Slovenija

'Odločba omogoča zlorabo'

Ljubljana, 18. 09. 2009 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vrhovno državno tožilstvo RS je na vladni poziv, naj se izreče glede pravosodnega nadzora na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani, odgovorilo, da bi bil takšen nadzor nezakonit.

Po mnenju Brezigarjeve bi nadzor omogočil poseg v samostojnost tožilstva.
Po mnenju Brezigarjeve bi nadzor omogočil poseg v samostojnost tožilstva. FOTO: Blaž Garbajs

Tako je namreč dejala generalna državna tožilka Barbara Brezigar, ki je vladi tudi predlagala, naj nadzor zavrne.

Po mnenju Brezigarjeve in tudi vrhovnega državnega tožilca Aleša Butale bi bil pravosodni nadzor namreč nezakonit zato, ker izrek odločbe o nadzoru, ki jo je izdalo ministrstvo, omogoča poseg v samostojnost tožilstva. Uvaja namreč nadzor nad celotnim okrožnim tožilstvom, brez navedb, kaj lahko obsega in koliko časa lahko traja. Prav tako ne pove, zakaj je izredni nenapovedani nadzor potreben.

Slednje po besedah Butale pomeni, da lahko uslužbenci ministrstva pogledajo "v vsak spis, v vsako listino in v vsak dokument na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani. Dovoljuje jim, da odprejo vsak vpisnik in pogledajo kar koli je v njih. Odprejo lahko vsak predal, omare in vstopijo v vse prostore tožilstva. Vse to lahko počnejo časovno neomejeno in za katero koli obdobje dela državnega tožilstva," je dejal in dodal, da odločba praktično omogoča nadzor brez omejitev.

Tudi sicer je po zakonu izredni nenapovedani nadzor na tožilstvu po njegovem dopusten le, če je nujno potreben zaradi "zatrjevane ali domnevne hujše nepravilnosti", pa še v tem primeru lahko minister nadzor odredi "le ob izpolnjevanju obeh omenjenih pogojev".

Na vrhovnem državnem tožilstvu se po besedah Brezigarjeve ob tem zavedajo, da ima minister pravico in možnost uvesti pravosodni nadzor, mora pa biti odločba zakonita in ne sme omogočati njene zlorabe. Odločba pa tako, kot je napisana, to omogoča, je dejala.

V mnenju, ki ga je Brezigarjeva že poslala vladi, je, kot je povedala, vlado seznanila tudi z internim nadzorom, ki ga je uvedla potem, ko so v javnost prišli nekateri dokumenti iz spisa Magnusa Berglunda. Nadzor je po njenem pokazal, da je ljubljansko okrožno državno tožilstvo s spisom poslovalo zakonito, "ni pa bilo mogoče z zanesljivostjo ugotoviti oziroma potrditi, kako je prišlo do nezakonitega odtekanja dokumentov iz spisa".

'Tožilka ne bi smela zadeve zavreči'

Vrhovni državni tožilec Mirko Vrtačnik je predstavil tudi rezultate pravnega pregleda spisa, ki ga je opravil na zahtevo Brezigarjeve. Pregled je pokazal, da je vodja okrožnega tožilstva zadevo zoper Magnusa Berglunda pravilno označila kot pomembno zadevo, kar je v skladu s predpisi državnega tožilstva. Zadeva je bila dana v delo tožilki po letnem razporedu dela. Zatem je državna tožilka izdelala tožilsko rešitev, in sicer da se kazenska ovadba zavrže.

Glede na oznako, da je zadeva pomembna, je povedal, da bi morala takšno odločitev podpisati vodja državnega tožilstva, ki pa je sopodpis zavrnila. Slednje je, kot je povedal, storila povsem upravičeno, saj je "odločitev tožilke, da ovadbo zavrže zaradi krajevne nepristojnosti, nezakonita". Povedal je, da bi morala tožilka v tem primeru zadevo odstopiti krajevnemu tožilstvu, ne pa jo zavreči, pa tudi sicer je ugotovil, "da je bila krajevna pristojnost podana". Sledila je predodelitev spisa drugi tožilki, "pri čemer je pregled pokazal, da je bila opravljena v skladu z zakonom o državnem tožilstvu," je še povedal.

Brezigarjeva je ob vsem skupaj danes še poudarila, da od ministra, ki mora ščiti neodvisnost pravosodja, pričakuje podporo "v smislu zaščite samostojnosti in neodvisnosti državnih tožilcev".

