Slovenija

Na udaru učitelji, ki so poučevali 'druge' predmete

Ljubljana, 02. 09. 2018 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po dveh mesecih odmora bo šolski prag prestopilo 184.169 učencev osnovnih šol in 73.200 dijakov. Novo šolsko leto pa prinaša tudi nekaj sprememb v osnovnih šolah, predvsem pri izvajanju razširjenega programa, učitelji pa v novo šolsko leto vstopajo s poenotenim delovnim časom učiteljev, nadaljevala pa se bodo tudi pogajanja za višje plače.

Po več kot dva meseca dolgem odmoru bo v prostorih več kot 450 osnovnih šol znova zapel šolski zvonec, hodnike pa napolnila razposajenost številnih otrok in mladostnikov. V novem šolskem letu bo šole obiskovalo kar 73.200 dijakov in 184.169 učencev, generacija prvošolcev bo letos številčno približno enaka kot v preteklem šolskem letu, prvič bo prestopilo pragove šol 21.874 otrok. Že drugo leto zapored se število prvošolčkov ne povečuje, še pred dvema letoma je bilo v razred vpisanih 22.152 otrok.

Število osnovnih šol ostaja nespremenjeno, po podatkih pristojnega ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pa bo začasno šolski zvonec umolknil v podružnični šoli Podpreska, ki deluje v okviru Osnovne šole dr. Antona Debeljaka Loški Potok. Predajanje znanja se bo nadaljevalo tudi v podružnični šoli Osilnica, ki jo bo obiskovalo pet učencev.

Učitelji v novo šolsko leto vstopajo s poenotenim delovnim časom.
Učitelji v novo šolsko leto vstopajo s poenotenim delovnim časom. FOTO: iStock

Nekatere šole uvajajo obvezno učenje prvega tujega jezika v prve razrede

Novo šolsko leto prinaša več sprememb, ki so nemalo prahu dvigovale še pred koncem lanskega šolskega leta. Po podatkih zavoda za šolstvo bo slaba tretjina (125 osnovnih šol) začela poskusno delno izvajati spremenjen razširjen program, ki bo največ sprememb prinesel pri izvajanju podaljšanega bivanja, saj bodo učencem omogočili dodatne ure gibanja. Na 19 šolah bodo k temu dodali obvezno učenje prvega tujega jezika v prvem razredu in obvezno učenje drugega tujega jezika v sedmem razredu.

Največ novosti se letos obeta v osnovnih šolah. Po zadnjih podatkih zavoda za šolstvo bo predvidoma slaba tretjina oziroma 125 osnovnih šol začelo poskusno delno izvajati spremenjen razširjen program, kar bo največje spremembe prineslo pri izvajanju podaljšanega bivanja, kjer naj bi učencem vsak dan omogočili 45 minut gibanja oziroma pet šolskih ur gibanja na teden v sklopu podaljšanega bivanja.

19 šol bo spremenjen razširjen program poskusno izvajalo v celoti, kar pomeni, da se bodo učenci 7. razredov kot obvezen učili drug tuj jezik, učenci 1. razreda pa kot obvezen prvi tuj jezik. Od šolnikov prihajajo očitki, da so z uvajanjem projekta razširjenega programa začeli prepozno, saj od ministrstva niso pravočasno prejeli informacij o možnostih organiziranja in sistemizacije delovnih mest.

Učencem bodo v letošnjem šolskem letu omogočili dodatne ure gibanja
Učencem bodo v letošnjem šolskem letu omogočili dodatne ure gibanja FOTO:

Odslej poenoten delovni čas učiteljev

Precejšnje spremembe bodo pri delovnem času učiteljev. Ti naj ne bi delali več ali manj od 40-urne tedenske delovne obveznosti, te pa bodo odslej zapisane in načrtovane bolj jasno. Ravnatelji bodo morali ob začetku šolskega leta določiti letni razpored delovnega časa vsem učiteljem, z vsakim od njih pa narediti tudi individualni letni načrt dela. Ta mora biti izdelan tako, da učitelj ob koncu šolskega leta ne bo imel manka ali presežka ur, kar do zdaj ni bilo ravno pravilo. Omenjene spremembe na nekaterih šolah spremljajo tudi pomisleki, bo pa praksa pokazala, ali so prinesle želene rezultate ali ne.

