Slovenija

Nadzor nad zdravljenjem 14-letnika še ni stekel, specialiste za komisijo iščejo v tujini

Ljubljana, 27. 06. 2017 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nadzor nad primerom smrti 14-letnega dečka na pediatrični kliniki UKC Ljubljana bo stekel med poletjem, ocenjujejo na Zdravniški zbornici. Nadzorna komisija namreč še ni imenovana. Ker je slovenskih specialistov premalo, te tako iščejo tudi v tujini.

Nadzor nad zdravljenjem 14-letnika naj bi stekel med poletjem.
Nadzor nad zdravljenjem 14-letnika naj bi stekel med poletjem. FOTO: Thinkstock

Sestava komisije za nadzor nad zdravljenjem 14-letnega dečka na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana septembra lani Zdravniški zbornici predstavlja velik izziv. "Zadeva je zelo specializirana. To v Sloveniji dela pet zdravnikov. Težko drug drugega nadzirajo," je dejal Borut Gubina, predsednik odbora za strokovno-medicinska vprašanja pri Zdravniški zbornici.

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je sredi junija sicer zatrdila, da so nadzorno komisijo za primer zdravljenja 14-letnega dečka že ustanovili in da se bo nadzor predvidoma začel še ta mesec, prve ugotovitve pa da bi bile lahko znane jeseni.

"Ne gre za to, da bi kdo ta postopek zavlačeval," je opozoril Gubina in dodal, da gre za postopek, ki traja dlje časa, tudi zaradi zapletenosti zadeve, in da mora ta biti izpeljan po protokolu.

Na Zdravniški zbornici Slovenije so v zadnjega pol leta prejeli več prijav glede zdravljenja na ljubljanski pediatriji. Poleg primera smrti 14-letnega dečka septembra lani, katerega lečeči kardiolog je bil Uroš Mazić, še primer zdravljenja dveletne deklice, prav tako so se odločili za ponoven nadzor nad zdravljenjem otroka v okviru programa otroške srčne kirurgije, potem ko so prejeli pismo starša tega otroka, ki je umrl v Izraelu.

Kenda vztraja, da ni razlogov za njegovo razrešitev

Rajko Kenda
Rajko Kenda FOTO: POP TV

Morebitna razrešitev strokovnega direktorja pediatrične klinike v Ljubljani Rajka Kende bo nezakonita, zanjo namreč ni utemeljenih razlogov, so zapisali v odvetniški družbi Kozinc in partnerji v dopisu, ki ga je Kenda priložil odgovoru na predlog vodstva kliničnega centra za njegovo razrešitev. Rok za odgovor se bo sicer iztekel danes opolnoči.

Iz izrednega internega strokovnega nadzora po smrti 14-letnega fanta, ki je na pediatrični kliniki umrl septembra lani, izhaja, da je bil tragičen izid fantovega zdravljenja posledica neurejenih sistemskih razmer na kliniki, so povzeli v odvetniški družbi. Toda poročilo nadzora je po njihovem opozorilu pravnoformalno neveljavno. Kenda namreč ni imel možnosti, da bi na srečanju s komisijo podal obrazložitve na njihovo stališče, ki je osnova za predlagano razrešitev, so dodali.

Kenda v odgovoru na predlog vodstva Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana za njegovo razrešitev zavrača vse očitke, tudi tistega na račun njegovega vodenja službe za kardiologijo na kliniki. Kot je zagotovil, je bil s problemi službe seznanjen do podrobnosti in jo je vodil po najboljših močeh.

Ob očitku, da se kot v. d. vodje službe za kardiologijo ni udeleževal jutranjih sestankov na hospitalnem oddelku in da ni opravljal nadzornih vizit, je navedel, da je bil do začetka leta 2016 na rednih jutranjih raportih službe, ko pa je bil za v. d. vodje imenovan Tomaž Podnar, je s tem sodelovanjem prenehal. Podatki o drugih nadzornih vizitah in sestankih na vseh oddelkih klinike so vidni iz zapisnikov, je poudaril.

Iz številnih sestankov, ki so jih imeli v zadnjem letu pri vodstvu UKC, je po njegovih besedah jasno, da je bilo vodstvo v celoti seznanjeno s stanjem v službi za kardiologijo in so skupaj iskali rešitve, četudi ne vedno v soglasju. Tudi iz elektronskih dopisov je po njegovih besedah razvidno, da sta bila generalni direktor UKC Andraž Kopač in strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer seznanjena z dogajanjem na oddelku.

