EU volitve

Najnižja brezposelnost v zadnjih 15 letih

Ljubljana, 09. 05. 2019 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ob dnevu Evrope je Statistični urad RS izdal poročilo, ki kaže, da je gospodarstvo Evropske unije v letu 2017 po vrednosti BDP in količini svetovnega izvoza zasedlo drugo mesto, takoj za Kitajsko. Pri tem je najhitreje rasel nacionalni BDP novih članic. Zvišala sta se tudi slovenski uvoz in izvoz, brezposelnost pa je bila najnižja v zadnjih 15 letih.

Čeprav je bil prvotni namen evropskega povezovanja predvsem ohranjanje miru med državami, pa je EU dobila še številne druge naloge, ki jih izvaja skupaj s svojimi članicami. Ena teh je, da se lahko postavi ob bok največjim svetovnim velesilam. Poleg tega da je EU zasedla drugo mesto po vrednosti BDP-ja, pa je bila po podatkih Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) tudi največja donatorica humanitarne pomoči na svetu.

Evropska unija druga po skupnem izvozu in uvozu

OECD navaja, da je bil celoten izvoz EU v letu 2017 15,8-odstoten, s čimer se je ta velesila uvrstila takoj za Kitajsko, katere celoten izvoz v istem letu je meril 16,9 odstotka svetovnega izvoza. Na drugo mesto pa se je zavihtela tudi glede na svetovni uvoz. Tu s 17,3 odstoka svetovnega uvoza še vedno kraljuje ZDA, vendar pa EU sledi takoj za njo z nekoliko več kot 15 odstotki.

Zaradi Evropske unije nižji stroški in tehnične ovire v zunanji trgovini.
Zaradi Evropske unije nižji stroški in tehnične ovire v zunanji trgovini. FOTO: Evropski parlament

Ena glavnih prednosti članstva v EU je namreč znižanje stroškov in tehničnih ovir v zunanji trgovini. Od leta 2003 do 2018 so vse nove članice povečale vrednost zunanje trgovine z blagom. Pri izvozu so vrednost v povprečju povečale za 335 odstotkov, pri čemer je bil z 894 odstotki najuspešnejši Ciper, pri uvozu pa v povprečju za 209 odstotkov, najuspešnejša je bila Slovaška s 300 odstotki.

V istem obdobju sta se zvišala tudi Slovenski izvoz in uvoz, in sicer se je izvoz zvišal za 232 odstotkov, uvoz pa za 192 odstotkov. V letu 2018 je Slovenija v države članice EU izvozila 76,2 odstotkov skupnega izvoza, iz njih pa je uvozila 67,2 odstotke skupnega uvoza. Pri tem je bil uspešnejši izvoz v nove članice, kjer se je povečal za 520 odstotkov, kot v stare, ki pa se je vseeno povečal za 188 odstotkov.

Brezposelnost konec 2018 skoraj enaka predkrizni ravni

V letu 2018 se je po podatkih Eurostata rast BDP-ja ohranila v vsaki posamezni članici, pri čemer je bila najnižja v Italiji, najvišja pa na Irskem. Rast slovenskega BDB-ja je bila s 4,5-odstotno vrednostjo nekoliko višja od skupne rasti članic, ki je povprečno znašala nekoliko več kot 3 odstotke. Vendar pa je bila vseeno nižja kot v letu 2017, ko je rast BDP-ja znašala skoraj 5 odstotkov.

Slovenska brezposelnost se je približala najnižji predkrizni ravni.
Slovenska brezposelnost se je približala najnižji predkrizni ravni. FOTO: iStock

V tretjem četrtletju preteklega leta se zmanjšala brezposelnost v državah članicah. Brezposelnih je bilo 6,5 odstotka aktivnih prebivalcev, kar je najnižja brezposelnost v zadnjih petnajstih letih. V Sloveniji so najnižjo brezposelnost izmerili v zadnjem četrtletju preteklega leta. Ta je znašala 4,3 odstotka, s čimer se je približala najnižji predkrizni ravni v letu 2008, ko je bila brezposelnost 4,1-odstotna.

Slovenija na drugem mestu po številu priseljencev tretjih držav

Leta 2017 se je v EU priselilo več ljudi, kot se jih je odselilo. Povprečen selitveni prirast na 1000 prebivalcev je znašal 2,3 odstotka. Pri priselitvah je bilo s 46 odstotki največ takšnih iz tretjih držav, s 30 odstotki so sledili državljani ostalih članic Evropske unije, 23 odstotkov priseljencev pa je bilo takšnih, ki so že bili državljani priseljene države.

Tudi v Sloveniji so v priselitvah prednjačili državljani tretjih držav. Teh je bilo 12.205, oz. 65 odstotkov vseh priseljencev, s čimer se je Slovenija uvrstila na drugo mesto po državah z največjim številom priseljencev iz držav, ki niso članice EU. Pred njo se je s 70 odstotki znašla le še Italija. 3315 priseljencev je bilo iz držav članic, 3288 pa slovenskih državljanov.

Prvotnemu namenu miru med članicami Evropske unije so dodali še konkuriranje na svetovnem trgu.
Prvotnemu namenu miru med članicami Evropske unije so dodali še konkuriranje na svetovnem trgu. FOTO: iStock

Dostop do interneta v Sloveniji nekoliko pod povprečjem

Kar 89 odstotkov gospodinjstev v EU je imelo dostop do interneta od doma. V Sloveniji je bil delež takšnih gospodinjstev s 87 odstotki nekoliko nižji. Največji delež gospodinjstev z dostopom do interneta je bilo na Nizozemskem (kar 98 odstotkov), najmanj pa v Bolgariji (72 odstotkov). Tisti, ki do interneta niso mogli dostopati od doma, interneta tudi niso potrebovali. 46 odstotkov vseh gospodinjstev je bilo brez interneta.

Dan Evrope praznujemo na dan, ko je nekdanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil Schumanovo deklaracijo. Z njo je bila leta 1950 ustanovljena Evropska skupnost za premog in jeklo, leta 1958 pa še Evropska gospodarska skupnost. To je bil začetek Evropske unije. Slovenija letos praznuje svoje 15. leto članstva v EU.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
13. 05. 2019 16.53
Tistih, ki jim ne pade na misel, da bi delali, saj lahko živijo od socialne pomoči - veste, tistih pa v tej anketi niso upoštevali.
prinašalec2
10. 05. 2019 11.28
+2
Halo, brezposelnost v naši državi rešuje Avstrija, kjer dela cela Štajerska. Ti "grdi avstrijci", nje?
Transformerji
09. 05. 2019 17.24
+2
Neumnost statistike: preverimo, koliko jih živi v uniji samo od socialne podpore, preverimo, koliko jih živi samo od minimalnega dohodka, preverimo, kje ljudje živijo in za kakšno ceno ob sedaj prenapihnjenih cenah nepremičnin..... lahko bi še nadaljeval... Resnica je pa taka: vedno slabše gre in vedno slabše bo!!!!!
puspan
09. 05. 2019 21.03
-4
Za nekatere gotovo, ampak so v največji meri tudi sami krivi.
srecnii
09. 05. 2019 21.30
+3
...ko se boš znašel v kriznem položaju si krivdo dragi @puspan prisodi sam, kar 100%