zaprta. Kot omenjeno, je zadeva zdaj rešena.

Nadomestilo izračunala KZS

Spor med košarkarskima kluboma Piran in Portorož je zglajen, otrokom nadomestila ne bo treba plačati.
Spor med košarkarskima kluboma Piran in Portorož je zglajen, otrokom nadomestila ne bo treba plačati. FOTO: Thinkstock
Kar se tiče nadomestil – to ni prvi primer v tej kategoriji, ko je KZS v skladu s svojimi akti izračunala nadomestilo, so pa to izjeme in ne pravilo. Predstavnik KZS Alen Obrez
Zahtevanega zneska v Portorožu niso postavili na pamet, izračunali so ga pri KZS na podlagi registracijskega pravilnika, ki ureja prestope igralcev.

Igralci brez pogodbe lahko v prestopnem roku izberejo nov klub, ki mora nato vložiti zahtevek za prestop. Priložiti mu mora ali izpisnico prejšnjega kluba ali dogovor med kluboma o prestopu. In tu se je zapletlo. Pirančani ne enega ne drugega niso imeli, zato so jim izstavili račun: "V kolikor zahtevku za prestop ni priložen eden od naštetih dokumentov, Registracijska komisija KZS v skladu z določili pravilnika izračuna nadomestilo in izračun posreduje obema kluboma, ki imata tri dni časa, da podata svoje pripombe na izračun. Po poteku treh dni Registracijska komisija izda odločbo, v kateri je zapisana višina nadomestila," je pojasnil predstavnik KZS Alen Obrez. To se je zgodilo tudi v primeru Portoroža in Pirana.

Dodal je, da je Piran zahtevek za prestop prve skupine igralcev do 13 let vložil že avgusta, "kljub temu, da ne nastopa v tekmovanju KZS s to ekipo". 

Novi zakon o športu bo nadomestila za prestope otrok ukinil

Ponovno opozarjamo, da je notranja ureditev razmerij v športnih društvih oziroma klubih brez zunanjega nadzora pomanjkljiva, kar očitno lahko povzroča tudi zlorabe ali vsaj nepravilnosti. Urad varuhinje človekovih pravic
Po mnenju staršev gre za kravje kupčije z njihovimi otroki. Da je to najmanj sporno, že nekaj let opozarja tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, že pred njo je temo načela Zdenka Čebašek-Travnik. Leta 2009 je tedanjemu ministru za šolstvo in šport pozvala, naj pripravi ustrezne ukrepe proti neutemeljenim odškodninam ob prehodu otrok v drug športni klub. V naslednjih letih so opozorilo ponavljali, zdaj pa se zdi, da so jim v vladi končno prisluhnili.

V obravnavi v državnem zboru je namreč predlog novega zakona o športu, ki bo služenju s tako mladimi športniki naredil konec. Prva branja je že prestal.

 

Prestope ureja 34. člen predlaganega Zakona o športu:

(1) Športnik lahko prestopi iz športne organizacije v drugo športno organizacijo.

(2) Športna organizacija lahko od športnika, starejšega od 15 let, zahteva plačilo odškodnine za prestop, če ima z njim sklenjeno pisno pogodbo, v kateri je to določeno in na podlagi katere prejema plačilo v višini najmanj bruto minimalne plače v Republiki Sloveniji.

(3) Ne glede na prejšnji odstavek športna organizacija ne sme zahtevati plačila odškodnine, če so dejanski stroški, ki jih krije športnik za pripravo in tekmovanja, v uradnih tekmovalnih sistemih višji od plačila iz prejšnjega odstavka.

(4) Če tako določajo pravila NPŠZ (nacionalne panožne športne zveze, op. a.) lahko športna organizacija, iz katere športnik izstopa, zaračuna nadomestilo za vzgojo športnika športni organizaciji, v katero športnik prestopa.

(5) Določbe internega akta športne organizacije ali pogodbe iz drugega odstavka tega člena, ki so v nasprotju s tem členom, so nične.


Po novem zakonu bodo kot športniki lahko opredeljene le osebe, stare najmanj 12 let.
Po novem zakonu bodo kot športniki lahko opredeljene le osebe, stare najmanj 12 let. FOTO: Thinkstock

Kaj ta člen pomeni, so nam pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. "Odškodnine za prestop se lahko zaračuna v primeru, če je športnik starejši od 15 let in dobiva na podlagi pogodbe plačilo v višini najmanj bruto minimalne plače v Republiki Sloveniji. Zaračunana odškodnine za prestop v drugo športno organizacijo je breme športnika. Nacionalne panožne športne zveze pa lahko določijo sistem nadomestil za vzgojo športnikov, ki se sme urejati samo oziroma zgolj med športnimi društvi oziroma klubi in ne sme v nobeni obliki vplivati na možnost prostega prestopa športnika v drug klub."

