Slovenija

Naj vas praznično veselje ne zanese

Ljubljana, 24. 12. 2010 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policisti svetujejo, naj med prazniki pazimo, da nas veselje ne zanese. Tukaj je nekaj napotkov, kako ravnati s pirotehniko, kako se obnašati na smučišču ter na kaj moramo biti previdni pri ravnanju s svojo lastnino.

Policija nas opozarja, da med prazniki ne pozabimo na varnost. Pri uporabi pirotehničnih sredstev moramo biti previdni, saj lahko nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba teh izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd. Pokanje moti živali ter onesnažuje okolje.

Dovoljene so le petarde kategorije 1, pa še te lahko uporabljate le med 26. decembrom in 2. januarjem.
Dovoljene so le petarde kategorije 1, pa še te lahko uporabljate le med 26. decembrom in 2. januarjem. FOTO: Blaž Garbajs

Posebej poudarjajo, da so peterde prepovedane oziroma prepovedani so vsi ognjemetni izdelki kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok, je pa dovoljena uporaba petard kategorije 1, a le od 26. decembra do 2. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja. Prepovedana je tudi predelava pirotehničnih izdelkov, saj se ravno pri tem poškoduje največ ljudi. "Bodi zvezda, ne meči petard!," se glasi sporočilo policije.

Le varna smuka je užitek!

Tudi pri smučanju mora biti skrb za varnost na prvem mestu, saj smo za red in sožitje na smučišču odgovorni vsi. Smučanje je lahko veselo in varno le, če so smučarji dovolj ozaveščeni, obzirni do drugih, previdni in odgovorni. Poznati morajo mednarodno veljavna vedenjska pravila in jih dosledno upoštevati.

Hitrejši in izkušenejši smučarji morajo paziti, da ne ovirajo počasnejših.
Hitrejši in izkušenejši smučarji morajo paziti, da ne ovirajo počasnejših. FOTO: Reuters

Ta pa pravijo, da je treba biti obziren do drugega, hitrost mora smučar prilagoditi svojemu znanju, hitrejši smučarji ne smejo ovirati smučarjev pred seboj, pri prehitevanju mora tisti, ki prehiteva, prehitevanemu pustiti dovolj prostora, pred začetkom smučanja se mora vsak smučar s pogledom navzgor in navzdol prepričati, da je smuka varna, na zahtevnejših predelih je ustavljanje dovoljeno le v sili, pa še takrat se mora smučar čim prej umakniti, vzpenjanje in sestopanje je dovoljeno le ob robu smučišča, treba je poznati signalne oznake in opozorila na smučiščih, v primeru nesreče mora smučar po svojih močeh pomagati ponesrečencu in nazadnje pri nesreči se mora smučar pustiti legitimirati. Sicer pa je treba spoštovati tudi odredbe in navodila nadzornikov, policistov in drugih oseb, ki skrbijo za varnost na smučišču.

Pazite, kje pustite vozilo in kaj je v njem

Zelo obiskana v teh dneh bodo parkirišča v središčih mest. Zato policija svetuje, da pazite, kje ga boste pustili, da ne postane tarča tatov in vlomilcev. Posebej opozarjajo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščajte torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.

Pazite, kje puščate denar in vrednejše predmete.
Pazite, kje puščate denar in vrednejše predmete. FOTO: Reuters

Previdno tudi z denarjem in denarnicami

Med prazniki velja večjo pozornost nameniti tudi pri dvigu denarja na bankomatih. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev.

Prazno stanovanje naj ne vabi vlomilcev

Stanovanja, hiše in drugi prostori niso med prazniki nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, dajejo pa prazniki za storilce, če je stanovanje prazno, več časa za pripravo in izvedbo dejanja. Zato je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujete in vzpostavite občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten. Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne, tehnične in druge vrednejše predmete pa označite z individualnimi lastnostmi.

Če kljub temu postanete žrtev kaznivega dejanja ali opazite storilca, takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali pokličite na najbližjo policijsko postajo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svegel
24. 12. 2010 18.22
@Connor Vidis, to pa je policijska logika
svegel
24. 12. 2010 18.20
Jast bom stanovanje pustil kar otprto, mogoce bo kdo kaj prinesu. Odnest pa tako in tako ni kaj
Connor
24. 12. 2010 18.20
Hitrejši in izkušenejši smučarji morajo paziti, da ne ovirajo počasnejših... vam manka malo zdrave pameti?
boberx1
24. 12. 2010 15.26
pravi slovenc izprazni racun za bozic....