Slovenija

FOTO: Nagrada za izjemne novinarske dosežke oddaji Epilog

Ljubljana, 21. 11. 2014 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Društvo novinarjev Slovenije je podelilo novinarske in fotoreporterske nagrade, med nagrajenci za izjemne novinarske dosežke pa je tudi oddaja Epilog.

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je v okviru festivala medijske kulture in trendov Naprej/Forward podelilo novinarske in fotoreporterske nagrade čuvaj/watchdog za letos. Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva prejme Peter Kolšek iz časopisne družbe Delo, nagrado za izjemne novinarske dosežke v letu 2014 pa prejmejo naša Oddaja Epilog, novinarji Aljaž Vindiš, Ajda Bevc in Aljaž Vesel (Dnevnik), Andrej Stopar (Radio Slovenija) ter Peter Žerjavič (Delo).

Vsi, ki ustvarjamo oddajo Epilog, smo počaščeni, da so nam podelili nagrado za izjemne novinarske dosežke. Še posebej veliko nam pomeni, ker gre za stanovsko nagrado. Za nas je to priznanje, je dokaz, da smo izbrali pravo pot, in je naša zaveza za naprej. Delati kakovostno novinarstvo dandanes ni lahko, a za nas bi bilo še težje ne delati ga. Ponosna sem na celotno ekipo Epiloga, ki teden za tednom gara za oddajo. In tudi zato, ker jo kljub mladosti ne zapelje skušnjava všečne lahkotnosti, ampak prisega na zahtevnost kakovosti in odgovornost poglobljenosti. Suzana Lovec, urednica Epiloga

Nagrado za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let, prejmeta Irena Joveva (STA) in Mojca Pišek (Dnevnik).

Društvo je podelilo tudi nagradi za izstopajoče stvaritve na področju novinarske fotografije v dveh kategorijah: posamična fotografija in zgodba, reportaža ali serija fotografij. Nagrado za posamično fotografijo prejme Voranc Vogel (Delo), za reportažo pa Jošt Franko.

Izrekli so tudi dve pohvali, in sicer pohvalo za izjemen novinarski dosežek 2014, ki jo prejme projekt Spletno mesto ob 100. letnici prve svetovne vojne (MMC), ter pohvalo fotografske porote, ki jo prejme Matej Leskovšek (Planet Siol.net) za reportažo o reševanju psov v evakuiranem Obrenovcu.

Novinarske nagrade DNS, ki šteje tisoč članov, so edine nagrade s področja novinarstva v Sloveniji, ki jih podeljuje novinarska skupnost. Nagrade preko društva financirajo novinarji sami, s podelitvijo pa izkažejo kolegom spoštovanje za njihove dosežke.

Kolšek ena največjih novinarskih integritet v Sloveniji

V obrazložitvi nagrade za življenjsko delo je porota zapisala, da Peter Kolšek "velja za eno največjih novinarskih integritet v Sloveniji. Je pesnik, kritik, komentator in urednik. Njegova besedila so stilistično izbrušena, zaznamuje jih doslednost argumentacije, ob tem pa tudi odmerjena ironija, pronicljivost in humor. S temi jezikovnimi in duhovnimi vrlinami je Kolšek klasičnima novinarskima zvrstema – komentarju in kolumni – postavil nove standarde. Pri urednikovanju kulturne redakcije Dela je dosledno izbiral aktualne teme, naročal je prispevke iz najširšega polja kulture, se zanimal za vse sodobno in nevsakdanje s tega področja, pisce pa spodbujal h kritičnim, a argumentiranim tekstom. V vseh novinarskih žanrih je več kot profesionalni novinar. Njegova novinarska etika, ki nikdar ne pristaja na uveljavljena mnenja in je vselej odprta premisleku, je v slovenskem novinarstvu, publicistiki in tudi teoriji redkost; pospremljena z izbrušeno slovenščino je neizbrisljiv in nepogrešljiv duh našega prostora zadnjih desetletij."

nagrajena ekipa oddaje Epilog - 2
nagrajena ekipa oddaje Epilog - 2 FOTO: Damjan Žibert

Epilog se ne ustavi pri opozarjanju na probleme, temveč tudi poišče vzroke in pokaže rešitve