Kaj bo z učitelji, ki so poučevali predmete, za katere niso imeli formalne izobrazbe?

Z novim šolskim letom so na udaru tisti učitelji, ki so do sedaj lahko do določene mere poučevali predmete, za katere nimajo formalne izobrazbe (po nekaterih ocenah naj bi jih bilo samo v osnovnih šolah okoli 300).

Čeprav v šolah tej ideji niso bili ravno naklonjeni in so si prizadevali za to, da bi podaljšali prehodno obdobje, saj da bo brez tega nemogoče organizirati delo v šolah, pa so očitno naleteli na gluha ušesa. Kar nekaj ravnateljev, predvsem manjših šol in šol s podružnicami, se sooča z vprašanjem, kako nadomestiti te učitelje oziroma kako takšnim učiteljem zaradi sprememb zagotoviti zadostno učno obveznost. Čeprav na ministrstvu večjega števila presežnih učiteljev ne pričakujejo, je s posameznih šol slišati, da so nekateri učitelji vendarle ostali brez polne učne obveznosti in bodo morali delati skrajšani delovni čas, nekateri pa da so morali celo opustiti učiteljski poklic.

Šolarji
Šolarji FOTO: iStock

Srednje šole: novi šolski programi, razširitev vajeništva

V srednjih šolah se spremembe obetajo pri polnoletnih dijakih. Po novem bodo njihovi starši odslej potrebovali soglasje otrok, če bodo želeli vpogledati v njihove ocene ali pridobiti kakšno drugo informacijo o njihovem šolanju (razen informacije o statusu). Prav tako si bodo lahko polnoletni dijaki sami opravičili izostanek od pouka. Na šolah težav, kjer gre za urejene družine, ne pričakujejo, bi pa te lahko nastopile tam, kjer med dijaki in starši ne vladajo najboljši odnosi.

V novem šolskem letu bodo imeli osnovnošolci in dijaki prostih 14 delovnih dni, pri čemer bodo morali dva prosta dneva nadomeščati v soboto. Prvič bodo doma za jesenske počitnice, ki bodo trajale od 29. oktobra do 2. novembra. Znova jim ne bo treba v šolo od 24. decembra do 3. januarja 2019. 24. december, ko bi morali imeti pouk, bodo sicer nadomeščali v soboto, 29. septembra. Kakšen bo urnik?

Širi se mreža šol z izvajanjem vajeništva

Nekatere srednje šole bodo jeseni začele izvajati nove izobraževalne programe: na Šolskem centru Ravne na Koroškem začenjajo program Farmacevtski tehnik, na Šolskem centru Šentjur program Veterinarski tehnik, na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Piran program Elektrikar, na Srednji tehniški šoli Koper program Mehatronik operater, na Gimnaziji Brežice program Gimnazija - športni oddelek, na Šolskem centru Celje pa program Ustvarjalec modnih oblačil.

Obeta se tudi širitev mreže šol in izobraževalnih programov, ki bodo izvajani v vajeniški obliki. To bodo programi mizar, kamnosek, oblikovalec kovin - orodjar, gastronomske in hotelirske storitve, steklar, slikopleskar - črkoslikar, papirničar in strojni mehanik.

