Slovenija

Največ za socialo in zdravstvo

Brdo pri Kranju, 25. 08. 2009 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prihodnji dve leti bo 2,5 milijarde evrov vlada namenila za socialno varnost in zdravstvo, 1,6 milijarde za izobraževanje in kulturo, milijardo za nacionalno varnost, pol milijarde pa za promet.

Leto 2010: proračunski primanjkljaj bo znašal 4,8 odstotka, javnofinančni primanjkljaj pa okoli pet odstotkov BDP.
Leto 2010: proračunski primanjkljaj bo znašal 4,8 odstotka, javnofinančni primanjkljaj pa okoli pet odstotkov BDP. FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je zgodaj zjutraj končala sejo, na kateri je obravnavala okvirni razrez proračunskih odhodkov po razvojnih politikah, programih in predlagateljih finančnih načrtov za leti 2010 in 2011. Razrez odhodkov bo pripravljen v naslednjih dneh, tako da bodo proračunski uporabniki svoje finančne načrte začeli pripravljati v začetku naslednjega tedna.

Vlada načrtuje, da bo proračunski predlog z vsemi spremljajočimi dokumenti sprejet v zadnjem tednu septembra, nato pa, da ga bo v zakonsko predvidenem roku poslala v obravnavo DZ.

Merili bodo učinkovitost porabljenih sredstev

Vlada je za proračun za leti 2010 in 2011 – ki bo programski, s čimer dokument ne bo razdeljen na proračunske uporabnike, ampak na razvojne programe, predvideno pa je tudi merjenje učinkovitosti porabljenih sredstev – določila zgornjo mejo izdatkov. Ta meja bo za prihodnji dve leti brez udeležbe pri črpanju evropskih sredstev po 8,956 milijarde evrov.

S tem bo za leto 2010 proračunski primanjkljaj znašal 4,8 odstotka, javnofinančni primanjkljaj pa okoli pet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). V letu 2011 je predviden proračunski primanjkljaj v višini 3,5 odstotka in javnofinančni primanjkljaj okoli štiri odstotke BDP.

Leto 2011: predviden je proračunski primanjkljaj v višini 3,5 odstotka in javnofinančni primanjkljaj okoli štiri odstotke BDP.
Leto 2011: predviden je proračunski primanjkljaj v višini 3,5 odstotka in javnofinančni primanjkljaj okoli štiri odstotke BDP. FOTO: POP TV

Proračun prihrankov?

Premier Borut Pahor in finančni minister Franc Križanič sta včeraj dejala, da je eno od osrednjih vprašanj tega proračuna primanjkljaj, ki ga želi vlada znižati pod maastrichtsko mejo treh odstotkov. Šlo naj bi za proračuna prihrankov; ob pričakovanih nižjih prihodkih se bo osredotočila na zmanjšanje porabe, prioriteta pa naj bi ostali ukrepi za spodbujanje konkurenčnosti gospodarstva in zagotavljanje socialne varnosti.

Razvojnih politik je skupno 16. Največ sredstev, približno 2,5 milijarde evrov, naj bi v proračunih namenili za socialno varnost in zdravstvo, 1,6 milijarde evrov naj bi šlo za izobraževanje in kulturo, 952 milijonov evrov za nacionalno varnost, obrambo in zunanje zadeve, 571,2 milijona evrov pa za promet in prometno infrastrukturo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Krebs
25. 08. 2009 22.37
Uvesti bi bilo potrebno javno koristna dela, da bi jih opravljali vsi, ki so ostali brez zaposlitve. Zagotovo delo je, treba ga je videti.
cool29
25. 08. 2009 21.14
....naj raje lenuhe pošljejo delat...če nič druzga pa cesto pometat.....
CezDrnInStrn
25. 08. 2009 17.28
Miljardo € za NACIONALNO VARNOST???Ja KDO nas bo pa napadel? Sociala in zdravstvo? NAJBOLJ NESPOSOBNA VLADA OD NASTANKA RS !!! Rešujte in ustvarjajte delovna mesta šminkerji !
8JASMIN
25. 08. 2009 15.42
KRIŽANIČ NE MOREM TE VEČ VIDET, KER SI POKVARJEN KOT NEVEM KAJ, TI SI ZAPOSLIL "UDBOVCA", KI JE PROTI ZAKONU, IN SE POVRHU BREZ VSAKEGA OKUSA, DA ČLOVEK KI IMA DVE FIRMI IN GA ŠE FINANČNO MINISTRSTVO ZAPOSLI, KOT ZA SVETOVALCA. ZATO PA JE SLOVENIJA PRIŠLA TAKO DALEC Č, KO NAM VLADAJO TAKELE BARABINE... FUJ IN FEJ...
Leandra
25. 08. 2009 14.47
Tisto česar nimaš ne moreš nameniti....niti deliti..??? Edino kar je ostalo na pogorišču Administracije trio Grobarji so stečaji, delavci na cesti, bankroti kriminal in kraja....gospodarskoi bankrot ter propad države in da ne pozabim povampirjeni družboslovci..