Slovenija

Džamijo bo gradilo podjetje Gorenje projekt

Ljubljana, 17. 04. 2015 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

22,3 milijona evrov vredno džamijo bo gradilo podjetje Gorenje projekt. Gradnja se bo začela prihodnji teden, džamija pa naj bi bila zgrajena v treh letih. Objekt bo imel en minaret, ki bo visok 40 metrov, kolikor dopušča prostorski načrt občine.

Islamska skupnost v Sloveniji je za glavnega izvajalca del za izgradnjo islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani izbrala podjetje Gorenje projekt. Kot je povedal tajnik skupnosti Nevzet Porić, bodo z gradnjo začeli prihodnji teden, potekala pa bo v več fazah. Gradnja prve faze bo končana predvidoma do 15. aprila 2016.

Mufti Nedžad Grabus in župan Zoran Janković.
Mufti Nedžad Grabus in župan Zoran Janković. FOTO: Miro Majcen

Mufti Nedžad Grabus in predstavnik podjetja Gorenje projekt Uroš Razdevšek sta danes podpisala pogodbo za izgradnjo islamskega centra v Ljubljani v višini 11,5 milijona evrov, ki jih je za Islamski kulturni center že leta 2010 zagotovila država Katar.

Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del je torej podjetje Gorenje projekt, elektro-inštalacijskih del podjetje Elektromontaža, strojnih inštalacij pa Klima Ptuj, so pojasnili v Islamski skupnosti v Sloveniji. Kot navajajo, so vsi trije ponudniki za izvedbo del ponudili najugodnejšo ceno.

Izgradnja džamije bo predvidoma stala 22,3 milijona evrov, za dokončanje projekta pa bo treba zagotoviti sredstva za notranjo opremo v višini 2,4 milijona evrov ter izgradnjo dostopne ceste in potrebne infrastrukture v višini 1,3 milijona evrov.

Zaenkrat so v projekt islamskega centra vložili 8,2 milijona evrov. Dokončanje celotnega projekta je predvideno v naslednjih treh letih. Doslej so že izvedli izkope, prestavili kolektorje in zgradili oporne zidove. Ta dela so bila zaključena ob koncu leta 2014.

Podpis pogodbe za izgradnjo džamije sovpada z ureditvijo vse potrebne dokumentacije za izgradnjo dostopne ceste, za katero je islamska skupnost morala spremeniti gradbeno dovoljenje.

Gradbeno dovoljenje so pridobili septembra 2013, ko so položili temeljni kamen. Za dokončanje projekta ni več administrativnih ovir, navajajo v islamski skupnosti. Projekt islamskega centra v Ljubljani je sicer pripravilo podjetje Bevk&Perović arhitekti iz Ljubljane.

Ob današnjem podpisu pogodbe je mufti Grabus izrazil zadovoljstvo, ker je končno prišel čas, da se džamija v Ljubljani začne graditi. Predvideva, da bo to najlepša džamija v Evropi. "Do tega trenutka smo prehodili dolgo, trnovo in težko pot. Težko verjamem, da smo končno podpisali pogodbo za izgradnjo Islamskega kulturnega centra. To je krona vseh naporov, izkušenj, hrepenenj, želja in molitev, ki smo jih izrekali za ta trenutek," je dejal.

Porić se je ob tem zahvalil vsem donatorjem, ki so podprli projekt, in vsem, ki so jim pomagali pri odpravi administrativnih ovir, predvsem pa ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. "Posebna hvala emirju el-validu Shayh Hamedu bin Halifu Alu Thaniju in emirju države Katar Shayh Temimu bih Hamedu Alu Thaniju, ki sta prepoznala pomembnost tega projekta," je še dejal.

Osnova džamije bo kocka, visoka 24 metrov, znotraj katere bo kupola.
Osnova džamije bo kocka, visoka 24 metrov, znotraj katere bo kupola. FOTO: MOL

Notranjost centra bo v modernem stilu, ki bo imel tradicionalno noto. Osnova bo kocka, visoka 24 metrov, znotraj katere bo kupola. Ta bo stala nad molilnim prostorom in bo iz modrega tekstila. Objekt bo imel en minaret, visok 40 metrov, kar je tudi višina, ki jo dopušča prostorski načrt občine.

Poleg prostora za molitev bo imel center še umivalnico za obredno umivanje, po en izobraževalni, administrativni in stanovanjski objekt, v kleti pa so predvidena parkirišča, restavracija in telovadnica. Na objektu bo veliko stekla in belega vidnega betona, preko katerega ne bo ometa.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1