Slovenija

Največja nagrada s področja kulture in umetnosti Borisu A. Novaku in Janezu Mejaču

Ljubljana, 16. 01. 2018 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejmeta pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak in baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač. Novak bo nagrajen za izjemen in prepoznaven ustvarjalni opus, Mejač pa je izjemna figura slovenske baletne umetnosti 20. stoletja.

Znani so Prešernovi nagrajenci. Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejmeta pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak in baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač. Prejemniki nagrad Prešernovega sklada 2018 pa so snemalec Marko Brdar, igralec Matej Puc, dramatičarka Simona Semenič, koreografinja Valentina Turcu, fotograf Boris Gaberščik in umetnica Maja Smrekar.

Boris A. Novak je pomemben sooblikovalec slovenske literarne in kulturne krajine

Prešernov spomenik v njegovi rojstni vasi Vrba.
Prešernov spomenik v njegovi rojstni vasi Vrba. FOTO: Aljoša Kravanja

Novak bo Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejel za izjemen in prepoznaven ustvarjalni opus, so sporočili predstavniki Prešernovega sklada. Kot piše v utemeljitvi nagrade, pesnik, dramatik in prevajalec, ki je prav tako publicist, angažiran javni intelektualec, literarni znanstvenik in univerzitetni predavatelj, "slovensko literarno in, širše, kulturno krajino pomembno oblikuje že 40 let".

"Čeprav je na oder slovenske poezije stopil še v času, ko se je pesmi pri nas pisalo in bralo predvsem v skladu z idejno-estetskimi postulati radikalnega, poznega modernizma, je prav z Novakom slovenska poezija našla sladostrasten, tenkočuten in zastrašujoče okreten, imaginativno nebrzdan, pa po potrebi oblikovno tudi discipliniran, prepoznavno individualen glas, ki jo je v pomembni meri pomagal usmeriti na novo pot," je v utemeljitvi med drugim zapisal Goran Dekleva. Posebej je Dekleva izpostavil Novakov ep Vrata nepovrata, v katerem je pesnik porabil vse svoje veščine in zaposlil ves register pesniških postopkov.

Mejač je izjemna figura slovenske baletne umetnosti 20. stoletja

Za življenjsko delo pa bo letos s Prešernovo nagrado ovenčan tudi baletni solist, koreograf, režiser in dolgoletni vodja ljubljanskega baleta Janez Mejač, "ki je s svojim neizmerljivimi plesnim opusom in umetniškimi izraznimi globinami zaznamoval slovensko baletno umetnost 20. stoletja". Nastopil je v 84 solističnih vlogah, ki jih je oblikoval s 26 domačimi in tujimi koreografi.

Prešernovim nagrajencem bodo nagrade izročili na slovesnosti, ki bo potekala 7. februarja, na predvečer slovenskega kulturnega praznika, Prešernovega dne.

Kot je v utemeljitvi nagrade zapisala Daliborka Podboj, je imel Mejač pravšnjo moč, talent in tudi dovolj strasti, da je lahko vzdržal v zahtevni baletni umetnosti, dokler je obvladal svoje telo: "Mejač se je baletu z dušo in srcem brezpogojno razdajal, tudi z vso energijo, ki jo je glede na svoj obsežni opus imel v izobilju, ko ga nikakor ni mogla zaustaviti zasedenost v gledališču, da ne bi baletne umetnosti širil po odrih in krajih zunaj Ljubljane."

Brdar, Puc, Semeničeva, Turcujeva, Smrekarjeva in Gaberščik prejemniki nagrad Prešernovega sklada

Danes so naznanili tudi t. i. male Prešernove nagrajence, ki nagrado sklada prejmejo za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v preteklih dveh letih in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.

Za filmski opus zadnjih dveh let nagrado Prešernovega sklada prejme akademski snemalec Marko Brdar, za vloge ustvarjene v zadnjih dveh letih v Mestnem gledališču ljubljanskem igralec Matej Puc, za ustvarjalni opus zadnjih dveh let dramatičarka in performerka Simona Semenič, za vrhunske dosežke, še posebej pa za dramsko zasnovo baletne mojstrovine Evgenij Onjegin, pa koreografinja in baletna solistka Valentina Turcu.

Za seriji Solve et Coagula in Von Dieser Welt bo malo Prešernovo nagrado prejel fotograf Boris Gaberščik, za delo K-9_topologija pa intermedijska umetnica Maja Smrekar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.