Slovenija

'Nadzora se ne bojimo'

Ljubljana, 27. 02. 2007 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Višje sodišče bo opravilo nadzor v primeru Casiraghi. Novomeško sodišče trdi, da napake ni bilo.

Predsednik Višjega sodišča v Ljubljani Jernej Potočar bo opravil službeni nadzor nad delom Kodriča.
Predsednik Višjega sodišča v Ljubljani Jernej Potočar bo opravil službeni nadzor nad delom Kodriča. FOTO: POP TV

Predsednik Višjega sodišča v Ljubljani Jernej Potočar se je odločil, da je predlog ministra za pravosodje Lovra Šturma za službeni nadzor nad sodnikom novomeškega okrožnega sodišča Borisa Kodriča, ki je po oceni Šturma v primeru Stephena Casiraghija opustil dolžnost skrbnosti, utemeljen. Svoje ugotovitve bom javnosti in pravosodnemu ministrstvu sporočil v 15 dneh od prejema predloga, je za 24ur.com povedal Potočar.

Če bo Potočar ugotovil, da je sodnik v primeru Casiraghi opustil dolžnost, lahko Kodriča doleti pisni opomin, ustavitev napredovanja, znižanje plače, premestitev na drugo sodišče ali celo prenehanje sodniške funkcije.

Novomeško sodišče: Napake ni bilo

Predsednik Okrožnega sodišča v Novem mestu Janez Smolej je za 24ur.com povedal, da o odločitvi višjega sodišča še ni uradno obveščen. Tudi o predlogu ministra Šturma smo bili obveščeni preko spletne strani ministrstva, je zatrdil.

Sicer odločitve višjega sodišča pred končnim poročilom komisije, ki bo opravila službeni nadzor nad delom sodnika Kodriča, na novomeškem sodišču ne bodo komentirali. Če pa se z ugotovitvami komisije ne bodo strinjali, bodo ugovarjali, saj so prepričani, da napake s strani sodnika ni bilo.

Glede predloga ministra Šturma za nadzor nad delom Kodriča, je Smolej dejal, da ima minister pravico za tako odločitev. Tukaj torej Smolej ne vidi polemike. Nič nimamo proti. Moti nas morda le, da nas pravosodno ministrstvo o tem ni obvestilo, je dejal. ''Nadzora pa se ne bojimo,'' je še dodal Smolej.

Ministrstvo obvestilo le višje sodišče

Na vprašanje, zakaj ministrstvo za pravosodje o predlogu za nadzor nad delom sodnika Kodriča ni neposredno obvestilo sodišča, na katerem Kodrič deluje, torej novomeškega sodišča, so na pravosodnem ministrstvu za 24ur.com odgovorili, da so dopis poslali le na Višje sodišče v Ljubljani. Praviloma obveščamo organ, ki zadevo rešuje, v tem primeru višje sodišče. Zdaj bo višje sodišče od novomeškega zahtevalo potrebno dokumentacijo, so še povedali na ministrstvu.

Predčasno iz zapora

Novomeško sodišče je sodbo pošiljalo na stalni naslov Casiraghija, ki je bil tedaj v zaporu na Povšetovi ulici v Ljubljani.
Novomeško sodišče je sodbo pošiljalo na stalni naslov Casiraghija, ki je bil tedaj v zaporu na Povšetovi ulici v Ljubljani. FOTO: POP TV

Gre za primer 19-letne študentke Lucije Gregorc iz Ajdovščine, ki naj bi jo na začetku februarja ugrabil večkratni posiljevalec Casiraghi. Osumljenec je bil 20 dni pred iztekom kazni izpuščen iz zapora v Ljubljani zaradi vzornega vedenja, čeprav bi moral v ječi ostati zaradi napada na paznika na Dobu, a mu novomeško sodišče ni uspelo vročiti sodbe. Med prestajanjem zaporne kazni na Povšetovi ulici je novomeško sodišče Casiraghija obsodilo na leto in tri mesece zapora. Casiraghi je sicer trenutno v priporu na Povšetovi ulici v Ljubljani.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yukatan
28. 02. 2007 07.31
Naključje ali ne, pod Šturmom se je zgodilo že toliko tragedij ( Plut, Casiraghi, Strojani itd...), da bi bilo zelo HIGIENIČNO, če bi ponudil svoj odstop, oz. bil načelen in odstopil.
Jožajoža
27. 02. 2007 12.42