Slovenija

Zunanje ministrstvo Stabejevi skrajšalo mandat, proti njej poteka predkazenski postopek

Ljubljana, 27. 07. 2015 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.M./V.L./STA
Komentarji
297

Zaradi nepravilnosti, ki jih je pri delu veleposlanice v Parizu Veronike Stabej ugotovil lanski nadzor, je zunanje ministrstvo Stabejevi skrajšalo mandat. Na MZZ so še razkrili, da je policija prejela anonimno prijavo in da proti Stabejevi poteka predkazenski postopek.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Diplomatska afera
    01:51
    Iz SVETA: Diplomatska afera
  • Iz 24UR: Sporna poraba denarja
    02:33
    Iz 24UR: Sporna poraba denarja

Zaradi nepravilnosti, povezanih s čezmerno ali neupravičeno porabo javnih sredstev in dobrin, ki jih je pri delu veleposlanice v Parizu Veronike Stabej ugotovil lanski nadzor, je zunanje ministrstvo Stabejevi skrajšalo mandat.

Generalni sekretar na MZZ Stanislav Vidovič je danes povedal, da so od 24. do 26. novembra lani izvedli redni nadzor nad delovanjem in izvajanjem nalog veleposlaništva v Parizu.

V zvezi s kršitvami, ki jih je ugotovil nadzor, je MZZ po besedah Vidoviča Stabejevi skrajšalo mandat z 31. julija 2016 na 31. avgusta letos. Poleg tega je ministrstvo veleposlanici izreklo opozorilo o neizpolnjevanju obveznosti in možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve.

Ministrstvo je na podlagi ugotovitev nadzora od veleposlanice zahtevalo še vrnitev vseh neupravičeno pridobljenih sredstev. Vidovič je povedal, da je Stabejeva del sredstev že vrnila, vračilo preostanka pa je v teku.

Generalni sekretar pa je še razkril, da je med izvajanjem notranjih postopkov na MZZ v zvezi z nadzorom policija ministrstvo obvestila o anonimni prijavi zoper Stabejevo zaradi domnevnih nepravilnosti na pariškem veleposlaništvu.

Vidovič je ob tem pripomnil, da glede na že vloženo prijavo MZZ o ugotovitvah nadzora ni še posebej obveščalo policije. A je ministrstvo na podlagi prošnje policiji posredovalo vso dokumentacijo, s katero razpolaga v tej zadevi. Vidovič je dodal, da je bilo ministrstvo seznanjeno, da v zvezi s tem poteka predkazenski postopek, ki pa ga na MZZ ne morejo komentirati.

Veronika Stabej
Veronika Stabej FOTO: POP TV

Erjavec: Gre za staro zadevo

Predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat, ki je za poročilo izvedel danes, pa je kritičen je predvsem do tega, da so nadzor opravili novembra, poročilo izdelali februarja, do danes pa molčali. "Senca tovrstnega poročila pada na celotno diplomacijo, vem pa, da je velika večina slovenskih diplomatov izjemno kakovostnih in poštenih," je dejal za 24UR.

Zunanji minister Karl Erjavec je v odzivu povedal, da gre za staro zadevo in da je zanimivo, da se jo ravno sedaj ponovno oživlja. Dejal je še: "Gre za to, da je naša interna inšpekcija ugotovila nekatere nepravilnosti, zato je inšpektor tudi naložil, da jih je treba odpraviti, jaz pa sem kot sankcijo skrajšal njen mandat." Na vprašanje, zakaj se je za skrajšanje mandata odločil šele zdaj, je odgovoril, da je še pred dvema tednoma potekal obisk premierja Mira Cerarja pri francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu in da se mu je zdelo prav, da Stabejeva poskrbi za ta obisk.