Boj za višje plače se nadaljuje

Z novim šolskim letom se za učitelje znova začenja še boj za višje plače, ki so ga prekinili potem, ko je spomladi padla vlada Mira Cerarja. V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) napovedujejo odmrznitev stavke in obnovitev zahtev takoj, ko bo delo prevzela nova vlada. Med drugim še naprej zahtevajo višje plače, ureditev položaja razrednika in višji regres za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
03. 09. 2018 12.05
+3
Dejansko lahko izpostavim tri poklice, ki so izredno psihičnofizično zahtevno...oskrbovalka v domu za starejše, vzgojitelji in učitelji ter lastniki managerji. Kdo pokasira tisto več zato, seveda lastniki in managerji...v obliki bajnih plač in dobičkov. Preostali morajo delati za manj, ker ste delavci pripravljeni delat za minimalca ravno tistim...ki imajo največ od vsega tega, in že nekaj zadnjih dni grozijo z "izvozom" dobičkou v bolj primerna okolja. A s pomočjo koga so doseženi tej dobički? Aia, s pomočjo teh s katerimi se tako dobro ukvarjalo vzgojitelji in učitelji in s pomočjo starejši...za katere dajejo izjemne fizučne in psihične napore oskrbovalke v domovih za ostarele...da ne omenjam zdravnikov in medinskih sester...znotrej teh naših borcev pa seveda so udečežene vse njihove družine. Upam, da veste zdaj...kam usmerjat energijo
pingvinislo5
03. 09. 2018 11.17
+4
prepovedat delovne zvezke. potuha za otroke in nepotreben strošek za starše.
slovenskidelavec
03. 09. 2018 11.14
+5
Nekatere predmete ukinit, saj so naši otroci preobremenjeni.
Uporabnik1421433
03. 09. 2018 09.00
+5
Pozzo ce ti je pa tako hudo biti ucitelj pa kaj se vstrajas.A neznas nic drugega delati?Ko ste pa v taburu in soli naravi pa tk dobite dnevnice.Saj smo bili in smo videli kako ste cuvali na nas otroke.Saj so ucitelji uzivali alkohol potem pa je bilo marsikaj ker so bili malo pomesani m ž in se je slisalo marsikdaj kaksno skripanje itd..
pozzo
03. 09. 2018 11.14
+1
Eh meni ni nič hudo, jaz v svojem delu uživam. Dva 6mescev počitnic ostalo delam 3ure na dan, plača 5jurjev plus dnevnice.
macro
02. 09. 2018 22.15
+4
Aja, da bi imel vsak učitelj kaj za delat 8 ur vsaki dan bi moralo biti idealno število otrok v vsakem njegovem učnem programu posameznika na vseh šolah za vsak posamezni razred od 1-9. Kar je bilo možno v prejšnjem sistemu z načrtno ali ne določenim številom tistih ki razreda niso naredili.
macro
02. 09. 2018 22.17
+7
V kolikor se vi ne stemplate od 7-15. Nima smisla govoriti o vaših popoldanskih obveznostih, saj se lahko stemplate v dokaz tud po delovnem času in zahtevate nadure.
macro
02. 09. 2018 22.18
+29
macro
02. 09. 2018 22.19
+5
Posplosit učitelji bi večjo plačo na vse šole za vse učitelje?
XardasXM
03. 09. 2018 08.15
-5
Ka neki na pamet govoriš... ko boš celo leto spremljal učitelja v popoldanskem času, pol pa govor..
macro
03. 09. 2018 09.06
+7
Kaj je na pamet? Da niste imeli morda časa stavkati celo poletje? Drugače pa počakajte na vrsto. Se vidimo čez 4 leta. Plačo so dvignili za 4.6%. Pogajanja so bila, niste se strinjali. Glasove ste oddali. Adijo.
XardasXM
03. 09. 2018 10.04
+3
