Slovenija

Zaradi nerešenih vlog so nekateri na robu preživetja

Ljubljana, 22. 11. 2012 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./J.Š.
Komentarji
114

Skoraj leto dni, odkar je v veljavi nova socialnovarstvena zakonodaja, so centri za socialno delo izdali 751.501 odločb. A vloge se še vedno rešujejo z zamudami, še posebej dolgo pa prosilci čakajo na rešitev pritožbe zoper izdane odločbe.

Na centrih za socialno delo po vsej državi se še naprej kopičijo nerešene vloge za socialno pomoč, zaradi česar je mnogo prosilcev na robu preživetja.
Na centrih za socialno delo po vsej državi se še naprej kopičijo nerešene vloge za socialno pomoč, zaradi česar je mnogo prosilcev na robu preživetja. FOTO: Thinkstock

Z letom 2012 je začela veljati nova socialnovarstvena zakonodaja, ki jo sestavljata zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in zakon o socialnovarstvenih prejemkih. Ta je prinesla kar nekaj novosti, med njimi tudi enotno vlogo za vse naslednje pravice, kot so otroški dodatek, denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, državna štipendija, znižano plačilo vrtca, dodatna subvencija malice za učence in dijake, subvencija kosila za učence, subvencija najemnine, pravica do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev in pravica do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje. Vlogo moramo prosilci oddati pristojnemu centru za socialno delo, ki o vlogi nato odloča.

Z oddajo nove vloge bo CSD po uradni dolžnosti odločal tudi o vseh drugih pravicah iz javnih sredstev po tem zakonu, čeprav se obstoječe odločbe še ne bodo iztekle. Poleg vloge, ki jo lahko pošljete na pristojni center za socialno delo ali pa jo na centru osebno oddate, lahko izpolnite tudi elektronsko vlogo.

Z ministrstva za delo so sporočili, da so centri za socialno delo do zdaj izdali 751.501 odločb in odločili o 1.165.049 pravicah (ena odločba se običajno nanaša na več pravic). Že takoj na začetku leta smo poročali o velikih zamudah, ki so jih ugotavljali centri za socialno delo. Tem ni uspelo sproti reševati vseh vlog, zato so nekateri na odgovor čakali tudi po več mesecev. Ministrstvo za delo odgovarja, da na večini centrov odločanje poteka tekoče, a še vedno morajo nekateri prosilci na odločbe čakati dolge mesece. Na centrih za socialno delo jim je čez poletje uspelo zmanjšati zaostanke, a so v septembru ob začetku šolskega leta imeli nov "naval" vlog.

Nekateri skoraj leto dni čakajo na rešitev vloge

Naši bralki iz Laškega ministrstvo že od aprila dolguje odgovor na pritožbo. Je mati samohranilka, ki se le s težavo prebija iz meseca v mesec. Zaradi nerešene pritožbe vrtcu dolguje že 600 evrov. A to ni osamljen primer. Željka iz Ljubljane že skoraj leto dni čaka na rešitev vloge za znižanje plačila vrtca, saj zneska, določenega v odločbi, ne zmore plačevati. V dolgovih in le z eno plačo se težko preživlja. "Če bom dobila negativen odgovor, bom morala na centru dobesedno prositi, naj mi pomagajo, da bom otrokom omogočila človeka vredno življenje," je obupana mama dveh otrok, ki čaka na kar dve odločbi. Željka je najprej pol leta čakala na rešitev vloge, nato pa se je na odločbo pritožila. Od pritožbe je minilo že štiri mesece, a odgovora še ni dobila.

Decembra bodo centri za socialno delo zasuti z novimi vlogami, pa še stare vloge niso vse rešene. A naj bi bilo z novim letom nekoliko bolje, saj bo večina podatkov o družinskih članih in premoženju že v sistemu.
Decembra bodo centri za socialno delo zasuti z novimi vlogami, pa še stare vloge niso vse rešene. A naj bi bilo z novim letom nekoliko bolje, saj bo večina podatkov o družinskih članih in premoženju že v sistemu. FOTO: Thinkstock

Na ministrstvu za delo so na odločbe centrov za socialno delo prejeli skupaj 8450 pritožb, a so jih do zdaj rešili komaj 2015. Na vprašanje, zakaj tolikšne zamude, so na ministrstvu odgovorili, da si prizadevajo, da bi pritožbe občank in občanov čim prej rešili. A to nekomu, ki je mati samohranilka in mora preživljati tri otroke, ne bo v tolažbo, še posebej ker mora dokazati, da se je CSD pri izračunu "zmotil" in upošteval dohodke, ki jih ne bi smel več upoštevati.