Nadzor odkril vrsto nepravilnosti

Kot je danes poročala spletna stran nacionalne televizije, je nadzor dela slovenske veleposlanice v Parizu Veronike Stabej odkril vrsto nezakonitosti. Šlo naj bi za zlorabo službene kartice in vozila, neupravičene in nenapovedane odsotnosti iz države in poneverbe ter oškodovanje proračuna. Še več: da bi nezakonitosti prikrila, je Stabejeva najverjetneje ponarejala tudi listine, novinarji navajajo nadzornike, ki naj bi veleposlanico pod drobnogledom imeli lanskega novembra.

"Ob porabi službene kartice za potovanja in nastanitev hčerke, kar je po mnenju nadzornikov nedopustno, so šla v zasebni namen tudi sredstva za reprezentanco," še poroča omenjena spletna stran.

Nadzor naj bi pokazal, da so bila od septembra do decembra 2011 sredstva za reprezentanco močno presežena. Omenjena spletna stran je pri tem citirala del poročila, ki ga je sestavil glavni diplomatski nadzornik Miha Vrhunec. V njem so zapisali, da je veleposlanica v tem času "iz sredstev reprezentance priredila otroški bazar, lutkovno predstavo, Miklavževanje in otroško delavnico, torej dogodke, ki niso služili promociji Slovenije, ampak večinoma sodijo bolj v privatno dejavnost veleposlanice in njene hčerke".

Mladika
Mladika FOTO: POP TV

Je kar vzela 5.000 evrov odškodnine, ki jih je dobilo naše veleposlaništvo?

V nadzoru naj bi ugotovili tudi, da naj bi bilo sporno nakazilo 5.000 evrov, ki jih je naše veleposlaništvo prejelo kot odškodnino zgornjih sosedov zaradi izliva vode v rezidenco med obnovitvenimi deli. Obstajala naj bi pogodba, ki naj bi jo podpisala veleposlanica, slednja pa naj bi tudi prejela ček. Nadzorniki pa naj ne bi tega denarja našli med prihodki veleposlaništva. Kam je torej šel denar? Stabejeva naj bi zatrjevala, da se ne spomni nikakršne odškodnine, navajajo novinarji spletne strani nacionalne televizije.

A nadzorniki so se v zadevo poglobili in ugotovili sledeče: "Zbrani podatki banke Credit Agricole pa so razkrili, da je bil ček izdan na veleposlaništvo, konkretno na "AMB REPUBLIQUE SLOVENIE". Nato je, tako poročilo nadzora, "veleposlanica sama dopisala svoje ime na ček, saj je nadzor pridobil kopijo čeka, iz katerega je razvidno, da je pod vrstico "AMB REPUBLIQUE SLOVENIE" dopisano "Mma. Veronika Stabej". Dodatno je nadzor pridobil obrazec za polog in unovčenja čeka, na katerem je navedena številka bančnega računa, ki je enaka številki bančnega računa, na katerega se nakazuje osebni dohodek veleposlanici Stabej," poroča omenjena spletna stran.

Kaj je na ugotovitve odgovorila Stabejeva?

V poročilu naj bi bilo zapisano, da "Stabejeva zdaj vztraja, da je s tem denarjem pokrila prekoračitev stroškov reprezentance. Vendar se je na takšno razlago oprla šele ob razkritju dokumentov. Članici nadzora je na prvem pogovoru povedala, da je za prekoračitev reprezentance namenila svojo celotno mesečno plačo, kar dodatno kaže na to, da je želela veleposlanica nadzoru prikriti dejansko stanje".

Kakšen je torej zaključek?

Po poročanju omenjenega medija, naj bi nadzor ugotovil, da "obstajajo razlogi za sum, da ima navedeno ravnanje veleposlanice Stabej v tej zadevi lahko znake kaznivega dejanja, in sicer kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, poneverbe, goljufije, oškodovanja javnih sredstev in zatajitve".

Kaj predlagajo nadzorniki?

Nadzorniki naj bi predlagali, naj zadevo preuči tudi finančno računovodska služba.