Nisem učitelj ... in kako naj stavkajo poleti, če vlade ni?? In to je samo ena stvar, ki jo pišeš tule na pamet (in to kakšno)...
caspera1
03. 09. 2018 10.15
+3
Letos poleti res ni bilo vlade. Ampak učitelji so v preteklosti velikokrat stavkali, nikoli pa ne med počitnicami. Ko so bili moji otroci še v osnovni šoli (danes imajo od 33 let navzdol), so štrajkali v začetku junija in grozili, da če se jim ne ustreže, ne bodo dali učencem spričeval.
TistoPravo
03. 09. 2018 11.44
+3
Kakšen efekt pa ima, če bi stavkali poleti...to je tko, kot če bi delafec na dopustu stavka....al pa da bi stavkal, ko je njegov lastnik odsoten...še boljš pa, ko so na čakanju zaradi pomanjkanja dela...kar čez poletje učitelji dejansko so. So pa z namenom fraj, ker drugače bi jih zaradi izgorelosti zarad vsako leto zahtevnejših otrok in tudi snovi poučevanja rabili zaradi izostankov iz dela vsaj še 1x več...tko pa se jim nekako izzide, seveda pa ne vsim...ker naredit red v gruči otrok in ga držat tedne in mesece ni ravno simpl
masina4
02. 09. 2018 21.54
-27
Samo to bom reku....vsi ste imeli moznost se solati in postati ucitelji...zato ne bodite jezni na nas ker morate delati v proizvodnji in ste jezni sam na sebe....se 1x v solo bi hodili
macro
02. 09. 2018 22.31
+32
agent.brinko
03. 09. 2018 07.13
+29
Kaj bi pa bilo če bi bili vsi ućitelji? A mislite, da denar na drevju raste? Koga za to potrebujete? Spustite se na realna tla, zahtevajte toliko, da preživite, pa da vas vidimo kako boste živeli.
caspera1
03. 09. 2018 07.58
+10
Prebereš komentar neke masine, in takoj pomisliš na pregovor: blagor ubogim na duhu.
XardasXM
03. 09. 2018 08.16
+1
masina4 res je! nisem učitelj ampak se strinjam... poleg tega pa vašega dela doma žal noben ne vidi razen domači...
brabusednet
03. 09. 2018 08.40
+6
Če si mogoče učitel,te je lahko sram o tvojem neumnem komentarju.To namreč ni na ravni šolanega človeka za kar se smatraš.
Karantanija
03. 09. 2018 08.48
+7
Karantanija
02. 09. 2018 21.44
+17
Prav čudni ste, ko nekateri komentirate, da učiteljeva ura traja 45 minut in zato dela manj. Ja, kaj mislite, da med odmori pa sedi in gleda v zrak? Prav tako mora med tem časom in v času malice, kosila, paziti na otroke, delati red ....To se jim prav tako šteje v delovni čas. Kakor vem, so na naši šoli vsi učitelji prisotni najmanj od 7. ure zjutraj do 15. ure. Potem pa še velikokrat govorilne ure, roditeljski sestanki, kakšni krožki, konference, seminarji, drugo delo v šoli ... dajte no, vsak poklic je hvale vreden, potreben in časten! Žal je učiteljski tudi vedno manj cenjen. Neupravičeno!
Karantanija
02. 09. 2018 21.45
+18
In še šola v naravi ter velika odgovornost za varnost otrok!
macro
02. 09. 2018 22.12
+12
No no no. O delanju reda med kavico nebi kaj dosti. Sicer lepo da si jo lahko privoščite. Sicer bi pa lahko naštel koliko je nasilja med odmori, kot drugo samo trdite da so otroci nevzgojeni.
XardasXM
03. 09. 2018 08.20
+14
macro že prej sem napisal da ne govor neki na pamet... Kako naj učitelj dela pri nevzgojenih otrokih red, če se otroka niti dotaknat ne sme, ker ga lahko starši tožijo zaradi "nasilja"?? In koliko nasilja izvajajo starši nad učitelji (v različnih oblikah)... In UČITELJ poučuje otroke, ne pa VZGAJA! Za to so odgovorni STARŠI!
