Slovenija

Pesticidi, ki škodijo čebelam, ogrožajo tudi ljudi

Ljubljana, 11. 05. 2011 18.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbor DZ za okolje je sprejel sklepe, s katerimi poziva kmetijsko ministrstvo, naj odkrije vzroke in krivce za pomor čebel in v primeru njihove malomarnosti ali nestrokovnosti izvede zoper njih tudi ustrezne sankcije.

Krivec množičnega pomora čebel še ni znan, neuradno pa naj bi bila kriva napačna uporaba fitofarmacevtskih sredstev. Vsako sredstvo, s katerim nekoga zatirate, ima svoj vpliv in tega bomo z leti občutili tudi ljudje, najbolj otroci, pravi raziskovalec Komat.
Krivec množičnega pomora čebel še ni znan, neuradno pa naj bi bila kriva napačna uporaba fitofarmacevtskih sredstev. Vsako sredstvo, s katerim nekoga zatirate, ima svoj vpliv in tega bomo z leti občutili tudi ljudje, najbolj otroci, pravi raziskovalec Komat. FOTO:

Odbor DZ za okolje je sprejel sklepe, s katerimi med drugim poziva kmetijsko ministrstvo, da v skladu s pristojnostmi odkrije vzroke in krivce za pomor čebel in v primeru njihove malomarnosti ali nestrokovnosti izvede zoper njih tudi ustrezne sankcije.

Obenem odbor predlaga, da kmetijsko ministrstvo prouči vse možnosti, da se iz uporabe v kmetijstvu izločijo vsa fitofarmacevtska sredstva, ki ogrožajo zdravje čebel in ljudi.

Odbor predlaga vladi, da zagotovi sredstva za raziskave sinergijskih učinkov različnih fitofarmacevtskih na zdravstveno stanje čebel in da zagotovi monitoring nad prisotnostjo različnih fitofarmacevtskih sredstev v čebelah.

Predlagajo tudi, da kmetijsko ministrstvo iz proračunskih rezerv nameni del finančnih sredstev prizadetim čebelarjem, ki so utrpeli pomor čebeljih družin v Pomurju.

V imenu predlagatelja seje je Ivan Grill (SDS) izpostavil, da so bili s pomorom čebel v Prekmurju prizadeti tudi kmetje zaradi manj opraševanja in posledično manj pridelka, prizadeti pa so po njegovem mnenju tudi potrošniki, saj se s temi pesticidi ogroža tudi zdravje ljudi. Za pomor je bil po prvih analizah ključni razlog klotiniadin, s katerim se tretira seme koruze. Grill je začuden, da je bila ta sestavina po ukinitvi leta 2009 ponovno dovoljena za uporabo.

"Pričakujemo, da bo ministrstvo in ostala stroka ukrepala proti tistim, ki so takrat ponovno dali to sestavino v prodajo. Za pomor ne krivimo kmetov, saj so to uporabljali, kar jim stroka dopušča. Krivda je na tistih, ki takšno učinkovino dopuščajo na trgu," je izpostavil Grill.

Minister je poudaril, da je pri reševanju problema pomembno mednarodno sodelovanje.
Minister je poudaril, da je pri reševanju problema pomembno mednarodno sodelovanje. FOTO: POP TV

Minister za kmetijstvo Dejan Židan je izpostavil, da ministrstvo podpira sklepe in jih nekatere že uresničuje. Ministrstvo želi najprej izvedeti, zakaj čebela umira, želi ugotoviti vzrok in krivca. Krivec po mnenju Židana ne more biti kmet, saj živi na zelo reguliranem področju in pod velikim nadzorom.

"Ugotovili smo, da ko iščemo poti, pridemo kmalu na mednarodno polje. Z madžarskim kolegom sva sklenila dogovor, da skupaj vodimo posamezne akcije pri tej problematiki. Mednarodno sodelovanje je pomembno tudi zato, ker posamezne sume sledimo v sosednje države," je dejal Židan.