Ob očitku, da ni jasno, kdo je odgovoren za zdravljenje in diagnostiko bolnikov,je opozoril, da je vsakemu bolniku določen lečeči zdravnik, ki mora biti specialist z oddelka. V primeru smrti 14-letnika je bil to Uroš Mazič, specializantka na oddelku pa je delala po njegovih navodilih tudi v primeru, kadar je bil na drugem delovišču, je pojasnil. Tudi sicer je to po njegovih besedah ustaljena praksa na kliniki.

Ob očitku o neupoštevanju klinične poti za kritično bolne za sprejem na klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo pa je opozoril, da klinične poti za to področje v UKC Ljubljana ni. "Ker dokumenta ni, ga tudi ni nihče mogel kršiti," je zapisal.

Vodstvo UKC Ljubljana je 12. junija ponovno podalo predlog za razrešitev Kende. Razlog za predlog so sistemska neskladja na pediatrični kliniki, medtem ko se je kolesje razrešitve začelo vrteti po smrti 14-letnega fanta na kliniki septembra lani. Kenda je imel 15 dni časa, da se izreče glede predloga.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
27. 06. 2017 16.36
+6
Očitno pri nas ne najdejo dovolj lojalnih specialistov.
mallonge
27. 06. 2017 17.49
+8
naši so dobri samo za višje plače. Kuštrin jih vedno najde na tisoče sposobnih.
mak0521
27. 06. 2017 15.42
+5
Sramotno, do konca ponižujoče!
hladnajesen
27. 06. 2017 15.28
+6
Kdo je kriv za smrt tega dečka? Dejstvo je, da se še s smrtjo starejših ljudi težko sprijaznimo, smrti otroka pa skoraj ne moremo sprejeti. Smrt otroka je nekaj, kar se ne bi smelo zgoditi. In vendar se. Priznajmo si, da je včasih tudi medicina nemočna. Da enostavno ne zmore, ne najde poti do ozdravitve. Težko bi rekla, da je šlo v tem primeru za nestrokovnost, za malomarnost...Razumem bolečino staršev. Toda otroku žal ni bilo usojeno živeti. Če pa se bo izkazalo, da je šlo v tem primeru za nestrokovno vedenje, za malomarno zdravljenje, potem pa naj se ugotovi krivca in naj odgovarja. Je pa težko dokazati.
enakatalena
27. 06. 2017 19.23
+4
joj, a ti imaš otroke? če jih slučajno imaš, se spomni na svoje besede, ko kaj ne bo šlo tako, kot naj bi moralo iti. da jim pač ni usojeno! če obstaja najmanjša možnost, da je fant umrl zaradi slabih odnosov med zdravniki, je prav, da le-ti za to odgovarjajo.
pizzamargerita
27. 06. 2017 20.18
+2
da je umrl PRAV ZARADI TEGA, KER SO SE dr RAJE CUFALI MED SABO in si metali polena pod noge in gledali stran, je bilo itak ze ugotovljeno!
peT99
27. 06. 2017 14.43
+12
Skrbno iščejo nekoga, ki bo zadevo "dovolj objektivno" ocenil..... v korist zdravnikov, se razume.
mallonge
27. 06. 2017 14.53
+8
Kenda je dovolj politično in vsestransko pravim vrit lezen.
brezveze13
27. 06. 2017 14.25
+9
zopet bodo na račun tujih specialistov( to so drugačne plačilne postavke) pokradli nekaj sto tisoč evrov kar bi lahko dali kar kot odškodnino v delno opravičilo staršem za storjeno napako. krivca za napako pa lahko najdejo na osnovi dokumentacije o zdravljenju tam se vidi kdo je kaj predpisal, sem pa opazil zadnje čase pri obiskih v bolnici da sploh ni več obešenega pacientovega kartona na posteljo morda pa vendarle nekaj prilagajajo takrat ko je kartonček v pisarni
mallonge
27. 06. 2017 14.01
+13
Nesposobna gospa, ki vodi nesposobno zbornico je premalo plačana.
pizzamargerita
27. 06. 2017 13.40
+18
"če želiš, da se nič ne bi ugotovilo, ustanovi komisijo", pravi star slovenski pregovor.
Heinke
27. 06. 2017 20.50
+2
NI pregovor, to je rekel en predsenik v preteklosti ali druga znana oseba.