Karantanija
03. 09. 2018 08.49
+6
Zato pa pravim, da je delo tudi med odmori, da ni samo tistih 45 minut, potem pa v zrak gledajo. Kavica je samo zjutraj ali med kosilom. In ne, nisem učitelj!
Karantanija
03. 09. 2018 08.51
+6
Veliko izpadov staršev je, velikokrat za nič. Poznam primer, ko je oče privihral sredi pouka v razred, kričal na učiteljico in gorzil s policijo! Za NIČ!
Karantanija
03. 09. 2018 08.52
+6
Šola je vzgojno-izobraževalna ustanova. Vzgajati in učiti je potrebno otroke v šoli in seveda, najprej DOMA!
TistoPravo
03. 09. 2018 11.48
+3
Vsakega od vas, ki se junačite...bi poslal za 1 teden po 1 uro za začetek...ne 1 uro, 45 minut med gručo otrok...če ne nebi zaleglo, pa naslednjih 10 mesecev po 5 ur na dan vsaj...preostalo pa starše za vratom...bi potem vi za tem jurjem v druge denarnice gledal mal drugače
pozzo
02. 09. 2018 21.00
+28
Dragi kmentatorji kot učitelj vam lahko povem, da se novega sistema prav veselim. Delal bom namreč manj kot sem dosedaj. Oziroma bom vse tisto kar bo več dobil plačano. Na žalost bodo kratko spet potegnili učenci, saj bom dveh projektov, ki so se jih učenci zelo radi udeleževali po navodilu ravnatelja ne smem izvajat, imam preveč ur. Pravilnik je moral v večji meri pripravit SVIZ, ker na ministrstvu niso sposobni oziromane vedi kaj učitelji sploh delamo. Tolk o tem.
emilzapata
02. 09. 2018 21.22
+21
ti že nisi učitel, slovnica ti šepa in postavljanje ločil.
macro
02. 09. 2018 21.25
+21
Sigurno ni učitelj matematike. Prej bi rekel, da kakšne športne vzgoje
macro
02. 09. 2018 21.29
+0
Dodajam... SVIZ mogoče ne, ljudje pa. Zakaj pa SVIZ ne ve, pa nam tudi to jasno.
Karantanija
02. 09. 2018 21.46
+7
caspera1
03. 09. 2018 08.02
+2
Ni otroka, ki bi ga zaradi tega doletel kak velik intelektualni manjko. Vsi smo nadomestljivi.
XardasXM
03. 09. 2018 08.26
+4
Emilzapata, ti pa pomojem še osnovne šole nisi naredil, ker ne veš, da se stavek začne z veliko začetnico, če smo že pri slovnici. Pa tudi oblikovanje stavkov ti dela probleme.
macro
02. 09. 2018 20.30
-19
Učitelji naj ne jamrajo kako morajo doma delati kaj vem kaj, ker noben učitelj ni ne prisoten toliko ur(8), niti jih toliko ne uči. Otrok je v razredih manj kot včasih, ko jih je bilo po 30 otrok v a,b,c,d kar pomeni 120 otrok in štiri ure dela na enega učitelja za en predmet. Pozna kdo tak primer, da je toliko otrok zdaj na šoli v enem razredu(30) ali vsaj abcd? Oziroma bi moral poučevati vsaj dva razreda 1 in 2 razred a,b,c,d za dobo 8 ur. Pozna kdo ta primer danes? Pozna kdo primer , ko ima otrok več kot isti 2 uri na isti dan,razen v primerih ko kateri dan odpade predmet ( skupno pa nima več kot 5x na teden). Res je, da je določenih predmetov na urniku učenca več kot drugih. Izračunajte, koliko po tej matematiki dela učitelj telovadbe, če je telovadba vzgoja enkrat na teden na urniku učenca? Je plačan po isti statusni tarifi kot ostali vzgojitelji?4ureX1abcdX2razredax5dni. Prav tako glasba,likovni pouk itd. Imamo 10 razredov ali samo 9? Pozna kdo primer ko gre otrok v šolo in je tam po 8 ur?
pozzo
02. 09. 2018 20.50
+25