Židan meni, da zaradi trenutnega cilja - ozelenitve kmetijstva - kmetijska stroka danes verjetno ne bi dovolila ponovne uporabe klotiniadina, kot se je to zgodilo v letu 2009. "Kmetovanje je nujno potrebno, vendar mora potekati na način, da se naravni viri zaščitijo, in po načelu previdnosti," je opozoril.

Glavna inšpektorica inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano Saša Dragar Milanovič je izpostavila, da je klotiniadin po vseh rezultatih analiz, ki so jih že dobili, najbolj možen vzrok za pomor čebel.

Veterinarska uprava RS je opravila tudi vzorčenje medu. Vsi vzorci medu so bili skladni, torej v njih ni bilo snovi, ki bi bile zdravju škodljive, je pojasnila direktorica uprave Vida Čadonič Špelič in izpostavila, da rezultati rednega monitoringa kažejo, da je slovenski med zdrav.

Branko Ravnik s kmetijskega ministrstva je obenem pojasnil, da lahko kmetje tretirano seme, ki ni dovoljeno za setev, v trgovinah in zadrugah zamenjajo za dovoljeno seme. Da ne bi imeli kmetje dodatnih stroškov z menjavo semena, ministrstvo pripravlja shemo pomoči. "Pri zmanjševanju škode zaradi koruznega hrošča je učinkovito nadstandardno upoštevanje kolobarja," je obenem svetoval kmetom. 

Slovenski med je zdrav.
Slovenski med je zdrav. FOTO: Reuters

Direktorju kmetijskega inštituta Andreju Simončiču pa se ob vseh pojasnilih še vedno poraja več vprašanj, in sicer ali gre zgolj za let čebel skozi oblak klotiniadin ali gre za zanašanja klotiniadin preko koruze na oljno ogrščico. Tretirano seme je bilo sejano po vsej Sloveniji, zakaj pomori zgolj na enem območju, se je vprašal in dodal, da imamo v Sloveniji na tem področju dovolj strogo zakonodajo. "S stališča varstva čebel in javnosti je v interesu, da se najde dejanski vzrok in krivec, ker brez tega ne moremo delati politike ali strategije," je še izpostavil.

Da je pomorov čebele še veliko več, je prepričan predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ki meni, da manjši čebelarji pomorov najverjetneje sploh niso prijavili. "Zavedamo se, da kmet ni kriv, vendar je treba vedeti, da so čebele nujni člen v verigi pridelave hrane. Pomembno je najti vzroke, kako je ta klotiniadin prišel do čebel," je opozoril.

