Glavna ugotovitev v nadzoru nad smrtjo dvojčkov v Trbovljah: komunikacija med zdravniki je bila nezadostna

Strokovni nadzor v Splošni bolnišnici Trbovlje ob primeru januarske smrti dvojčkov ob porodu je pokazal, da je bila komunikacija med zdravniki na primarni, sekundarni in terciarni ravni nazadostna. Posledično čas carskega reza ni bil pravilno načrtovan, nosečnica pa je rodila mrtva otroka.

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je pojasnil, da je nadzor po primeru januarske smrti dvojčkov, ki so ga opravili predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije, pokazal, da je bila nosečnost omenjene bolnice skrbno vodena, a da je bila komunikacija med osebjem nezadostna. 

Carski rez je bil ob pregledu nosečnice ustno načrtovan za 37. teden nosečnosti. Zaradi odsotnosti anesteziologov nosečnica pa ni bila razpisana za carski rez v 37. tednu kot je bilo ustno načrtovano, ampak šele v 38. tednu. Specialisti si med sabo tudi niso ustrezno podali informacij o tem, da gre za nosečnico s povečanim tveganjem za zaplete, je pojasnil.

Tako sta otroka umrla že nekaj dni pred načrtovanim porodom v 38. tednu nosečnosti, porodnica pa je 12. januarja v trboveljski bolnišnici rodila dva mrtva otroka.

Kristina Grebenc

Kristina Grebenc, mamica umrlih dvojčkov je dejala, da je zdravnikom popolnoma zaupala. S partnerjem sta se odločila za tožbo. (Foto: POP TV)

Neoptimalen način naročanja na carske reze

Komisija, ki je opravila nadzor nad primerom, je ugotovila tudi neoptimalen način naročanja na carske reze v Splošni bolnišnici Trbovlje. Bolnišnici priporočajo, da razpisovanje za naročen carski rez omogoči vsak delovni dan in ne enkrat na teden.

Komisija je še opozorila, da bi moral biti nujni carski opravljen kadar koli. V obravnavanem primeru nujnost za carski rez ni bila pravilno ocenjena, čas carskega reza pa ni bil pravilno načrtovan.

Kot ugotavlja komisija, bi zaradi dejstva, da je imela nosečnica določene zdravstvene težave in da je nosila dva otroka, nosečnost morali končati in carski rez opraviti v 34. tednu.

Komisija v poročilu tudi svetuje ukrepanje ob napotitvah nosečnic na sekundarno in terciarno zdravstveno obravnavo. Če v bolnišnici nosečnico napotijo nazaj na primarni nivo, je treba vztrajati in nosečnico takoj napotiti na terciarno raven.

Če nosečnica kljub temu noče v terciarni center, pa komisija svetuje, da s podpisom potrdi, da se zaveda morebitnih posledic.

Sicer pa komisija ugotavlja, da je oskrba novorojenčkov v Splošni bolnišnici Trbovlje zadovoljiva.

Iz zdravniške zbornice poročila o nadzoru ne želijo posredovati kljub temu, da Možina priznava, da gre za dokument javnega značaja.

So pa pojasnili, da je odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri zbornici konec junija zadevo odstopil v obravnavo tožilcu zbornice. Ta je predlagal uvedbo postopka pred razsodiščem pri zbornici.

Direktorica trboveljske bolnišnice Marina Barovič je danes dejala, da primera ne želi komentirati do konca vseh postopkov pri zbornici.

Starši s kazensko ovadbo nad bolnišnico in osebjem

Odvetnik staršev umrlih dvojčkov Milan Vajda je pred meseci na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložil kazensko ovadbo proti bolnišnici in trem zaposlenim zaradi suma malomarnega zdravljenja. Gre za ovadbo proti strokovni direktorici bolnišnice Ani Medved, predstojniku ginekologije v tej bolnišnici Miroslavu Jurci in zdravnici Maji Merkun.

Na Policijski upravi Ljubljana so za STA pojasnili, da policijska preiskava še poteka.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 71
Tina2016 30.08.2016 20:01:37
KER IMAM DOVOLJ NATOLCEVANJ....DA JE BILO Z MENOJ NEKAJ ZD.NAROBE Z MOJIMA SINOVOMA..NAJ POVEM OZ.NAPIŠEM TULE! NOBENIH ZD.TEŽAV NI BILO, NOSEČNOST JE BILA RIZINA EDINO IZ ENEGA SAMEGA RAZLOGA, BILA STA MOBI DVOJČKA, DVA KI SI DELITA ISTO POSTELJICO, TE NOSEČNOSTI SE VEDNOOOO SMATRAJO KOT RIZINE!! NOBENIH TEŽAV NE Z MENOJ NE Z NJIMA, VSE BP DO 36.TEDNA, KO SE MI JE ZAČEL DVIGOVAT KRVNI TLAK, ZAČELA SO SE OTEKANJA,NA KAR SEM NENEHNO OPOZARJALA ZDRAVNIKE, A ODOGOVORI SO BILI VEDNO ISTI: TO JE POVSEM OBIČAJNO ZA DVOJČKE!! SEDAJ VIDIMO REZULTAT TEGA A NE, TAKO DA PROSIM BREZ NATOLCEVANJ IN LAŽNIH PODATKOV, ČE KOGARKOLI KARKOLI ZANIMA, NA FB NAJU NAJDETE POD IMENOM : TINA SIMON GREBENC SOTOŠEK, ODGOVORIM NA VSE!! ZA SPREMEMBNO OD PORODNIŠNICE, KI SE JE ZAPRLA IN NE DAJA IZJAV..ZAKAJ ŽE?? KER LAEJO, KER PRIKRIVAJO, A RESNICA PRIHAJA NA DAN, POČASI, A PRIHAJA, IN ENKRAT BO V CELOTI ZNANA VSEM!
Več komentarjev