Predlog zakona tudi natančneje določa, kdo je športnik: "Športniki so v skladu z 32. členom predloga zakona registrirani športniki, ki so stari najmanj 12 let in imajo s strani OKS-ZŠZ potrjen nastop na tekmovanju uradnega tekmovalnega sistema ter so vpisani v evidenco registriranih športnikov," so pojasnili na ministrstvu. Šele od te starosti dalje so možni uradni prestopi, ko lahko klub tudi zahteva nadomestilo, ki pa športnika ne sme bremeniti.

Doslej je veljalo, da je športnik "vsaka fizična oseba, ki je registrirana pri nacionalni panožni športni zvezi in tekmuje v uradnih tekmovalnih sistemih nacionalnih panožnih športnih zvez". Starostne omejitve ni bilo.

Zagrožena tudi globa

Nadzor nad izvajanjem zakona bo opravljal Inšpektorat RS za šolstvo in šport. Če bo ugotovil, da športna organizacija onemogoča športniku, da brez odškodnine prestopiti v drugo športno organizacijo, ali pa mu neupravičeno zaračuna odškodnino, bo lahko izrekel globo. Te bodo znašale med 500 in 2000 evrov.

Varuhinja še ni zadovoljna

V uradu varuhinje so nam povedali, da so na ministrstvu nekaterim njihovim pomislekom prisluhnili, ne pa vsem. Četrti odstavek 34. člena predlaganega zakona se jim še vedno zdi sporen, saj po njihovem mnenju dopušča, "da so pravila nacionalnih športnih organizacij pravno nad zakonskimi določili". Vztrajajo tudi, da bi morali zaračunavanje nadomestil za prestope otrok do 15 let prepovedati.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
19. 01. 2017 15.20
-1
To meji že na suženjstvo in vsak ima pravico vpisati se v klub, ki mu odgovarja. Časi monopolov in lokalnih športnih klubov so žal že zdavnaj mimo. Ne omenjate pa, da je čedalje več prisilnih vpisov otrok v športne klube ; starši jih vpisujejo, češ kaj bodo pa sosedje rekli, in če je sosedov Francelj v nogometni reprezentanci bo pa tudi moj Pepe .... Šport(ni klubi) so danes žal samo farsa oziroma marketing
xmp125
18. 01. 2017 20.31
+3
Ce prav razumem, starsi otroke vpisujejo v sportne klube predvsem zaradi sporta in rekreacije, ne zaradi "profesionalne kariere". Ce se klubom zdi tisti denar, ki ga placajo starsi premalo, da bi odtehtal njihove stroske, pa naj postavijo *trzno ceno*. Ne jamrat, da "prispevki starsev ne pokrijejo stroskov". Kaj pa mene kot starsa briga, ce talate clanarine prepoceni? In otrok ne more imeti s klubom neke "pogodbe", saj je tudi delo naceloma dovoljeno sele po dopolnjenem 16 letu, prej pa le izjemoma. Skratka, to je podobno, kot ce otroka vozim na sladoled dve leti k enemu slascicarju, potem se pa odlociva da bova hodila k drugemu, ki ima boljsi sladoled, pa zacne ta prejsnji protestirati "ker mi je dal sladoled pod ceno v zameno za zvestobo". Pa boli mene k, koliko si mi zaracunal in ali si imel izgubo je TVOJA stvar!
endva
18. 01. 2017 19.57
+2
Draga moja varuhinja človekovih pravic. Ali živiš ti med nami, ali med slovenskimi parlamentarci, ki govorijo koliko Slovencev je na robu revščine, sami pa vsakodnevno uživajo kvalitetno kosilo za bora dva evra??? Poznaš realnost in ceno vzgoje otroka od petega leta do recimo 15. leta? Kot vidim ne! Aja, po tvoje Športne organizacije ravno za "vzgojo" športnikov pridobijo večinoma javna sredstva (tvoj citat)... Ne bo držalo. Cena kvalitetnega trenažnega procesa daleč presega sredstva, ki jih v ta proces vlagajo država in lokalne skupnosti. Razliko pokrijejo starši in trenerji (na račun sramotno nizkih plač za delo z našimi najmlajšimi)! Veš draga varuhinja, mene so učili, da ne debatiram o stvareh, ki jih ne poznam, da ne trdim nekaj o dejstvih, za katere se nisem predhodno prepričal... Predvidevati, da gre v omenjenem primeru za trgovanje z otroki je enako kot predvidevati, da gre v tvojem odgovoru za politično korekten govor, ki naj bo všeč vsem staršem in celotni Slovenski javnosti... Sam pa nočem predvidevati. Pa lep pozdrav!