Gospodič več kot očitno si se lotil komentiranja teme, ki je ne poznaš. Ne poznaš normativov števila učencev v razredu, ne poznaš šolske zakonodaje (ki jo ne pišejo učitelji, saj bi bila drugače smiselna), ne poznaš dela učitelja. Zato delaš izračune ur, ki nimajo nobenega smisla. Nikoli ni nihče trdil, da učitelji učijo 8ur na dan. Bi te pa rad videl učit 1uro, al pa bit 5dni 24ur na dan z otroci na taboru. Ne preživiš! Doma imaš verjetno 1,5 otroka, ki ga ne obvladaš seveda znaš drugim solit pamet kako to delat. Če je tolk luštno bit učitelj pa ne vem kaj čakaš, bodi.
macro
02. 09. 2018 21.10
+3
Ni ura. Je 45 minut. Račun je pravilen. Ucitelj 1-8 razred (zdaj9) je 40 dela tedensko za 8ur. Vsi razredi nimajo vseh predmetov( višji imajo več,nižji ne potrebujejo teh uciteljev). Torej ne moremo govoriti 8x5 za posameznega ucitelja. Noben otrok nima 8 solskih ur. Govorim o vaši prisotnosti. V 8 urah po 4 urah( 45 min) ucenja imate čas za vse ostalo. O normativih nebi. Je šlo z 30 učenci pred leti in gre še danes. Toliko o vzgoji mojih otrok in imam 3. Pravilno je tudi dejstvo, da ste imeli čas stavkati med počitnicami. Z neko šolo v naravi pa mi prosim ne ven hodit kot opis delovnih nalog.
masina4
02. 09. 2018 21.51
-4
Dej ne bluzi macro....plavas predalec od obale... Zato bos utonil
macro
02. 09. 2018 22.20
-1
macro
02. 09. 2018 22.44
+3
Aja pozna kdo primer, ko en učitelj, recimo matematike uči vse od 1-9 razreda? Mogoče učitelja telovadbe, ki po 8 ur telovadi na dan na športni vzgoji? Vsaki dan vsaj 1+2 abcd, 3+4 abcd,5-6,7-8, 9 na petek 2 uri.. Kaj pa ostalih 6ur v petek? Govorilne ure?
macro
02. 09. 2018 22.46
+2
Popravek... 9 razred na petek 4 ure. Kaj pa ostalih 4 ure v petek? Govorilne ure?
DenisMo
03. 09. 2018 09.41
+2
šola ni farma Ne poenostavljaj primera samo zato da bi povedal svoje. Ne žagajo drv učitelji žal, da bi ure/kvote bile nekaj tako enostavno izračunanega. In ne pišem to zato, da bi zaničeval ali poveličeval eno ali drugo delo. Vsako delo je treba pač opravit. Imam pa občutek po tvojih besedah, da če bi jemal tvoj pristop učenja, bi imeli same pasivne učitelje, ki bi povedal svoje pred tablo (45 min), vseen če kdo posluša ali ne, in konec dneva mislil da opravil delo super. Mogoče kasneje zaradi slabih rezultatov kakšno šibo mahal. Učenci so ljudje, in poznam par dobrih učiteljev in se oba strinjata da je 80% njiunega dela sociologija. In obnašanje ki ga moreta vzdreževat, ki posledično prinese spoštovanje pri učenih in v razredu nek sprejemljiv mir, ne ostane v šoli. Predstavljaj si, da moreš živet brez napake, saj če zgubiš spoštovanje učencev, zgubiš razred (čas kjer bi ocene in šibe prinesle to, je mimo). Zase vem, da nebi hotel opravljat tega dela, če bi 2x povečal plače. Vsaj ne dostojno
TistoPravo
03. 09. 2018 11.51
+2
Vsakega od vas, ki se junačite...bi poslal za 1 teden po 1 uro za začetek...ne 1 uro, 45 minut med gručo otrok...če ne nebi zaleglo, pa naslednjih 10 mesecev po 5 ur na dan vsaj...preostalo pa starše za vratom...bi potem vi za tem jurjem v druge denarnice gledal mal drugače...
macro
03. 09. 2018 12.43
-1
emilzapata
02. 09. 2018 20.22
+26