Največ zaostankov glede subvencije za malico in kosilo ter štipendije

Z ministrstva so sporočili, da je bilo do 14. novembra vloženih 238.464 vlog za otroški dodatek, medtem ko je bilo odločeno o 230.720 pravicah. Glede znižanega plačila vrtca je statistika takšna: vloženih 128.832 vlog, odločeno o 117.535 pravicah. Vlog za denarno socialno pomoč je bilo vloženih 194.170, od tega pa jih je že odločenih 180.247. Nekoliko več zaostanka je glede vlog za državne štipendije, subvencije malice za učence in dijake ter subvencije kosila za učence. Za državne štipendije je bilo vloženih 63.041 vlog, odločeno pa o 48.135 pravicah. Prosilci so oddali 103.515 vlog za subvencijo malice za učence in dijake, rešenih pa je zgolj 60.871 vlog. Še manj je rešenih vlog za subvencijo kosila za učence. Vloženih je 40.173 vlog, odločeno pa zgolj o 25.767 pravicah.

Največ zaostanka je glede reševanja vlog za državne štipendije, subvencije malice za učence in dijake ter subvencije kosila za učence.
Največ zaostanka je glede reševanja vlog za državne štipendije, subvencije malice za učence in dijake ter subvencije kosila za učence. FOTO: Thinkstock