Zalar: Njenemu mnenju namenjamo preveč pozornosti

Aleš Zalar
Aleš Zalar FOTO: Dare Čekeliš

Mnenju Brezigarjeve se namenja prevelika teža, je ob tem prepričan pravosodni minister Aleš Zalar. Kot je zatrdil, je odločilno v tej zadevi, da je vodja ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva Tamara Gregorčič zavrnila nadzor brez obrazložitve.

Zalar je povedal, da njenega mnenja sicer še ni prejel, zato ve samo tisto, kar je bilo izrečeno na novinarski konferenci Brezigarjeve. Glede nadaljnjih postopkov je pojasnil, da bo odločitev o nadzoru sprejela vlada.

Na vprašanje, kaj bo predlagalo njegovo ministrstvo, je odgovoril, da bo ministrstvo poslalo vladi predlog, "ki bo temeljil na vseh podatkih, ki jih imamo v zvezi s to zadevo". Pri tem je opozoril, da v tej zadevi ni odločilno mnenje Barbare Brezigar, "ker je ona samo stranski udeleženec v tem postopku", ampak je odločilna zavrnitev nadzora s strani Gregorčičeve.

V primeru, da bo ministrstvo mnenje vrhovnega državnega tožilstva prejelo danes, bodo tako v najkrajšem možnem času pripravili ustrezno gradivo za odločanje vlade, je pojasnil Zalar.

Glede navedbe v mnenju oz. odgovoru vrhovnega državnega tožilstva vladi, da bi bil nadzor nezakonit, pa minister takšne očitke zavrača. Po njegovih besedah gre za običajen postopek, ki sega samo na zadeve državnotožilske uprave. "V nobenem primeru pa ne posega v vprašanje strokovne avtonomnosti tožilcev. Mi torej ne bomo niti pregledovali niti ocenjevali tega, ali so se tožilci pravilno odločili, da preganjajo novinarja Berglunda ali kogar koli drugega," je zatrdil.

"Mi bomo ocenjevali, ali je tožilstvo pravilno poslovalo z dodeljevanjem spisov, ali so pravilno označevali spise in ali so pravilno uporabljali institut sopodpisa s strani vodje tožilstva ter kako so izvrševali pristojnost nadrejenega tožilca, da prevzame zadevo od nižjega tožilca," je povedal.

