Nadzorniki Adrie Boštjančiča zamenjali z Anžurjem

Nadzorniki Adrie Airways so predsednika uprave in odgovornega vodjo letalske družbe Klemna Boštjančiča odpoklicali iz ekonomsko-poslovnih razlogov. Adria je namreč lani ustvarila 15,3 milijona evrov izgube. Na čelo družbe so imenovali Marka Anžurja.

Klemen Boštjančič

Klemen Boštjančič (Foto: Aljoša Kravanja)

Nadzorniki Adrie Airways so v drugem poskusu odpoklicali predsednika uprave in odgovornega vodjo letalske družbe Klemna Boštjančiča, na njegovo mesto pa imenovali dosedanjega direktorja komercialnega sektorja Marka Anžurja. Na njegovo mesto so imenovali dosedanjega direktorja komercialnega sektorja Marka Anžurja, ki je dobil soglasje Agencije za civilno letalstvo glede sprejemljivosti za opravljanje funkcije odgovornega vodje.

Boštjančiča so nadzorniki odpoklicali iz ekonomsko poslovnih razlogov. Adria Airways je lani – po podatkih iz letnega poročila – iz poslovanja ustvarila 15,3 milijona evrov izgube, leto prej kar 59,7 milijona in leta 2009 12,2 milijona evrov. Letošnja izguba naj bi dosegla 7,5 milijona evrov.

Boštjančič je prvi mož Adrie Airways postal v začetku leta 2011, pod njegovim vodstvom pa je država v družbo tudi vložila 50 milijonov evrov in jo rešila pred stečajem. Državno pomoč zdaj preverja Evropska komisija.

Evropska komisija je namreč novembra začela preiskavo, da bi ugotovila, ali je vrsta državnih ukrepov v korist slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways v skladu s pravili EU o državni pomoči. Med temi državnimi ukrepi so tudi štiri dokapitalizacije, izvedene v letih od 2007 do 2011, v skupni vrednosti približno 85,5 milijona evrov.

Nadzorni svet Adrie Airways je Boštjančiča z mesta predsednika uprave družbe skušal odpoklicati že marca, a so po burni razpravi ugotovili, da niso upoštevali pravnih vidikov pomena predsednika uprave v letalskem prevozniku

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 15
velesperun 24.12.2012 23:35:32
A jančev števec še teje, kok so jih zamenjali že v enem letu?
Več komentarjev