Ker so bili centri za socialno delo zaradi nove socialne zakonodaje zelo obremenjeni, so na centrih dodatno zaposlili 152 strokovnih delavcev in 64 informatorjev. A očitno je tudi to premalo. Iz skupnosti centrov za socialno delo pojasnjujejo, da je zaposlenih še vedno premalo, prav tako se naj bi se mnogo zaposlenih spopadalo z izgorelostjo in čustvenimi stiskami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kokola123
23. 11. 2012 09.36
+1
tudi jaz čakam na odgovor pritožbe od meseca maja.Podala sem jo,ker so mi upoštevali dohodke iz leta 2010 in mi sedaj brezposelnosti niso upoištevali,čeprav sem na zavodu za zaposlovanje prijavljena leto in pol in od takrat ne prejemam nobenih dohodkov.sem prejšnji teden klicala na Ministrrstvu,kjer sem dobila neko pravnico in ki mi je obljubila,da bo moja pritožba kaj kmalu na vrsti...ter da bo verjetno na podlagi dejtev,ki sem jih v pritožbi navedla rešena pozitivno.Ne verjamem!!!!
primitive love
23. 11. 2012 10.09
-6
poišči si službo ....ne pa jokat :) po forumih ....sorry ampak če res hočeš delat si že najdeš delo...res žalostno da se zanašaš na našo državo in socialo....
alanisa
27. 11. 2012 09.34
+2
Najbolj zanimivo je to, da so jo meni poslali avgusta v 4 dneh, z njo so mi ukinili vse otroške dokladeza 3 otroke. Se pravi, da tisti, ki imamo za dobit za državo boljšo odločbo nimamo nobenih zaostankov :-), nasprotno, še nikoli je nisem prejela tako urgentno.
ajnajs
23. 11. 2012 07.59
+3
maja meseca sem dobila odločbo CSD za plačilo vrtca in otroški dodatek, ker so mi v odločbi za moža upoštevali dohodke za leto 2009 in 2010, pri meni pa 2010 sem podala čez dva dni pritožbo (dne 23.05.2012) na izračun, ker so nam dejansko upoštevali 3 letne plače in ne dveh. SCD je potreboval 15 dni, da je mojo pritožbo preposlal v LJ v reševanje ministerstvu (halo, da daš dokumente v kuverto in na pošto, ker jih itak tam pregledajo in jih oni niti ne pogledajo - besede referentke). Otroški dodatek so mi ukinili, ker sem ga v prvih petih mesecih prejela preveč, za vrtec, pa sem oktobra dobila opomin predi izvršbo za 600 EUR poračuna, pa sem že od maja meseca dalje plačevala vsak mesec nekaj več, da ne bi bilo prehudo. V oktobru sem takoj poslala prošnjo na ministeerstov da bi mojo pritožbo rešili pod urgentno, vendar do danes ni še nič (pritožba še vedno leži pri njih niti ni dodeljana nobenemu pravniku), lahko uveljavljam ustavni spor (stroški odvetnika, tožba države). Na ministerstvo kličem vsak mesec, kdaj bo moja pritožba rešena, pa do včeraj še ni bila dodeljena nobenemu pravniku v reševanje. Pritožb imajo toliko, da jih pravnikom niti ne dodelujejo več, ampak jih shranjujejo v neki sobi nedodeljene na kupih, ko bodo uspeli jih bodo rešili. Moj predlog je, da je potrebno v javni upravi prerazporedit zaposlene, učitelji v šoli prisotni 8 ure, kjer delajo priprave, so na razplago učencem in staršem in svojo prisotnost žigosajo. Vsak si lahko privošči svoj prenosni računalnik če ga v šolah nimajo (jaz moram za svojo službo imeti tudi svoj avto, da lahko hodim po terenu), ker je pa več zaposlenih pa naj jih preusmerijo na področja, kjer je manjko in ni potrebe po dodatnem zaposlovanju. Tudi jaz ne delam v taki službi kot sem se izšolala, delam to kar sem dobila (imam narejen fax). Kje je Semulič in Kučanov zet, ki s sejninami zaslužita tudi 6.000 EUR, ko branita socialno ogoržene.
ascar
23. 11. 2012 09.06
+3
tudi meni se je zgodilo podobno, obračunali prihodke za 2 leti kumulativno, pritožil, delno popravili, spet napačno in sedaj "odloženo" na ministrstvu. >Še ne dokaz, da bo to rešeno ob svetem NIkoli, oz. čakajo, da se bo zakonodaja še bolj zaostrila, potem ne bodo več dolžni....