"V kolikor ta ugotovi, da so podani znaki kaznivega dejanja, nadzor predlaga, da se pristojnim organom naznani dejanje, saj je ministrstvo kot državni organ dolžno naznaniti kaznivo dejanje, opustitev ovadbe pa lahko pomeni tudi kaznivo dejanje po 281. členu kazenskega zakonika," po poročanju omenjene spletne strani piše v poročilu, nadzorniki pa naj bi predlagali, da Stabejeva znesek z zamudnimi obrestmi takoj vrne proračunu.

Poročilo je imelo oznako tajno, zunanje ministrstvo pa je podatke razkrilo šele na podlagi odločbe informacijske pooblaščenke, ki je za odločanje o zadevi porabila štiri mesece, še dodaja omenjeni medij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (297)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

askralj
28. 07. 2015 18.56
+1
Haha prvo ji podaljšajo mandat da ji pol skrajšajo kako sprenevedanje Erjavca to je naša država...
fr@nj0
28. 07. 2015 15.56
+2
Zato pa je letos Kahl bil v Franviji na dopustu,svojo hišo v Umagu pa najbrž dal v najem upokojencem
fr@nj0
28. 07. 2015 15.58
kapljač1
28. 07. 2015 13.41
+0
Očitno so s e odločili v opoziciji zrušiti Erjavca. Računajoč, da bo tako oslabljena koaliciija vlade. Vse so naštudirali, če posluhi ne bodo šli skozi, bo padel pa na veleposlanici v Franciji. Sam potem so vsaj za prisluhe morali vedet. sej pa je šef nadzora obveščevalnih ravno Grims . Janša se pa z njim "druži" he, he
askralj
28. 07. 2015 18.58
Erjavec je jj zrušil a se kdo še spomni zakaj?!
windmaster
28. 07. 2015 13.28
+6
Penzionisti pa vedno znova volite tole drisko ki vedno na suho nategne vsakogar ki se mu približa!
sinhron
28. 07. 2015 11.56
+8
ERJAVEC mora nemudoma odstopiti , ker je vedel za dogodke na Francoski ambasadi in ni takoj odpoklical ambasadorke in zaradi afere z arbitražnim sporazumom , ker pravi da nič ni vedel samo izjave okrog tega je dajal !!
borzojoj
28. 07. 2015 09.38
+8
Lisjak (ko je lani to zvedel) je Stabejevi najprej podaljšal mandat za dve leti, zdaj pa ji ga (kao) skrajšal...... A se TAKO DELA????????? CERAR, ali SLIŠIŠ ????? Berite Požarja !!!! Da te srat prime, kaj vse si tile dovolijo ............. tudi 24 ur tega "ni zaznal"..............ja, ja, ja, .... tako se to dela.
Anton Benedik
28. 07. 2015 12.51
+1
Cerarju pa : Povej mi s kom se družiš in povem ti kakšen si.
puspan
28. 07. 2015 09.08
+7
Rjavc zaradi afere ni mogel priti predčasno nazaj, ker je imel dopust že plačan. Izjava leta.
iGURT
28. 07. 2015 09.36
+0
borzojoj
28. 07. 2015 09.40
+7
Mu ni PRVO, KAJ SE DOGAJA Z LASTNO DRŽAVO, ampak LASTNO UGODJE !!!
HOLAJ SLOVENIJA
28. 07. 2015 09.04
+6
Ali je sploh v tej naši državi še kdo od politikov in državnih uslužbence,vključno s sodstvom,sploh še pošten?Saj se nam smeji že ves svet. Najbolje da razpišemo plebiscit za priključitev k Avstriji,bo vsaj red,naše barabe pa v zapor,seveda,če bomo našli prave sodnike,ki niso prisegli kateri od strank.
NoviceResnice
28. 07. 2015 08.47
+6
Kamo bo šla pa zdej za nagrado....
