Slovenija

Največja afera v Sloveniji brez epiloga

Maribor, 17. 11. 2010 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Štiri osebe, ki naj bi prek NKBM pridobile 944 različnih posojil in banko oškodovale za 11 milijonov današnjih evrov, ne bodo dočakale sodnega epiloga, saj je primer zastaral. V SLS zahtevajo revizijo.

Afera Satex, ki velja za eno od največjih posojilnih afer do zdaj v Sloveniji, ne bo dočakala sodnega razpleta. V četrtek bo primer namreč absolutno zastaral, mariborsko sodišče pa je tako kot mnoge obravnave pred tem tudi zadnji dve ta teden moralo preklicati zaradi opravičil obtožencev. Odgovornosti za takšen epilog ne prevzema nihče.

tožilka in zastopnik NKBM
tožilka in zastopnik NKBM FOTO: Jani Dolinšek

Četverica obtoženih v omenjeni aferi, med katerimi so nekdanji uslužbenec NKBM Borut Rataj, menedžerja družbe Satex Štefan Poštrak in Mladen Kerin ter nekdanji notar Tomislav Ajdič, naj bi si od začetka leta 1995 do jeseni 1996 prek 944 različnih posojil od NKBM pridobila za okoli 11 milijonov današnjih evrov protipravne premoženjske koristi. Vsi so bili za očitana kazniva dejanja leta 2005 že pravnomočno obsojeni na zaporne kazni, a je vrhovno sodišče sodbo novembra 2008 razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje.

Z mariborskega okrožnega sodišča so na vprašanja o morebitni soodgovornosti za zastaranje primera, ki bo med obtoženci najverjetneje sprožilo tudi odškodninske tožbe, poslali le kratko kronologijo primera, ob koncu pa dodali, da je sodišče v novem sojenju zadevo obravnavalo tekoče in razpisalo številne glavne obravnave. Zaradi različnih zdravstvenih razlogov na strani obtoženih pa velikokrat ni bilo procesnih pogojev, da bi se glavna obravnava opravila, so še dodali. Niso pa pojasnili, zakaj je sodišče že po vložitvi obtožnice leta 2002 za razpis prve obravnave potrebovalo več kot dve leti.

Dvig evrov na bankomatu
Dvig evrov na bankomatu FOTO: Jani Dolinšek

Tudi na mariborskem tožilstvu se ne čutijo odgovorne, vodja tožilstva Drago Šketa pa je zapisal, da je iz kronologije dogodkov razvidno, da je delo pristojnega tožilca v omenjeni kazenski zadevi potekalo tekoče, tako glede vlaganja tožilskih aktov kakor tudi aktivnega sodelovanja na glavnih obravnavah. Zakaj je tožilstvo predolgo čakalo s spremembo obtožnice po razveljavitvi sodbe na vrhovnem sodišču, na tožilstvu niso odgovorili.

Zastaranje zadev škoduje pravosodju

Da je zastaranje kazenskih zadev pojav, ki škoduje ugledu pravosodja, menijo na ministrstvu za pravosodje. V odzivu na omenjeni primer so tako zapisali, da so Višjemu sodišču v Mariboru že predlagali izvedbo nadzora nad opravljanjem zadev sodne uprave na tamkajšnjem okrožnem sodišču. Predsednik višjega sodišča naj bi jim medtem sporočil, da iz zapisnika o nadzoru izhaja, da so na njihovem okrožnem sodišču sprejeti vsi potrebni mehanizmi in ukrepi, da do zastaranj ne bi prihajalo.

Ob tem so na pristojnem ministrstvu tako okrožno sodišče kot okrožno državno tožilstvo v Mariboru pozvali, da jim posredujeta poročilo o stanju reševanja kazenske zadeve Satex. Poročili so konec preteklega tedna že prejeli, na njuni podlagi pa so predsednika mariborskega višjega sodišča prosili za predložitev podatkov o poslovanju sodišča ter o delu predsednice okrožnega sodišča v Mariboru.

