Slovenija

To je 10 najpomembnejših minut vašega življenja

Ljubljana, 10. 11. 2016 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Denis Oštir
Komentarji
7

Za ves Bovec ljudi, to je 1500, v Sloveniji vsako leto umre samo zato, ker jim ljudje niso znali ali upali pomagati ob nenadnem zastoju srca. 1500 ljudi, ki bi jim lahko rešili življenje. V uredništvih oddaje Svet in 24ur.com vam bomo v prihodnjih tednih pokazali, kako. Tudi v vašem kraju!

Več videovsebin
  • Svet za utrip
    00:49
    Svet za utrip
  • Iz SVETA: Začetek akcije Svet za Utrip
    03:23
    Iz SVETA: Začetek akcije Svet za Utrip
  • IZ SVETA: Defibrilatorji rešujejo življenja
    05:20
    IZ SVETA: Defibrilatorji rešujejo življenja

10 minut v prometnem zamašku se zdi kot večnost. Je šestina ure, četrtina košarkarske tekme in čas, ki ga povprečen tekač porabi, da preteče dva kilometra. V tem času z avtomobilom na avtocesti prepeljemo skoraj 22 kilometrov in čas, ki ga potniško letalo potrebuje, da preleti Slovenijo po najdaljši poti ... od vzhoda proti zahodu.

A 10 minut je hkrati tudi čas, ki lahko odloča, ali bomo živeli ali umrli ob nenadnem zastoju srca. Je čas, ki ga imamo, da ukrepamo, ko se pred nami zgrudi kdo, ki nam je blizu in ga imamo zelo radi. In takrat 10 minut mine hitreje, kot bi si kadarkoli znali predstavljati, sploh če ne vemo, kako ukrepati, kako pomagati in kako rešiti življenje.

Zgornji posnetek, ki ga je Primož Velikonja posnel na eni izmed intervencij reševalcev Zdravstvenega doma Kočevje, je razlog, da smo se v uredništvih 24ur.com in Svet na Kanalu A odločili, da ukrepamo. Ker dokazuje, da ukrepanje ob nenadnem zastoju srca pomaga. Če vemo, kako, kaj in, kar je najpomembnejše, nas ni strah pomagati človeku, ki bled, negiben in brez znakov življenja leži pred nami. Naša naloga je, da vam pomagamo premagati strah, vas poučiti, kako izvajamo zunanjo masažo srca, kje najdemo avtomatski zunanji defibrilator in kako ga pravilno uporabljamo. Naš cilj je, da vam pomagamo rešiti življenje, saj je to največ, kar lahko storimo drug za drugega.

Vsak teden bomo tako potovali v drug kraj v Sloveniji, kjer je dostopnost nujne medicinske pomoči iz različnih razlogov vprašljiva. V kraj, kjer reševalci, ki so izšolani in izurjeni za reševanje življenj, potrebujejo več od odločilnih 10 minut, da prispejo in pomagajo. V njem bodo kolegi iz Sveta vsak četrtek pripravili zgodbo o uspešnem reševanju, težavah reševalne službe ali pogumnih posameznikih, ki pomagajo. Pokazali vam bomo, kje lahko najdete samodejni defibrilator in kje nujno medicinsko pomoč. Nato bomo skupaj z reševalci in prostovoljci vsak petek pripravili brezplačne delavnice iz temeljnih postopkov oživljanja. Za šolarje, upokojence, delavce, gasilce, nogometaše ... za vse krajane, ki se zavedajo, kako pomembnih je 10 minut in kako pomembno je, da v njih ukrepamo in ne zgolj stojimo ob strani.

Zunanja masaža srca
Zunanja masaža srca FOTO: Kanal A

V Sloveniji vsako leto zaradi nenadnega zastoja srca umre 3000 ljudi. Za eno Metliko očetov, mater, sinov in hčera. Do polovico bi jih lahko rešili, če bi pravočasno ukrepali z zunanjo masažo in defibrilatorjem. Za Bovec ljudi, ki bi se lahko vrnili k svojim družinam in prijateljem, če bi ljudje v njihovi okolici znali pravilno ukrepati in jim pomagati.

Naša skupna naloga je, da se naučimo, kako lahko rešimo življenje, in mi vam bomo pri tem pomagali. Začnemo v kraju Lokve pri Novi Gorici, kjer bo v petek naša prva delavnica. O vseh nadaljnih pa vas bomo obveščali sproti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iliški
13. 11. 2016 18.36
Pohvalna zadeva ,če se reši en človek je že vse poplačano.
5enun
13. 11. 2016 16.37
+1
Prosil bi vas, da namesto tega, da konstantno ponavljate, da bi ljudje morali znati pomagati v takih primerih, daste na vašo stran detaljni videoposnetek z napotki od začetka do konca, da se bomo dejansko lahko kaj naučili. Da je nekomu nekdo rešil življenje, torej podajanje zgodb ne bo prav nič pomagalo pri tem.
ni_mi_vse_eno
11. 11. 2016 18.13
-3
Problema ne bomo rešili vse dokler ne odpravimo vzroka za nastanek takega stanja. Poučite se o dobrih učinkih omega 3 maščobnih kislin in B12. Vir: Dr. Michael Greger. Preveč rastlinskega olja, zato 40 letni vegan umre od srčnega infarkta.
100ub
11. 11. 2016 12.52
+2
Da ne znamo nuditi prve pomoči oziroma pomoči nasploh je že stara zgodba.Dvomim da bo zgornje pisanje pripomoglo k izboljšanju stanja duha. Po drugi strani pa:posamezniki ki pa premorejo to veščino se večkrat reje obrnejo stran, saj veste. Pomagal si mi pa ni sedaj čisto vredu Vidiva se na sodišču!
NiVseRes
10. 11. 2016 11.05
-3
Ce jih 1500 na leto umre samo zaradi nereanimacije..pa ce dodamo se smrti zaradi drugih razlogov nanese racunica da v enem letu umrejo vsi prebivalci slovenije..nesrece..bolezni..naravna smrt..rak..kapi..umori..droge...aha pa se zdravniki eutanazisti
tarmac
10. 11. 2016 15.42
+7
Nevem od kje ti racunica da bi v enem letu umrli vsi slovenci....1500 na leto zaradi zastoja srca....ti verjetno.mislis 1500 na dan....
tarmac
10. 11. 2016 08.39
+41
Vsi bi se morali vec posvecati prvi pomoci...in nasploh pomoci socloveku....ne pa samo zascita zivali in jamranje kako je drzava v ku... pohvalno 24ur!!