Na področju izjemnih novinarskih dosežkov je nagrado dobila tudi Oddaja Epilog, porota pa je v obrazložitvi zapisala, da je oddaja Epilog "že v prvih mesecih obstoja dokazala zavezanost visokim novinarskim standardom, kakovostnemu, raziskovalnemu novinarstvu in delu v interesu javnosti. Ekipa oddaje Epilog odpira relevantne, za javnost pomembne, zahtevne teme, ki se jih loteva analitično, poglobljeno in raziskovalno. Razkritja o podkupovanju v poslovanju SCT, o nepravilnostih na Onkološkem inštitutu, o tem, kako je država prodajala Mercator, o napakah in neučinkovitosti v sistemu sodnega vročanja, o zlorabljanju zakonodaje na primeru invalidskih podjetij, o zavrženi hrani... so le nekatera iz oddaj Epilog od marca do septembra 2014. Oddajo Epilog odlikuje dejstvo, da se ne ustavi pri opozarjanju na probleme, temveč tudi poišče vzroke in pokaže rešitve. In ne ustavi se niti pri tem, pri zgodbah vztraja, čez čas ponovno preverja stanje ter, če je treba, od pristojnih ponovno terja spremembe, ki bi pomenile izboljšanje življenja ljudi." Prav tako porota dodaja, "da je oddaja Epilog v doslednem spoštovanju najvišjih vrednot dobrega novinarstva dokaz, da se kakovostno novinarstvo kljub neizprosnim pritiskom trga splača."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flum
23. 11. 2014 15.32
+1
O madonca, prvič slišim za tole oddajo. Morjo bit pa res izvirni
horhinjo
23. 11. 2014 09.15
+4
malo so si med seboj nagrade podelili to je vse. Naj se nekdo gre pravo raziskovalno novinarstvo če iz pravega testa. Oddaja je nekje vmes med trenji, tednikom in preverjeno. Neizvirno !
nikoiništa
23. 11. 2014 08.15
+4
IZJEMNI NOVINARSKI DOSEŽKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????????'
adadaa
23. 11. 2014 15.18
+1
ja v Sloveniji je res težko zmagati, vsako drugo leto če ne zmagaš, je novinar za odpustit, ker slabo dela.
Definbahija
22. 11. 2014 17.37
+6
hahah, en teden obstajaš in si že misliš da kaj veljaš. Haha, tipična oddaja v rangu pr0 +, muha enodnevnica
Karantanija
22. 11. 2014 16.41
-8
Čestitke, Epilog!
Svalbard
22. 11. 2014 15.17
+8
Edini, ki si zaslužijo naziv NOVINAR so v kazenskem postopku al pa na prestajanju kazni.
ZOOrangutan
22. 11. 2014 13.13
+15
Butalci butalcem podeljujejo nagrade
mastaflash
22. 11. 2014 11.21
+16
na sliki so pa k varuhi galaksije, scijem od smeha hahahaha takih nagrad si loh iz casopisnega papirje zrezes na dnevni bazi pa to
Svalbard
22. 11. 2014 10.32
+13
HAHAHAHAHA Tale je pa pod pasom za vse, ki znajo seštet 2+2. Najbrž ste si tud prvih 5 zvezdic stisnl. Mislm, da bi se mogu sleherni zaposleni na tej pralnici uprašat, če je še kje kaj dostojanstva ostalo.
kanonfuter
22. 11. 2014 09.51
-6
ka te si ja malo nor, ko berem te komentarje vas kar vidim ko to pisete, uboge zafrustrirane duse ne recem da so najboljsi, sam takih komentarjev si pa definitivno nea zasluzijo pa se to, da te vase uboge komentarje pustijo , to pomen sam to da so dalec,dalec pred vami uboge duse komentatorske
Svalbard
22. 11. 2014 10.27
+8
To pomen, da si žal opran in ti ni čist jasno. Mogoče si že slišal za BOBU BOB?
mastaflash
22. 11. 2014 11.22
+7
jaja, opran, oz. en njihovih sprancev hahaha
proofreader
22. 11. 2014 09.42
+7
Društvo pač potrebuje članarino, zato nagrade podeljuje večji skupini. Tako dobi več članarin.
janezpodre
22. 11. 2014 09.09
+10
Drugo leto pa 24 nagrad 24 kuram za 24 urno prepisovanje rumenih novic.
mastaflash
22. 11. 2014 11.22
+6
Slovenija tone
22. 11. 2014 07.44
+17
Oh ta naša majhna Slovenija, ko povprečna oddaja že pomeni nadpovprečnost....
Maxster
21. 11. 2014 23.58
+21
Kakšni posebni novinarski dosežki? Haloooo??? Naredili ste nekaj pod povprečnih oddaj, vsiljevali svoje poglede in soustvarjali naprej določena javna mnenja, sedaj pa takoj nagrada murgel za izjemne novinarske dosežke? Haloooo ? Človek bi še mogoče razumel nagrado, če bi v nekaj letih trdega dela uspeli kaj spremeniti na bolje,dejansko ste pa samo soustvarjali to beddo, ki jo zadnje mesece in leto - odkar pač obstajate, tako rekoč živimo vsak dan...Ma posipajte se s pepelom
petervodeb
21. 11. 2014 22.19
+10
sej ste vredu v studio,marsikej odkrijete,razkrijete.. mi pa ni vsec da ste tako vsiljivi