to je najbolj pomembno, da bodo višje plače učiteljev, komu pa bodo vzeli, poslancem in dohtarjem zanesljivo ne, sigurno tistim, ki ne zmorejo zvezati meseca, ne da bi obiskali rdeči križ ali karitas.
FIGEC
02. 09. 2018 20.59
+7
Strinjam se. To je pa neskončno narobe. A tako so naštelane vse vlade sveta skozi vse čase. Žal...
kapljač1
02. 09. 2018 20.18
+14
Predpise na šolah tokrat pišejo "prfoksi-politiki " ki so v stotisoče bili plačani zgolj za pripravljenost na domu.
macro
02. 09. 2018 20.05
+6
Koliko je pa vseh učiteljev OŠ?
macro
02. 09. 2018 19.39
+32
Med počitnicami so imeli čas stavkati.
Bitktamp
02. 09. 2018 19.36
+16
40 urna tedenska obveznost - a to 45 ali 60 minutne ure?
macro
02. 09. 2018 19.38
+9
Bitktamp
02. 09. 2018 19.51
+28
tako bi bilo pravilno ter 22 dni dopusta...
XardasXM
03. 09. 2018 08.35
+6
22 dni dopusta, ki ga lahko izkoristijo kadarkoli med letom a ne?? učitelji imajo res da 25 dni dopusta (niso prosti ko se začnejo počitnice in ne končajo z dopustom, ko se končajo počitnice, če še ne vete). Učitelj med šolskim letom ne more dobit dopusta, med kratkimi počitnicami morajo biti prisotni na šoli, med glavnimi počitnicami pa je vse najdražje!
genius2013
02. 09. 2018 19.33
+58
Najprej je treba za šolnike uvesti beleženje prihodov in odhodov..Ne pa, da se hodi domov ob 13h in nakladanje, koliko priprav je potrebno popoldne doma...Priprave na drug dan naj se izvajajo v šoli pod nadzorom beleženja časa.. Kaj se ima učitelj zgodovine ali biografije 40let vsak dan popoldne pripravljat? Furajo ene in iste prosojnice in vprašanja na testih bodo večno enaka..
genius2013
02. 09. 2018 19.35
+29
Ne zadovoljnim šolnikom bi predlagal, da dajo odpovedi in se znajdejo oz dokažejo sposobnosti v gospodarstvu.. V gospodarstvu se ne tala plač na lepe oči..
najram
02. 09. 2018 19.20
+29
ja celih 8 ur..ne pa šolskih....roko na srce-pretegnejo se na šihtu glih ne
Enmajstr
02. 09. 2018 19.18
+22
Na leto povprečni zaposleni oddela 2076 ur - dopusti in prazniki. Ko bodo tile enkra imeli ure za preverjaje prisotnosti, bodo videli kako težko je spravit z nedelom te ure skupaj.
jamanzo
02. 09. 2018 19.18
+29
Končno je prišel čas,ko učitelji ne bodo več zaščiteni,kot severno medvedeki. Sedaj so prišli v šolo ob 8 ih in bili doma ob 14 ih. To je na dan 6 urc,pa še to so delovne ure šolske.
FIGEC
02. 09. 2018 19.15
+35
Če si doktoriral iz matematike, na poklicni šoli tega predmeta ne boš smel več učiti. Razlog: nisi natančno profesor matematike in nič manj ter nič več. Struktura naše družbe se vse bolj približuje okviru družbe, ki jo je opisoval Milčinski. Butalcem, če komu ni kapnilo...
anakondabox
02. 09. 2018 19.08
+11
Več kot trideset let nazaj je bil v podaljšanem bivanju NPČ (neusmerjen prosti čas), kjer so se učenci usmerili v športne in druge razgibalne vaje. Dobro je plačano to reformiranje OŠ in SŠ, zato znova izumljajo 'toplo vodo'. Ko bi bila vsaj topla, je pa ledeno mrzla, ker vse skupaj ni za nikamor. Novosti so predstavili tik pred zdajci, da bo ja površno organizirano in bodo denar dobile inšpekcijske službe. Ne poznajo niti psihofizičnega ustroja srednješolca, saj jim popolnoma zaupajo naloge, ki jim glede zrelosti še niso kos. #neumnost