osamosvojitelj
23. 11. 2012 09.14
ajnajs, kaj ko bi preveril/a vsaj kaj napišeš. Semolič Kučanov zet? Tebi se je, od vsega hudega očitno zmešalo. Pa tudi ne vem, kako lahko s takimi težavami in brez denarja, blodiš po forumih. Vozi ( ne hodi ) po terenu in delaj ( ne biti v službi ), da bodo rezultati boljši in več denarja!
Alojz Železnik 1
23. 11. 2012 06.09
@ ascar Res je, zadeva dopušča tudi tak vtis. Še bolj pa je jasno, da je bila Svetlikova reforma narejena po principu maximalizirati delo in s tem uslužbence v tej javni upravi! Bomo več naših zaposlili!
ascar
23. 11. 2012 01.08
+9
A SE JE KDORKOLI VPRAŠAL ZAKAJ TO POČNEJO KAR POČNEJO Z ODLOČBAMI IN PRITOŽBAMI, DA VENDAR NI SAMO VPRAŠANJE NJIHOVE NESPOSOBNOSTI.... PRAVI RAZLOG JE, DA JE BLAGAJNA PRAZNA, KER SO VSE ZARUŽILI ZA VREČE BREZ DNA (BERI BANKE IN TO JE ŠE SAMO ZAČETEK) IN PODOBNO, ČE BI ODLOČBE BILE VSE REŠENE V REALNEM ČASU BI TO POMENILO TUDI PLAČATI DODATKE, POMOČI ITD. V REALNEM ČASU. TO JE EN RAZLOG , DRUGI PA TO, DA NAMERAVAJO ŠE ZAOSTRITI KROG UPRAVIČENCEV V NASLEDNJEM LETU, ČE ZAVLAČUJEJO S PLAČILI, BOMO IMELI SITUACIJO, DA POTEM NE BO VEČ POTREBNO PLAČATI VEČJEMU DELU SICERŠNJIH UPRAVIČENCEV..... SEDAJ POČNEJO PRAV TO, TO JE NAČRTNO IN DOGOVORJENO V OZKIH VLADNIH KROGIH, RAJE RECIMO ENE STRANKE, KI IMA MINISTRA ZA TO PODROČJE.... NJIM JE VSEENO ZA LJUDI, .....DOKAZANO. BILO BI ZANIMIVO VEDETI, KOLIKO NAS JE V RESNICI, KI NIMAMO REŠENE PRITOŽBE NA ODLOČBO. JAZ SEM DOBIL PODATEK NA CSD NAJ SE NE SEKIRAM SAJ MINISTRSTVO NI PRAKTIČNO REŠILO ŠE NOBENE PRITOŽBE (TOREJ NE 2015 KOT JE REČENO). IN ZAKAJ NE? NAVAJAM V ZGORNJIH TRDITVAH KAJ JE RAZLOG. ZANIMIVO BI BILO DA SE PO VZORCU PEZDIRCA KI JE UREJAL RAČUNE ZA ELEKTRIKO TUDI MI ZDRUŽIMO, USTANOVIMO DRUŠTVO NATEGNJENIH DRŽAVLJANOV IN DOKAŽEMO DA JE CESAR GOL. ČE JE KDO PRIPRAVLJEN TO ORGANIZIRATI, NAJ SE JAVI..... POTEM PA USTANOVIMO POPULARNO STRANKO SLOVENIJE (ne debatno društvo, ampak stranko, ki bo imela dejansko moč, da bo spremenila pogoje za ljudi, brez vseh sedanjih politikov, da ne be samo parkirišče za vse odslužene politike ki so do sedaj tudi polnili vse nove stranke) , KI BO RES Z LJUDMI IN ZA LJUDI, KER TO KAJ IMAMO SEDAJ SE SAMO POTAKA IZ MANDATA V MANDAT SEM IN TJA IN DOKAZANO NIČ NE NAREDI ZA LJUDI. NE BODIMO TAKI MAZOHISTI IN NE VOLIMO VEČ LJUDI, KI SO NA SCENI ŽE 20 LET IN VEMO, ČESA SO OZIROMA BOLJE REČENO NISO SPOSOBNI.
piko112
22. 11. 2012 23.39
ŽIVELA SLOVENIJA BRUHAHAHA
Herba
22. 11. 2012 21.04
+0
Pa saj nas je bila večina za krčiti javno upravo! Namesto, da bi krčili pri brezveznih pisarnah, športnikih, ki so samo papirnato na plačilnih listah javne uprave, policije in vojske, se krči pri pisarnah, kjer nebi smeli. Tako pride do čakalnih vrst. Stari grejo v penzijo in novih se ne zaposljuje, ker je treba šparat.
Uporabnik565636
22. 11. 2012 21.29
+2
To je dejstvo. dejstvo je pa tudi, da tistih, ki samo sedijo za mizo, ne bodo nikoli popucali.
hotentotka
22. 11. 2012 20.24
+6
Če bi imela dovolj visoko plačo, nikoli ne bi prosila za pomoč. Žalostno, da sem jo morala. Saj - so jo zavrnili. Ker je leasing avto moj- z veseljem bi ga kupila z denarjem. Še zakonodaje ne poznajo, ali seštevajo po svoje? Da si ne bi kratila svojih osebnih svoboščin in pravic, pa še ena ne bi mogla živeti s tem, kaj šele več oseb. Ko sem študirala sem komaj čakala plačo, da se preskrbim, bi bilo bolje, če bi se šla organiziran debeli kriminal, samo, ko takrat še nisem vedela. Pa sem bila raje ciciban, pionir in mladinka z državno zavestjo.
ONniON
22. 11. 2012 17.42