Ministrstvo za pravosodje je ob tem od začasne predsednice vrhovnega sodišča zahtevalo predložitev poročila o delu predsednika višjega sodišča v Mariboru, prav tako pa so za preučitev primera zaprosili tudi generalno državno tožilko. Kot so še zapisali, se bodo o nadaljnjih ukrepih odločali po prejemu naročenih poročil oziroma mnenj.

SLS zahteva revizijo

Franc Pukšič-4
Franc Pukšič-4 FOTO: Jani Dolinšek

Poslanec SLS Franc Pukšič je pred zastaranjem kazenskih postopkov v aferi Satex pozval pravosodnega ministra Aleša Zalarja k zagotovitvi revizije sodnih postopkov v tem primeru. Zahteva, da se pravosodno ministrstvo opredeli do primera, napove revizijo sodnih postopkov ter predstavi ukrepe in varovalke, ki bodo takšne absurdne situacije, kot se je zgodila pri primeru Satex, v prihodnje preprečevale. Pričakuje se tudi preiskava razlogov (največkrat zdravstvenih), zaradi katerih so se obtoženci redno izogibali sodnim obravnavam.

"Zaupanje v pravno državo je med ljudmi skoraj popolnoma izgubljeno. Kar pa je še huje, takšno dogajanje v pravosodju povzroča posredno ogromno gospodarsko škodo,“ še dodajajo. Opozarjajo, da se tuji investitorji investicijske dejavnosti odločajo na podlagi ocene poslovnega okolja. Velik del te ocene sestavlja tudi učinkovitost pravosodnega sistema in stopnja korupcije v njem.