Predsednik sindikata kmetov Roman Žveglič ne verjame, da gre stvar v pravo smer. "Pokazali smo na tretirano seme brez pravih dokazov," je menil in dodal, naj se ukrep prepovedi klotiniadina uveljavi v celotni EU, saj nasprotno slovenski kmetje ne morejo biti konkurenčni. Ob omembi kolobarjenja pa je prisotne spomnil, da bi bilo najbolje, ko bi ponovno začeli uporabljati najstarejši "pesticid" - prim motiko.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BlaBlaGluposti
12. 05. 2011 12.19
punca08 12.05.2011, 09:17 4 špricajo naj s koprivami...kot so včasih BRAVO! končno nekdo pameten. To mi prakticiramo ze dolgo in pridelku nič ne manjka, sm komu se da koprive nabirat...Problem je v LENOBI LJUDSTVA. Še na ulice se nam ne da it in borit za svoje pravice! pol pa naj cas kr zastrupljajo, mi imamo ze dolgo svoje domače pridelke in za to mi ni težko vstat zgodaj..da dokaj zdravo jem.
punca08
12. 05. 2011 09.17
špricajo naj s koprivami...kot so včasih
Google_Chemtrails
12. 05. 2011 00.59
kaj pa sankcije za svetovno finančno elito, ki je zakuhala to vsesplošno gospodarsko krizo v svetu?;)
MODRI TULIPAN
11. 05. 2011 22.38
mogoče gdo skropil sposkusnimi skropivi???je gdo to pomislil?
Uporabnik113189
11. 05. 2011 22.18
Če je tako neškodljiv, naj se pa še Pogačnik "tretira" z njim. Mi bomo potem opazovali če je res tako neškodljiv kot razlagajo. Je pa povsem možno, da mu ne bo škodovalo, ker baje deluje na možgane. Tisti ki ga zagovarjajo naj s seboj prinesejo žličko.
Zrkizz
11. 05. 2011 22.08
Roman Zveglic pa bi moral na kaksno resnejse izobrazevanje in nekaj zdrave logike bi mu koristilo. "Pokazali smo na tretirano seme brez pravih dokazov" ???? Analize pokazejo, da je v vzorcih cebel insekticid, ki neverjetno ubija zuzelke(ce je slucajno preskocil izobrazevanje kaj kateri strup ubija) in on rece ni pravih dokazov. Kako lahko taksnega cloveka sploh kaj preprica ?
Br.1
11. 05. 2011 21.41
KDOR PA MISLI DA NI TAKO, JE PA BEBAV
Br.1
11. 05. 2011 21.41
_i_love_you_ 11.05.2011, 18:50 -15 tut to je po moje alkaidino maslo..... ALKAJDINO NE, SAMO IMA PA ISTEGA AVTORJA
Br.1
11. 05. 2011 21.39
Pesticidi, ki škodijo čebelam, ogrožajo tudi ljudi JA ČESA NE POVESTE ! ! ! LE KDO BI TO MISLU DA JE TO SPLOH MOGOČE ? ?? B A N D A P O K V A R J E N A
prehlad
11. 05. 2011 21.20
KAJ PA VEDO TILE UMNI POSEBNEŽI KAJ JE ŠKODLJIVO ZA ZDRAVJE VAŽNO ,DA IMAJO POLNE ŽEPE.
periot
11. 05. 2011 21.02
Ja kdo je kriv????? naši zelo šolani strokovnjaki s kupljenimi diplomami ki ne ločijo zrna od plevela!!!!!!!!!!!
24Ppkur
11. 05. 2011 20.47
... kako "krivec še ni znan"? Saj so v prejšnji vladi prepovedali uporabo teh sredstev, kasnejši minister sedanje vlade pa je uporabo ponovno odobril, temelječ na študiji strokovnjakov,..... odgovoren je torej minister, ki je dovoli uporabo, strokovnjaki pa so očitno tako nestrokovni, da zaslužijo odpoved ... tako bi bilo potrebno narediti, tudi na katerem drugem ministrstvu in institucijah, pa bi se znebili tistih, ki mešajo meglo in ovirajo postopke bodisi zaradi svoje nesposobnosti ali le ciljev vladajoče politike, ... ampak, kot že znano, pod to vlado so ti nedotakljivi ....
Miki777-
11. 05. 2011 19.50
fora pa je v tem(sem se osebno pozanimal pri vseh okoljskih inšpektorjih), da lahko škropiš - na svojem ozemlju s čim hočeš, omejitev ni. Ne morejo ti nič, ker ni za to predpisanegya zakona
pbx
11. 05. 2011 19.11
hvala bogu.... naj samo pomrejo, ker ljudem je očitno čisto vseeno postalo za ostala živa bitja, brez katerih ne gre. Trmasta buča bo kljub veliki nevarnosti dalje škropila, čeprav res ni potrjeno uradno še nič. No pa veliko sreče tem kmetom pri "zadnji večerji" :D
LomilkaSrc
11. 05. 2011 18.52
Ko bodo čebele izginile bo kmalu izginila tudi živa bitja. Čebele so osnova za preživetje saj so glavne pri opraševanju rastlin, ki so bistvene za prehranjevanje. Torej razmislite preden zlijete strup v kanalizacijo ....
_i_love_you_
11. 05. 2011 18.50
tut to je po moje alkaidino maslo.....