Slovenija

'Najina podpora je tu'

Zagreb, 10. 07. 2010 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Türk je dejal, da sta s hrvaškim kolegom Josipovićem pripravljena pomagati predsednikoma vlad Hrvaške in Slovenije. "Zaenkrat ne morem povedati, da bo potrebna, ampak najina podpora je tu," je dodal.

Predsednik republike Danilo Türk se bo danes na povabilo hrvaškega kolega Iva Josipovića udeležil slovesnega odprtja 61. dubrovniških poletnih iger. Pred srečanjem je napovedal, da bo obisk v Dubrovniku tudi priložnost za daljši neformalni pogovor, v katerem bosta z Josipovićem pregledala različna dvostranska in mednarodna vprašanja. "Rad bi poudaril da je osnovno načelo tega sodelovanja že vzpostavljeno. Oba podpirava ta zelo konstruktiven napor, ki ga izvršujeta obe vladi, ter želiva, da imata obe vladi uspeh," je izjavil Türk.

Josipović in Türk
Josipović in Türk FOTO: Aljoša Kravanja

Dodal je, da bosta z Josipovićem pripravljena pomagati predsednikoma vlad Hrvaške in Slovenije, Jadranki Kosor in Borutu Pahorju. "Bova ugotovila, ali je svetovanje ali pomoč druge vrste na kateri točki pomembna. Zaenkrat ne morem povedati, da bo potrebna, ampak najina podpora je tu," je poudaril Türk.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira dejstvo, da se Pahor in Kosorjeva danes ob robu Croatia Summita nista dogovorila glede odprtega vprašanja hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, je Türk odgovoril, da gre za vprašanja, o katerih se premier pogovarjata. "Mislim, da se konture možnih rešitev kažejo. Ni treba sklepati prezgodaj. Verjamem, da bosta premierja imela še kontakte," je povedal Türk. Napovedal je, da bosta tudi s predsednikom Josipovićem verjetno danes spregovorila o konturah možnih rešitev. "Vsekakor mislim, da je dobro, da bi pristopili k reševanju tudi tega problema z načelom, da so tudi to rešljiva vprašanja. To niso vprašanja, ki jih je treba odlagati. Odlagana so dolgo časa in je zdaj prišel čas, da bolj hrabro pristopimo na pot reševanja," je še izpostavil slovenski predsednik.

Povedal je, da bo danes v Dubrovniku tudi priložnost, da z Josipovićem izmenjata mnenja o srečanju v Trstu 13. julija, ko bosta z italijanskim gostiteljem, predsednikom Giorgiom Napolitanom sodelovala na koncertu prijateljstva in obiskala Narodni dom, ki je bil požgan 13. julija 1920. "To je obisk izjemne simbolične moči, ker bo italijanski predsednik skupaj s slovenskim in ob udeležbi hrvaškega prišel v Narodni dom in se poklonil spominu na trpljenje, ki je izšlo iz tistega časa," je izjavil Türk. Poudaril je, da "takšne geste do sedaj še ni bilo" v procesu dobrih odnosov med Slovenijo in Italijo.

Srečanje v Trstu je pomemben politični dogodek, ob robu pa bodo možnosti tudi za kakšne konkretne pogovore, sicer pa je prvenstveno pomembna simboličnost tega dogodka, je sklenil predsednik republike.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ataaufbix
11. 07. 2010 23.36
@zahod.west Vsekakor bolje Balkan, kot Vatikan.
Kajetan
11. 07. 2010 12.59
Mogoče bi bilo dobro da našega Turka obvestimo da v sloveniji ni predsedniški sistem in da njuna podpora ne pomeni ničesar, sta zgolj marionete v svoji funkciji. Kaj podpirata in koga podpirata je skrivnost, vendar oba veleuma podpora dajeta, čeprav sta oba normalna državljana, kakor mi vsi. Vsak od nas nekoga podpira, vnedar o tem ni nobenega članka, pa zaradi te podpore tudi ne zapravljajo državnega proračuna. Mogoče bi Turk moral premisliti da se v teh časih ne more udeležiti vsake proslave na katero ga kdo povabi na državne stroške. Če je šel na svoje je super, vendar v tem primeru naj bo tiho in naj se ne nastavlja pred fotografi in daje komentarjev za javnost. Koga podpira in kaj on podpira nas ne zanima. Še nekaj g. Turk v Dolgi gori je 12. festival narodnozabavne glasbe, ali bo tudi tukaj hrvaški predsednik, ne ampak Turk je moral iti na vsako zabavo pa naj bo to še tako neupravičeno za državni proračun. To kar sedaj dela nima nikakršne koristi za Slovenijo razen osebnega zadovoljstva g. Turka. Samo v vednost g. Turk s tem obiskom ste zapravili socialno pomoč za en mesec 1231 ljudem, je res to tako pomembno da morate to govoriti neformalno v Dubrovniku, za to obstaja telefon, ki bi odnesel glede na vaše sposobnosti konunikacije 132 eur, ali pa Skype kjer bi se videla oba in bi bilo brezplačno za davkoplačevalce, seveda v delovnem času in ne izven njega. @jf1353._- Njegove finkcije v tej zadevi ni, in je niti ne more imeti. Upam pa da se ne bo zopet neko jutro vstal in hotel rešiti svetovni mir in končati vse vojne....
zahod.west
11. 07. 2010 10.04
s tole vlado samo še balkan sodeluje.......
divus
11. 07. 2010 06.58
V bistvu sploh ne vem kaj je njegova funkcija in zakaj ga sploh imamo.
loden
11. 07. 2010 01.34
Sta si roke podala, pol sta šla pa vsak svojo pot na enga takratkega, ki se je, seveda, zavlekel.
alterego
10. 07. 2010 23.31
ne, ne, našemu Pahorju niti bog več ne more pomagat!
Nastja77
10. 07. 2010 21.04
a ta kekec tudi zapravlja v Dubrovniku gorje nam slovencem
coprnjak
10. 07. 2010 20.02
čas bo pokazal, koliko bo vreden kisel namešek