+3
pogrešam leto 2009 ko še niso kaj spreminjai , pustili bi zakonodajo pri miru pa bi blo, pa takrat je bilo bistveno manj revnih pa brezposelnih kot pa zdaj 2012
Metka Smole 1
22. 11. 2012 19.07
-1
Herba
22. 11. 2012 21.10
+5
Nehajte s tem od koga je bila katera vlada, ker smo vse sami izvolili. Do sedaj in še posebno sedaj, še nobena ni naredil nič za reveža.
SDS fašizem
22. 11. 2012 17.28
+9
tole je maslo Svetlika..............
faronika
23. 11. 2012 22.37
+1
mimic
22. 11. 2012 17.14
+3
takoj zamenjat osebje in jim nabit kazni, zarad zajbancije,tud direktorju in politikom itd, ki so vse to zakuhal.. banda ušiva
tali?ni tom
22. 11. 2012 17.05
+8
zdele pa kar volte pahorčka za nagrado ! sej je on to zrihtal!
sonassonas732@yahoo.co.uk
22. 11. 2012 16.54
+3
grrrrrrrrrrrrr fuj csd!!! meni so v enem letu izdali 3 odločbe! odpravljali in razveljavljali so prejšnje odločbe! na koncu pa meni naložili, da moram vrniti otroške dodatke za nazaj!!!!!!!!!! pa sej niso resni! sami šalabajzerji! a res moram jaz paziti na dejstvo, da oni pravilno materialno odločijo?????? morda bi jim tudi jaz moral popraviti odložbo z rdečo? potem pa pišete, da nekateri sploh ne dobijo odložbe! naj so srečni!
yoda92
22. 11. 2012 16.31
+6
glede na to, da sem vlogo ža državno štipendijo vložila takoj v začetku septembra ko sem se lahko vpisala v višji letnik, in da sem en teden nazaj poslala email, kdaj bodo začeli pošiljat odločbe, ne verjamem da je le 15000 nerešenih odločb. odgovor je namreč bil, da je predvideno da bodo septemberske vloge rešene predvidoma do konca decembra, če ne bo zapletov. zaplete majo pa itak skos...
horhinjo
22. 11. 2012 15.32
+18
Banda pokvarjena skorumpirana. Kako naj vem da bom morala toliko plačati za 6 mesecev nazaj, vam pa kao ne dela informacijski sistem. Od kot naj vzamem 700 evrov poračuna za nazaj za vrtec. Toliko kot me je to leto oguljufala država me še ni. Povejt mi kako na človek plača če nima ???? Ne raumem ljudi ki voli te politikante in ki nasedajo na predvolile obljube. Kdor krade državo je ne more reše revat.
horhinjo
22. 11. 2012 15.34
+6
Tkole je če prehitro pišeš in si jezen !
Pecikltigr
22. 11. 2012 15.56
+11
Ma kaki poračun za vrtec, HALO???? Jasli, vrtci in topla prehrana MORAJO biti BREZPLAČNI, in to za vse otroke in odraščajočo mladino v šolah!!! TA BANDA raje denar otrokom ukrade in zagoni, kot da bi se poskrbelo za najosnovnejše!!! Še občine in parlament bodo goreli, če bo treba, brez skrbi!!! SAMO PROVOCIRAJTE NAS ŠE MALO, PA BO!!!
Uporabnik565636
22. 11. 2012 21.38
+0
Sem slisal, da je v Avstriji vrtec 100 EUR za enega otroka ne glede na dohodke.
lobata
22. 11. 2012 14.26
+13
Sramota in še enkrat sramota !!! Naj zaposlijo še 20 novih ljudi in ne bo zaostanka, ali pa spremenijo sistem, tako več ne gre. Sramota za državo. Saj niso krivi zaposleni. Kriva je NESPOSOBNA DRŽAVA !!! Ali bo temu kdaj konec ?? ali bo moralo " pocrkati" nekaj ljudi. Še za živali je lepše poskrbljeno. Ali se DRŽAVA ZAVEDA, DA SMO LJUDJE ! Mislim da ne. DOKLER BOMO TO PRENAŠALI, BO TAKO. SAMI SMO SI KRIVI IN KONEC.
Uporabnik565636
22. 11. 2012 14.53
+0
Ce pa je baje javni sektor ze prevelik. Bo treba odpuscat.
mimic
22. 11. 2012 17.26
+4
Uporabnik565636
22. 11. 2012 21.47
Kje pa so ze kdaj zaceli sparat pri sebi :)
JanzeLjj
22. 11. 2012 11.40
+13
Spet pa seveda ne bo odgovarjal nihče! BANANE
Pecikltigr
22. 11. 2012 12.01
+3
BANDA VKUP SEGNANA LOPOVSKA - same veze poznanstva in korupcija!!!
krda
22. 11. 2012 11.27
+25