V odločbi, ki so jo izdali, so po zagotovilih ministra natančno opredelili omenjene zadeve državnotožilske uprave. Natančno so opredelili tudi obdobje, ki ga bo ta pregled zajel, in sicer od 1. januarja 2008 do 2. septembra 2009, je izpostavil in dodal, da "lahko z gotovostjo zatrdim, da se bo, če bo vlada tako odločila, ta nadzor omejil na tiste zadeve, ki jih zakon predvideva".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
20. 09. 2009 10.23
ZAKAJ NE ZAPREJO ZALARJA
Jože Pernek
19. 09. 2009 18.57
Dovoljuje jim, da odprejo vsak vpisnik in pogledajo kar koli je v njih. Odprejo lahko vsak predal, omare in vstopijo v vse prostore tožilstva. Vse to lahko počnejo časovno neomejeno in za katero koli obdobje dela državnega tožilstva," je dejal in dodal, da odločba praktično omogoča nadzor brez omejitev. Pa še hlačke ji lahko slečejo!
Buena Vita
19. 09. 2009 14.33
Buena Vita
19. 09. 2009 14.33
JOJ,JOJ KOMUNAJZARJI KAJ CELO TOŽILCI IZREKAJO TOŽBE KOLIKO JE MENI ZNANO DA TOŽILCI TOŽBE VLAGAJO IN RAZISKUJEJO ČE JE SPLOH ZA TOŽIT KAZNIVO IN ZA PREISKOVAT BI BILO ČE BI TOŽILCI TOŽBE ZAVRGLI,BREZ DA JIH POŠLJENO NA SODIŠČE ZAKAJ ZA VRAGA TELEBAJSASTEGA PA POTEM POTREBUJEMO SODNIKE IN ODVETNIKE SSODNIKI SODIJO ODVETNIKI PA POMAGAJO,TAKO ŽRTVI KOT OBDOLŽENEMU,ZATO JE OBRAMBA OBVEZA TOREJ ,PO BUTALSKO,ZALAR NAJ VZAME POD DROBNOGLED SODNIKE,,TI SO TISTI KI DELAJO ŠALABAJZARSKO,ALI PA KAR JE HUJE,SPLOH NIČ
CDROM
19. 09. 2009 13.29
zahod.west Ne vem, kaj si ti s tem mislil, resnično pa že vrabci čivkajo, kako je sodišče v NG klaverno. Tudi nekateri svetniki so na to opozarjali, pa se ni nič premaknilo. Več kot očitno je primer Mestna občina NG proti SGP-ju, pa še kaj bi se dobilo. V tem primeru so vpleteni tudi zelo vplivni ljudje, direktor Miha je samo marioneta celega sistema. NAJ IZVEDEJO NADZOR NAD SODNIKI V NOVI GORICI!!!!!
Tonček Balonček
19. 09. 2009 10.49
Preav imaš, ena zadnjih AFŽ komunistk je, čisto zaradi Matilde žal ni več ponosnih AFŽ-jevk! Ona je pa še du, bravo Barbara, vsi ostali komunajzarji so poniknili, ti pa še vedno vztrajaš v maniri upora (Ne priznam tega sodišča!). Pa saj je bil meni Tito tudi vedno všeč! Kar se Janezek nauči, to Janezek zna, bravo! Kako pa kaj Maltežan, s eje že upokojil ali še kasira po 3.000, tako za hobi! Morda se pa strinja z "ukrepi" opozicije?
matko70
19. 09. 2009 09.59
ne poznam ozadja,pa se mi vseeno zdi,da je brezigarjeva ena zadnjih pokončnih oseb v našem tožilstvu!
mindfucker
19. 09. 2009 09.05
v sloveniji obstaja vrhovno državno tožilstvo!?
mindfucker
19. 09. 2009 09.04
republika palma de cocco!
zahod.west
19. 09. 2009 08.58
CDROM, NG je nedotakljiva je naša......
rk1980
19. 09. 2009 08.55
ga Brezigar je pa postala precej zanemarjena, kar se njenega videza tiče, predvsem pri frizuri, a nima denarja?
Tonček Balonček
19. 09. 2009 05.08
Kaj drugega od bivše sekretarke OO ZKS na Temeljnem tožilstvu niti ni za pričakovati. Dejtsvo je, da Zalar ni bil nikoli član Zveze komunistov.
manco-capac
18. 09. 2009 21.02
Če se ga. Brezigar cel delovni čas ukvarja s tožbami zoper finskega novinarja in zakonitostjo nadzora, potem je res bolje da gre.
Buena Vita
18. 09. 2009 20.47
ŠE HVALA BOGU DA IMA KAK ČLOUK JAJCA IN SE UPRE
Buena Vita
18. 09. 2009 20.46
KAJ SO PA KDAJ KOMUNAJZARJI DELALI ZAKONITO
provideus
18. 09. 2009 19.50
Če nimaš kaj skrivat,ter delaš pošteno,pol se nimaš česa bat,kajne Barbara!
CDROM
18. 09. 2009 18.45
Država in minister naj izvedejo nadzor nad sodiščem v Novi Gorici oz. bi bili presenečeni kako je vse skorumpirano (sodniki, uradni cenilci, stečajni upravitelji). Ampak, kot smo mi že pri nas vajeni bi izjavili, da je potekalo vse zakonito.
Zatarra
18. 09. 2009 17.51
@finec: Mislim, da se sramuješ napačnega oziroma napačnih ... Temeljni problem ni (toliko ali sploh) v obstoječem "izvajalcu", kot je v "pravni podlagi". Kdo vse je ustvarjal slednjo, pa mislim, da tudi vemo vsi. Veliko o tem govori tudi splošni (ne-)napredek v državi. @ tomass: Se strinjam glede (možnosti višje frekvence) rotiranja. Sam predlagam, da s tem začnemo kar z vrlo gospodo Ustavnega sodišča. Mimogrede - pred besedami na "t" pride v slovenščini vedno predlog "s".
gepl
18. 09. 2009 17.16
A ni že čas,da jo zamenjajo že predolgo je na tem mestu angel SDS-a hahah
shemish
18. 09. 2009 16.58
Ja sej, prav prihod v njihove prostore in pregled dela, komu se je dala kakšna zadeva, komu zaradi politične "obremenjenosti" ne, jih najbolj skrbi. Ko bi se ta gospa enkrat za vselej odločila katero verzijo zgodbe bo furala bi bilo tudi ok. V glavnem, v grlo ji teče voda in zdej se bo začela komedija, ki jo bo gonila po celi državi gor in dol. Vsi bodo krivi, samo njena pristranskost in sramota za sodno vejo prav nič!