Ramzess
18. 01. 2017 19.40
+0
Kaj se gredo, odškodnine za prestop, odškodnine za izstop morda ... to je tako kot če vrtec ali šola zahtevala odškodnino, ker se je otrok oz. šolar prepisal drugam, ... vsak ima sam pravico odločali, skupaj s straši, kje bo kaj obiskoval.
Ramzess
18. 01. 2017 19.36
+1
"otrokom nadomestila ne bo treba plačati" Mislite staršem, ... otroci nimajo dohodkov, saj tudi starši sicer plačujejo za udejstvovanje v tem športu.
Ramzess
18. 01. 2017 19.35
+0
"Otroci, ki so iz Portoroža prestopili v Piran, bodo lahko igrali na uradnih tekmah." Saj zato pa so prestopili, ... zakaj bi tam zapravljali čas.
trunck
18. 01. 2017 19.22
To meji na suženjstvo. Večina klubov z vadnino in prispevki občin krije stroške delovanja članske ekipe, ker so prispevki staršev in občin večinoma višji, kot je strošek tekmovanja ekipe. Kar je stvar in pravica kluba. Problem pa nastane, ko vodstvo kluba podpira samo prvo ekipo in jim mladinski pogon pomeni zgolj dodaten vir prihodka, trenerji so podpvprečneži, ki v treniranju predvsem vidijo dodaten vir zaslužka, hkrati se ukvarjajo s preprodaji trenirk, dresov, ... V določenih klubih celo igralne drese financirajo starši ob proviziji trenerjev. Pa tudi to ni problematično do tistega trenutka, ko hoče starš svojega otroka prepisati v klub, kjer mlajšim selekcijam posvečajo več pozornosti. Pri tem pa se zakomplicira in starš je skoraj prisiljen svojega otroka odkupiti kot kakšnega sužnja. Moje mnenje je enostavno, do podpisa pogodbe ni nadomestil in odkupnin, na tak način bi se klube prisililo v boljše delo, ker bi se igralci lahko odločali za druge sredine brez omejitev (seveda ob določenih terminih).
trunck
18. 01. 2017 19.26
pomembno je vedeti tudi to, da ko igralec podpiše profesionalno pogodbo, dobijo vsi klubi v katerih je igral, sorazmeren delež.
neopredelen
18. 01. 2017 19.01
+1
Od 11ega leta sem igral rokomet. Ce bi hotel pri takrat 16ih letih zamenjati klub, bi moral placati 7500€?!?! Niso normalni!!
Karantanija
18. 01. 2017 18.21
+2
Sram naj jih bo.
ficfiric 1
18. 01. 2017 17.46
+13
Ma kaksni klubi neki..dej ne ga kakcat...kaj spila 10letni froc v neki profesionalni ligi?..a ma slucajn placo?..pa s pogodbo mu navrze 100.000e na leto al kaj?..o kaksnih prestopih govorimo tukaj...froc lahko hodi na treninge kamor hoce..se starsi placajo...al klub placuje da mularija hodi zogo nabijat cez popoldne...sam kes ej..vsepovsod sami paraziti...
User768643
18. 01. 2017 16.20
+7
Šport izgublja svojo privlačnost. Vedno bolj postaja še samo ekonomija.
micamaca56
18. 01. 2017 15.45
+16
S prve roke lahko zagotovim ,ker vodim amaterski klub, da pri nas ni odškodnine,če igralec ni star 16 let. Ko pa preskoči 16 let ima odškodnino po pravilniku NZS ali odločitve kluba,tako pač je, ker je potrebno delati , volontersko seveda v interesu kluba. Vadnina 15 eu ja 15eu ne pa 50 eu pa niti slučajno ne pokrije stroškov, ki jih ima klub z otroci, ki niso dopolnili 16 let.,potem pa če hoče prestopit pa klub odloča za koliko denarja se bo prestapljajo, to je sicer kruto tako pač je. Res pa je, če je igralec perspektiven ga ponudimo tudi zastonj ,v večji klub samo da napreduje, ker če nebo uspel se vrne z večjo kvaliteto in smo potem tudi mi pridobili. Kupčkanje z otroci pa je kriminal.
evergreens
18. 01. 2017 15.52
+5
ssecnik
18. 01. 2017 18.23
-4
dajno
18. 01. 2017 15.43
+5
Nekaj lahko zahtevaš na osnovi pogodbe! Jo otroci imajo? Dvomim!