Ja lepo vas prosim dajte imet mal posluha za čustveno izgorele socialne delavke,a vi ne veste kako je to težko delo?Zdaj pa se vprašam in tudi CSD a oni vejo koliko ljudi je lačnih ubupanih z živci na koncu,ker ne vejo kako bodo preživeli?TO JE VSE EN VELIK HLEV
random..slo
22. 11. 2012 11.30
+9
Uslužbenci na CSD-ju, vsaj na našem, garajo. Pa to govorim brez sarkazma, ker kadarkoli pridem tja, imajo kup papirjev in ljudi pred sabo. Problem je v sistemu in ne v tistih revežih, ki morajo delati kot norci.
vox populi
22. 11. 2012 11.44
+14
Eh ravno v tem je problem - papirji!!! Če bi v vseh letih od kar je računalništvo postalo DOSEGLJIVO vsem, usposobili zaposlene, da PODATKE NAJPREJ SHRANIJO potem pa samo še PREVERJAJO spremembe v ELEKTRONSKI obliki bi bilo vseh teh papirjev PRECEEEEEEEJ manj!!! V tej državi se še vedno uporablja GORE papirja za prazen nič, ker itak je za naslenje leto potreba PONOVNO izpolniti goooore papirja!!! Pa da ne govorim o povezavi med ustanovami - KATASTROFA. Ali je Slovenija in javna uprava z njo vred v DOBI RAČUNALNIŠTVA??!! - Odgovor: NEEEEEEEEE
vox populi
22. 11. 2012 11.46
+8
Pa da ne bi razumeli v čem je poanta neandertalskega početja - debel in neokreten javni sektor, kjer je birokracija kraljica vsega slovenskega propadanja.
Pecikltigr
22. 11. 2012 12.00
+4
VSEM ZASTONJ JASLI, VRTCE, TOPLE OBROKE V ŠOLAH - pa je takoj manj papirovja. Pa polovico zaposlenih na CSD nagnat na cesto, in to takoj!!! Z VARNOSTNIKI VRED, KI JIH ČUVAJO PRED LAČNIM IN OROPANIM NARODOM!!!
mimic
22. 11. 2012 17.27
+3
vsem ne bi dal zastonj, saj tisti ki lepo zaslužjo, naj tudi nekaj plačajo.
random..slo
22. 11. 2012 11.21
+36
Jaz npr. moram delati med vikendi (poleg faksa) še v službi, kar so mi pri višini štipendije tudi upoštevali. Nisem zaslužil veliko, ravno toliko, da lahko 12 let star avtomobil vzdržujem, ker ga potrebujem (drugače ga niti pod razno ne bi imel). No in zaradi tega sem ravno komaj dobil štipendijo, v najnižji razred, če bi imel 0,1 % nižji dohodek glede na povprečje RS, bi dobil višjo štipendijo. Nauk zgodbe je, da če delaš in si priden, si neumen. Ker si kaznovan za to, če delaš. To je Slovenija.
Pecikltigr
22. 11. 2012 12.07
+5
Kanglerjeva žena je plačala 57000 EUR davka, ker ni znala pojasniti od kje ji je na trr priletelo 154000 EUR. Je bilo pri tebi tudi tako?
lodz68
22. 11. 2012 15.03
+6
V čem je zdaj poanta primerjat enega študenta ki ima 12 let star avto in kanglerjevo ženo???
Prophet
22. 11. 2012 18.52
-4
Nekateri so študenti da lahko vlečejo status..to pa je vse.
random..slo
22. 11. 2012 23.31
+2
bogarit, če ti misliš, da vlečem status, se motiš. Ne delam nekega cici faksa, izpite delam sproti. Delam zato, da lahko študiram in ne obratno.
vox populi
22. 11. 2012 11.19
+29
CSD ne potrebuje novega programa, ker z njim ITAK ne vedo kaj početi AMPAK je potreba NAJPREJ zaposlene na CSD REPROGRAMIRATI na to, da je potreba bolj UČINKOVITO delati ne pa obračati en in isti papir 40 let delovne dobe!!!! Poglejte samo trgovke na blagajnah - danes lahko na blagajni v TRGOVINI plačuješ položnice, imaš popuste za brezposelne, penzioniste, mlade, stare, bone za to in ono, pa še nalepke, ..., ... poleg tega trgovka pokasira blago iz vozička - in to vse v nekem razumnem času - beri vrsta nakupovalcev!!!! ker se je za-to učinkovito usposobila!!! Kaj pa zaposlene v CSD?! - včasih niti ne veš ali je sposobna vklopiti računalnik!!!
gaška
22. 11. 2012 15.04
+8
In vse našteto prodajalka na blagajni dela za minimalno plačo. Kaj pa referentke na CSD?
Vesna Kamenšek
22. 11. 2012 11.10
+17
Hja na naših uradih so res nesposobni ljudje...kateri ljudi tudi puščajo do eno leto brez zdravstvenega zavarovanja gnoji so in nesposobneži...vsa naša država je v gnoju....