"Če bo v tujini obveljalo, da je naš pravosodni sistem nezanesljiv in neučinkovit, se nam obeta drastičen padec zunanjih investicij, ki jih bomo v naslednjih nekaj letih še kako potrebovali pri ponovnem zagonu slovenskega gospodarstva,“ še zaključijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (302)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buzerantos
23. 11. 2010 09.29
Viva Slovenija... dežela tepcev, prevarantov, šarlatanov in mafijcev... Malemu človeku pa se za prekoračitev hitrosti grozi z uklonilnim zaporom in sankcijami. Preprosto čudovito. Samo čakam da bo enkrat enemu utrgalo saj mislim da se že konkretno nabira bes v ljudeh...
kratko in jasno
18. 11. 2010 09.50
epilog se je vedel že ob izbruhu afere ....!!!! pri nas kaznujejo le kurje tatove ... veljakom ovadbe zastarajo !!!!!!!!!!!!!!!
tirolec
18. 11. 2010 09.31
Ja kaj smo pa lahko pričakovali - od vseh treh vej oblasti? Ni prvi niti zadnji primer...Slovencljni bodo itak vedno volili eno te iste - politike/stranke. Saj smo hoteli demokracijo - pa jo imamo!
resslovenka
18. 11. 2010 09.06
Jimi1 To je boj z mlini na veter ali če hočeš boj Davida z Goljatom. Preveč je akterjev, ki bi jih mirno lahko poimenoval "mafijci".
Jimi1
18. 11. 2010 08.59
Zakaj še ni sprejetr zakon o zaplembah mafijsko pridobljenega premoženja.... Se ve! Proti je LDS ! PS; Vse za pravno državo!
JanezNovakJohn
18. 11. 2010 08.38
JE VSEENO ALI JE PREJŠNJA TA ALI BODOČA VLADA. MINISTER IN GENERALNI JAVNI TOŽILEC BI MORALA ODSTOPITI.
resslovenka
18. 11. 2010 08.35
Iza8 To o prestopnikih je potrjeno dejstvo. Ni kaj slišati. In zakaj sodni epilogi "malih rib" ne zastarajo". Zato, ker pravna država poskrbi za "enakost" pred zakoni. Evo zakaj.
resslovenka
18. 11. 2010 08.31
Pa je šlo spet par deset milijončkov. Dober dan Slovenija. Je še kaj drugega novega?
Iza8
18. 11. 2010 08.06
Nekja sem slišala,da prestopnike ne delijo na "velike in male ribe".Ampak zakaj potem sodni epilog dočakajo samo "male ribe"?
faconi
18. 11. 2010 08.05
pa ta afera se vleče že tut od vladavine janeza ivana janše t.i. firme SDS ,......pa nič ni blo že takrat..!!!??
Prassek
18. 11. 2010 07.53
Bistvo našega sistema je, da je učinkovit, ko je treba rubiti 18 letnika za socialno pomoč, ki jo je prejemal starš. Ni dovolj, da mu starš umre treba ga je že v začetku finančno pokopat, da bodo le "naši" lopovi imeli kaj krast ob podpori sodstva in vladajočih politikov.
chiri
18. 11. 2010 07.40
Ne zagovarjam te vlade in tudi prejšnje ne. Če pogledamo primer drugače vidimo, da sodniki imajo doživljenski mandat, so neodvisna veja oblasti in delajo samostojno brez soglasnosti vlade. Za vsa pridobljena zdravniška opravičila bi bilo potrebno pogledat, kdo vse jih je izdajal tem ljudem. Ne verjamem, da je lahko človek stalno tako bolan, da ne more prisostvovat obravnavi dve ure sede. Res žalostno. Sedaj naj BB prijavi sodnike za malomarno opravljeno delo in sodstvo naj jih primerno kaznuje.
Tonček Balonček
18. 11. 2010 07.36
Brezigarjeva ni na mestu generalne tožiulke zaradi preganjanja storilcev avpak za to, da s ejih ne preganja in da pomembne zadeve ostanejo v omarah! Ona je nepogrešljiv kader!
ddrej
18. 11. 2010 07.33
Nesposobno sodstvo naj v takih primerih samo plača postopke, če jih niso v pravem času končali postopkov! Sodniki, tožilci in odvetniki iz lastnega žepa, pa saj nimajo malih plač.
ognjenorezilo
18. 11. 2010 07.25
zaposlenim na tem sodišču bi lahko za 14 let plače zastarale...
sebajan
18. 11. 2010 06.51
In sodniki bi radi imeli večje plače... V prihodnje bi morali delati 20 let brez plače, ker zadnji 20 let niso naredili nič, plače pa so vseeno dobivali.
Dzugasvili
18. 11. 2010 06.35
Kdo pravi, da naše pravosodje ni uspešno? A ne veste, da so zaprli nevarnega tatu burekov v Kranju?(Sicer ni bil pravi ampak kdo bi se ukvarjal s tako malenkostjo?) Kaj pa oni iz Lesc, ki je vzel ogromnih 250€ podkupine? Cela vojska kriminalistov se je očitno zelo uspešno ukvarjala z njim. Pri nas pa ja lovimo miši, slone pa spuščamo skozi.......
littleSister
18. 11. 2010 06.07
bwahahahahaha nesposobneži. Povejte mi EN primer, ki so mu prišli do dna ... GA NI !
pumedvedek
18. 11. 2010 03.20
Joj kako čas beži. Dolga leta sem skrival sodne spise v moji omari in upal, da pride današnji dan :)
Dejan Zajebancije
18. 11. 2010 01.54
Pri nas je slabše kot v Srbiji ali v drugih kavbojskih državah, le da tam to očitno povedo, pri nas pa "lepotec" skrije to pod fasado nasmeška in daje lažni izgled, da je vse OK... Zadeva je enostavna. Če se enkrat opravičiš OK, ko se naslednjič opravičiš, pa je razprava pač brez tebe v tvojo škodo! Tožilca in sodnike pa KAZENSKO OVADIT zaradi zanemarjanja dela in ustvarjanja ogromne gospodarske škode ter blatenja države ter podcenjevanja državljanov. Pa naj še kdo reče, da imamo učinkovit pravni sistem in da ni razlogov, da jim ne bi povišali plače. PRI NAS JE PRAVNI SISTEM ENA SAMO PODKUPLJIVA BANDA, KI DELA SAMO ZA SVOJ ŽEP!!!