evergreens
18. 01. 2017 15.38
-11
250 eur / leto, 10 mesecev = cca 140-160 treningov = 1,6 eur / trening, da se otrok ukvarja s športom. Jih trenerji usmerjajo v tekmovalni in vrhunski šport. Pa tekme niso vključene v tem skromnem računu. Naj dajo raje starši 1,6 eur otroku za kavico ali liziko namesto treninga.
vectron
18. 01. 2017 15.53
+8
vectron
18. 01. 2017 15.11
+5
To je še malo, za mojo hčerko ki je 12.5 let stara iščejo pri rokometu za vsako leto treniranja 500e. Trenira že 6 let se pravi da je cena 3000e..... Kaj si dovolijo ne moreš verjet. V tem času sem jast vse kupil, vso opremo , jast jo vozim na tekme, dvorano za treninge subvencionira občina, pa še bi tega lahko našteval. Sm pa pravkar nabavil odvetnika da mi to stvar reši ker mi nočejo dat izpisnice za prestop v drugi klub
fljfo
18. 01. 2017 15.21
+4
Miha1972
18. 01. 2017 19.40
če je to po pravilnikih rokometne zveze, mislim, da bo prav malo uspešno.
SkokecPokec
18. 01. 2017 14.59
+3
Očitno je bil trener tko dober, da so mu vajenci sledili v drug klub. Novi trener je bil pa mogoče kvečjemu za krave, ovce in koze past, ne pa za pa trenerja. Zakaj je pa oni trener prestopil? Očitno šefi kluba bili tko požreši, da so mu dali samo minimalca in glaž kislih kumaric po vrhu.
Bassettt
18. 01. 2017 14.57
+7
Jaz pa mislim, da je prav, da se take zgodbe "zgodijo". Ker nam dajejo misliti v vse smeri!!! Drugače se tega ne zavedamo?? (1) otroci naj hodijo na take športne aktivnosti, ki izhajajo iz lastnih želja, veselja in strasti, kot da jih nekaj vleče tam kot magnet. K temu verjetno pripomore tudi zelo dober športnik in pedagog, ki je - v našem primeru - šel v Piran! (2) treba je postaviti nek okvir, da čisto vsak ve, kako in kaj je prav pri delu s tanajmlajšimi, katere je potrebno zaščititi. (3) ko se otrok odloči, da hodi, ima za hodit in pika! vse ostalo so le premagovanja samega sebe in vcepljanje zelo dobrih vrednot, ki ti jih lahko pokloni šport. (4) itd. :-)
User1352803
18. 01. 2017 14.55
JAMAN
18. 01. 2017 14.28
+8
Kot prvo klubski šport mora biti želja otroka in ne starša, ljudje smo si različni in lahko se izkažemo na razno raznih področjih. Šport na klubskem nivoju ni edino področje kjer se otrok lahko dokazuje, na klubskem nivoju, da ne bo pomote, rekreativno pa se otroci morajo gibati. Klubsko udejstvovanje otroka, NI popoldansko varstvo in ne bi smelo biti, če pa trenerji tako mislijo pa........... Več kot očitno pa je, da se trguje prav z otroci pa naj se temu reče nadomestilo ali pa odškodnina. Očitno vsi odrasli ki menjate službe, tudi plačate (nadomestilo ali odškodnino) prejšnjem delodajalcu --- a je mi ne ker smo odrasli, saj se trguje lahko le z otrokom --ŽALOSTNO
Miha1972
18. 01. 2017 19.42
odrasel za delo v podjetju dobi svojo plačo, tako da tale primerjava ni čisto na mestu
U4
18. 01. 2017 14.15
-1
Po pravilnikih panoznih zvez obstajajo pravila, do katerega leta so otroci sportniki oprosceni odskodnin pri prestopih v druge klube. Ne pozabite, da so nekateri 10- letni otroci v klubih ze stiri leta in mora tudi maticni klub dobiti neko nadomestilo. Najlazje je priti v nek klub in odpeljati celo selekcijo. Seveda brezplacno. Kaj se bo pa dogajalo z prejsnjim klubom, ko bo ostal brez cele ekipe, pa seveda nobenega ne briga. Ce starsi placujejo vadnino, se ne pomeni, da lahko potem prestopajo v klube kakor se jim zazdi.
zeleleni
18. 01. 2017 14.28
+5
mogoče pa starši niso zadovoljni z klubom in njihovo organizacijo,lahko se je zamenjal trener preveč neznank se pa 10 letni otroci nebi smeli plačevati odškodnine
Miha1972
18. 01. 2017 19.43
pri teh letih je nepravilno da se plačuje odškodnina