Slovenija

Nadzor zaradi smrti bolnice

Celje, 04. 11. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi razjasnitve okoliščin smrti bolnice v celjski bolnišnici bodo opravili interni strokovni nadzor.

Strokovni direktor celjske bolnišnice Radko Komadina
Strokovni direktor celjske bolnišnice Radko Komadina FOTO: POP TV

Dopoldne se je sestal strokovni svet celjske bolnišnice. Strokovni direktor Celjske bolnišnice, doc. Radko Komadina, dr. med. je strokovni svet sklical zaradi primera pokojne bolnice, ki so ji v celjski bolnišnici odvzeli vzorec rakastega tkiva, vendar pa tkiva naj ne bi pregledali.

Pacientki naj bi v celjski bolnišnici konec leta 1998 izrezali tumor, histološke izvide pa naj bi dobila šele po petih mesecih. Na potek zdravljenja se je pritožila že leta 2000, a takratni strokovni svet napak naj ne bi ugotovil. Strokovni direktor na današnji novinarski konferenci konkretnih odločitev ni želel komentirati.

"Ne želim komentirati tistega, kar naj bi ugotovil interni strokovni nadzor. Od leta 1998, ko je pokojnica zbolela, obstaja v naši bolnišnici vsa dokumentacija. Ravno te dokumente bo skupaj z dokumentacijo o procesu zdravljenja obravnavala skupina za interni nadzor," je povedal Komadina.

Na tej napravi naj bi pregledali vzorce tkiv in potrdili ali ovrgli sum, da so rakasta, vendar tega niso storili
Na tej napravi naj bi pregledali vzorce tkiv in potrdili ali ovrgli sum, da so rakasta, vendar tega niso storili FOTO: POP TV

Strokovni direktor celjske bolnišnice je še dejal, da smrt bolnice ni povezana z afero o zaostankih na celjski patologiji, saj pacientka ni bila na nobenem od seznamov nepregledanih tkiv.

"Ko so kolegi začeli urejati zaostanke, bolnica ni bila uvrščena na ta seznam, ker je bila za njo že izdelana histološka diagnoza," trdi Komadina. To so danes potrdili tudi na celjski policijski upravi, kjer s kriminalistično preiskavo na patologiji še niso končali.

Robert Mravljak, načelnik Urada kriminalistične policije Celje
Robert Mravljak, načelnik Urada kriminalistične policije Celje FOTO: POP TV

"Najnovejši primer, ki kaže tudi na sum storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, nam ni znan, ker v 311 primerih, kjer je šlo za maligne vzorce, te pokojne osebe ni," pravi Robert Mravljak, načelnik urada kriminalistične policije Celje. Bodo pa raziskali, ali je kdo od zdravnikov pri bolnici odgovoren za povzročitev smrti iz malomarnosti, za kar je zagrožena petletna zaporna kazen. So pa zaradi malomarnega zdravljenja v zvezi z afero na patologiji že ovadili tri zdravnike, dva iz celjske bolnišnice in enega iz trboveljske.

Primer umrle bolnice naj bi že pred leti obravnaval strokovni svet bolnišnice. Bolnica je namreč podala prijavo na način zdravljenja in se je pogovarjala tudi s pravno službo bolnišnice. Pred tremi leti pa je prek svoje odvetnice vložila odškodninski zahtevek, na katerega naj bolnišnica doslej ne bi odgovorila.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni