Slovenija

Najrevnejšim denar dvakrat letno?

Ljubljana, 02. 07. 2008 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Socialni transferji naj bi se še naprej usklajevali z rastjo cen življenjskih potrebščin, vendar odslej dvakrat letno.

Vili Rezman: "Takšno usklajevanje diskriminira prejemnike transferjev."
Vili Rezman: "Takšno usklajevanje diskriminira prejemnike transferjev." FOTO: POP TV

Gre za kompromisni predlog novele zakona, ki so jo vložili poslanci DeSUS. Predlagali so, da bi se vsi socialni transferji usklajevali z rastjo plač in ne več z rastjo življenjskih potrebščin enkrat letno, kot to določa zdaj veljavni zakon. Takšno usklajevanje namreč po besedah poslanca DeSUS-a Vilija Rezmana prejemnike transferjev postavlja v diskriminatoren položaj, saj je zakon iz leta 2006 zamrznil vrsto pravic, ki so se sicer izplačevale iz državnega in občinskih proračunov ter sredstev Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Vendar pa je poslanska večina predlog že drugič zavrnila, podprla pa ga ni niti vlada, ker naj bi s tem odstopili od evropskega načela, da se transferje usklajuje z rastjo življenjskih stroškov, imel pa bi tudi "izredne posledice“ za državni proračun. Matični odbor je zato predlagal, da bi se transferji dvakrat letno usklajevali z rastjo življenjskih potrebščin, čemur pa DeSUS nasprotuje in predlaga dopolnilo, ki bi uvedlo usklajevanje z rastjo bruto plač. V poslanski skupini so sicer pripravljeni pristati na kompromis, ki bi dosegel kakršno koli izboljšanje na tem področju.

Kot pravi državni sekretar na ministrstvu za finance Andrej Šircelj, bi po prvotnem predlogu DeSUS v letošnjem letu potrebovali 60 milijonov evrov, to pa je "za finančno stabilnost relativno negotov predlog". Z rešitvijo, predlagano v dopolnilu, pa bi bilo potrebnih dodatnih 25 milijonov evrov, od tega se jih 16 milijonov nanaša na proračun. V tem primeru rebalans proračuna ne bi bil potreben, temveč bi sredstva dobili s prerazporeditvijo. Prvi usklajeni transferji bi bili tako lahko izplačani že v začetku avgusta.

Predlog bo podprla večina poslanskih skupin

Večina poslanskih skupin ima tako pomisleke glede novega dopolnjenega predloga, vendar ga nameravajo vseeno podpreti. Ureditev usklajevanja socialnih transferjev je namreč po mnenju vseh nujna, saj veljavni zakon "socialno prizadetim državljanom odvzema oziroma znižuje že pridobljene socialne pravice“, pravi Srečko Prijatelj (SNS).

Opozicija: Vlada skuša omiliti svoje slabe poteze

Barbara Žgajner Tavš opozarja, da je za revščino odgovorna vladna politika.
Barbara Žgajner Tavš opozarja, da je za revščino odgovorna vladna politika. FOTO: Kanal A

Poslanska skupina SD prav tako namerava podpreti predlog, vendar so prepričani, da gre zgolj za gasilsko akcijo v predvolilnem obdobju, "s katero želi koalicija zaradi boljšega vtisa v javnosti svoje slabe poteze vsaj malo omiliti“. Podobno razmišljajo tudi v LDS in Zares, kjer se strinjajo, da gre zgolj za predvolilne akcije vlade, a hkrati nameravajo podpreti predlog, ki po njihovem mnenju vsaj minimalno izboljšuje socialne težave ljudi.

Barbara Žgajner Tavš iz poslanske skupine Lipa opozarja, da so za revščino v državi odgovorne strukturne spremembe, ki se dogajajo zaradi vladne politike. Poslanci Lipe so zato k predlogu vložili še nekaj dopolnil, v katerih predlagajo, da bi se enako kot socialni transferji usklajevale tudi preživnine iz zakona o zakonski zvezi in družinskih prejemkih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
03. 07. 2008 08.13
albo, ne nakladaj o 148 EUR dohodkov za 37 let dobe, razen če se nisi upokojil kje v Burundiju ali Burkini Fasso! Zakaj ne prejemaš varstvenega dodatka?
Buena Vita
02. 07. 2008 23.43
albo lažeš kot pes teče,ali pa si ORIONOV dolžnik,ali kake črnogorske mafijske naveze, veš kar nekaj jih poznam ki imajo kredite,in robantijo da dobijo malo penzijo,čigavi pa so krediti,,morda moji---jaz jih nimam in sem z penzijo zadovoljna nekaj pa naj bo jasno vsem,vse vpraša starost kje je bila mladost,če nisi ničesar prispeval za svojo starost,pač ničesar nimaš državi je naloga da poskrbi za bolane ,onemogle, duševno nesposobne,delovno -sposobni pa morajo poskrbeti zase sami, če ti te zadeve niso jasne v Sloveniji,pojdi v kako drugo državo pa te naj poučijo,vsak ima prvenstveno dolžnosti,potem pravice---pravice je treba zaslužit,,prirojene dobišv maminem naročju,ko te mama spusti z vajeti si odgovoren zase,za svojo sedanjost in prihodnost--PREDVSEM STAROST
titovka
02. 07. 2008 23.25
prvoborec....v tej naši državi je najbolj biti lenuh, nič koristi in prevarant!!!!!!!
Prvo Borec
02. 07. 2008 23.14
In potem bodo zopet vse dobili c-i-g-a-n-i !! Za pošteno delo pošteno plačilo in ni druge !!!!! Kaj je za njih siromašni prag ?? 382 € !!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????????????
Tonček Balonček
02. 07. 2008 19.05
Če bo usklajevanje trikrat na leto, bomo pa voliliza NSi!! Samo dvakrat je pa res premalo,razen če ne bo velike povišice!
brankasrbijanka
02. 07. 2008 18.42
ALBO_a si se ti mal zatipkou..148€ pa 37 let DD??
rozlicek@gmail.com
02. 07. 2008 18.36
@albo: Ja od kod pa imaš potem za internet, da o računalniku sploh ne govorim? Za skoraj polno delovno dobo je nemogoče imeti tako malo penzijo. Nakladaš!!!
albo
02. 07. 2008 16.45
POSLANCEM SDS, SLS NSI RES NI TREBA PODPRETI AMANDMAJEV, KI JIH JE PREDLAGALA OPOZICIJA, TODA, ČE BI IMELI MESEČNO 148 EUROV DOHODKOV, KOT JAZ ZA SKORAJ 37 LET DELOVNE DOBE, BI SI ZAGOTOVO ZRIHTALI. BANDA NEMORALNA, KAKO SI SPLOH JANŠEVI PODREPNIKI ZASLUŽIJO NAZIV POSLANEC, PA ŠE NAROD JIH JE VOLIL