puspan
28. 07. 2015 09.10
+2
borzojoj
28. 07. 2015 09.42
+3
Od novembra lani so tole mečkali....................... ggggrrrrrrrr
jupi71
28. 07. 2015 14.11
penzijo tako kot si jo zaslužijo lopovi in prevarantje...
Megaclite
28. 07. 2015 08.22
+12
Ji bodo že našli boljše delovno mesto, predvsem takšno, ki bo bolje plačano in manj izpostavljeno.
borzojoj
28. 07. 2015 09.43
+3
Baba se valja po visokih položajih že iz drnijevih časov naprej...........................
jupi71
28. 07. 2015 14.11
+1
eFranjo
28. 07. 2015 08.15
+17
pobrat nakradeno in zapret, ključ pa stran vrčt
fr@nj0
28. 07. 2015 15.54
+1
tak bi naj bilo,samo žal ne bo,neuničljivi Kahl bo že posrbel za njo,kot tudi za sebe
reci1
28. 07. 2015 07.57
+8
Pa iz tako fine družine. Človek ne more verjet.
wolfterier
28. 07. 2015 08.23
+11
Šef klovn Čarli afne gunca,drugi pa kradejo,tajnosti izdajajo,sramoto nam delajo.Ja,Erjavec ne bo odstopil,Cmerarja drži za...tisto česar nima,nje.
ibasumik
28. 07. 2015 07.45
+9
Sraka tatinska!
javna_vila
28. 07. 2015 07.41
+20
Zakaj si pa ne upate napisati, da so ji v 2014 podaljšali mandat za dve leti, ko se je že vedelo za krajo davkoplačevalskega denarja?
eFranjo
28. 07. 2015 08.15
+4
paradoxal
28. 07. 2015 07.37
+5
"vse zivali so enakopravne vendar so nekatere zivali enakopravnejse od drugih" G.Orwell zivalska farma
NoviceResnice
28. 07. 2015 07.28
+11
Namest Triglava na zastavi bi mogla bit rumena banana ...al pa dve prekrižani....sramota
jupi71
28. 07. 2015 14.13
HAHAHAHA no brez da je tako, nas eni tčno tako vidijo, pa še prav imajo...
exdetektiv
28. 07. 2015 07.28
+7
Blamaža za blamažo...sploh nisem verjel, da se to lahko dogaja..zdj ko pa vidim kaj se dogaja pa kr verjamem.
eFranjo
28. 07. 2015 08.16
+3
na žalost se to dogaja skoraj povsod v slo politiki.
wolfterier
28. 07. 2015 08.25
+2
Slovenci ne znamo upravljati svoje države.Kravatarji samo harajo,narod pa na minimalcu...pa še kar ploskajo,beboti !
proletarec1
28. 07. 2015 07.12
+11
PA SO NAM, DALI KOST ZA GLODAT.KJE PA SO TAVELIKE RIBE?KJE SO TISTI ZARADI KATERIH 50%UPOKOJENCEV ŽIVI V BEDI?
peT99
28. 07. 2015 07.18
+6
eFranjo
28. 07. 2015 08.17
+1
jg57
28. 07. 2015 07.06
+4
politično kadrovanje !
peT99
28. 07. 2015 07.12
+4
Nekdo se na vsak način trudi deskriditirat našega korla :) Ampak se ne da in ne da. :))) (ali pa ima samo srečo, pa je resnično pri vseh možnih neumnostih zraven) - začel se je pa s patrijami :))
peT99
28. 07. 2015 07.05
+16
In kaj je tu novega ? Nikakor je ne zagovarjam, sploh ne, sam sklepam, da se je nekomu zamerila in je šel malo vrtat. Če bi tak in drugačen nadzor izvajal pri vseh naših politikih, bi se državljanom obrnil želodec. 99,9%stvari si kljub relativno visokim plačam "priskrbijo" na račun države... od zastonj stanovanj v centru Ljubljane, do avtomobilov itd, o "takoimenovanih stroških reprezantance" niti ne bom izgublal besed, to je najlepši način za opravičit sredstva. Naj naredijo nadzor pri vseh ;)